xromata.com


Συνεντευξη με τα χρωματα [ν’]: Ωκεανος

 

Η «Συνέντευξη με τα χρώματα» είναι μια προσπάθεια τακτοποίησης των όσων έχουν ειπωθεί (και θα ειπωθούν) για τα χρώματα, σε μια σειρά, ας πούμε, εύπεπτης διδακτικής ύλης, για όλους όσοι θέλετε να «μάθετε» τα χρώματα και τον κόσμο τους.

Η σειρά έχει την μορφή μιας υποτιθέμενης, διδακτικής, συνέντευξης των χρωμάτων προς τον άνθρωπο.

 

 

 

Συνέντευξη με τα χρώματα

[νʹ]

 

Ωκεανός, ο παππούς της Ίριδας.

 

-Σου έλεγα, λοιπόν, Άνθρωπε, πριν με παρακαλέσεις να σταματήσω για λίγο, ότι από τους τέσσερεις προγεννήτορες μου, τους παππούδες και τις γιαγιάδες μου δηλαδή, θα ήθελα να σταθώ ιδιαίτερα στον παππού μου τον Ωκεανό, γιατί αν αναφερθώ και στους τέσσερεις, θα ξημεροβραδιαστούμε.

Για να καταλάβεις δε τι εννοώ λέγοντας πως θα ξημεροβραδιαστούμε, ένα μόνο πράγμα θα σου πω, εν συντομία, για κάθε μια από τις γιαγιάδες μου.

Η μία, η εκ πατρός γιαγιά, η Τιταία – Γαία, είναι η πρωταρχική χαοτική ύλη, μητέρα των Τιτάνων, η δε άλλη η Τηθύς (ήπερ σημαίνει η γεννήτωρ πάντων θάλασσα, ) και κατόπιν Θέτις, είναι η θέτουσα εις τάξιν το χάος.

Καταλαβαίνεις που πρόκειται να μας σύρει αυτή η συζήτηση, οπότε…, οπότε θα ασχοληθώ λίγο με τον παππού μου Ωκεανό, τον Τιτάνα Ωκεανό, ώστε να καταλάβεις την σπουδαιότητα και τις καταβολές της οικογένειάς μου, τις απαρχές μου.

Ο παππούς Ωκεανός… για ποιόν Ωκεανό μιλάμε; Φυσικά όχι για κάποιον από τους πέντε ωκεανούς της γης, του πλανήτη σου, όπως τους έχεις ορίσει εσύ. Εδώ μιλάμε για τον Ωκεανό που περιτριγύριζε την γη (εννοώντας το Σύμπαν) όπως αναφέρεται στην ελληνική μυθολογία:

«Ο Ωκεανός συνέστη τον τελευταίο κύκλο όστις περιέζωνε τον Ουρανό και την Γαία, ενώ στους ύμνους του Ομήρου ο Ουρανός περιγράφεται ως «ο αποτελών την εσχάτη περιφέρεια της ασπίδος του Αχιλλέως».

Σε παλαιότερους μύθους αναφέρεται ότι το Χάος αποτελούσε την πρώτη οντότητα η οποία κατόπιν ταυτίστηκε με τον Ωκεανό.

Το 1816, στην ‘Ωγυγία ή Αρχαιολογία’ του, ο Αθανάσιος Σταγειρίτης γράφει:

«Ο Ωκεανός ήτο ο πρεσβύτατος των Τιτάνων. Ούτος ήτο, κατά τινας, ο αρχαιότατος των Θεών και εξ αυτού εγεννήθησαν οι άλλοι θεοί και οι άνθρωποι».

Αλλά και μύθοι άλλων λαών φέρουν τον Ωκεανό σαν πρώτιστο θεό.

Κατά τους Αιγυπτίους: πρώτος θεός ήτο ο Νουν (Ωκεανός) και δεν υπάρχει παλαιότερος θεός από τον Ωκεανό. Μετά από αυτόν γεννήθηκαν οι άλλοι θεοί.

Κατά τους Σουμέριους: πρώτος θεός ήταν ο Ενκί (Ωκεανός), ο ύψιστος, ο αυτογέννητος, αυτός είναι το ύδωρ.

Κατά τους Ινδούς: εν αρχή υπήρχε μόνο το ύδωρ, ο αρχέγονος Ωκεανός.

Ο παππούς μου ο Ωκεανός λοιπόν, είναι το πρωταρχικό ύδωρ, το νερό της δημιουργίας, αυτό που η τωρινή επιστήμη αποκαλεί «διαστημική σούπα». Ναι, του άλλαξε το όνομα, Από Ωκεανό τον ονόμασε σούπα. Δεν βαριέσαι, το ίδιο κάνει. Υγρό το ένα, υγρό και το άλλο.

Μας λέει ο Peter Kalmus που ασχολείται με πειράματα σωματιδιακής φυσικής στις Ηνωμένες Πολιτείες:

«Το πρώιμο σύμπαν ήταν απίστευτο, μια πυκνή αρχέγονη σούπα από στοιχειώδη σωματίδια, που συγκρούονταν συνεχώς μεταξύ τους σε καταπληκτικά μεγάλες ενέργειες.

Γύρω στα 10-6 δευτερόλεπτα η μέση ενέργεια είχε πέσει και τα κουάρκ μπορούσαν να ενωθούν δημιουργώντας αδρόνια, και λίγο αργότερα σταθερά πρωτόνια και (σχετικά σταθερά) νετρόνια, παρ' όλο που η πυκνότητα ήταν ακόμα μερικές εκατοντάδες χιλιάδες φορές μεγαλύτερη από την πυκνότητα του νερού……»

Να λοιπόν ποιος είναι ο παππούς μου ο Ωκεανός.

Είναι το ‘μέσον’ μέσα στο οποίο πλέουμε, κολυμπάμε, ανάμεσα στην ύλη και την ενέργεια, όπου εσύ, με τα εφόδια που διαθέτεις Άνθρωπε, είσαι εγκαταστημένος και αντιλαμβάνεσαι τον χώρο στις τρεις διαστάσεις του, όπου όλες οι μορφές της αντιληπτής από εσένα ύλης, στον κόσμο σου, όπως τον γνωρίζεις έως τώρα, συντελούνται από περίπου εκατό διαφορετικά είδη στοιχείων. Αυτή είναι η βαρυονική ύλη, μόλις το 4,9% του συνόλου (το άλλο 95,1% είναι η σκοτεινή ύλη) μέσα στην οποία διαδραματίζω τον ρόλο μου, εγώ η εγγονή του.*

*[ Σύμφωνα με την κρατούσα θεωρία το Σύμπαν αποτελείται σε ποσοστό περίπου 96% από μη ορατή ύλη, την μυστηριώδη σκοτεινή ύλη καθώς και την σκοτεινή ενέργεια. Αυτά που βλέπουμε στο Σύμπαν δηλαδή η ορατή ύλη αποτελεί μόλις το 4%. Οι επιστήμονες αναφέρουν την ορατή ύλη ως «βαρυονική ύλη» και αυτή περιλαμβάνει τα πρωτόνια, τα νετρόνια και τα ηλεκτρόνια, όλα δηλαδή τα συστατικά από τα οποία αποτελούνται τα άτομα της ύλης που είναι τα «δομικά στοιχεία» των κοσμικών σωμάτων (άστρων, πλανητών, αερίων, σκόνης κλπ).]

Ας αφήσουμε όμως τον παππού μου κι’ ας ασχοληθούμε με άλλα μέλη της οικογένειάς μου, τις αδερφές μου τις Άρπυιες. Τις τερατόμορφες «κακές» Άρπυιες, που προκαλούν τόσα δεινά στους ανθρώπους.

Σας μπερδεύουν αυτές οι αδερφές μου οι Άρπυιες που πλέον τις ταυτίζετε με τους θυελλώδεις ανέμους… φαινομενικά έτσι είναι, οι δυο αδελφές μου, η Αελλώ και η Ωκυπέτη είναι οι καταστρεπτικές θύελλες…

Μάλιστα σε πολύ νεώτερες μυθοπλασίες έχει προστεθεί και μια τρίτη Άρπυια, με το όνομα Θύελλα, ίσως για να εκφρασθεί μια τριαδικότητα και για να τονισθεί με την ονομασία της νεώτερης –υποτιθέμενης- αδελφής μου πως οι Άρπυιες είναι καθαρά άγρια καιρικά φαινόμενα. Πάντως σε όλους τους αυθεντικούς, παλαιότερους μύθους, αναφέρονται μόνο οι δυο Άρπυιες, η Αελλώ και η Ωκυπέτη!

Θα μου πεις τώρα, με το δίκιο σου Άνθρωπε, ποια σχέση μπορεί να έχουν σαν θύελλες, οι τερατόμορφες φτερωτές αδερφές μου, οι Άρπυιες, με τα χρώματα που είναι το θέμα μας, πώς γίνεται εγώ η πανέμορφη Ίρις να έχω αδερφές μου αυτά τα τέρατα;

Είναι όμως μόνο αυτό; Θύελλες; Μήπως πρόκειται για κάτι άλλο, πιο σημαντικό; Ποιο σχετικό με την αδερφή τους, την θεά των χρωμάτων;

 


is | Topic: Ίρις και τα χρώματά της, Μύθοι και χρώματα, Συνέντευξη με τα χρώματα | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Συνεντευξη με τα χρωματα [ν’]: Ωκεανος”