xromata.com


Το λευκο του χιονιου

 

Γιατί το χιόνι έχει λευκό χρώμα;

 

 

Μια φορά κι έναν καιρό, ξεκινά το παραμύθι, μέσα στο καταχείμωνο, ήταν μια βασίλισσα που καθώς κεντούσε κοίταζε από το παράθυρο του πύργου της το χιονισμένο τοπίο που απλωνόταν μπροστά στα μάτια της.

Αχ! Αναστέναξε η βασίλισσα. Να αποκτήσω ένα κοριτσάκι κάτασπρο σαν το χιόνι, με μαύρα μαλλάκια σαν τα κάγκελα του παραθύρου μου και… ωχ! Ένοιωσε έναν φευγαλέο πόνο στο δάχτυλό της καθώς, απρόσεκτη όπως ήταν αγναντεύοντας το πάλλευκο χιόνι, το τσίμπησε με την βελόνα που κεντούσε. Μια ρανίδα κόκκινο αίμα κύλησε στο ακροδάχτυλό της. …Και να έχει κόκκινα μαγουλάκια σαν το αίμα, συμπλήρωσε την ευχή της η βασίλισσα.

 

 

Η ευχή της έπιασε κι’ έτσι σε λίγο καιρό γεννήθηκε η Χιονάτη, η ηρωίδα του πασίγνωστου παραμυθιού, που ήταν λευκή σαν το χιόνι, εξ ου και το όνομά της.

Αλήθεια! Αναρωτηθήκαμε ποτέ γιατί το χιόνι έχει λευκό χρώμα;

 

 

Το λευκό του καθαρού, φρεσκοπεσμένου χιονιού θεωρείται ότι είναι ένα από τα λευκότερα χρώματα που αντικρίζουμε. Που οφείλεται αυτή η λευκότητα του χιονιού;

Επιστημονικά εξηγείται το άσπρο χρώμα του χιονιού ως εξής:

Το χιόνι αποτελείται από συσσωρευμένες νιφάδες οι οποίες είναι διάφανοι κρύσταλλοι παγωμένων μορίων νερού.

 

 

Το φως περνά μέσα από τους κρυστάλλους πάγου του χιονιού και λόγω της ιδιόμορφης δομής τους, αναπηδά ανακλώμενο σε όλα τα μήκη κύματος του φωτός, όλα τα χρώματα, δηλαδή όλες τις χρωματικές ακτινοβολίες οι οποίες αναμιγνυόμενες αποδίδουν ‘λευκό φως’ που το βλέπουμε σαν λαμπερό, φωτεινό άσπρο χρώμα.

Το νερό, ο πάγος και μια μεμονωμένη νιφάδα χιονιού μπορεί να φαίνονται διαφανή, αλλά το νερό είναι στην πραγματικότητα ημιδιαφανές.

 

 

Η διαφορά είναι ότι το φως μπορεί να περάσει διαμέσου ενός διαφανούς υλικού αμετάβλητο, ενώ λυγίζει όταν διέρχεται από ένα ημιδιαφανές υλικό.

Το φως περνώντας μέσα από μια νιφάδα χιονιού είναι λυγισμένο και διάσπαρτο σε όλο το φάσμα λόγω του σχήματος κάθε κρυστάλλου.

 

 

Η διασπορά αυτή των ποικίλων χρωματικών ακτινοβολιών έχει σαν αποτέλεσμα το λευκό φως – χρώμα, με τον ίδιο τρόπο που ένας σωρός από ζάχαρη ή αλάτι εμφανίζεται λευκός, παρόλο που κάθε ξεχωριστός κρύσταλλος φαίνεται διαυγής.

 

 

Όμως το χιόνι, κάποιες φορές μπορεί να μας φαίνεται γαλαζωπό ή ροζέ. Αυτό εξαρτάται από την γωνία κλίσης κατά την οποία το φως προσκρούει πάνω στο χιόνι ή εάν η συγκεκριμένη πλευρά του χιονιού σκιάζεται, όπως επίσης εάν το στρώμα χιονιού αντανακλά το χρώμα του ουρανού.

 

 


is | Topic: Uncategorized, Γιατί έχει χρώμα....., Λευκό, Φύση και χρώματα | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Το λευκο του χιονιου”