xromata.com


Συνεντευξη με τα χρωματα [μβ’]: Ιρις, το ονομα της

 

Η «Συνέντευξη με τα χρώματα» είναι μια προσπάθεια τακτοποίησης των όσων έχουν ειπωθεί (και θα ειπωθούν) για τα χρώματα, σε μια σειρά, ας πούμε, εύπεπτης διδακτικής ύλης, για όλους όσοι θέλετε να «μάθετε» τα χρώματα και τον κόσμο τους.

Η σειρά έχει την μορφή μιας υποτιθέμενης, διδακτικής, συνέντευξης των χρωμάτων προς τον άνθρωπο.

 

 

 

Συνέντευξη με τα χρώματα

[μβ΄]

 

Ίρις, η σημασία του ονόματος της θεάς των χρωμάτων  

 

-Να ’μαι και πάλι η Ίρις, η θεά του Ουράνιου Τόξου, επομένως και των χρωμάτων. Πριν διακόψω την συνέντευξη για ένα μικρό διάλειμμα, σας είπα πως για να ‘γνωρίσεις’ καλά ένα μυθολογικό πρόσωπο, πρέπει να μάθεις τί σημαίνει το όνομά του, ποιοι ήταν οι γονείς του και τί σημαίνουν τα ονόματά τους.

Πριν ασχοληθώ με την ερμηνεία του ονόματός μου, θα αναφερθώ στους γονείς μου, στο γενεαλογικό μου δέντρο, την οικογένειά μου.

Μητέρα μου είναι η Ηλέκτρα, η Ωκεανίς Ηλέκτρα, η κόρη του Τιτάνα Ωκεανού και της Τηθύος, που κι’ αυτή είναι Τιτανίς. Από μητέρα λοιπόν είμαι ολοκάθαρα Τιτανίς κι’ εγώ. Φυσικά κι από πατέρα στην Τιτανοοικογένεια ανήκω, αφού πατέρας μου είναι ο Θαύμας, ο γιός του Πόντου και της Τιταίας Γαίας.

Παπούδες λοιπόν ο Ωκεανός κι’ ο Πόντος, γιαγιά μου η Τηθύς, που το όνομά της σημαίνει προμήτωρ, ώσπερ ταυτίζεται με την θάλασσα, το υγρό στοιχείο, την μήτρα της ζωής… Μάνα μου λοιπόν η Ωκεανίς Ηλέκτρα… Κατάγομαι από μια νερο-οικογένεια. Υδάτινη θεότητα δηλαδή….

Σαν τέτοια, σαν υδατογενή θεότητα, με εκλάμβαναν οι αρχαίοι Έλληνες, πράγμα που βεβαιώνεται από την κατά καιρούς σύνδεση της λατρείας μου με τις λατρείες άλλων υδατικών θεοτήτων όπως ο Ποσειδών, η Αμφιτρίτη, η Ινώ – Λευκοθέα και οι Νηρηίδες.

Βέβαια εσείς Άνθρωπε σήμερα δεν το αντιλαμβάνεστε με την πρώτη αυτό, δηλαδή την υδάτινη καταγωγή μου, γιατί με βλέπετε σαν Ουράνιο Τόξο ψηλά στον ουρανό και με θεωρείτε ουράνιο φαινόμενο, ατμοσφαιρική θεότητα.

Σας μπερδεύουν επίσης οι αδερφές μου οι Άρπυιες που πλέον τις ταυτίζετε με τους θυελλώδεις ανέμους… όμως για να εμφανιστεί το Ουράνιο Τόξο στον ουρανό απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ύπαρξη σταγόνων βροχής, σταγόνων νερού. Το ίδιο και οι αδερφές μου οι θύελλες, συνοδεύονται από νεροποντές. Καταλαβαίνεις λοιπόν Άνθρωπε ότι όλα τα μέλη τις οικογένειάς μου σχετίζονται με τα ύδατα.

Είμαστε όπως σου είπα μια υδάτινη οικογένεια, από τους προγόνους μου, τους παππούδες μου, τον Ωκεανό και την Τηθύ, που ανέθρεψαν την Ήρα – Ψυχή, στην οποία –ψυχή- το στοιχείο που αντιστοιχεί είναι το νερό.

Όμως για την οικογένειά μου και την σπουδαιότητά της, θα μιλήσω λίγο αργότερα

Σου αναφέρω δε, προτού σταματήσω προς το παρόν με τα οικογενειακά μου, αν δεν το ξέρεις, ότι έχω και άλλα δυο αδέρφια, τον ποταμό Υδάσπη, που με συνδέει με την Ανατολή, την Ινδική, (έχει σημασία η σχέση μου με την ανατολή, ίσως τα πούμε αργότερα) και μια άλλη αδερφή, δίδυμη, την Άρκη.

Βέβαια, το να με θεωρείς ουράνια θεότητα, ενώ είμαι υδάτινη, δεν είναι λάθος, γιατί εγώ με τα χρώματά μου, μέσω του νερού, συνδέω τα πέραν του ουρανού με τα γήινα. Είμαι αυτή που παίρνει το φως που έρχεται στον ουρανό, το λυγίζω μέσα σε πρίσματα, σταγόνες, ηλεκτρόνια και το κάνω να εκδηλώνεται πολύχρωμο στην φύση.

Τώρα όμως θα σου εξηγήσω τι σημαίνει το όνομά μου, το οποίο είναι συγγενικό και ομόρριζο με αυτό του Σειρίου και των Σειρηνών, παραπέμποντας σε υδατικά και φωτεινά φαινόμενα

Αν ανατρέξουμε σε ετυμολογικά λεξικά, θα διαβάσουμε πως το αρχαίο θεωνύμιο Ίρις προέρχεται από το Fίρις, που και αυτό με τη σειρά του προέρχεται από το ινδοευρωπαϊκό wi–r που έχει την έννοια του «κάμπτω – λυγίζω». Το χρωματιστό Ουράνιο Τόξο σχηματίζεται όταν οι ακτίνες του φωτός κάμπτονται μέσα σε πρίσματα, διαθλώνται και αντανακλώνται.

Τέτοια πρίσματα είναι και οι σταγόνες της βροχής τις οποίες διαπερνά το φως του ήλιου καθώς ταξιδεύει σχεδόν παράλληλα προς το έδαφος.

Οι φωτεινές ακτίνες διαπερνούν το εσωτερικό της σταγόνας, κάμπτονται μέσα του ώσπου να προσκρούσουν στο απέναντι τοίχωμά της όπου αντανακλώνται και διαθλώνται ξανά καθώς αναφαίνονται. Το ουράνιο τόξο είναι το σύνολο του φάσματος που αντανακλάται από εκατομμύρια σταγόνες.

Βλέπεις λοιπόν Άνθρωπε, το όνομά μου δηλώνει την λειτουργία που γίνεται για να αναφανούν τα χρώματα μου, που φορέας τους είναι το φως, ή ορθότερα το ηλεκτρομαγνητικό φάσμα, ένα μικρό τμήμα του οποίου εσύ μπορείς να δεις και το ονομάζεις ορατό φως.

Μια άλλη ετυμολογική συσχέτιση του ονόματός μου είναι αυτή της προέλευσής του από το ρήμα «είρω» που σημαίνει λέγω, ομιλώ, αναγγέλλω, ενεργώ ώστε να λεχθεί κάτι, δηλαδή ερωτώ για να φανερωθεί κάτι, ερωτώ να μάθω κάτι, εξετάζω.

Πρόδηλον λοιπόν πως τα χρώματά μου είναι αγγελιαφόροι, φέρνουν μηνύματα, αλλά και απαντητές ερωτήσεων, βοηθοί σε έρευνες….

Ερωτήσεις που ζητούν να κατακτήσουν απαντήσεις, έρωτες που ζητούν να κατακτήσουν τα ποθούμενά τους…. Τα φτερά του έρωτα… Λες Άνθρωπε γι’ αυτό να έχω κι εγώ φτερά όπως ο έρωτας; Χα! χα! Πάντως τα φτερά μου είναι χρυσά, όπως αναφέρονται στην ελληνική μυθολογία και με αυτά πετώ για να μεταφέρω τα θεϊκά μηνύματα.

Είμαι επίσημη θεϊκή αγγελιαφόρος και φέρω το κηρύκειο, σύμβολο των αγγελιαφόρων, σύμβολο που κάποια στιγμή, μαζί με τα χρυσά φτερά μου, παραδίδω στον Ερμή. Όμως αυτή είναι άλλη ιστορία που πιθανόν να μας απασχολήσει πολύ αργότερα.


is | Topic: Ίρις και τα χρώματά της, Μύθοι και χρώματα, Συνέντευξη με τα χρώματα | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Συνεντευξη με τα χρωματα [μβ’]: Ιρις, το ονομα της”