xromata.com


Χρωματικες αντιθεσεις του Ιττεν

 

 

Οι χρωματικές αντιθέσεις του Ίττεν


Ο Johannes Itten ήταν ένας από τους πρώτους που καθόρισαν και προσδιόρισαν στρατηγικές επιτυχημένων χρωματικών συνδυασμών. Μέσα από την έρευνά του, επινόησε επτά μεθοδολογίες για τον συντονισμό των χρωμάτων χρησιμοποιώντας τις αντιθέσεις τους.

Σ’ αυτές τις αντιθέσεις υπολογίζονται και προστίθενται παραλλαγές σε σχέση με την ένταση (φωτεινότητα) των αντίστοιχων αποχρώσεων.

Οι αντιθέσεις αυτές επιτυγχάνονται με συνδυασμούς απαλών (φωτεινών), μετρίων ή σκοτεινών χρωματικών διαβαθμίσεων.

Σας παραθέτουμε τους ορισμούς των 7 αντιθέσεων όπως αναφέρονται συνοπτικά στον ιστότοπο worqx.com. Προσεχώς θα αναφερθούμε αναλυτικά σε κάθε αντίθεση όπως τις διατύπωσε ο ίδιος ο Ίττεν.

 

 

 

 

Η αντίθεση του κορεσμού (αντίθεση του χρώματος καθαυτό): 1

 

Η αντίθεση κορεσμού σχηματίζεται από την αντιπαράθεση ελαφρών και σκοτεινών τιμών ενός χρώματος και τον σχετικό κορεσμό του.

 

Η αντίθεση φωτός – σκότους (ανοιχτού – σκούρου): 2

 

Η αντίθεση αυτή σχηματίζεται με την αντιπαράθεση φωτεινών και σκοτεινών τιμών των χρωμάτων. Μπορεί να είναι και μονοχρωματική σύνθεση.

 

Η αντίθεση θερμών – ψυχρών χρωμάτων: 3

 

Η αντίθεση αυτή σχηματίζεται με την αντιπαράθεση αποχρώσεων θερμών και ψυχρών χρωμάτων.

 

Η συμπληρωματική αντίθεση (αντίθεση των συμπληρωματικών): 4

 

Αυτή σχηματίζεται με την αντιπαράθεση διαβαθμισμένων αποχρώσεων χρωμάτων που είναι συμπληρωματικά (ή θεωρούνται ως τέτοια) βάση του χρωματικού κύκλου.

 

Η ταυτόχρονη αντίθεση:5

 

Η αντίθεση αυτή σχηματίζεται με χρωματισμούς που τα μεταξύ τους όρια φαίνονται να δονούνται διαδοχικά. Κάποιες οπτικές ψευδαισθήσεις δημιουργούνται με αυτήν την αντίθεση.

 

Η αντίθεση των χροιών (ποιοτική αντίθεση): 6 α

 

Η αντίθεση αυτή σχηματίζεται με την αντιπαράθεση διαφορετικών αποχρώσεων. Όσο μεγαλύτερη είναι η απόσταση μεταξύ των χροιών αυτών στον Χρωματικό Κύκλο, τόσο μεγαλύτερη είναι και η αντίθεση.

 

(Η αντίθεση των βασικών χρωμάτων): 6β

 

Η αντίθεση αυτή σχηματίζεται με την αντιπαράθεση των πρωτογενών (βασικών) χρωμάτων.

 

Η αντίθεση της επέκτασης (ποσοτική αντίθεση): 7

 

Αντίθεση της επέκτασης Είναι επίσης γνωστή ως η αντίθεση της αναλογίας χώρου. Η αντίθεση αυτή σχηματίζεται με την αναλογική αντιπαράθεση επέκτασης χρωματικού πεδίου σε σχέση με το οπτικό βάρος των χρησιμοποιούμενων χρωμάτων.

 

 


is | Topic: Αυτοί που ασχολήθηκαν με το χρώμα, συμπληρωματικά χρώματα, Συνδυασμοί χρωμάτων, Τέχνες και χρώματα | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Χρωματικες αντιθεσεις του Ιττεν”