xromata.com


Απλο χρωμο τεστ Λούσερ – The common color test of Max Lüscher

 

 

 

Tο κοινό χρωμο τεστ του Λούσερ

 

Το κανονικό χρωμο τεστ του Λούσερ γίνεται με 72 ή και περισσότερα χρώματα.

 

 

Γνωστότερο όμως είναι το «μικρό» τεστ που απευθύνεται σε οιονδήποτε και κυκλοφορεί στο εμπόριο είτε σαν βιβλίο, είτε σαν παιχνίδι – τεστ για υπολογιστές. Αυτό βασίζεται σε 8 χρώματα, επιλεγμένων σταθερών αποχρώσεων, 8 χρωματικές κάρτες διαφορετικού χρώματος η κάθε μια, που αριθμούνται από το 0 έως το 7.

 

Το 0 αντιστοιχεί σε ένα, όσο το δυνατόν γίνεται, ουδέτερο γκρι χρώμα.

 

 

Το 1 σε ένα αρκετά βαθύ και σκούρο μπλε.

 

 

 

Το 2 σε ένα πράσινο σμαραγδί χρώμα που η χροιά του πλησιάζει προς το μπλε.

 

 

Το 3 είναι ένα θερμό βερμιγιόν κόκκινο χρώμα, δηλαδή κόκκινο που πλησιάζει ελαφρώς προς το πορτοκαλί.

 

 

Το 4 είναι ένα κίτρινο, όσο το δυνατόν πιο έντονο και ουδέτερο γίνεται.

 

 

Το 5 αντιστοιχεί σε ένα κοκκινωπό μωβ, ένα ροδί χρώμα που πλησιάζει προς το χρώμα της πορφύρας.

 

 

 

Το 6 είναι ένα ανοιχτόχρωμο καφετί χρώμα που κάπως πορτοκαλίζει.

 

 

Το 7 είναι ένα μαύρο χρώμα, όσο το δυνατόν πιο κατάμαυρο γίνεται.

 

 

Κάθε ένα από αυτά τα  8 χρώματα έχει τις προσωπικές του ψυχολογικές ιδιότητες, οι οποίες ερμηνεύονται διαφορετικά, ανάλογα με την θέση επιλογής του χρώματος, αλλά και με το αν υπάρχει προσκόλληση σε άλλο χρώμα, με το οποίο σχηματίζουν ζεύγος.

 

 

Σε κάθε σχηματιζόμενο ζεύγος χρωμάτων έχει ιδιαίτερη σημασία πιο χρώμα προηγείται και πιο έπεται στην επιλογή, όπως και αν το ζεύγος αυτών των χρωμάτων επιλέγεται ή απορρίπτεται.

 

Αντιγράφω μια τονισμένη σημείωση που βρίσκεται στο οπισθόφυλλο του βιβλίου ΧΡΩΜΟ ΤΕΣΤ:

Το χρωμο- Τεστ Λούσερ, παρά την ευκολία και την ταχύτητα με την οποία μπορεί να εφαρμοστεί, είναι ένα έγκυρο ψυχολογικό τεστ που φτιάχτηκε για να χρησιμοποιείται από τους ψυχιάτρους, τους γιατρούς και όλους εκείνους που ασχολούνται επαγγελματικά με τη διάγνωση των συνειδητών και ασυνείδητων χαρακτηριστικών των ανθρώπων.

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ένα παιχνίδι και οπωσδήποτε δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σαν «όπλο» ενάντια στην προσωπικότητα των ανθρώπων.

 

 

Όμως, παρά την καλή πρόθεση της σημείωσης, τα πορίσματα των ερευνών του ιδρύματος Λούσερ, χρησιμοποιούνται ευρέως στο μάρκετινγκ και στην αύξηση παραγωγής, δηλαδή με άλλα λόγια στην εκμετάλλευση του ανθρώπου σαν αγοραστικό κοινό ή σαν εργατικό δυναμικό.   

 


Translated into English


The common color test of Max Lüscher



The traditional Lüscher’s color test is done with 72 or more colors.
However, there is also the common test edition that is aimed at anyone and traded either as a book or as a computers test – game. This is based on 8 standard colors selected colors, 8 color – cards each of a different color numbered from 0 to 7.
0 corresponds to one as possible neutral gray.
1 is a pretty deep dark blue.
2 is an emerald green color, a green hue closer to blue than to yellow.
3 is a hot vermilion red color, a red approaching slightly to orange.
4 is a yellow as bright as possible and neutral as possible.


5 represent a reddish purple, a color that is close to the rose purple.
6 is a pale brown color rather close to brownish orange.
7 is a black as possible close to pitch black.
Each of these 8 colors has his own psychological qualities, which are interpreted differently depending on the location on which the color is selected and whether there is an attachment to another color with which it forms a pair.
In each formed pair of colors it is important which color foregoes and which comes after in the selection, as well as if the pair of these colors is chosen or rejected.
I copy a highlighted note from the back cover of the book COLOR TEST: Lüscher’s Color-Test despite the ease and speed with which it can be applied is a valid psychological test that was designed for use by psychiatrists, doctors and all those professionally engaged in the diagnosis of conscious and unconscious characteristics of people.
It is NOT a game and definitely should not be used as a "weapon" against the personality of people.
But despite the good intention of the note, the revelations of the research of Lüscher’s institution are used widely for marketing and production increasing, in other words the exploitation of man as shoppers and as workers.


Lüscher


is | Topic: Ψυχολογία και χρώματα | Tags: None

5 Comments, Comment or Ping

  1. JOHNART

    1

    …που είσαστε, φίλοι των χρωμάτων, …που χαθήκατε;
    …μέσα σ’ αυτούς και εγώ, με όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω μας …αδυνατώ, ναι αδυνατώ να βρώ λέξεις να εκφρασθώ …το καράβι βούλιαξε και δεν υπάρχει ούτε ένα σωσσίβιο σωτηρίας …μόνο κάποιες σκόρπιες σαποιοσανίδες επιπλέουν …που δεν μας σώζουν με τίποτα…
    …ναι φίλε Γιάννη, σου απαντώ με καθυστέρηση …πιστεύοντας σ΄αυτό το διάστημα ότι κάποιος ακόμα, στην πρότασή μου, θα πάρει θέση …αλλά στο …κενό όπως λες
    …σκέτη απογοήτευση
    …ήθελα να έρθω στην πρόσκλησή σου εκείνη την Κυριακή …να γνωρισθούμε από κοντά
    …αλλά ιδιαίτεροι λόγοι με έκαναν να απουσιάσω εκτός Ελλάδας …πήγα στον τόπο όπου γεννήθηκε και έζησε τα πρώτα χρόνια της ζωής του ο πατέρας μου …στα Αλάτσατα της Μικράς Ασίας, απέναντι από τη Χίο
    …στην εκκλησιά την Παναγιά την Αλατσατιανή …που σήμερα οι Τούρκοι την έχουν κάνει …τζαμί,
    …μετά από 89 χρόνια ετέλεσε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος Μέγα Εσπερινό …και η πρόσκλησή του προς το σύλλογό μας στον οποίο είμαι γεν. γραμματέας δεν μπορούσε να με αφήσει αδιάφορο …πέρα του ότι ήταν ένα προσκήνημα μνήμης και τιμής σε αυτά τα άγια χώματα που τόσο και πόσοι χάθηκαν άδικα …και τότε από λάθη των πολιτικών μας
    …επανέρχομαι στα δικά μας …απουσίες μεγάλες στα comments …o Πάνος συνεχίζει το μεγάλο του έργο …πριν μια εβδομάδα περάσαμε τις 80000 επισκέψεις και πάμε για τις 84000 …πολύς κόσμος μπαίνει αλλά κανείς δεν γράφει …αλλά και μία joad από την Ολλανδία που έγραψε κανείς μας δεν της απάντησε και δεν την καλωσόρισε
    johnart
    08-06-2011

    06 Jun
  2. admin

    2

    Απαντώντας JOHNART στο τελευταίο σου comment, μου δίδεται η ευκαιρία ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ του site, να απολογηθώ και να ζητήσω συγγνώμη (ιδιαιτέρως προς την joad) για την καθυστέρηση επικοινωνίας, μέσω απαντήσεων, αλλά και (τουλάχιστον δεν φαίνεται) τις δυσκολίες που αντιμετωπίζω για τον προγραμματισμό και την ανάρτηση των επόμενων posts. Ο λόγος: ΕΛΛΕΙΨΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ και χρόνου, που οφείλονται στα πρόσφατα και ραγδαίως εξελισσόμενα γεγονότα.
    Δεν ξέρω πως το έχετε εκλάβει εσείς, αλλά για μένα είναι μια εμπόλεμη περίοδος, όπου στο ένα στρατόπεδο βρίσκονται οι απλοί πολίτες (δυστυχώς οι λίγοι προς το παρόν, αλλά ευτυχώς συνεχώς αυξανόμενοι) όλου του κόσμου που ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ και από την άλλη Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΧΟΥΝΤΑ στην οποία εντάσσονται σχεδόν όλες οι κυβερνήσεις, τα κόμματα και οι αντιπολιτεύσεις, των περισσότερων, για να μην πω όλων των χωρών!
    Η σύρραξη αυτή συν τις στενόχωρες καταστάσεις στις οποίες υποπίτουν πολλοί γνωστοί και φίλοι και το αβέβαιο μέλλον (και ένας σωρός παρελκόμενα) δεν μου επιτρέπουν να ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΝΟΜΑΙ σε πνευματικές και άλλες εργασίες, επί πλέον η συνειδητή παρουσία μου κάθε τόσο στο πεδίο της μάχης (ΣΥΝΤΑΓΜΑ) και η προσπάθεια πληροφόρησης μέσω Face Book, Ιντερνετ και ό,τι άλλο (αφού αποδείχθηκε πως τα ΜΜΕ παγκοσμίως είναι ελεγχόμενα όπλα στα χέρια της διεθνούς χούντας, η οποία προσπαθεί να αλλοιώνει ακόμα και την ηλεκτρονική πληροφόρηση) μειώνουν κατά πολύ τον διαθέσιμο χρόνο μου.
    Με τα ανωτέρω δεν ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΟΥΜΑΙ, απλώς ΑΠΟΛΟΓΟΥΜΑΙ.
    Γνωρίζω πως κάνω κακό στον ευατό μου με την αποστασιοποίηση αυτή από το site και άλλες ανάλογες δραστηριότητες και πρέπει να επιστρέψω σε αυτές τις ασχολίες
    για το καλό του ψυχισμού μου. Βοηθήστε με να επιστρέψω με την συμπαράστασή σας. Ας βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον όπως ήδη γίνεται στις πλατείες της Ισπανίας και της Ελλάδας όπου ο κόσμος άρχισε να χαιρετιέται και να χαμογελά σε αγνώστους, κάτι που νομίζω πως έχει εξαφανιστεί εδώ και χρόνια!
    Ευχαριστώ όσους με διαβάσατε, συγγνώμη όσους κούρασα.
    Κλείνω λέγοντας ότι αντλώ μια αισιοδοξία από την ΜΗ ΤΙΘΑΣΕΥΣΗ των χρωμάτων, που εμφανίζονται δυναμικά ποικιλόχρωμα τα τελευταία λίγα χρόνια τριγύρω μας και παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει, δεν αιχμαλωτίζονται σε νόρμες μόδας κλπ. Αυτό για μένα σημαίνει πολλά!
    Πάνος
    9-6-11

    06 Jun
  3. marina karderini

    3

    ….οποία κατάθεση ψυχής, μας έκανες Πανούλη!….κάλυψες και εμάς ,,με αυτά που έγραψες ,αφού λίγο πολύ ,όλους μας απασχολούν τα ίδια,στην ίδια χώρα ζούμε,..οπότε σε καταλαβαίνουμε πλήρως ! Πέραν τούτου,επειδή καλοκαίριασε στην χώρα μας ,γίνεται όλο και πιό δύσκολο,να καθήσης μπροστά από έναν υπολογιστή, πόσο μάλλον να συγκεντρωθής,ακόμα και γιά αυτά πού αγαπάμε ,και μας αρέσουνε,και μας ανεβάζουνε.!…Τό site, το αγαπήσαμε,και ξέρουμε ότι θα μας περιμένη,σταθερή αξία πιά,γιά να το επισκευθόμαστε ,και χωρίς πολλά σχόλια και με περισσότερα , όποτε είναι αυτό εφικτό!……
    9-6-11

    06 Jun
  4. Sosso Karderini

    4

    Αγαπητέ Πάνο και φίλοι των χρωμάτων,

    Σχετικά με την πρόσφατη αποχή σχολίων που σημειώθηκε στο αγαπημένο site …συμωνώ απόλυτα με τo πνεύμα της “απολογίας” σου προς τον φίλο Johnart, ώς επίσης και με τα άναφερόμενα στο σχόλιο της marina karderini….

    Στη περίοδο αυτη της αστάθειας και ασάφειας που επικρατεί στον ελλαδικό χώρο, στην πατρίδα μας αλλά και σε όλο τον κόσμο, είναι παράγοντες που τουλάχιστον για το άμμεσο τώρα, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια παρά μόνον για τη συνεχή ενημέρωση, αφύπνηση και συμμετοχή στα καυτά επίκαιρα δρώμενα θέματα!

    Eπιπροσθέτως , υπάρχουν και τα προσωπικά θέματα που χρήζουν της προσοχής ώστε να επιτευχθούν με το καλλίτερο τρόπο αυτά…μέσα στην όλη θύελλα προβλημάτων που προκύπτουν στο κάθε άτομο, οικογένεια, ξεχωριστά…..

    Η αγάπη για το site αγαπητέ Πάνο και φίλοι των χρωμάτων, είναι σταθερή, πέρα ως πέρα γιατί την αξίζει…
    Πιστεύω, οτι και χρόνος θα βρεθεί και ανάλογη διάθεση ώστε να δηλώνουμε και την εδώ παρουσία μας, ενεργά , μέσω σχολίων.

    Με φιλικούς, χρωματικούς πάντα χαιρετισμούς…
    10-6-11

    06 Jun
  5. Filareti

    5

    Προς τον αγαπητό administrator Πάνο,

    Δεν υπάρχει λόγος για συγγνώμες και απολογίες,απέναντι στον καθένα απο εμάς.Η “εμπόλεμη” ουσιαστικά κατάσταση,επιβάλει κινητοποίηση και απομάκρυνση απο όποιες στατικές ασχολίες…Εξάλλου,πίσω απο κάθε ανάρτηση,υπάρχει πολλή προεργασία που βαραίνει κατ’αποκλειστικότητα τον διαχειριστή του site.Oι υπόλοιποι φίλοι,το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι,να στηρίζουμε xromata και να αγαπάμε xromata!!!Λοιπόν,KAI στηρίζουμε KAI αγαπάμε xromata.com,όπως και τα χρώμματα γενικότερα!!!Η ίδια η φύση δίνει το παράδειγμα,με την “σοφή” ποικιλοχρωμία της…Στους γκρίζους καιρούς που διανύουμε,ξεπετάγονται απο παντού χρώμματα και “διαδηλώνουν”,κόντρα στις “ύποπτες” μόδες που κάποιοι προσπαθούν να μας επιβάλουν.Η ίδια η φύση,η οποία είναι ζωντανός οργανισμός,κατακλύζεται απο χρώμματα και το χρώμμα είναι μήκος κύματος,είναι ενέργεια και η ενέργεια γεννάει την ελπίδα…Καλό σας βράδυ!!!!
    17-6-11

    06 Jun

Reply to “Απλο χρωμο τεστ Λούσερ – The common color test of Max Lüscher”