xromata.com


Prussian Blue

 

Χρώματα βαφές

Οι βαφές κατά την Αναγέννηση και την πρώιμη εποχή της εκβιομηχάνισης

 

(Όπως αναγράφονται στον ιστότοπο ‘WebExibits, Pigments through the ages’).

Σε προηγούμενα άρθρα, αναφερθήκαμε στα χρώματα βαφές που χρησιμοποιούσε ο άνθρωπος κατά την προϊστορική περίοδο, την πρώιμη και ύστερη αρχαιότητα, και τον Μεσαίωνα, τα περισσότερα των οποίων είναι εν χρήσει ακόμα και σήμερα.

Κατά την Αναγέννηση έως και την πρώιμη εποχή της εκβιομηχάνισης πέρα από τα προαναφερθέντα χρώματα, που παρέμειναν όλα εν χρήσει, εκτός από το Egyptian Blue, προστέθηκαν άλλα τρία χρώματα βαφές στον χρωστήρα του ανθρώπου, τα εξής, κατά την διεθνή αγγλική τους ονομασία:

Naples Yellow

Van Dyke Brown

Prussian Blue

Αρχίσαμε την αναφορά σ’ αυτά τα 3 χρώματα ξεκινώντας από το Naples Yellow (κίτρινο της Νεαπόλεως) και συνεχίζοντας με το Van Dyke Brown. Σειρά έχει το Prussian Blue (μπλε της Πρωσσίας)

 

 

 

 

 

Prussian Blue

 

Σύντομη περιγραφή του Prussian Blue:

Πρόκειται για ένα σκούρο μπλε, που θεωρείται η πρώτη από τις σύγχρονες (μοντέρνες) χρωστικές τεχνητές ουσίες.

Το πρώτο λοιπόν μοντέρνο, τεχνητά κατασκευασμένο χρώμα ήταν το μπλε της Πρωσίας.

 

 

Κατασκευάστηκε από έναν βαφέα του Βερολίνου, τον Johann Jacob Diesbach,  περίπου το 1704.

Η χρωστική ουσία πιστεύεται ότι δημιουργήθηκε κατά λάθος όταν ο Diesbach χρησιμοποίησε ποτάσα μεμειγμένη με αίμα για να δημιουργήσει κάποια κόκκινη κοχινική* βαφή.

*[Βαφή όπως αυτήν που παράγεται από τα έντομα κοξινέλ]

 

 

Η αρχική συνταγή για την Παρασκευή της βαφής απαιτούσε ποτάσα, θειικό σίδηρο και ξηρό κοχινικό αντί για αίμα.

Όμως το αίμα, η ποτάσα και ο θειικός σίδηρος αντέδρασαν για να δημιουργήσουν μια ένωση γνωστή ως σιδηροκυανιούχο σίδηρο, η οποία, σε αντίθεση με την επιθυμητή κόκκινη χρωστική ουσία, έχει μια πολύ ξεχωριστή μπλε απόχρωση

 

 

Ο Diesbach κατά λάθος σχημάτισε την μπλε αυτήν χρωστική ουσία, που πήρε το όνομα πρωσσικό μπλε από την Πρωσσία την χώρα στην οποία δημιουργήθηκε, όταν πειραματίστηκε με την οξείδωση του σιδήρου

Είναι χρώμα πολύ ανθεκτικό και είναι αρκετά σταθερό στο φως και στον αέρα.

Είναι ένας σίδηρο-εξακυανοφουρικός εστέρας που σχηματίσθηκε κατά λάθος, όπως ήδη είπαμε, κατά τον πειραματισμό με την οξείδωση του σιδήρου.

 

 

Η χρωστική αυτή ουσία ήταν διαθέσιμη στους καλλιτέχνες από το 1724 και είναι εξαιρετικά δημοφιλής από την ανακάλυψή της μέχρι σήμερα.

Η χημική της ονομασία είναι Iron(III)-hexacyanoferrate(II) {Σίδηρος (III) -εξυασινοφουρικός εστέρας (II)} και ο χημικός της τύπος Fe7(CN) ή άλλως επίσης (Fe4[Fe(CN)6]3) xH2O).

Δεν είναι τοξική.

 


is | Topic: βαφές, μπλε, χρωστικές | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Prussian Blue”