xromata.com


Ξανθοφυτα φυκη

 

Εξετάζοντας τα χρώματα των 6 κυρίαρχων βασιλείων του πλανήτη μας, ασχοληθήκαμε και με το βασίλειο των πρωτίστων.

Στα πρώτιστα υπάγονται και τα φύκη, τα οποία κατηγοριοποιούνται σε 7 τύπους, εκ των οποίων οι 6 φέρουν ονομασίες ανάλογες με το κυρίαρχο χρώμα τους, ήτοι:

τα Χρυσόφυτα, τα Πυρόφυτα, τα Χλωρόφυτα, τα Ροδόφυτα, τα Φαιόφυτα και τα Χανθόφυτα.

https://xromata.com/?p=12096

Ας δούμε την κάθε ομάδα χωριστά. Ξεκινήσαμε με τα Χλωρόφυτα, συνεχίσαμε με τα Φαιόφυτα (ή καφετιά φύκη) και τα ροδόφυτα φύκη, ας δούμε τώρα τα ξανθόφυτα φύκη.

 

 

 

Ξανθόφυτα Φύκη

 

 

Τα κιτρινοπράσινα φύκια είναι φωτοσυνθετικά είδη οργανισμών που ανήκουν στα ξανθόφυτα φύκη που ανήκουν στην ομάδα Chromista στο βασίλειο των πρωτίστων. Το ξανθόφυτα περιλαμβάνουν 650 είδη που έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής.

Τα ξανθόφυτα ζουν κυρίως σε γλυκό νερό, αν και ορισμένα είδη ζουν σε θαλάσσια νερά, κορμούς δέντρων και υγρά εδάφη.

Ορισμένα είδη είναι μονοκύτταροι οργανισμοί εξοπλισμένοι με δύο άνισα μαστίγια  και ζουν σαν ελεύθερα άτομα, αλλά τα περισσότερα είδη είναι νηματώδη, τα οποία μπορεί να είναι είτε σιφωνικά είτε κοινοκυτταρικά. 

 

 

Τα ξανθόφυτα φύκη συνθέτουν χλωροφύλλη α και μικρότερες ποσότητες χλωροφύλλης c, αντί της χλωροφύλλης β των φυτών και η κυτταρική δομή τους έχει συνήθως πολλαπλούς χλωροπλάστες χωρίς νουκλεόμορφα.

Το κιτρινοπράσινο χρώμα τους οφείλεται στην παρουσία βήτα-καροτίνης και ξανθίνης, όπως βαουκεριαξανθίνη, διατοξανθίνη, διαδινοξανθίνη και ερετοξανθίνη, αλλά όχι φουκοξανθίνη, την καφέ χρωστική που υπάρχει σε άλλα φύκη.

 

    

Λόγω της παρουσίας σημαντικών ποσοτήτων χλωροφύλλης α, τα είδη Xanthophyceae συγχέονται εύκολα με πράσινα φύκια.

 

 

Σχετικά κοινά ξανθόφυτα φύκη είναι η κατηγορία Vaucheria που συγκεντρώνει περίπου 70 είδη, η δομή των οποίων αποτελείται από πολλά σωληνοειδή νήματα, που μοιράζονται τους πυρήνες και τους χλωροπλάστες.

 

 

Ζουν κυρίως σε γλυκό νερό, αν και ορισμένα είδη βρίσκονται στο θαλασσινό νερό που απλώνεται στον πάτο σαν χαλί.

Άλλες κατηγορίες ξανθόφυτων είναι τα Tribonema, των οποίων η δομή αποτελείται από μη διακλαδισμένα νήματα, τα Botrydiopsis και τα Olisthodiscus,


is | Topic: Κίτρινο, Πράσινο, Φύση και χρώματα, χρωστικές | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Ξανθοφυτα φυκη”