xromata.com


Συνεντευξη με τα χρωματα [κη’]: οραση και χρωματικες προσμειξεις

 

Η «Συνέντευξη με τα χρώματα» είναι μια προσπάθεια τακτοποίησης των όσων έχουν ειπωθεί (και θα ειπωθούν) για τα χρώματα, σε μια σειρά, ας πούμε, εύπεπτης διδακτικής ύλης, για όλους όσοι θέλετε να «μάθετε» τα χρώματα  και τον κόσμο τους.

Η σειρά έχει την μορφή μιας υποτιθέμενης, διδακτικής, συνέντευξης των χρωμάτων προς τον άνθρωπο.

 

 

 

 

Συνέντευξη με τα χρώματα

ηʹ]


 

Όραση και χρωματικές μείξεις

 


-Πολύ καλά κατάλαβες Φως, ότι μας διέκοψες ακριβώς στο σημείο όπου θα αναφέρουμε πώς εμείς οι Μείξεις, για την ακρίβεια η ανάμειξη των δυο χρωματικών συστημάτων, της προσθετικής μείξης και της αφαιρετικής, συμβάλλουμε τα μάλα για την λειτουργία της χρωματικής όρασης, εφ’ όσον βεβαίως, όπως προείπες, υπάρχει ο κατάλληλος φωτοδέκτης, κάποιο «μάτι» για να δει τα χρώματα.

Είπες λοιπόν, πως για να γίνεις αντιληπτό, εσύ Φως, κατ’ επέκταση δε και τα χρώματά σου, δηλαδή η λεπτομερής ανάλυσή σου, χρειάζονται εκτός από εσένα άλλοι δυο παράγοντες. Ένα μόριο ύλης πάνω στο οποίο θα προσκρούσεις και ένας δέκτης που θα συλλάβει την αντανάκλασή σου από την ύλη και θα σε ‘δει’.

Το πώς λειτουργεί και σε αντιλαμβάνεται αυτός ο δέκτης, ‘το μάτι’ Άνθρωπε, ο οφθαλμός όπως λέγεται ορθότερα στα ελληνικά (που σημαίνει: ο θάλαμος μέσα στον οποίο συντελείται η όψις, η όραση), θα έρθει ο ίδιος κάποια στιγμή να σου το εξηγήσει.

Εμείς προς το παρόν σου αναφέρουμε γενικά, ότι ο φωτοδέκτης αυτός, ο φωτοδέκτης σου, το μάτι σου Άνθρωπε, είναι εφοδιασμένος έτσι ώστε να αντιλαμβάνεται το φως δυαδικά.

Πρώτον σαν φως ή σκοτάδι (που θεωρείται σαν έλλειψη φωτός) και δεύτερον σαν χρώμα, την επιμέρους ανάλυση των ακτινοβολιών του φωτός, που στην δική σου ‘φυσιολογική’ κατάσταση Άνθρωπε, είναι τριαδική.

Ω! ναι! Αυτοί οι συμπαντικοί νόμοι, της δυαδικότητας και της τριαδικής εκδήλωσης, εμφανίζονται και εδώ, στην όρασή σου Άνθρωπε!

Για να λειτουργήσει το δεύτερο μέρος της όρασής σου, η ανάλυση του φωτός, η χρωματική σου όρασή, υπεισερχόμαστε  εμείς οι δυο χρωματικές μείξεις (ιδού και πάλι η δυαδικότητα), η προσθετική μείξη των φωτεινών ακτινοβολιών και η αφαιρετική μείξη των χρωστικών ουσιών, κάθε μια με την δική της ιδιαίτερη τριάδα βασικών χρωμάτων (η τριαδικότητα επί δυο).

-Εγώ, η προσθετική μείξη με τις τρεις βασικές μου ακτινοβολίες που –σου θυμίζω- είναι η μπλε, η κόκκινη και η πράσινη, προσκρούω σε κάθε υλικό αντικείμενο, ενεργοποιώντας τα ηλεκτρόνιά του, τα οποία την περιττή ενέργεια του φωτός που δεν χρειάζονται, την απορρίπτουν αντανακλώντας την σαν χρώμα.

Με άλλα λόγια, τα χρώματα που βλέπεις, είναι τα φωτο – ενεργειακά απορρίμματα των διαφόρων αντικειμένων.

-Εδώ, επεμβαίνω εγώ η αφαιρετική μείξη, με τα τρία βασικά μου χρώματα, το μπλε, το κόκκινο και το κίτρινο, οι συνδυασμοί των οποίων αποδίδουν τα περίπου 9 με 10 εκατομμύρια αποχρώσεων που μπορεί να δει, ένας φυσιολογικός τριχρωματικός άνθρωπος.

Πώς υπεισέρχομαι εγώ; Με την βοήθεια των διαφόρων χρωστικών ουσιών που είναι υπεύθυνες για την απόδοση του μεγαλύτερου μέρος των σταθερών χρωμάτων που αποδίδονται από την ύλη.

Για να στο πω πιο απλά Άνθρωπε, να το κατανοήσεις απλούστερα και καλύτερα:

Επεμβαίνει η Προσθετική μείξη και ερεθίζει με τις χρωματικές ακτινοβολίες της τις διάφορες χρωστικές μου, οι οποίες έτσι ενεργοποιούνται και αποδίδουν τα χρώματά τους αποβάλλοντας τις ακτινοβολίες που είναι περιττές για την ενεργοποίησή τους. Αυτές τις περιττές ακτινοβολίες βλέπεις εσύ σαν χρώματα, με την δική μου δε επέμβασή, της Αφαιρετικής Μείξης, αναμειγνύονται τα διάφορα χρώματα των χρωστικών ουσιών και σχηματίζουν την πληθώρα των αποχρώσεων που μπορείς να διακρίνεις.

Όλες αυτές οι αποχρώσεις αποτελούνται κάθε μια από τις δικές της ακτινοβολίες οι οποίες εισέρχονται στον οφθαλμό του θεατή, όπου επεμβαίνει και πάλι η αδελφή μου, η Προσθετική Μείξη….. Ω! Ας σταματήσω εδώ προς το παρόν. Εξάλλου πρέπει να σου μιλήσει και ο οφθαλμός, για τα κωνία του και τα ραβδία του, αλλά και η Μάνα Φύση για τις χρωστικές της, ώστε να καταλάβεις πως συντελείται η χρωματική όραση.

Λοιπόν, εμείς οι Χρωματικές Μείξεις, σταματάμε εδώ και αν χρειαστεί αργότερα θα επανέλθουμε.

 


is | Topic: αφαιρετική μίξη, δυαδικότητες, λειτουργίες όρασης χρωμάτων, προσθετική μίξη, Συμπαντικοί νόμοι και χρώματα, Συνέντευξη με τα χρώματα, τριαδικότητες, φως | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Συνεντευξη με τα χρωματα [κη’]: οραση και χρωματικες προσμειξεις”