xromata.com


Το χρυσο ρυζι

 

Το χρυσό ρύζι

 

 

 

Επιστήμονες στην Ελβετία, εδώ και πάνω από μια δεκαετία, έχουν δημιουργήσει ένα μεταλλαγμένο είδος ρυζιού, το αποκαλούμενο «χρυσό ρύζι» (golden rice), που θα μπορούσε να σώσει εκατομμύρια ζωές παιδιών.

 

 

Σε αντίθεση με το κοινό λευκό ρύζι, το χρυσό ρύζι παράγει καροτίνη βήτα, μια σημαντική πηγή της βιταμίνης Α, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για την αντοχή στις ασθένειες (καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος) και για την υγιή όραση.

https://xromata.com/?p=8302

 

 

 

Το χρυσό ρύζι είναι μια μετάλλαξη της ασιατικής ποικιλίας ρυζιού Oryza Sativa που είναι γνωστή για την επιδεκτικότητά της σε γενετικές τροποποιήσεις.

Παράγεται μέσω της γενετικής μηχανικής, έτσι ώστε να βιοσυνθέτει βήτα – καροτίνη, τον πρόδρομο της βιταμίνης Α στα εδώδιμα μέρη του φυτού, με στόχο την καλλιέργεια και κατανάλωση του χρυσού ρυζιού σε περιοχές με διαιτητική έλλειψη βιταμίνης Α (σύνδρομο VAD = vitamin A deficiency, έλλειψη ή ανεπάρκειας βιταμίνης Α).

Εκτιμάται ότι από την έλλειψη βιταμίνης Α πεθαίνουν κάθε χρόνο περίπου 670 000 παιδιά κάτω των 5 ετών.

 

μια από τις ηπιότερες φωτογραφίες που βρήκα, ατόμων που πάσχουν από σύνδρομο VAD

 

Κατά μια έρευνα που έγινε το 2005 απέδειξε πως περίπου 190 εκατομμύρια παιδιά και 19 εκατομμύρια εγκυμονούσες γυναίκες, σε 122 χώρες, είχαν προσβληθεί από το σύνδρομο VAD, το οποίο ευθύνεται για 1-2 εκατομμύρια θανάτους τον χρόνο, μισό εκατομμύριο τυφλώσεις και πολλά εκατομμύρια περιπτώσεων ξηροφθαλμίας. Τα παιδιά και οι έγκυοι διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο.

 

 

Το χρυσό ρύζι διαφέρει από το γονικό στέλεχος με την προσθήκη τριών γονιδίων βήτα – καροτένιου. Το απλό φυτό του ρυζιού παράγει φυσιολογικά βήτα – καροτένια στο φύλλωμά του, όπου του είναι απαραίτητα για την διαδικασία της φωτοσύνθεσης. Εντούτοις δεν παράγει την χρωστική αυτή ουσία στο ενδόσπερμα, δηλαδή στον εδώδιμο καρπό, γιατί εκεί δεν λαμβάνει χώρο η διαδικασία της φωτοσύνθεσης. Με την βιογενετική επέμβαση το χρυσό ρύζι παράγει βήτα – καροτένια και στον καρπό.

 

 

Το 2005 έγινε εφικτή η παραγωγή μιας νέας ποικιλίας  χρυσού ρυζιού που ονομάστηκε “golden rice 2” η οποία παράγει 23 φορές περισσότερη καροτίνη βήτα από την αρχική ποικιλία του χρυσού ρυζιού.

Καμία όμως από τις δυο ποικιλίες χρυσού ρυζιού δεν είναι διαθέσιμη για κατανάλωση από τον άνθρωπο, διότι αν και δημιουργήθηκαν σαν ανθρωπιστικό βοήθημα, έχουν βρει σθεναρή αντίσταση από τις ακτιβιστικές περιβαλλοντολογικές οργανώσεις και τους ακτιβιστές κατά της παγκοσμιοποίησης.

 

 

 

Σσ : Πολλοί οι πολέμιοι, οικολόγοι και μη, της κατανάλωσης του «χρυσού ρυζιού», πολλοί και οι υποστηρικτές του που βάλλουν κατά της απαγόρευσης. Σε έναν τόσο περίεργο και ανέντιμο κόσμο που ζούμε σήμερα, όπου κυριαρχούν τα διάφορα συμφέροντα, δεν ξέρεις που βρίσκεται η αλήθεια. Είναι και οι φαρμακοβιομηχανίες (η δεύτερη κερδοφόρος βιομηχανία του πλανήτη, μετά την πολεμική) που κινούν διάφορα νήματα…. Ποιος ξέρει; Είναι άραγε το χρυσό ρύζι κάτι όντως ωφέλιμο που μετά από αγώνες ίσως επικρατήσει ωφελώντας διατροφικά τον άνθρωπο, ή είναι κάτι «κακό» που θα εξαφανιστεί οσονούπω στο πυρ το εξώτερον;

 


is | Topic: Διατροφή και χρώμα, ίαση, χρωστικές | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Το χρυσο ρυζι”