xromata.com


Η ψυχολογια του μωβ

 

Η ψυχολογία των χρωμάτων

κατά Color Harmony Compendium

Μωβ


 

Στη σειρά αυτή, κάτω από τον γενικό τίτλο «Η ψυχολογία των χρωμάτων

κατά Color Harmony Compendium» βλέπουμε τί ακριβώς αναφέρεται στο βιβλίο «Επιτομή Χρωματικών Αρμονιών» για τον ψυχισμό των χρωμάτων.

Έχομε ήδη αναφερθεί στον «ψυχισμό» του κόκκινου, του κίτρινου του πορτοκαλί, του πράσινου και του μπλε χρώματος.

Σειρά έχει τώρα η εξέταση ενός άλλου χρώματος, του τρίτου συμπληρωματικού και έκτου και τελευταίου (ή αν προτιμάτε πρώτου) χρώματος του φάσματος, του μωβ.

Ας δούμε λοιπόν τον «ψυχισμό» του μωβ χρώματος όπως ακριβώς καταγράφεται στην «Επιτομή χρωματικών αρμονιών».

 

 

Το μωβ θα μπορούσε να αποκαλείται «οι ψευδαισθήσεις των μεγαλείων». Ιστορικά η παραγωγή του μωβ (πορφυρού) χρώματος ήταν τόσο δύσκολη και ακριβή ώστε αυτό το χρώμα μπορούσε να φορεθεί σαν ρούχο μόνο από την αφρόκρεμα της κοινωνίας.

 

 

Σύμφωνα με το συναρπαστικό βιβλίο «Μωβ» του Simon Garfield, χιλιάδες όστρακα έπρεπε «να συνθλιβούν, να αλατιστούν για τρεις μέρες και να βραστούν για άλλες δέκα» για να παραχθεί βαφή αρκετή για να βαφτεί μόνο ένα και μοναδικό φόρεμα.

 

 

Στην αρχαία Ρώμη, το δυσκολοεύρετο αυτό χρώμα φυλασσόταν για τον Καίσαρα, τους στρατηγούς που γύριζαν θριαμβευτές από τον πόλεμο και τους Συγκλητικούς. Όσο μεγαλύτερο αξίωμα είχε κανείς, τόσο περισσότερο πορφυρό χρώμα είχε δικαίωμα να επιδεικνύει. Ακόμα και σήμερα οι Αμερικανοί στρατιώτες που έχουν τραυματιστεί σε κάποια μάχη παρασημοφορούνται με μια πορφυρή καρδιά σε αναγνώριση της θυσίας τους.

 

 

Έτσι λοιπόν δεν είναι να απορεί κανείς  γιατί το μωβ χρώμα συσχετίζεται με τον πλούτο, τα αρχοντικά δικαιώματα και την υπερβολή.

Υπάρχει όμως και μια πνευματική σχέση επίσης, αφού αργότερα το μωβ έγινε το χρώμα εκκλησιαστικών αμφίων και των άκρων στις μαντήλες προσευχής του ιουδαϊσμού.

 

 

Έχει ενδιαφέρον ότι το πορφυρό, το κάποτε αποκλειστικό χρώμα των αξιωματούχων, σήμερα είναι πολύ πιο δημοφιλές στις γυναίκες παρά στους άνδρες. Όντως, πολλές γυναίκες επιλέγουν το μωβ σαν το αγαπημένο τους χρώμα.

 

 

Ίσως η σύνθεση του μωβ χρώματος έχει να κάνει με την ανάμιξη της έξαψης του κόκκινου χρώματος με την ηρεμία του μπλε. Γι’ αυτό θεωρείται σαν συμβιβαστικό χρώμα ή σαν μια εντυπωσιακή χρωματική χρυσή τομή. Άνθρωποι που φορούν μωβ χρώματα πιστεύεται πως είναι καλλιεργημένοι, έχουν πάθος και ρέπουν προς την ευχαρίστηση, ιδιότητες που αποδίδονται συχνότερα στις γυναίκες απ’ ότι στους άντρες.

 

 

Το μωβ υπαινίσσεται πολύ διαφορετικά συναισθήματα ανάλογα με την απόχρωσή του.

Το σκούρο δαμασκηνί έχει επικήδεια χροιά και μπορεί να είναι καταθλιπτικό και σοβαρό. Σε πολλές χώρες αντικαθιστά το μαύρο σαν χρώμα πένθους. Αλλά το δαμασκηνί έχει επίσης έναν αέρα μυστηρίου και μαγείας, που του προσθέτει έναν τόνο έλξης και πλούτου.

 

 

Το βασιλικό πορφυρό μωβ, σαν κληρονομικότητά ευγένειας, υπαινίσσεται επίσης μια κατάσταση ευμάρειας, χωρίς την επιφυλακτικότητα των σκουρότερων χροιών.

 

 

Λόγω της αφθονίας του κόκκινου χρώματος στη σύνθεσή του το φωτεινό χρώμα της φούξιας έχει την περισσότερη ενέργεια. Το φούξια είναι πιο το πιο χαρούμενο και ερεθιστικό από τα άλλα μωβ χρώματα, ενώ το βιολετί και το χρώμα της λεβάντας έχουν μια ποιότητα ρομαντισμού και νοσταλγίας.

 

 

Λόγω των μικτών μηνυμάτων που εκπέμπει το μωβ χρώμα, σπανίως θα το δούμε σε συσκευασίες τροφίμων στα σούπερ μάρκετ ή σε αγορές μεγάλων προϊόντων όπως αυτοκίνητα ή συσκευές. Σε συσκευασίες ή διαφημίσεις το πορφυρό μωβ χρησιμοποιείται συνήθως για να δηλώσει προϊόντα ή υπηρεσίες που απευθύνονται κυρίως σε γυναίκες.

 

 

Στην διακόσμηση τα μωβ μπορεί να είναι πολύ δραματικά και αισθησιακά, συχνά προσθέτοντας έναν τόνο της λάμψης του Χόλλυγουντ του παλιού καιρού. Αλλά όπως είπε και ένας κορυφαίος διακοσμητής, το μωβ είναι σαν τα καρυκεύματα. Σε μικρές ποσότητες προσθέτει ένα ευχάριστο τόνο, αλλά σε μεγάλες ποσότητες αποβαίνει συντριπτικό.

 

 

Το χρώμα της λεβάντας όντας λεπτό και ηρεμιστικό, συχνά χρησιμοποιείται σε υπνοδωμάτια. Τόσο το χρώμα, όσο και το άρωμα του λουλουδιού της λεβάντας χρησιμοποιούνται ομοιοπαθητικά για να επιφέρουν τον ύπνο.

Δημιουργικά άτομα, ειδικά καλλιτέχνες και σχεδιαστές λέγεται ότι λατρεύουν το μωβ χρώμα. Έχει επίσης μεγάλη προτίμηση από τα παιδιά, ιδιαίτερα τα μικρά κορίτσια δεν το «χορταίνουν».

 

 

 

Ο ψυχισμός του μωβ:

Το βασιλικό πορφυρό – μωβ αποπνέει ανωτερότητα, δύναμη, πάθος, φιληδονία και πολυτέλεια.

Το σκούρο δαμασκηνί είναι πνευματικό και μυστηριώδες, με μια ποιότητα σοβαρότητας και αξιοπρέπειας.

Το χρώμα της λεβάντας και το βιολετί έχουν μια γλυκύτητα, ένα ρομαντισμό και μια νοσταλγική έλξη.

Οι άνθρωποι τείνουν να εργάζονται λιγότερο σε χώρους με μωβ χρώματα γιατί αυτό το χρώμα ενθαρρύνει τις ονειροπολήσεις.

Οι γυναίκες συχνά επιλέγουν το πορφυρό μωβ σαν το αγαπημένο τους χρώμα.

 


is | Topic: μωβ, Ψυχολογία και χρώματα | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Η ψυχολογια του μωβ”