xromata.com


Συναισθησιας περισσοτερα [1]

 

Περί συναισθησίας περισσότερα… [1]

 

Αφού ανοίξαμε εδώ και λίγο καιρό το περί συναισθησίας θέμα, έχομε ακόμα πολλά να πούμε και να εισδύσουμε σε κάποιες λεπτομέρειες του θέματος, κατ’ εμέ, ενός θέματος τόσο γοητευτικού, όσο και τρομακτικού παράλληλα.

 

 

Η συναισθησία είναι ένα θέμα, που φυσικά υπήρχε πάντοτε, αλλά θεωρείται σχετικά καινούργιο αφού η ανακάλυψη και ενασχόληση με αυτό χρονολογείται αρκετά πρόσφατα στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Η πρώτη τεκμηριωμένη περίπτωση συναισθησίας χρονολογείται το 1812, όταν ένας φοιτητής ιατρικής περιέγραψε τα χρώματα που έβλεπε όταν άκουγε μουσική.

 

 

Η συγκεκριμένη περίπτωση συναισθησίας ήχου – χρώματος καλείται «χρωμαισθησία» (chrome- sthesia).

Κατά τον Richard Cytowich (Ρίτσαρντ Σάιτοβιτς)* η χρωμαισθησία, δηλαδή η συναισθησία ήχου – χρώματος είναι «κάτι σαν πυροτεχνήματα».

*[Ο Richard Cytowich (γεννημένος στο Τρέντον του Νιού Τζέρσεϋ το 1952), είναι Αμερικανός νευρολόγος και συγγραφέας που αναζωπύρωσε τις μελέτες για την συναισθησία κατά το 1980].

Φωνές, μουσικές και διάφοροι περιβαλλοντολογικοί ήχοι, όπως θόρυβος από πιάτα ή γαυγίσματα σκύλων θέτουν σε ενέργεια χρώματα που πετάγονται σαν να σχηματίζουν πυροτεχνήματα, κινούνται τριγύρω και εξασθενούν μόλις σταματήσει ο ήχος.

 

 

Για κάποιους ο τύπος του χρωμοσυναισθητικού ερεθίσματος είναι περιορισμένος, πχ. προκαλείται μόνο από μουσική ή ακόμα και μόνο από ένα συγκεκριμένο μουσικό κλειδί. Για άλλους, μια ευρεία ποικιλία ήχων ενεργοποιεί την χρω- ματαισθησία.

Ο ήχος συχνά μεταβάλλει την αντιλαμβανόμενη απόχρωση, φωτεινότητα, σπινθηρισμό και κατεύθυνση.

 

 

Κάποιοι χρωμοσυναισθητικοί βλέπουν την μουσική σαν να προβάλλεται σε μια «οθόνη» μπροστά τους. Άλλοι, όπως ο Deni Simon, βλέπουν τους ήχους της μουσικής σαν κινούμενες χρωματιστές γραμμές όπως οι διαμορφώσεις ενός παλμογράφου, συχνά με μεταλλικές χροιές, ύψος, πλάτος και το σπουδαιότερο, με βάθος.

 

 

(συνεχίζεται)

 

 


is | Topic: λειτουργίες όρασης χρωμάτων, Συναισθησία, Φύση και χρώματα, Ψυχολογία και χρώματα | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Συναισθησιας περισσοτερα [1]”