xromata.com


εν αρχη το μακιγιαζ (56β) [χρωματικες συνομιλιες]

 

Χρωματικές Συνομιλίες  (56β)

Εν αρχή, το μακιγιάζ

 

 

Η νύφη λοιπόν, την ημέρα του γάμου της μακιγιάρεται με ιδιαίτερη προσοχή και ξεχωριστό τρόπο, για να φαίνεται ωραιότερη από ποτέ και από όλες. Να διακρίνεται! Είναι το τιμώμενο πρόσωπο. Όπως, τότε στους πρωτόγονους, στις επίσημες τελετές έπρεπε να διακρίνονται τα τιμώμενα πρόσωπα και οι αξιωματούχοι και τους έβαφαν ανάλογα.

Βάψε, βάψε το κορμί, διαπίστωσαν οι άνθρωποι ότι κάποιες βαφές λειτουργούσαν θεραπευτικά. Να σου λοιπόν και το ιαματικό μακιγιάζ. Άσπρες ασβεστολιθικές σκόνες και λάσπες καλύπτουν τα πρωτόγονα κορμιά. Πέρα από τη σημειολογική και καλλωπιστική τους αξία, διώχνουν τις ψείρες από τα σώματα.

Από τους πρωτόγονους φθάνουμε στους αρχαίους Αιγύπτιους. Ο θεϊκός Νείλος μπορεί να παρέχει πολλά αγαθά στους υπηκόους του αλλά έχει και ένα λεφούσι μύγες που προκαλούν ασθένειες στα μάτια. Ακόμα και σήμερα πολλοί Αιγύπτιοι υποφέρουν από οφθαλμολογικές παθήσεις. Τί ανακάλυψαν οι αρχαίοι προγονοί τους; Πως μια σκόνη προστάτευε τα μάτια τους αποθαρρύνοντας τις ενοχλητικές ιοφόρες μύγες. Έτσι ανακαλύφθηκε το κόχλι ή κολ, πιο εξευρωπαϊσμένα και η βαφή του περιγράμματος του ματιού, πρόγονος των σημερινών άι λάινερ, ρίμελ κλπ.

Τα συστατικά της ιαματικής αυτής σκόνης με την οποία έβαφαν τα μάτια τους γυναίκες και άντρες; Σκόνη αντιμονίου, μόλυβδου, οξείδια μαγνησίου, σιδήρου, χαλκού, καμένα αμύγδαλα, κάρβουνο και καφετιά ώχρα. Το χρώμα του κολ είναι μαύρο ή γκρι σκούρο, όμως με κατάλληλες προσθήκες και άλλων στοιχείων υπάρχει και σε άλλους χρωματισμούς.

Φίλοι μου, είχα την εντύπωση πως θα αναφερόμουν στο μακιγιάζ και τα καλλυντικά χρώματα όλων των αιώνων, αλλά ίσα – ίσα που πάτησα στην αρχαία Αίγυπτο και μόνο σε ότι αφορά το περίγραμμα του ματιού.

Μακρύς γαρ ο δρόμος του καλλωπισμού!

 

 

 

 


is | Topic: βάψιμο ανθρώπου, Χρωματικές Συνομιλίες | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “εν αρχη το μακιγιαζ (56β) [χρωματικες συνομιλιες]”