xromata.com


Καφε χρωμα

 

 

Καφέ

 

 

Το καφέ δεν θεωρείται καθαρό χρώμα. Ανήκει κι αυτό στην ομάδα των μη – χρωμάτων, μαζί με το γκρίζο, το λευκό και το μαύρο.

 

 

Είναι ανάλογο του γκρίζου, χωρίς όμως να διαθέτει την ουδετερότητά του. Δεν είναι χρώμα, αφού δεν εμφανίζεται στα χρώματα του ουράνιου τόξου, αν και συνίσταται από μια ακατάστατη μίξη αυτών.

Τα βασικά χρώματα, εάν αναμιχθούν ανά δυο μας αποδίδουν ένα παράγωγο χρώμα, όταν όμως αναμιχθούν και τα τρία μαζί, τότε μας αποδίδουν μια χρωματική σύγχυση, το καφέ και όλες τις αποχρώσεις που δεν είναι καθαρά χρώματα (πχ. μπεζ, λαδί, κλπ.) οι οποίες σε συνδυασμό με την φωτεινότητα ή τον κορεσμό των χρωμάτων τείνουν, σε ακραίες καταστάσεις, να συγχέονται με τις γκρίζες αποχρώσεις.

Το καφέ λοιπόν, όπως όλα τα πολύμικτα χρώματα, δεν εκλαμβάνεται σαν καθαρό χρώμα, αλλά σαν μίξη αμαύρωσης χρωμάτων (κοινώς «μουντζούρα»).

 

 

Τα καφέ χρώματα δηλώνουν μια συγκεντρωτική και ακαθάριστη κατάσταση, τα περισσότερα δε, έχουν μια θερμή χροιά.

Σαν χρώμα, το καφέ, λόγω της υφής του, είναι σχετικό με την καθημερινότητα, την ρουτίνα, τις μη ξεκαθαρισμένες καταστάσεις και την έλλειψη προσωπικής επιλογής λόγω υποχρεώσεων.

 

 

Υποτάσσει τα άτομα κάτω από τις επιταγές του καθήκοντος, αναγκαιότητας, συνθηκολόγησης και συμβιβασμών. Παράλληλα όμως προσφέρει κά- λυψη, ασφάλεια, θαλπωρή.

 

 

Άτομα που αισθάνονται την ανάγκη των παραπάνω αναφερομένων συνθηκών (θαλπωρή, ασφάλεια κλπ.) συνήθως αρέσκονται και επιλέγουν το καφέ χρώμα, το οποίο όμως απορρίπτεται από τους περισσότερους γιατί εμποδίζει τις καθαρά προσωπικές επιδιώξεις και γιατί σημαίνει τους καταναγκαστικούς συμβιβασμούς που συνήθως επιβάλλονται και ταλαιπωρούν.

 

 

Αν οι απορριπτόμενες αποχρώσεις των καφέ χρωμάτων είναι ψυχρές, δηλαδή κυριαρχεί σ’ αυτές κάποια πρασινωπή χροιά (πχ. λαδί) έχουμε μια αμαύρωση του πράσινου χρώματος που συνεπάγεται αποδεκτή συμβιβαστικότητα συνο- δευόμενη με απογοήτευση, έως και απελπισία, καμιά φορά.

 

 

Η ονομασία «καφέ» αντικαθίσταται και με άλλες λέξεις, κυρίως με το «καστανό», το οποίο είναι καθορισμένο σε ειδικές εκφραστικές περιπτώσεις, όπως πχ. όταν αναφερόμαστε σε μάτια ή μαλλιά, (λέμε καστανά μάτια και ουδέποτε καφέ μάτια).

 

 

 

 

 

Άλλη μια λέξη που χρησιμοποιούμε αντί του καφέ, είναι η λέξη μαρόν (γαλλική λέξη που σημαίνει κι αυτή καστανό, το χρώμα του κάστανου) και την λέμε συνήθως εννοώντας μια καφέ απόχρωση που κοκκινίζει. Συνήθως την ονομασία μαρόν την μεταχειριζόμαστε σε χρωματικούς προσδιορισμούς ειδών ένδυσης.

 

 

Τις ανοιχτόχρωμες (παλ) χροιές των καφέ αποχρώσεων καθιερώθηκε να τις αποκαλούμε με την ονομασία «μπεζ».

 

 

Επίσης, τον τελευταίο καιρό, εμφανίστηκε μια κάπως χυδαία έκφραση (σκ…ί) που χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο ανεπίσημα και χιουμοριστικά για την απόδοση αυτού του χρώματος (ιδιαίτερα στις κιτρινωπές χροιές του) παρομοιάζοντας το χρώμα με τα ανθρώπινα και ζωικά απόβλητα.

 

 

Στην αρχαία ελληνική γλώσσα, υπήρχε ο όρος «φαιό» για την απόδοση των καφέ χρωμάτων, ένα εννοιολογικό γλωσσικό παράδοξο που αντιβαίνει στους επικρατούντες διεθνώς κανόνες της εννοιολογικής ανάπτυξης των χρωματικών όρων, αφού στην αρχαιοελληνική γλώσσα εμφανίσθηκε πολύ πριν τον σχηματισμό της έννοιας του πράσινου και του κίτρινου χρώματος. Όμως η παραδοξότητα αυτή είχε και συνέχεια, αφού αργότερα εξαφανίστηκε ο όρος «φαιό» από την ελληνική γλώσσα για να επανέλθει στην τακτή διεθνώς εννοιολογική του σειρά με την ξενόφερτη λέξη «καφέ» ονομασία του ομόχρωμου ροφήματος που εισέβαλε στον ευρωπαϊκό χώρο μετά την ανακάλυψη της Αμερικανικής ηπείρου.

 


is | Topic: καφέ, καστανό | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Καφε χρωμα”