xromata.com


Ανθρωπινες ομαδες και χρωματα (1)

 

 

Χρωματικές επιδράσεις σε ομοειδή σύνολα (1)

 

 

Έχομε μιλήσει αρκετές φορές για τις ψυχολογικές ιδιότητες και επιδράσεις των διαφόρων χρωμάτων και είπαμε ότι καθένας μας τις εκλαμβάνει από την θετική ή την αρνητική πλευρά τους, υποκειμενικά, ανάλογα με την προσωπική, ψυχολογική του «ιστορία».

Εκτός όμως του ότι τα χρώματα επιδρούν ψυχολογικά πάνω σε όλους μας ατομικά, ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες του καθενός μας, επιδρούν και σε σύνολα ατόμων, δηλαδή πάνω σε πολυπληθείς ομάδες ανθρώπων, ταυτόσημες εθνολογικά, φυλετικά, περιβαλλοντολογικά, οικονομικά, όπως επίσης και ηλικιακά.

 

 

Διαφορετική γενικότερη επίδραση έχει ένα χρώμα σε ένα σύνολο παιδιών απ’ ότι σ’ ένα σύνολο εφήβων, ενηλίκων ή ηλικιωμένων… Διαφορετική είναι επίσης και η επίδραση ανάλογα με το φύλο των συνόλων.

 

 

 

Όπως το άτομο έχει τις ιδιαίτερες χρωματικές προτιμήσεις του κατά περιόδους, το ίδιο και οι προαναφερόμενες ομάδες ανθρώπων έχουν τις χρωματικές προτιμήσεις τους οι οποίες εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες.

Ένας γνώστης, ερευνητής των χρωμάτων και των αξιών τους, μπορεί να προσδιορίσει τους παράγοντες και τα αίτια που κατά κάποιο τρόπο επιβάλλουν τις συγκεκριμένες προτιμήσεις. Οι παράγοντες αυτοί είναι πολλοί και ποικίλουν.

 

 

Εκτός της ηλικίας και του φύλου άλλοι βασικοί παράγοντες είναι η οικονομική κατάσταση, η μόρφωση, το κλίμα, η θρησκεία, το περιβάλλον και η πολιτική κατάσταση.

 

 

Μέσα από τα χρώματα προσδιορίζονται οι επικρατούσες συνθήκες που διαβιώνει η ομάδα, αλλά και εκφράζονται οι επιδιώξεις και οι προσδοκίες της.

 


is | Topic: Κοινωνική ζωή και χρώματα, Ψυχολογία και χρώματα | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Ανθρωπινες ομαδες και χρωματα (1)”