xromata.com


Τα χρωματα της μουχλας [γ’]

 

Τα χρώματα της μούχλας

 

(συνέχεια γ΄)

 

 

Chaetomium

Χαιτόμιο, το Chaetomium είναι μια μούχλα  που μπορεί να ευδοκιμήσει οπουδήποτε, είναι προσαρμόσιμη και ανθεκτική.

Μπορεί να αναπτυχθεί σε πολλούς ξενιστές ανεξάρτητα από το τι αποτελούνται, αλλά προτιμά υγρές, σκοτεινές τοποθεσίες.

Κάποιοι μπορεί να το περιγράψουν σαν κάτι βαμβακερό στην όψη, και άλλοι μπορεί να το περιγράψουν σαν αποθέσεις αλατιού στους τοίχους του υπογείου.

Ένα από τα διακριτικά χαρακτηριστικά του Chaetomium είναι το άρωμά του που είναι συχνά υπαίτιο της μυρωδιάς μούχλας που μπορεί να μυρίζετε στα υπόγεια, τις σοφίτες και τα τρόφιμα.

 

 

 

Penicillium

Η πενικιλίνη είναι ένας άλλος πολύχρωμος μύκητας που μερικές φορές μπορεί να είναι λευκός.

Η ανακάλυψη του γένους Penicillium χρησίμευσε ως ένα μνημειώδες βήμα στον ιατρικό τομέα καθώς οδήγησε στη δημιουργία της πενικιλίνης.

Μπορεί να βρεθεί σε τρόφιμα και τοίχους σε σπίτια με υψηλή υγρασία και ενώ είναι σημαντικό συστατικό της πενικιλίνης, μπορεί να προκαλέσει σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις εάν δεν τον χειριστεί κανείς σωστά.

 

 

 

Μπλε Μούχλα

Το μπλε είναι ένα άλλο κοινό χρώμα που βλέπουμε στις μούχλες Penicillium που βρίσκονται σε τρόφιμα και τοίχους.

 

 

 

Ροζ μούχλα

Μπορεί να βρείτε μια αποχρωματισμένη ροζ μεμβράνη στην κουρτίνα του μπάνιου ή στην μπανιέρα σας, εάν έχουν μείνει άπλυτα για λίγο – αυτό είναι γνωστό ως «ροζ μούχλα».

Το να το ονομάσουμε μούχλα, όμως  είναι μια λανθασμένη ονομασία γιατί στην πραγματικότητα είναι ένα βακτήριο που ονομάζεται Serratia marcescens που ευδοκιμεί στα υπολείμματα σαπουνιού.

Δεν υπάρχει μόνιμη λύση εκτός από το να καθαρίζετε το μπάνιο σας πιο τακτικά, αλλά ενώ μπορεί να προκαλέσει λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος και αναπνευστικά προβλήματα, ευτυχώς δεν είναι εύκολο να μολυνθείτε.

 

 

 

 

Κίτρινη μούχλα

Το κίτρινο είναι ένα χρώμα που πρέπει να προσέχετε γιατί μερικές από αυτές τις μούχλες μπορεί να είναι επικίνδυνες αν αφεθούν ανεξέλεγκτες.

 

 

 

Κίτρινος Ασπέργιλλος

Μερικές φορές η μούχλα Aspergillus μπορεί να φαίνεται κίτρινη.

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, στο τμήμα της μαύρης μούχλας, είναι ένας πολύ κοινός τύπος μούχλας που βρίσκεται στα σπίτια και είναι ευρέως σε βαθμό χαμηλού κινδύνου.

 

 

 

Serpula lacrymans

Η Serpula lacrymans δεν είναι τόσο επικίνδυνη για τον άνθρωπο όσο είναι για την δομική ακεραιότητα των ξύλινων κατασκευών.

Αυτός ο μύκητας είναι ένας εξαιρετικός καταστροφέας υγρού και σάπιου οργανικού υλικού, ο οποίος μπορεί να προκαλέσει καταστροφή στο σπίτι σας εάν δεν αφαιρεθεί. Αναπτύσσεται γρήγορα και καταναλώνει εσωτερικές και εξωτερικές ξύλινες επιφάνειες με ευκολία εάν οι συνθήκες είναι ιδανικές.

 

 

 

Epicoccum nigrum

Η Epicoccum nigrum είναι μια ταχέως αναπτυσσόμενη, κίτρινη μούχλα που μπορεί να βρεθεί μέσα ή πάνω σε υγρές γυψοσανίδες, στρώματα, ξύλο, χαλιά και έπιπλα.  

Το χρώμα της κυμαίνεται από κίτρινο ή πορτοκαλί έως καφέ ανάλογα με τις συνθήκες και το περιβάλλον.

 


is | Topic: Κίτρινο, μπλε, Φύση και χρώματα | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Τα χρωματα της μουχλας [γ’]”