xromata.com


Συνεντευξη με τα χρωματα [ρια]: Πρασινο (β)

Η «Συνέντευξη με τα χρώματα» είναι μια προσπάθεια τακτοποίησης των όσων έχουν ειπωθεί (και θα ειπωθούν) για τα χρώματα, σε μια σειρά, ας πούμε, εύπεπτης διδακτικής ύλης, για όλους όσοι θέλετε να «μάθετε» τα χρώματα και τον κόσμο τους.

Η σειρά έχει την μορφή μιας υποτιθέμενης, διδακτικής, συνέντευξης των χρωμάτων προς τον άνθρωπο.

 

 

 

 

Συνέντευξη με τα χρώματα

[ρια΄]

 

Πράσινο, όπως παρουσιάζεται στην βικιπαίδεια

[β΄]

 

 

-Γειά σου Άνθρωπε και πάλι. Είμαι το πράσινο χρώμα και συνεχίζω την εισαγωγή στην αυτοπαρουσίασή μου.

Θα σου πω περίπου τα ίδια πράγματα που σου είπα μόλις προ ολίγου, κάπως διαφορετικά αυτήν την φορά.

Η διαφορά είναι ότι προηγουμένως σου παρουσιάστηκα όπως ήθελα εγώ να με γνωρίσεις, ενώ τώρα θα σου πω πως με παρουσιάζει η βικιπαίδεια στην εισαγωγή της για το πράσινο χρώμα:

Το πράσινο είναι το χρώμα μεταξύ της κυανής και της κίτρινης ακτινοβολίας στο ορατό φάσμα.

Προκαλείται από το φως που έχει κυρίαρχο μήκος κύματος περίπου 495–570 nm.

Σε συστήματα αφαιρετικής χρωματικής μείξης, που χρησιμοποιούνται στη ζωγραφική (RYB) και την έγχρωμη εκτύπωση (CMYK), δημιουργείται από συνδυασμό κίτρινου και κυανού.

Στο χρωματικό μοντέλο RGB, που χρησιμοποιείται σε οθόνες τηλεόρασης και υπολογιστήρων, είναι ένα από τα προσθετικά κύρια χρώματα, μαζί με το κόκκινο και το μπλε, τα οποία αναμειγνύονται σε διαφορετικούς συνδυασμούς για να δημιουργήσουν όλα τα άλλα χρώματα.

Ο μεγαλύτερος μακράν συνεισφέρων παράγοντας για την απόδοση του πράσινου χρώματος στην φύση είναι η χλωροφύλλη, η χημική ουσία με την οποία τα φυτά φωτοσυνθέτουν και μετατρέπουν το ηλιακό φως σε χημική ενέργεια.

Πολλά πλάσματα έχουν προσαρμοστεί στο πράσινο περιβάλλον τους παίρνοντας μια πράσινη απόχρωση ως καμουφλάζ.

Πολλά ορυκτά έχουν πράσινο χρώμα, συμπεριλαμβανομένου του σμαραγδιού, το οποίο χρωματίζεται πράσινο λόγω της περιεκτικότητάς του σε χρώμιο.

Κατά τη διάρκεια της μετακλασικής και πρώιμης σύγχρονης Ευρώπης, το πράσινο ήταν το χρώμα που συνήθως συνδεόταν με τον πλούτο, τους εμπόρους, τους τραπεζίτες και τους ευγενείς, ενώ το κόκκινο προοριζόταν για την αριστοκρατία.

Για το λόγο αυτό, η στολή της Μόνα Λίζα του Λεονάρντο ντα Βίντσι και οι πάγκοι στη Βρετανική Βουλή των Κοινοτήτων είναι πράσινοι ενώ στη Βουλή των Λόρδων είναι κόκκινοι.

Έχει επίσης μια μακρά ιστορική παράδοση ως το χρώμα της Ιρλανδίας και του γαελικού (ιρλανδο-σκωτικού) πολιτισμού.

Είναι το ιστορικό χρώμα του Ισλάμ, που αντιπροσωπεύει την πλούσια βλάστηση του Παραδείσου. Ήταν το χρώμα του λάβαρου του Μωάμεθ, και βρίσκεται στις σημαίες όλων σχεδόν των ισλαμικών χωρών.

Σε έρευνες που έγιναν σε αμερικανικές, ευρωπαϊκές και ισλαμικές χώρες, το πράσινο είναι το χρώμα που συνδέεται συχνότερα με τη φύση, τη ζωή, την υγεία, τη νεότητα, την άνοιξη, την ελπίδα, αλλά και τον φθόνο.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες, το πράσινο συνδέεται μερικές φορές με τοξικότητα και κακή υγεία, αλλά στην Κίνα και το μεγαλύτερο μέρος της Ασίας, οι συσχετισμοί του είναι πολύ θετικοί, ως σύμβολο της γονιμότητας και της ευτυχίας.

Λόγω της σχέσης του με τη φύση, είναι το χρώμα του περιβαλλοντικού κινήματος. Πολιτικές ομάδες που υπερασπίζονται την προστασία του περιβάλλοντος και την κοινωνική δικαιοσύνη περιγράφουν τους εαυτούς τους ως μέρος του κινήματος των Πρασίνων, μερικές δε αυτοαποκαλούνται Πράσινα κόμματα.

Αυτό οδήγησε σε παρόμοιες εκστρατείες στη διαφήμιση, από εταιρείες πουλούσαν πράσινα ή φιλικά προς το περιβάλλον προϊόντα.

Το πράσινο είναι επίσης το παραδοσιακό χρώμα της ασφάλειας και της ελεύθερης πρόσβασης.

Ένα πράσινο φως σημαίνει προχωρήστε, μια πράσινη κάρτα επιτρέπει τη μόνιμη διαμονή στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Χρωματική όραση και χρωματομετρία:

Στην οπτική, η αντίληψη του πράσινου προκαλείται από το φως του ορατού φάσματος όπου κυριαρχεί η ενέργεια μήκους κύματος περίπου 495–570 nm.

Η ευαισθησία του προσαρμοσμένου στο σκοτάδι ανθρώπινου ματιού είναι μεγαλύτερη στα 507 nm περίπου, όπου αντιλαμβάνεται ένα μπλε-πράσινο χρώμα, ενώ το προσαρμοσμένο στο φως μάτι είναι πιο ευαίσθητο περίπου στα 555 nm, όπου  αντιλαμβάνεται ένα κιτρινοπράσινο χρώμα. Αυτές είναι οι συναρτήσεις του ερεθισμού των αντίστοιχων κωνίων από την πράσινη ακτινοβολία (σκοτοπικά και φωτοπικά αντίστοιχα).

Τα ανθρώπινα μάτια έχουν χρωματικούς υποδοχείς γνωστούς ως κωνικά κύτταρα, από τους οποίους υπάρχουν τρεις τύποι.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ένας από τους τρεις τύπους λείπει ή είναι ελαττωματικός, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει δυσχρωματοψία, συμπεριλαμβανομένης της κοινής αδυναμίας διάκρισης του κόκκινου από το πράσινο, γνωστής ως δευτερανοπία.

Στο σύστημα αφαιρετικής μείξης χρωμάτων, που χρησιμοποιείται στη ζωγραφική και την έγχρωμη εκτύπωση, το πράσινο δημιουργείται από έναν συνδυασμό κίτρινου και μπλε ή κίτρινου και κυανού.

Στο χρωματικό μοντέλο RGB, που χρησιμοποιείται σε οθόνες τηλεόρασης και υπολογιστήρων, είναι ένα από τα πρόσθετα κύρια χρώματα, μαζί με το κόκκινο και το μπλε, τα οποία αναμειγνύονται σε διαφορετικούς συνδυασμούς για να δημιουργήσουν όλα τα άλλα χρώματα.

Στον χρωματικό κύκλο HSV, γνωστός και ως χρωματικός κύκλος RGB, το συμπλήρωμα του πράσινου είναι η ματζέντα, δηλαδή ένα χρώμα που αντιστοιχεί σε ίση ανάμειξη κόκκινου και μπλε φωτός (ένα από τα μωβ).

Σε έναν παραδοσιακό τροχό χρωμάτων, που βασίζεται σε αφαιρετική πρόσμειξη χρωμάτων, το συμπληρωματικό χρώμα του πράσινου θεωρείται ότι είναι το κόκκινο.

Πριν σταματήσω για ένα μικρό διάλειμμα, αφού μιλήσαμε για την αντίληψη του πράσινου χρώματος από τους οφθαλμούς, θέλω να σου πω Άνθρωπε πως το πράσινο είναι ξεκούραστο για τα μάτια.

Μελέτες δείχνουν ότι ένα πράσινο περιβάλλον μπορεί να μειώσει την κούραση.    

Αυτά όμως θα τα πούμε λίγο αργότερα, όταν θα αναφερθούμε στην ψυχολογία του πράσινου χρώματος και γενικότερα για τις επιδράσεις του επάνω σου.

 


is | Topic: Κίτρινο, λειτουργίες όρασης χρωμάτων, ματζέντα, Πράσινο, συμπληρωματικά χρώματα, Συνέντευξη με τα χρώματα, τριαδικότητες | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Συνεντευξη με τα χρωματα [ρια]: Πρασινο (β)”