xromata.com


Διαφανεια των ορυκτων

 

Διαφάνεια ή Αδιαφάνεια των ορυκτών

 

 

 

Μία από τις τρεις ιδιότητες των ορυκτών είναι η διαφάνεια.

https://xromata.com/?p=12192

Η διαφάνεια (Transparency), είναι μια συνάρτηση του τρόπου με τον οποίο το φως αλληλεπιδρά με την επιφάνεια μιας ουσίας.

Υπάρχουν μόνο τρεις πιθανές αλληλεπιδράσεις.  

Εάν το φως εισέρχεται και εξέρχεται από την επιφάνεια της ουσίας με σχετικά αδιατάρακτο τρόπο, τότε η ουσία αναφέρεται ως διαφανής (transparent).

Εάν το φως μπορεί να εισέλθει και να εξέλθει από την επιφάνεια της ουσίας, αλλά με διαταραγμένο και παραμορφωμένο τρόπο, τότε η ουσία αναφέρεται ως ημιδιαφανής (translucent).

Εάν το φως δεν μπορεί καν να διεισδύσει στην επιφάνεια της ουσίας, τότε η ουσία αναφέρεται ως αδιαφανής (opaque).

 

 

Πολλές ουσίες που είναι διαφανείς μπορούν εύκολα να περιέχουν ελαττώματα και παραμορφώσεις που θα περιορίσουν τη διαδρομή μιας φωτεινής δέσμης μέσω μιας ουσίας και θα την κάνουν ημιδιαφανή.

 

 

 

Η διαφάνεια, δεν είναι πολύ σημαντικό χαρακτηριστικό για ένα ορυκτό.

Ωστόσο, μπορεί να έχει σημασία εάν όλες οι άλλες ιδιότητες του είναι ασαφείς και μπορεί να παρέχει κάποια διασφάλιση της ταυτοποίησης του, εάν χρειάζεται.

 

 

Σίγουρα εάν ένα άγνωστο ορυκτό είναι ημιδιαφανές, ένας συλλέκτης θα αισθανόταν μάλλον ανόητος να το αναγνωρίσει ως κάποιο ορυκτό που είναι πάντα αδιαφανές!

Είναι σπάνιο για ένα αδιαφανές ορυκτό να έχει ημιδιαφανή τμήματα, ωστόσο, ορισμένα ημιδιαφανή ορυκτά μπορούν να γίνουν αδιαφανή από εγκλείσματα ή καιρικές επιπτώσεις.

Ο σφαλερίτης (Sphalerite) είναι ένα παράδειγμα ενός κανονικά αδιαφανούς ορυκτού  που συχνά εκπλήσσει τους συλλέκτες με ένα περιστασιακά διαφανές δείγμα.

 

 

Παρόλο που ένα διαφανές ορυκτό θα έχει πάντα κάποια δείγματα που είναι ημιδιαφανή (λόγω ελαττωμάτων, κ.λπ.), είναι χρήσιμο να γνωρίζουμε εάν ένα ορυκτό είναι συνήθως διαφανές ή αντίστροφα.

 

 

Κάποιο ορυκτό που είναι ημιδιαφανές μπορεί ποτέ να μην είναι διαφανές και γνωρίζοντας το αυτό είναι κάτι πολύ χρήσιμο για έναν συλλέκτη.

Ένας άλλος παράγοντας είναι ότι ένα διαφανές ορυκτό μπορεί να έχει τόσο έντονο χρώμα ώστε να φαίνεται αδιαφανές.

 

 

Ο αζουρίτης (Azurite) είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα αυτού, καθώς οι εξαιρετικά βαθείς μπλε διαφανείς κρύσταλλοι του μπορεί να φαίνονται σκούροι και αδιαφανείς. Ωστόσο, εσωτερικά ρήγματα κοντά στην επιφάνεια, και μερικές φορές τα κρυστάλλινα άκρα, όταν παρατηρούνται σε έντονο φως, μπορούν να αποκαλύψουν το πραγματικό χρώμα και τη διαφάνεια.

 


is | Topic: ορυκτα και χρωματα, Φύση και χρώματα | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Διαφανεια των ορυκτων”