xromata.com


Συνεντευξη με τα χρωματα [μδ’]: Ιρις, η γεννηση του φωτος (2ο)

 

Η «Συνέντευξη με τα χρώματα» είναι μια προσπάθεια τακτοποίησης των όσων έχουν ειπωθεί (και θα ειπωθούν) για τα χρώματα, σε μια σειρά, ας πούμε, εύπεπτης διδακτικής ύλης, για όλους όσοι θέλετε να «μάθετε» τα χρώματα και τον κόσμο τους.

Η σειρά έχει την μορφή μιας υποτιθέμενης, διδακτικής, συνέντευξης των χρωμάτων προς τον άνθρωπο.

 

 

 

Συνέντευξη με τα χρώματα

[μδ΄]

 

Ίρις, η γέννηση του φωτός

μέρος 2ο

 

-Σου έλεγα λοιπόν Άνθρωπε, πως η γέννηση του φωτός, του Απόλλωνα δηλαδή, κατά την μυθολογία ήταν μια από τις αρκετά δύσκολες και επικίνδυνες αποστολές που είχα αναλάβει.

Επικίνδυνη γιατί η αποστολή που μου ανατέθηκε ήταν ενάντια στις εντολές της Ήρας, της μεγάλης άνασσας του Ολύμπου, που εάν έπαιρνε χαμπάρι τί πήγαινα να κάνω και με συλλάμβανε αλίμονό μου, δεν ξέρω κι’ εγώ τι θα πάθαινα.

Να λοιπόν πώς έχουν τα πράγματα!

Γνωστή η ζήλεια της Ήρας για τα ερωτικά παραστρατήματα του συζύγου της του Δία. Έτσι και καταλάβαινε ποια ήταν η λεγάμενη, κούνια που την κούναγε. Είχε να τραβήξει των παθών της. Ποια να πρωτοθυμηθούμε, αυτήν και το τί τράβηξε από το μένος της Ήρας. Την Ηώ, την Δανάη, την Σεμέλη;

Μια από αυτές ήταν και η Λητώ. Τώρα η Λητώ δεν ήταν καμιά απλή κόρη ανθρώπων να την παιδέψει ή ξεκάνει σαν τις άλλες η Ήρα. Ολόκληρη Τιτανίδα ήταν. Τί σκαρφίστηκε λοιπόν η απατημένη σύζυγος για να ταλαιπωρήσει την ερωμένη του στεφανιού της που ήταν ετοιμόγεννη; Έβγαλε φιρμάνια και διατάγματα απαγορευτικά ως προς την επερχόμενη γέννα της Λητούς, ώστε να μην μπορεί να γεννήσει και να βασανίζεται από τους πόνους και τις ωδίνες του τοκετού.

Το πρώτο και βασικότερο διάταγμα της ήταν η απαγόρευση σε όλους τους στέρεους τόπους να δεχτούν επάνω τους την ετοιμόγεννη για να γεννήσει. Πουθενά λοιπόν δεν ήταν ευπρόσδεκτη η κυοφορούσα ώσπου ένα πλεούμενο νησί, η Δήλος, ακινητοποιήθηκε. Λόγω της ιδιαιτερότητας αυτής, του ότι δεν ήταν στέρεος τόπος όταν ανακοινώθηκε η απαγόρευση, εξαιρούταν του διατάγματος και δέχθηκε πάνω του ο νέος αυτός τόπος την Λητώ για να γεννήσει.

Η πονήρω όμως η Ήρα προβλέποντας ότι μπορεί να τύχει καμιά αναποδιά, κάποια ανυπακοή τέλος πάντων, σαν δικλείδα ασφαλείας διέταξε την κόρη της την Ειλείθυια, την θεά των τοκετών, να μην προστρέξει στην Λητώ την ώρα του τοκετού της, ώστε να μην κατορθώσει να γεννήσει.

Μάλιστα για να είναι σίγουρη ότι η κόρη της η μαμμή δεν θα λυγίσει υπό το βάρος του καθήκοντος και παραβεί την απαγόρευση, την περιτύλιξε με ένα σύννεφο μέσα από το οποίο δεν μπορούσε να αντιληφθεί τι γινόταν στον εξώτερο κόσμο, ούτε άκουγε τα ουρλιαχτά από τις ωδίνες της Λητούς.

Ίδρωνε, έσκουζε, ούρλιαζε από τους πόνους η Τιτανίδα και γύρω της μαζεύτηκαν για συμπαράσταση όλες οι παλιές μεγάλες θέαινες, η Θέμις, η Ρέα, η Διώνη, η Αμφιτρίτη… μαζί τους κι’ εγώ.

Κάποια στιγμή τους ήρθε η έμπνευση. Με κοιτάζουν και μου λένε:

«Εσύ δεν είσαι η αγγελιαφόρος των θεών;»

«Ναι! Είμαι!»

«Εε, τί κάθεσαι λοιπόν; Τρέχα να αναγγείλεις στην συννεφοπαρμένη Ειλείθυια ότι έφτασε η ώρα του τοκετού»

«Μα.. η Ήρα…» τους λέω.

«Δεν έχει μα και ξε μα. Το καθήκον σου και γρήγορα» μου λένε και μου δίνουν κι’ ένα εννιάπηχο ολόχρυσο περιδέραιο να το ’χω μαζί μου καλού – κακού να το δωρίσω στην Ολύμπια μαμμή, αν μου κάνει την δύσκολη.

Άντε τώρα εγώ να τρέχω προσέχοντας μην με τσακώσει η Ήρα, μη μου την πέσουν και τίποτε ληστές, με όλο αυτό το χρυσαφικό που κουβαλούσα…. Πολλή ριψοκίνδυνη αποστολή.

Α, τώρα που το θυμήθηκα… χρυσό το περιδέραιο, χρυσά και τα φτερά μου, το κηρύκειό μου, πολύ χρυσαφικό παιδάκι μου, πολύς χρυσός. Χρυσαφί, το μεταλλικό κίτρινο χρώμα, το κίτρινο της ψυχής, το κίτρινο ηλιακό φως…. Άλλο κεφάλαιο αυτό. Ας το τώρα.

Τέλος πάντων, παρά τους κινδύνους η αποστολή μου ετελέσθη επιτυχώς και να ’μαι χέρι – χέρι εγώ η Ίρις, τα χρώματα, με την Ειλείθυια την μαμμή στο προσκέφαλο της Λητούς.

Με το που την πλευρίζουμε γεννά την Άρτεμη και σε λίγο να ’σου και το δίδυμο αδερφάκι της, ο Απόλλωνας, το Φως.

Άκούς Άνθρωπε το δια ταύτα του μύθου; Χωρίς την μεσολάβηση των χρωμάτων δεν μπορούσε να γεννηθεί το φως!


is | Topic: Ίρις και τα χρώματά της, Μύθοι και χρώματα, Συνέντευξη με τα χρώματα, φως | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Συνεντευξη με τα χρωματα [μδ’]: Ιρις, η γεννηση του φωτος (2ο)”