xromata.com


Η λειτουργία των χρωμάτων (Α) – Color function (A)

Η λειτουργία των χρωμάτων (Α)

Φως

 

 

Για να υπάρξει η λειτουργία των χρωμάτων, στον δυαδικό κόσμο όπου ζούμε, απαραίτητες είναι δυο βασικές προϋποθέσεις. Πρώτον, μια πηγή ορατού φωτός και δεύτερον ένας αποδέκτης των φωτεινών και χρωματικών σημάτων της. Μεταξύ των δυο αυτών παραγόντων οφείλει να υπάρχει ένας τρίτος ενδιάμεσος όρος ώστε να εκδηλωθεί το φως. Πρέπει λοιπόν να υπάρξει ένα αισθητά αντιληπτό σημείο, πάνω στο οποίο προσκρούει η φωτεινή ακτινοβολία και έτσι εκδηλώνεται το φως (και τα χρώματά του). Τότε, ο ενυπάρχων φωτοδέκτης (οφθαλμός) συλλαμβάνει την αντανακλώμενη (πλέον) ακτινοβολία και την μεταφράζει (αποκωδικοποιεί) σε φως – σκοτάδι (και τις διαβαθμίσεις τους) καθώς και στις βασικές χρωματικές ακτινοβολίες (και όλες τις αποχρώσεις που προκύπτουν από τους συνδυασμούς τους).

Στην πραγματικότητα λοιπόν, το ίδιο το «ορατό» φως δεν «οράται».

Αυτό που βλέπουμε είναι αντανακλάσεις της αντανάκλασής του, οι οποίες με τη σειρά τους δεν «βλέπονται» αν δεν υπάρχει κατάλληλο φωτοδεκτικό όργανο.

 

 

Με άλλα λόγια, το φως πηγάζει από τον ήλιο, ταξιδεύει στο διάστημα, προσκρούει στη γη, διαχέεται στην ατμόσφαιρά της και γίνεται αντιληπτό (αντανακλώμενο από τα διάφορα σωματίδιά της). Στη συνέχεια προσκρούει στα διάφορα αντικείμενα και αντανακλάται από αυτά. Τότε εμείς το βλέπουμε, αφού ανοίξουμε τα μάτια μας. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει με το φως ενός λαμπτήρα ή τις φλόγες της φωτιάς.

 

  




Translation into English


Color function (A)

Light

For function of colors in the binary world in which we live, there is a necessity of two basic conditions. Firstly, a visible light source and second a recipient of light and color marks. Between these two factors must be a third term intermediary to manifest light. Therefore must be a perceptible spot, on which bump across the light rays reflecting light (and colors). Then the inherent photoreceptor (eye) captures the (now) reflected radiation and translates (decodes) light – dark (and rating between them grey degrees) and the basic chromatic radiation (and all the nuances resulting from combinations thereof).

In reality, therefore, the so called “visible light” it isn’t visible.

What we see are reflections of the reflected light, which in turn cannot be "seen" if there is no suitable organ photoreceptors.

In other words, light comes from the sun, travels in space, bump across earth, dispersed into the atmosphere and perceived (as reflected by the different particles). Then encounters in different objects and reflected by them. So we see it after opening our eyes. The same applies to lamp light or to the flames of fire.

 


is | Topic: λειτουργίες όρασης χρωμάτων, Συμπαντικοί νόμοι και χρώματα | Tags: , , , , , ,

2 Comments, Comment or Ping

  1. Πάνος (admin)

    1

    O Elef από το Παρίσι έστειλε στα “xromata.com” τα κάτωθι ενδιαφέροντα, που βρήκε στο http://www.plaxo.com, σχετικά προς τα χρώματα.
    Δεν είναι απαραίτητο να συμφωνώ απολύτως με όσα αναγράφονται, τα θεωρώ όμως αρκετά αξιόλογα και κάπως ποιητικά.
    Επειδή ο Elef έστειλε το κείμενο σε e-mail και όχι σε comment, τα “xromata.com” φρόντισαν ώστε να αναρτηθούν και σε comment πιστεύoντας ότι αξίζει να διαβαστούν από όλους!

    Elef
    Ο Ήλιος γύριζε σιγά-σιγά κι άρχισε να ελευθερώνει τα χρώματα μιας εικόνας πάνω απ’ τον κόσμο. Ήταν μια όμορφη εικόνα που παρίστανε ένα ουράνιο τόξο, ολοστρόγγυλο σα ρόδα που στριφογύριζε με ταχύτητα, μ’ ένα λάστιχο σκούρο πράσινο, κόκκινη ζάντα και κίτρινες με μπλε ακτίνες που όλες μαζί συνέκλιναν σ’ ένα πορτοκαλί αφαλό.
    Η πανδαισία των χρωμάτων, σ΄ αυτό το ουράνιο γαϊτανάκι, ερέθιζαν την φαντασία του Ζωτρα κι έκαναν να ξεπηδήσουν μέσα του χιλιάδες εικόνες που χόρευαν στο κεφάλι του σαν τα φώτα ενός τρελού καλειδοσκοπίου.
    Το ταξίδι ήταν άνετο, ο καιρός καλός, ο δρόμος ευθύς και χωρίς ιδιαίτερα πολλές λακκούβες και ο χρόνος που διέθεταν για κουβέντα άφθονος όπως το κρασί στις γιορτές, το νερό στη
    θάλασσα και τα χρώματα στο ουράνιο τόξο.
    Αυτός ήταν και ο βασικότερος λόγος που η Σκιά θεώρησε πάλι τον εαυτό της υποχρεωμένο να μας δώσει κάποιες πληροφορίες, φυσικά, για τι άλλο; Για τα χρώματα.
    Άρχισε λοιπόν την διήγηση της κάπως έτσι:
    Όταν εμφανίστηκαν τα χρώματα για πρώτη φορά έκαναν μεγάλη εντύπωση στους ανθρώπους. Έτσι με το πέρασμα του χρόνου άρχισαν να προσδίδουν στο κάθε χρώμα διάφορες ιδιότητες.
    Το Κίτρινο συμβολίζει τον Βορρά, την φωτιά αλλά και τον αέρα, την θαλπωρή, την παντοτινότητα, την εξυπνάδα, την φρονιμάδα, την πίστη, την αναμονή αλλά και το μίσος και την προδοσία. Είναι το χρώμα του Απόλλωνα.
    Το Κόκκινο συμβολίζει τον Νότο, την φωτιά, τον έρωτα, το πάθος, τη δύναμη, την εξουσία, το κρασί, την δικαιοσύνη, αλλά και τον πόλεμο, την επανάσταση και την απαγόρευση. Είναι το χρώμα του Άρη.
    Το Μοβ συμβολίζει την ισορροπία, το μυστήριο, τα μυστικά, αλλά και τη θλίψη.
    Το Πράσινο συμβολίζει το νερό, την ευλογία, την τύχη, τη ζωή, την ελπίδα, την νεότητα, την αναγέννηση, αλλά και το σάπιο και την αποσύνθεση. Είναι το χρώμα της Αφροδίτης.
    Το Μπλε συμβολίζει τη Δύση, τον ουρανό, την αλήθεια, την ευδαιμονία, την θεϊκή ή την Βασιλική καταγωγή, αλλά και το κρύο και το ψέμα. Είναι το χρώμα του Δια.
    Το Καφέ συμβολίζει τη γη, το φθινόπωρο, αλλά και τη λύπη και τη φτώχια.
    Το Γκρι συμβολίζει τη μετριότητα, την ανεπάρκεια και την αφάνεια.
    Το Άσπρο συμβολίζει την Ανατολή, τον αέρα, την αυγή, τη χαρά, τα πλούτη, την καθαριότητα, την αγνότητα, το δίκαιο, το καλό αλλά και την απόλυτη σιωπή και την ανυπαρξία. Είναι το χρώμα της Άρτεμης.
    Τέλος το Μαύρο συμβολίζει τη γη, το άγνωστο, το βαρύ, το κενό, αλλά και την τεμπελιά, τη γρουσουζιά και το κακό. Είναι το χρώμα του Κρόνου.
    Και πάνω που η Σκιά τελείωνε αυτή την εποικοδομητική διάλεξη, εμφανίστηκε μπροστά τους ένα τεράστιο χαμόγελο και πίσω του το κεφάλι του γάτου
    > απ΄το Τσεσαϊρ. (1)
    – Για που το βάλατε; ρώτησε επιτακτικά.
    – Για τον Ήλιο, απάντησε ξαφνιασμένος ο Ζωτρά. Είμαστε ταξιδιώτες και πάμε στον Ήλιο, συμπλήρωσε. Μήπως ξέρεις που βγάζει ο δρόμος;
    O γάτος τον αγνόησε.
    – Και ποιο είναι το όνομα σου; ξαναρώτησε. Ή μάλλον καλύτερα πες μου το χρώμα σου, διόρθωσε ξαφνικά.
    – Το χρώμα μου;
    – Σίγουρα ξέρεις ότι έχεις κάποιο χρώμα.
    – Καμία φορά μου λένε ότι κοκκινίζω, είπε συνεσταλμένα ο Ζωτρά. Αλλά όταν κάθομαι πολύ ώρα στον ήλιο μαυρίζω, πρόσθεσε.
    – Δεν εννοώ αυτό, είπε θυμωμένος ο γάτος.
    Έμεινε για λίγο σιωπηλός και ξανάπε πιο ήρεμα αυτή τη φορά.
    – Αναμφίβολα δεν ξέρεις ότι οι άνεμοι έχουν χρώματα!
    – Δεν το έχω προσέξει ποτέ.
    Ο γάτος απ΄το Τσεσαϊρ έβηξε για να καθαρίσει η φωνή του και παίρνοντας το σοβαρό του ύφος άρχισε να λέει:
    – Σύμφωνα με αρχαίες θεωρίες υπάρχουν 4ρεις άνεμοι και 8 υπάνεμοι, ο καθένας με το δικό του χρώμα. Ο ανατολικός άνεμος είναι βαθύ μαβί, ο νότιος άνεμος ένα λεπτό γυαλιστερό ασημί. Ο βοριάς είναι κατάμαυρος και ο δυτικός άνεμος γκριζοκίτρινος. Οι άνθρωποι την παλιά εποχή είχαν την ικανότητα να αντιλαμβάνονται τα χρώματα αυτά και μπορούσαν να
    περάσουν μια μέρα καθισμένοι ήσυχα σε μια βουνοπλαγιά να κοιτάζουν την
    ομορφιά των ανέμων, την άνοδο τους και την πτώση τους, και τις διάφορες αποχρώσεις τους, και τη μαγεία των γειτονικών ανεμών που ξετυλίγονταν σαν γιρλάντες σε γάμο. Ήταν καλύτερη απασχόληση απ΄το να διαβάζεις εφημερίδες.
    Οι υπάνεμοι έχουν χρώματα απερίγραπτης λεπτότητας, ένα κοκκινοκίτρινο κάπου ανάμεσα
    στο ασημί και στο μωβ, ένα γκριζοπράσινο που συγγενεύει εξίσου με το μαύρο και με το καφέ. Τι θα μπορούσε να είναι πιο εξαίσιο από μια έξοχη ελαφρά νοτισμένη από μια βροχούλα κοκκινισμένη από την νοτιοδυτική αύρα!
    – Εσύ μπορείς να τα δεις αυτά τα χρώματα; ρώτησε ο Ζωτρά.
    – Όχι, απάντησε ο γάτος.
    – Μα τότε γιατί με ρώτησες πιο είναι το χρώμα μου; Οι άνθρωποι πως παίρνουν τα χρώματα τους;
    – Το χρώμα ενός ανθρώπου είναι το χρώμα του άνεμου που φυσάει όταν γεννιέται, απάντησε αργά ο γάτος.
    – Το δικό σου χρώμα ποιο είναι;
    – Ανοιχτό κίτρινο.
    – Και τι νόημα έχει να ξέρεις το χρώμα σου ή να έχεις κάποιο χρώμα; συνέχισε να ρωτάει ο Ζωτρα.
    – Έχει και παραέχει γιατί μπορείς να υπολογίσεις την διάρκεια της ζωής σου απ΄ αυτό. Κίτρινο σημαίνει μακροζωία και όσο πιο ανοιχτό είναι τόσο καλύτερα. Όσο βέβαια μεγαλώνεις
    το χρώμα σκουραίνει. Στη δική μου περίπτωση είχα φτάσει σ΄ ένα ζωηρό κίτρινο στα δεκαπέντε μου. Τώρα που το χρώμα μου είναι ανοιχτό καφέ… ε..ναι…σωστά…τώρα το χρώμα μου είναι ανοιχτό καφέ.
    – Δηλαδή εσύ τώρα που το χρώμα σου είναι ανοιχτό καφέ πόσο χρόνων είσαι; τον διέκοψε ο Ζωτρά.
    – Είμαι… δεν καταλαβαίνω τι εννοείς ακριβώς…είπε ο γάτος λίγο συγχυσμένος, αλλά αν επιμένεις, απ΄αυτή τη μεριά πας για τη χώρα των γάτων ενώ από εκείνη τη μεριά, κι έδειξε με το χέρι του την αντίθετη κατεύθυνση απ΄τη προηγούμενη φορά, πας οπωσδήποτε στη χώρα των γάτων.
    Και τώρα με συγχωρείς γιατί είμαι βιαστικός, συμπλήρωσε κι εξαφανίστηκε όπως είχε εμφανιστεί
    -Φαίνεται πως δεν του αρέσει να μιλάει για την ηλικία του σκέφτηκε ο Ζωτρα και χαμογέλασε. (2)

    Φίλε Elef ευχαριστούμε για την συνεισφορά σου στο blog, για την ιστορία του οποίου, επί τη ευκαιρία, σημειώνουμε ότι η αναφορά σου είναι η ΠΡΩΤΗ που κατέφθασε εκτός Ελλάδος.
    24-11-09

    23 Nov

Reply to “Η λειτουργία των χρωμάτων (Α) – Color function (A)”