xromata.com


Συνεντευξη με τα χρωματα [κα’]: μειξη CMYK (α)

 

Η «Συνέντευξη με τα χρώματα» είναι μια προσπάθεια τακτοποίησης των όσων έχουν ειπωθεί (και θα ειπωθούν) για τα χρώματα, σε μια σειρά, ας πούμε, εύπεπτης διδακτικής ύλης, για όλους όσοι θέλετε να «μάθετε» τα χρώματα  και τον κόσμο τους.

Η σειρά έχει την μορφή μιας υποτιθέμενης, διδακτικής, συνέντευξης των χρωμάτων προς τον άνθρωπο.

 

 

Συνέντευξη με τα χρώματα

[καʹ]

Μείξεις χρωμάτων

Μείξη CMYK (α)

 

CMYK! Με λένε CMYK, από τα αγγλικά αρχικά των τριών βασικών χρωμάτων του συστήματός μου, Cyan κυανό, Magenta ματζέντα και Yellow κίτρινο, και το τελικό γράμμα του τέταρτου χρώματος blacK μαύρου που προστίθεται στην ανάμειξη χρωμάτων του συστήματός μου για τελειότερη απόδοση των αποτελεσμάτων του, διότι –πώς να το κάνουμε;- υστερώ στην απόδοση ενός δυνατού μαύρου –το μαύρο που προκύπτει από την ανάμειξη των τριών βασικών μου είναι ένα πολύ σκούρο καφετί- οπότε ένα ατόφιο μαύρο χρώμα επιβάλλεται για να σώζει την κατάσταση, γι’ αυτό και αποκαλούμαι επίσης τετραχρωμία.

Όχι βέβαια πως δεν χρησιμοποιούμαι και χωρίς το μαύρο, ίσα – ίσα, είμαι οικονομικότερη χωρίς αυτό, αλλά πώς να το κάνουμε; Άλλη αίγλη έχω με την προσθήκη του μαύρου. Άσε που κάποιοι δεν δέχονται ότι το Κ του ονόματός μου είναι το τελευταίο ψηφίο της ονομασίας black, αλλά θεωρούν πως είναι το πρώτο γράμμα της λέξης Key = κλειδί, γιατί το μαύρο χρησιμοποιείται σαν «κλειδί» στην τοποθέτηση των μελανιών για μια ορθότερη εκτύπωση.

Α, ναι! Δεν σας είπα ότι είμαι ένα σύστημα χρωματικής ανάμειξης για την τυπογραφία και πως τα βασικά χρώματά μου (+ το μαύρο, ας μην το ξεχνάμε κι’ αυτό) είναι μελάνια. Ναι, πρόκειται για μελάνια! Μπορείς να τα αποκαλείς και μελάνια αντί για χρώματα.

Όσο για το άσπρο…. Ε, αυτό δεν χρειάζεται, γιατί για άσπρο έχω το λευκό του χαρτιού πάνω στο οποίο αναμειγνύονται τα χρώματά μου, τα μελάνια μου.

Όπως, σίγουρα παρατήρησες Άνθρωπε, τα τρία βασικά χρώματά μου, το κυανό, η ματζέντα και το κίτρινο είναι τα τρία παράγωγα χρώματα της μείξης RGB, ενώ τα τρία βασικά της είναι τα παράγωγά μου χρώματα.

Σ’ εμένα το κίτρινο γίνεται και πάλι βασικό, όπως είναι βασικό χρώμα στην αδελφή μου Αφαιρετική Μείξη. Αχ! Πολλοί μας συγχέουν, εμένα με την αδελφή μου την Αφαιρετική, γιατί κάποιοι με αποκαλούν κι εμένα αφαιρετική μείξη και τελικά μας θεωρούν για μια και την αυτή, ενώ δεν είναι έτσι. Είμαστε διαφορετικές. Απλώς κάπου μοιάζουμε κάπως. Θα σου εξηγήσω!

Εγώ χρησιμεύω στις εκτυπώσεις και χρησιμοποιούμαι ως εξής: Τα μελάνια μου, απλώνονται σαν μικρά στίγματα, επάνω σε μια ανοιχτόχρωμη, συνήθως λευκή, επιφάνεια. Το λευκό, όπως μάλλον ξέρεις, είναι ‘αντανάκλαση φωτός’. Οι κουκίδες των μελανιών μου, αφαιρούν την δυνατότητα αντανάκλασης των λευκών σημείων που καλύπτουν και γι’ αυτό με θεωρούν κι εμένα σαν αφαιρετική μείξη, επειδή αφαιρώ, μειώνω τέλος πάντων, την δυνατότητα αντανάκλασης της επιφάνειας που χρωματίζω. Στην αδελφή μου την Αφαιρετική, ή άλλως RYB, τα αναμειγνυόμενα χρώματα, αφαιρούν ιδιότητες τους, το ένα από το άλλο και έτσι προκύπτει νέο χρώμα.

Μοιάζουμε! Ναι! Μοιάζουμε σε αρκετά σημεία, αλλά δεν είμαστε ίδιες. Έχουμε τις διαφορές μας! Άκου και ένα φαιδρό! Φαιδρό αλλά πραγματικό! Ακόμα και αρκετοί ‘δάσκαλοι’ των χρωμάτων, μας συγχέουν, μας θεωρούν σαν μια και την αυτή και έτσι μας διδάσκουν στους μαθητές τους. Αν είναι δυνατόν!

Λέω να κάνουμε ένα μικρό διάλλειμα και θα επανέλθω να σου πω γι’ αυτές τις διαφορές των δυο ‘αφαιρετικών’ μίξεων.

 


is | Topic: CMYK, αφαιρετική μίξη, Κίτρινο, κόκκινο, κυανό, Λευκό, ματζέντα, μαύρο, Μίξεις χρωμάτων, μπλε, Πράσινο, Συνέντευξη με τα χρώματα, τριαδικότητες | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Συνεντευξη με τα χρωματα [κα’]: μειξη CMYK (α)”