xromata.com


Τριαδικότητες (14β) [χρωματικές συνομιλίες] – Color Conversations (14b) Trinities (b)

Χρωματικές Συνομιλίες  (14β)

Τριαδικότητες

 

 

 

Καιρός είναι όμως να αφήσουμε το νόμο της δυάδας και να προχωρήσουμε προς τον άλλο βασικό νόμο της δημιουργίας, την τριαδικότητα, ή όπως αποκαλείται καλύτερα, το νόμο της τριαδικής εκδήλωσης.

Στον τρισδιάστατο κόσμο που ζούμε, που χαρακτηρίζεται από τις τρεις διαστάσεις, τα πάντα εκδηλώνονται τριαδικά. Φυσικά, η τριαδική αυτή εκδήλωση σφραγίζει και τον κόσμο των χρωμάτων. Τρία είναι τα βασικά χρώματα από τα οποία προέρχονται όλα τα άλλα, αλλά επίσης, όλες οι αποχρώσεις ομαδοποιούνται σε τρεις ομάδες τριών χρωμάτων. Η πρώτη αποτελείται από τα τρία βασικά χρώματα, η δεύτερη από τα τρία παράγωγα και η τρίτη, η ομάδα των μη – χρωμάτων, συντελείται από το λευκό, το μαύρο και τα φαιά χρώματα. Πολλές άλλες τριαδικότητες μπορεί να βρει κανείς στον χρωματικό κόσμο, ο οποίος με τη σειρά του είναι και αυτός τρισδιάστατος. Ναι! Τα χρώματα έχουν και αυτά τις τρεις διαστάσεις τους. Κάθε απόχρωση έχει τις συντεταγμένες της, που ορίζονται από τις τρεις διαστάσεις των χρωμάτων, έτσι κάθε γνώστης αυτών των συντεταγμένων μπορεί να προσδιορίσει επακριβώς την αντίστοιχη χρωματική απόχρωση. Οι τρεις διαστάσεις των χρωμάτων καλούνται:

Χροιά, Φωτεινότητα και Κορεσμός.

(Όπου χροιά: ο προσδιορισμός θέσης μεταξύ δυο χρωμάτων, φωτεινότητα: η σχέση του συγκεκριμένου σημείου ως προς τον άξονα φως – σκοτάδι και κορεσμός: η χρωστική πληρότητα ή πυκνότητα, στο σημείο αυτό).

Καλά! Θα αναρωτηθείτε μερικοί. Μιλάμε για τριάδες. Για μια και δυο τριάδες, όπου 3 + 3 = 6, άντε κι’ άλλη μια τρίτη τριάδα, που μας ανάγει στο 9. Αυτά τα περίφημα χρώματα της Ίριδας, του Ουρανίου τόξου, είναι 7 ή όχι; Τι συμβαίνει εδώ;

Α! φίλοι μου! Μήπως πλησιάζει η ώρα της συνομιλίας μας με την αγγελιαφόρο των θεών, την πανέμορφη Ίριδα;

 

 

 

 

 

Translation into English

Trinities


It is time to move from the law of duality to another basic law of creation, the trinity, better known as the Law of triadic appearance.
In the three-dimensional world in which we live, everything is characterized by three dimensions, everything is manifested in triadity.

This triadic manifestation exists as well also in the world of colors. There are three primary colors from which derive all others. Also all the colors are grouped into three groups of three colors. The first consists of the three primary colors, the second of the three derivatives and the third one, called as non – colors, consists of white, black and brown – gray colors. Many other trinities can be found in the color world, which in turn has also its three-dimensions. Yes! Every color has its own three dimensions.

Each color hue has its coordinates set by the three dimensions of color, so everyone familiar with these coordinates can determine exactly the precise color hue. The three dimensions of color are:
Hue, Brightness and Saturation.
(Hue is the positioning between two colors, brightness is the relationship of the color hue to the axis of light – darkness and saturation is the completeness or pigment density of color at this point).

Well! You may ask yourself: We are talking about groups of threes. One, two color trinities, where 3 + 3 = 6, plus a third triad, the non – color one, so we come up to 9. Well, finally the famous colors of rainbow are 7 or not? What happens here?
Ah! My friends! Probably we approach the point of our conversation with pretty Iris, the messenger of gods!


is | Topic: Συμπαντικοί νόμοι και χρώματα, Χρωματικές Συνομιλίες | Tags: , , ,

6 Comments, Comment or Ping

  1. admin

    1

    Χρόνια πολλά ΜΙΧΑΗΛ ALDEBARAN, τόσο σ’ εσένα, όσο και στην ταξιαρχία όλων αυτών που γιορτάζουν σήμερα, μαζί σου (Μιχάληδες, Αγγελικές, Άγγελους, Ταξιάρχες, Γαβρίλους, Γαβριέλες, Σταμάτηδες, Σταματίνες και όποιους άλλους!
    ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΙ όλοι σας, ή καλύτερα, όπως λένε χιουμοριστικά κάποιοι της παρέας εδώ, ΠΟΛΥΧΡΩΜΟΙ.
    Κι’ εδώ που τα λέμε, το ΠΟΛΥΧΡΩΜΟΣ, πέρα από το χιούμορ, νομίζω πως πρόκειται για σπουδαία ευχή. Το να συναλλάσσεσαι με όλα τα χρώματα, να τα δέχεσαι, να τα κατέχεις, να τα αγαπάς και να σ’ αγαπούν και αυτά ώστε να σε καθοδηγούν με τα πολύχρωμα φώτα τους, θεωρώ πως είναι μια καλή και πρωτότυπη ευχή!
    Πάνος
    8-11-09
    Υ.Γ. Επίσης, ευχές για πολυχρωμία στην Αγγελική – Δράμα και στον Michael net-tomorrow.com.
    Παιδιά, χαθήκατε! Εάν μας παρακολουθείτε ακόμα, στείλτε κάνα μηνυματάκι να ξέρουμε ότι υπάρχετε και κυκλοφορείτε στα xromata.com

    08 Nov
  2. JOHNART

    2

    ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ και από εμένα ΜΙΧΑΗΛ ALDEBARAN…
    πολύχρονος και πολύχρωμος όπως λέει κι’ ο Πάνος…
    λόγω φόρτου ποικιλοτρόπων υποχρεώσεων, στις προκλήσεις σας σύντομα θα τοποθετηθώ…
    JOHNART 08-11-2009

    08 Nov
  3. ΜΙΧΑΗΛ ALDEBARAN

    3

    Πάνο και JOHNART ευχαριστώ θερμά για τις ευχές σας και ανταποδίδω. Η ανάλυση κι επεξήγηση της έννοιας “ΠΟΛΥΧΡΩΜΟΣ” από τον Πάνο, καταδεικνύει, πως η ευχή αυτή, που πολλάκις δίνουμε επιφανειακά (μαζί με τόσα άλλα πράγματα στη φρενήρη κι αδυσώπητη καθημερινότητά μας), έχει πολύ μεγαλύτερο αντίκρυσμα, αν μπορέσουμε να εμβαθύνουμε εντός της.
    Ίσως ένας πραγματικά κι ολοκληρωμένα ΠΟΛΥΧΡΩΜΟΣ άνθρωπος (που αλλιώς αποκαλούμε και “σφαιρικό”), να μπορούσε δυνητικά ν’ αποτελέσει (ως άλλη Ίριδα), έναν αγγελιαφόρο των θεών, μ’ όλα όσα αυτός ο ρόλος συνεπάγεται.
    Επίσης, Πάνο μου, με την ευκαιρία του τρέχοντος archive και σε συνδιασμό με τα (3 αν δεν κάνω λάθος) παλαιότερα άρθρα, τα σχετικά με τις Τρεις διαστάσεις των χρωμάτων, θα ήθελα να ρωτήσω, αν μπορούμε, παραλληλίζοντάς τες με τις 3 διαστάσεις του χώρου, ν’ αντιστοιχίσουμε: τη χροιά με το μήκος, τον κορεσμό με το πλάτος και τη φωτεινότητα με το
    ύψος;
    9-11-09

    08 Nov
  4. admin

    4

    Προχωρώντας ΜΙΧΑΗΛ ALDEBARAN στην εξέλιξη του blog και μελετώντας βαθύτερα ώστε να ανταπεξέρχομαι στις προκλήσεις που προβάλλει ο κόσμος των χρωμάτων, άρχισα να αισθάνομαι εμάς τους ανθρώπους σαν φωτόνια, που καθένα έχει να εκτελέσει ένα έργο και να παράγει κάποια ενέργεια.
    [Σύντομα θα αναφερθούμε στα θέματα αυτά, στα posts για τη λειτουργία του φωτός].
    Κάθε ένας μας λοιπόν πρέπει να συνειδητοποιήσει με ποιο χρώμα αντιστοιχεί. Ο επόμενος στόχος του είναι να αποβεί πολύχρωμος, δηλαδή φως.
    Άρα λοιπόν, η ευχή ΠΟΛΥΧΡΩΜΟΣ από απλός αστεϊσμός μεταβάλλεται σε πραγματική ευχή έχοντας, όπως λες κι εσύ, πολύ μεγαλύτερο αντίκρυσμα!
    Όσο για τις τρεις διαστάσεις των χρωμάτων αντίστοιχα με τις τρεις διαστάσεις του χώρου….. μου ταιριάζει το ύψος με τη φωτεινότητα. Για τα άλλα δυο όμως, το θέμα χρειάζεται μελέτη! Όπως σοβαρή μελέτη χρειάζεται και η αντιστοιχία των τριων διαστάσεων του χώρου με τα τρία βασικά χρώματα. Το ίδιο και για το τρισδιάστατο του χωροχρόνου! Χώρος – διάστημα – χρόνος. Εδώ το διάστημα, που αφορά τόσο στο χώρο, όσο και στο χρόνο, σαν ενδιάμεση κατάσταση αντιστοιχεί στο ενδιάμεσο χρώμα, το κίτρινο. Οι άλλοι δυο παράγοντες όμως; Ποιος είναι μπλε και ποιος κόκκινος;
    Πάνος
    18-9-09

    08 Nov
  5. ΜΙΧΑΗΛ ALDEBARAN

    5

    Εκ πρώτης όψεως Πάνο μου και πάντα με επιφύλαξη, θα συνέδεα το χώρο (κι ακόμα περισσότερο αν αναφερόμαστε στην Πρωταρχική ύλη) με το μπλε, ενώ τον χρόνο (κι ειδικά έτσι όπως έχουμε συνηθίσει να τον συσχετίζουμε με τις έννοιες της δράσης, της κίνησης, της αλλαγής και μεταβολής) με το κόκκινο χρώμα.
    12-12-09

    08 Nov
  6. admin

    6

    Σχετικά ΜΙΧΑΗΛ ALDEBARAN με τον χρωματισμό του χώρου και του χρόνου, που δίνεις μπλε χρώμα στο χώρο και κόκκινο στον χρόνο, αν και δεν έχω ψάξει καλά το θέμα, μου επιτρέπεις να διαφωνήσω.
    Για μένα ο χωροχρόνος εκδηλώνει άλλη μια τριαδικότητα με ενδιάμεσο παράγοντα το διάστημα (τόσο χωρικό, όσο και χρονικό), δηλαδή την απόσταση μεταξύ δυο χωρικών ή δυο χρονικών σημείων.
    Η έννοια του χρόνου, που κυλά διαρκώς και επιδρά στη γήρανση κλπ. με φέρνει πιο κοντά στην έννοια της ενέργειας, οπότε τον βάφω μπλε*. Το αντίθετο κόκκινο μπαίνει μοιραία στον χώρο, που μας φέρνει πιο κοντά στην έννοια της ύλης (κι ακόμα περισσότερο αν αναφερόμαστε στην Πρωταρχική ύλη) όπως γράφεις, η οποία αντιστοιχεί στο κόκκινο χρώμα.
    Το (μεταξύ τους) διάστημα βάφεται μωβ, ή αναγκαστικά αντιστοιχεί στο τρίτο βασικό χρώμα, το κίτρινο.
    *Το μπλε, στα πολύ παλιά χρόνια δεν είχε σχηματίσει ακόμα δική του υπαρξιακή έννοια, το θεωρούσαν απλά σαν σκούρο – σκοτεινό χρώμα, όπως το μαύρο, οπότε, ίσως γι’ αυτό να ταύτισαν τον πανδαμάτορα Κρόνο – Χρόνο με το μαύρο.
    Πάνος
    19-12-09

    08 Nov

Reply to “Τριαδικότητες (14β) [χρωματικές συνομιλίες] – Color Conversations (14b) Trinities (b)”