xromata.com


Νανοδομες και χρωματα

 

Από τα παγώνια στις νανοδομές

 

Τί σημαίνουν οι νανοδομές* για τα χρώματα

 

(φωτονικοί κρύσταλλοι)


*[μικροσκοπικές δομές διαστάσεων μόλις μερικών νανομέτρων, όπου ένα νανόμετρο ισούται με το ένα δισεκατομμυριοστό του ενός μέτρου]

 

 

Αναρωτηθήκατε ποτέ πώς τα παγώνια και άλλα ζώα εμφανίζουν χρώματα (μπλε, πράσινα κλπ) που δεν οφείλονται σε βιο-χρωστικές ουσίες του ζωικού βασιλείου; Δηλαδή πώς τα φτερά στα παγώνια φαίνονται μπλε και πράσινα; Ακόμα και πώς ιριδίζουν καθώς τα βλέπουμε από διαφορετικές οπτικές γωνίες;

Στο παρελθόν έχουμε αναφερθεί στα χρώματα των ζώων που εμφανίζονται από την αντανάκλαση ακτινοβολιών καθώς αυτές εξοστρακίζονται στα τοιχώματα των μικροσκοπικών δομών φολίδων, λεπιών, τριχώματος…

 

https://xromata.com/?p=2473

 

 

 

 

Όπως είπαμε, τα χρώματα αυτά δεν προέρχονται από χρωστικές ουσίες, αλλά εμφανίζονται λόγω ειδικά κατασκευασμένων από την φύση νανοδομών.

Λόγω της κατασκευής τους αυτές οι νανοδομές αντανακλούν το φως με μοναδικό τρόπο, έτσι ώστε τα φωτεινά κύματα να διασταυρώνονται και να δημιουργούν ζωντανά χρώματα.

 

 

 

 

Τώρα, μια ομάδα ερευνητών στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καρλσρούης ανακάλυψε περισσότερα για το πώς λειτουργούν αυτές οι δομές και τα πιθανά οφέλη για εμάς.

Επιστήμονες που μελετούσαν την μπλε ταραντούλα βρήκαν ότι το χρώμα αυτών των αραχνών είναι αποτέλεσμα των τριχών τους.

Αυτές αποτελούνται από πολλαπλά στρώματα που μοιάζουν με τις δομές των πετάλων των λουλουδιών.

 

 

 

 

Χρησιμοποιώντας αναλύσεις υπολογιστών, οι ερευνητές ξεκίνησαν να παρατηρούν πώς οι τρίχες αντανακλούν το φως και προσπάθησαν να τις αντιγράψουν με τη βοήθεια ενός εξειδικευμένου τρισδιάστατου εκτυπωτή που μπορεί να δημιουργήσει κομμάτια νανοδομών.

 

 

 

 

Δημιούργησαν με επιτυχία δομές όπως αυτές των τριχών, που είχαν γωνία θέασης 160 μοιρών, το δε αντανακλώμενο φως από τις δομές αυτές παρατηρήθηκε να εξέρχεται με το ίδιο σταθερό χρώμα.

Αυτό θεωρήθηκε σαν ένα μεγάλο τεχνολογικό επίτευγμα του ανθρώπου, όμως τι μπορεί να σημαίνει αυτό για εμάς;

Λοιπόν, αυτές οι νανοδομές παράγουν χρώματα φωτεινότερα και ισχυρότερα από τα φυσικά χρώματα, είναι επίσης μη τοξικά σε αντίθεση με κάποια χρώματα που παράγονται από φυσικές ουσίες.

 

 

 

 

Επιπλέον οι επιστήμονες που ασχολήθηκαν με αυτήν την έρευνα, πιστεύουν πως η παραγωγή χρωμάτων απ’ ευθείας από το φως θα είναι εφικτή στο άμεσο μέλλον και θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην κλωστοϋφαντουργία.

Προς το παρόν δεν υπάρχουν αρκετοί τρισδιάστατοι εκτυπωτές ικανοί να κατασκευάζουν νανοδομές. Μέχρις ότου εξαπλωθεί η κατασκευή και χρήση τους, η παραγωγή χρωμάτων από νανοδομές θα είναι μια δύσκολη υπόθεση.

 

 

 

Σ.σ.: Με άλλα λόγια, οσονούπω θα βάφουμε αντικείμενα κατ’ ευθείαν με το φως, χωρίς να χρειαζόμαστε βαφές.

 


is | Topic: Uncategorized, βαφές, Φύση και χρώματα | Tags: None

2 Comments, Comment or Ping

  1. Φανή

    1

    Καλησπέρα Πάνο.
    Χθες διαπίστωσα κάτι απίθανο με μια φωτογραφία στο αρνητικό της. Όταν την κοιτούσες για 15 δευτερόλεπτα και μετά έπαιρνες το μάτι σου από αυτήν και κοιτούσες δίπλα σε άσπρο φόντο, τότε εμφανιζόταν το πρόσωπο της φωτογραφίας με τα αληθινά του χρώματα. Έκανα και κάτι πειράματα στο photoshop και χρωμάτιζα με φίλτρο πχ. βιολετί το αρνητικό της φωτογραφίας και τότε εμφανιζόταν δίπλα το ακριβώς απέναντι, στο χρωματικό κύκλο, πράσινο ή αν έβαζα μπλε χρώμα, εμφανιζόταν το απέναντι πορτοκαλί. Πώς το εξηγείς αυτό Πάνο; Υπάρχει εξήγηση στο φαινόμενο; Μετείκασμα έμαθα πως λέγεται.
    Σ ευχαριστώ πολύ
    28-07-2017

    20 Jul
  2. admin

    2

    Φανή γειά σου!
    Άργησα να σου απαντήσω, γιατί λόγω απουσίας μου από τις 28/7 δεν είχα πρόσβαση στον Η/Υ, έως σήμερα που επέστρεψα. Ναι, αυτό που περιγράφεις είναι ένα φυσικό φαινόμενο για το οποίο υπεύθυνα είναι τα κωνία του ματιού (οι αισθητήρες των χρωμάτων) και λέγεται, όπως ορθώς το αναφέρεις “μετείκασμα”, ενώ στα αγγλικά αναφέρεται ως “after image”. Όταν δηλαδή εστιάσουμε την προσοχή μας σε ένα χρώμα για κάποιο χρονικό διάστημα (20 περίπου δευτερολέπτων) και κοιτάξουμε αμέσως μετά σε μια λευκή επιφάνεια, βλέπουμε το συμπληρωματικό του χρώμα.
    Χάρηκα που επικοινωνήσαμε και πάλι.
    Πάνος
    15-08-2017

    20 Jul

Reply to “Νανοδομες και χρωματα”