xromata.com


Χρωματική όραση πουλιών

 

Τί χρώματα βλέπουν τα ζώα;

(Δ)

(από την ιστοσελίδα «causes of color / αίτια χρωμάτων»)

 

Γιατί χρειάζονται τα πουλιά χρωματική όραση;

 


Υπάρχει μια ισχυρή αντιστοιχία μεταξύ του βιότοπου, της πρότυπης συμπεριφοράς διαφόρων ειδών πουλιών και των φασματικών ευαισθησιών τους.

Όλα τα ιπτάμενα πτηνά ίπτανται στο περιβάλλον του ουρανού και βασίζονται σε μια συνολική οπτική αντίληψη του τρισδιάστατου χώρου, όπως αυτός φαίνεται από ψηλά.

Πουλιά που τρέφονται με σπόρους και καρπούς, μέσα στον θόλο του δάσους, πρέπει να διακρίνουν ανάμεσα στο πράσινο τα χρώματα των επιλεγμένων τροφών τους.

 

 

Υδρόβια πουλιά ζουν σε ένα περιβάλλον όπου κυριαρχούν διαφορετικά χρώματα και κάποια από αυτά τα πουλιά πρέπει να εστιάζουν την όρασή τους μέσα στο νερό.

Ένα από τα πλεονεκτήματα της υπεριώδους όρασης που διαθέτουν κάποια από τα πουλιά, είναι η επισήμανση από ίχνη που άφησε το θήραμά τους. Τα ούρα και τα περιττώματα των ποντικών είναι ορατά στο υπεριώδες φάσμα, έτσι ώστε ξεχωρίζουν από το ομοιόμορφο χρώμα ενός καλλιεργημένου αγρού, στα μάτια ενός θηρευτού, όπως το κιρκινέζι (είδος γερακιού).

Αρπακτικά, όπως τα γεράκια, έχουν την οξύτερη όραση πτηνών, ώστε να εντοπίζουν τα θηράματά τους από μεγάλα ύψη.

 

 

Γεράκια και αετοί έχουν πενταπλάσια κωνία απ’ όσα έχει ο άνθρωπος στο μάτι του. Ο αμφιβληστροειδής του αετού είναι πολύ μεγαλύτερος του ανθρώπινου.

 

 

Ενώ τα περισσότερα πουλιά έχουν πλευρικά μάτια, που τους παρέχουν ένα ευρύτερο οπτικό πεδίο, τα αρπακτικά έχουν μετωπικά μάτια που τους προσδίδουν αυξημένη διοπτρική όραση και αντίληψη του βάθους.

 

 

Ημερόβια πτηνά τείνουν να έχουν αυξημένη ευαισθησία στην υπεριώδη ακτινοβολία, με πολύ περισσότερα κωνία από τα ραβδία, ενώ νυκτόβια είδη, όπως οι κουκουβάγιες έχουν οπτική ευαισθησία κλίνουσα προς το υπέρυθρο άκρο του φάσματος και έχουν ένα υψηλό ποσοστό ραβδίων στους οφθαλμούς τους.

 

 

 

ΑΝΟΙΚΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ:

Πολλά μυστήρια παραμένουν σχετικά με τα πουλιά και τις αισθήσεις τους. Πολλά είδη μεταναστεύουν ετησίως σε μεγάλες αποστάσεις και οι ερευνητές προσπαθούν να καθορίσουν τί προκαλεί τις μεταναστεύσεις αυτές και πως πλοηγούνται τα πουλιά.

 

 

Μπορεί τα πουλιά να είναι ικανά να ανιχνεύουν την πόλωση του φωτός και να υπολογίζουν την θέση του ήλιου στον ουρανό, ή μπορεί να διαθέτουν κάποια όργανα μέσα τους που ανιχνεύουν το μαγνητικό πεδίο της γης, τα οποία λειτουργούν σαν ενσωματωμένες πυξίδες.

Αποδημητικά πουλιά που πετούν την νύχτα χρειάζονται διαφορετικά συστήματα πλοήγησης.

Συγκριτικά με τα αντίστοιχά τους μεταναστευτικά ωδικά πτηνά που πετούν την ημέρα, αυτά που πετούν κατά την διάρκεια της νύχτας έχουν διευρυμένο τμήμα του εγκεφάλου το οποίο ελέγχει προφανώς την πτυχή της νυχτερινής μετανάστευσης.

 

 

Το μέλλον μας υπόσχεται πολλές αποκαλύψεις καθώς διευρύνεται η κατανόηση της πτητικής όρασης.

Θα είμαστε σε θέση να αποκτήσουμε νέες γνώσεις σχετικά με την εξέλιξη, την φυσιολογία και την συμπεριφορά των πουλιών.

 


is | Topic: Φύση και χρώματα | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Χρωματική όραση πουλιών”