xromata.com


Συνεντευξη με τα χρωματα [η΄]: χρωματικες τριαδικοτητες

 

Η «Συνέντευξη με τα χρώματα» είναι μια προσπάθεια τακτοποίησης των όσων έχουν ειπωθεί (και θα ειπωθούν) για τα χρώματα, σε μια σειρά, ας πούμε, εύπεπτης διδακτικής ύλης, για όλους όσοι θέλετε να «μάθετε» τα χρώματα  και τον κόσμο τους.

Η σειρά έχει την μορφή μιας υποτιθέμενης, διδακτικής, συνέντευξης των χρωμάτων προς τον άνθρωπο.

 

 

 

Συνέντευξη με τα χρώματα

 

[ηʹ]

Χρωματικές τριαδικότητες

 

Επανερχόμαστε για να συνεχίσουμε, άνθρωπε, την συνέντευξη που σου δίνουμε. Εδώ είμαστε τα τρία βασικά χρώματα, το μπλε, το κίτρινο και το κόκκινο, και τα τρία μαζί, επειδή πριν το μικρό διάλλειμα που κάναμε, σου υποσχεθήκαμε πως θα μιλήσουμε για τις τριαδικότητες μας, οπότε είμαστε και τα τρία μαζί για να μας βλέπεις και να μας εμπεδώσεις.

Εμείς λοιπόν είμαστε η βασική χρωματική τριάδα, αλλά απέναντί μας κάθεται άλλη μια τριάδα μας, η τριάδα των συμπληρωματικών μας χρωμάτων, το μωβ, το πράσινο και το πορτοκαλί.

Όπως βλέπεις, είμαστε δυο συμπληρωματικές τριάδες, άλλη μια ένδειξη της δυαδικότητας που την σφραγίδα της, όπως σου είπαμε, κουβαλάμε ποικιλοτρόπως πάνω μας.

Πριν συνεχίσουμε όμως με τις τριαδικότητες, μια μικρή παρένθεση για να αναφερθούμε επιγραμ- ματικά στις δυαδικότητές μας, στις οποίες θα επεκταθούμε όταν θα έρθει η ώρα να μιλήσουμε για κάθε μια χωριστά.

Σου είπαμε μέχρι τώρα για την φυσική μας δυαδική εμφάνιση, δηλαδή ότι σαν τμήμα του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος, εμφανιζόμαστε και σαν κύματα και σαν σωματίδια, όπως σου είπαμε επίσης ότι αποτελούμαστε από δυο ομάδες, τα βασικά και τα παράγωγα χρώματα, ή όπως αλλιώς αποκαλούμαστε, τα πρωτογενή και τα δευτερογενή.

Άλλος ένας δυαδικός διαχωρισμός μας είναι αυτός που μας ομαδοποιεί σε ψυχρά και θερμά χρώματα.

Συμμετέχουμε σε άλλη μια δυάδα, όπου από την μια πλευρά της είμαστε εμείς τα καθαρά χρώματα, τα χρώματα του Ουράνιου Τόξου και οι αποχρώσεις μας, ενώ στην αντίθετη παράταξη συντάσσονται τα μη καθαρά χρώματα, αυτά που δεν εμφανίζονται στο τόξο της Ίριδας, δηλαδή άσπρα, γκρίζα – καφετιά, μαυριδερά, που εσύ τα θεωρείς κι’ αυτά σαν χρώματα.

Εδώ κλείνει η μικρή παρένθεσή μας για να έλθουμε επιτέλους στις τριάδες μας.

Μια ολοφάνερη τριάδα, όπως μας βλέπεις, είμαστε εμείς τα πρωτογενή χρώματα, τα βασικά. Άλλη μια τριάδα είναι τα δευτερογενή, τα παράγωγα – συμπληρωματικά μας χρώματα. Μια τρίτη τριάδα σχηματίζουν αυτά που αποκαλέσαμε ως Μη – Χρώματα, δηλαδή το άσπρο – φως, το μαύρο – σκοτάδι και τα φαιά, δηλαδή οι ενδιάμεσές τους διαβαθμίσεις γκρίζων και καφετιών χρωμάτων.

Όπως αντιλαμβάνεσαι είμαστε τρεις ομάδες (από τρεις όρους η κάθε μια) που η ανάμιξη μεταξύ μας αποδίδει όλες τις αποχρώσεις που μπορείς να δεις με τον οφθαλμό που διαθέτεις σήμερα. Αυτές οι τρεις χρωματικές ομάδες (βασικά, παράγωγα, μη – χρώματα) αποτελούμε άλλη μια τριάδα.

Τί; Έχεις μια ερώτηση; Αν αναφέραμε την λέξη «σήμερα» σκόπιμα; Ασφαλώς σκόπιμα! Σου είπαμε «τον οφθαλμό που διαθέτεις σήμερα» γιατί κανείς δεν γνωρίζει πως θα εξελιχθεί ο οφθαλμός σου αύριο. Να, έως πριν 40 εκατομμύρια χρόνια ήσουν διχρωματικός. Τότε, εσύ και άλλα πρωτεύοντα εξελιχθήκατε σε τριχρωματικά πλάσματα και έκτοτε έχετε τριών ειδών κωνία στον αμφιβληστροειδή σας, για να αντιλαμβάνεστε τρεις χρωματικές ακτινοβολίες. Να παρεμπιπτόντως άλλη μια τριάδα σχετιζόμενη με εμάς.

Πάμε τώρα στον χρωματικό κύκλο (στον οποίο σύντομα θα αναφερθούμε αναλυτικά) όπου αν παρατηρήσεις καλά θα διακρίνεις πως κι εκεί σχηματίζουμε μια τριάδα, αφού δυο από εμάς είναι τα ψυχρά, δυο τα θερμά και τα άλλα δύο παρουσιάζονται πότε σαν θερμά και πότε σαν ψυχρά. Είμαστε δηλαδή τρία ζευγάρια. Δύο χρώματα καθαρά ψυχρά (το μπλε και το πράσινο), δυο θερμά (το κόκκινο και το πορτοκαλί) και δυο πότε έτσι, πότε αλλιώς (το κίτρινο και το μωβ) όπου το αν εμφανίζονται πότε ως ψυχρά και πότε σαν θερμά, εξαρτάται από την χροιά τους και από το περιβάλλον στο οποίο ευρίσκονται.

Πάλι στον χρωματικό κύκλο, στην εξέλιξή του όμως, όπως την ανέπτυξε ο Γιοχάνες Ίττεν, θα δεις να εμφανίζεται άλλη μια τριάδα, αφού στον κύκλο αυτόν εμφανίζονται και τα τριτογενή χρώματα, δηλαδή οι άλλες 6 χρωματικές χροιές που γεννώνται από την ανάμιξη κάθε πρωτογενούς χρώματος με τα πλαϊνά του δευτερογενή. Έτσι είμαστε μια πρώτη ομάδα, τα 3 πρωτογενή, μια δεύτερη, τα 3 δευτερογενή και μια άλλη τρίτη ομάδα που αποτελείται από τα 6 (2 Χ 3) τριτογενή, σύνολον οι 12 πρωταρχικές αποχρώσεις.

Όπως δε, σου είπαμε την προηγούμενη φορά, κάθε ένα από εμάς, όλα μας, κάθε μας απόχρωση, είμαστε μια μονάδα και σαν τέτοια εκδηλωνόμαστε τριαδικά. Κάθε ένα μας έχει τις τρεις διαστάσεις του, την χροιά, την φωτεινότητα και τον κορεσμό του. Όμως, πριν πάμε στις τρεις διαστάσεις μας καλύτερα είναι να δούμε πρώτα τον χρωματικό κύκλο.  

 

 

 


is | Topic: Συνέντευξη με τα χρώματα | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Συνεντευξη με τα χρωματα [η΄]: χρωματικες τριαδικοτητες”