xromata.com


Τσακρας και χρωματα: Manipura

 

Τσάκρας και χρώματα

Manipura

Μανιπούρα, το κίτρινο τσάκρα

 

 


Το τσάκρα Μανιπούρα, ή ηλιακό πλέγμα, ή ομφάλιο τσάκρα συμβολίζεται από ένα κύκλο που έχει εγγεγραμμένο ένα τρίγωνο με την κορυφή προς τα κάτω και 10 πέταλα, έχοντας χρώμα κίτρινο.

Είναι το τρίτο τσάκρα από την βάση και εδρεύει λίγο πιο πάνω  από τον αφαλό.

Το τσάκρα αυτό σχετίζεται με τον μεταβολισμό και το πεπτικό σύστημα, το πάγκρεας, τα επινεφρίδια και τον φλοιό τους, καθώς και με το συκώτι, την σπλήνα, την χοληδόχο κύστη και το νευρικό σύστημα. Παίζει λοιπόν σημαντικό ρόλο στην πέψη και ιδιαίτερα στην μετατροπή της τροφής σε σωματική ενέργεια.

 

 

Το Μανιπούρα διέπει τα θέματα προσωπικής δύναμης, άγχους, φόβων, σχηματισμού γνώμης, εσωστρέφειας και μετατροπής απλών βασικών συναισθημάτων σε κόμπλεξ.

Σωματικά το Μανιπούρα διέπει την πέψη, διανοητικά την προσωπική δύναμη, συναισθηματικά την διεύρυνση και πνευματικά όλα τα είδη ανάπτυξης.

Ευρισκόμενο στο κέντρο του νευρικού μας συστήματος αντιπροσωπεύει το Εγώ μας, διέπει την ανάγκη να προσδιοριστούμε σαν άτομα, την ανάπτυξη της προσωπικότητάς μας. την δύναμή μας και την εξουσία που ασκούμε στους άλλους, την εμπιστοσύνη προς τον εαυτό μας και τους άλλους, καθώς και την εκμάθηση ρύθμισης της ενέργειάς μας.

 

 

 

 

Όταν δεν λειτουργεί σωστά επιφέρει άγχη, δυσαρέσκεια, ματαιοδοξία, αρνητικές κριτικές, έλλειψη αυτοπεποίθησης και αρρωστημένο εγωισμό, ενώ σωματικά προκαλεί κολίτιδες.

Η θεότητα που ανταποκρίνεται στο τσάκρα αυτό είναι ο Άγκνι, ο θεός της ενέργειας, ο αγγελιαφόρος των θεών και ο αποδέκτης των θυσιών και μεταβιβαστής τους προς τους άλλους θεούς.

 

 

Στοιχείο του Μανιπούρα είναι η φωτιά και αντιστοιχεί στην αίσθηση της όρασης, αλλά και στην κίνηση.

Συμβολίζεται όπως περιγράψαμε και στην αρχή, με ένα κύκλο που μέσα του υπάρχει εγγεγραμμένο ένα τρίγωνο του οποίου οι πλευρές είναι κόκκινες και είναι το σύμβολο της φωτιάς. Μέσα στο τρίγωνο είναι χαραγμένος ο ίερός του ήχος ‘ραμ’, ενώ μέσα στην τελεία, στο επάνω μέρος του γράμματος, που βρίσκεται έξω από το τρίγωνο είναι ο θεός Ρούντρα, που είναι κόκκινος και άσπρος. Γύρω από τον κύκλο υπάρχουν 10 πέταλα, μαύρα ή μπλε σκούρα, ή κίτρινα ή κόκκινα με μπλε σκούρα ή μαύρα γράμματα μέσα τους που αντιστοιχούν στην πνευματική άγνοια, την δίψα, την ζήλια, την προδοσία, την ντροπή, τον φόβο, την αποστροφή, την αυταπάτη, την ανοησία και την θλίψη.

 

 

Για τον συσχετισμό του με το κίτρινο χρώμα σας παραθέτουμε κάποιους από τους συνδέσμους που θα σας οδηγήσουν σε παλαιότερα άρθρα, που αναφέρονται στις ιδιότητες αυτού του χρώματος:

https://xromata.com/?p=2428

https://xromata.com/?p=5883

[Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το κίτρινο, θα πάτε στην μπλε στήλη της ιστοσελίδας μας, θα «κλικάρετε» στο κουτάκι Select Category

και στη συνέχεια πάνω στο «κίτρινο», που θα εμφανιστεί μαζί με τις άλλες κατηγορίες, στο παράθυρο που θα έχει ανοίξει]

 


is | Topic: Κίτρινο, τσάκρας | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Τσακρας και χρωματα: Manipura”