xromata.com


Υπαρχουν οντως τα χρωματα;: Σχολιο του Tommy K.

 

Ένας φυσικός απαντά

Σχόλια που προκλήθηκαν από το ερώτημα

Υπάρχουν όντως τα χρώματα;

[Το σχόλιο του Tommy K]

 

Υπάρχουν όντως τα χρώματα; Αυτό το πολύ ενδιαφέρον ερώτημα για την ιστοσελίδα μας, αναγράφεται στην σειρά «Ένας μαθηματικός / ένας φυσικός απαντά» (δείτε το αντίστοιχο link στην ενότητα links στην γαλάζια στήλη).

Η απάντηση του φυσικού σε αυτό το ερώτημα προκάλεσε μια πληθώρα σχολίων, μεταξύ των οποίων αρκετά άκρως ενδιαφέροντα και ήδη αναφερθήκαμε σε κάποια από αυτά τα σχόλια, με τελευταίο το σχόλιο κάποιου που υπογράφει ως Dogmosis.

https://xromata.com/?p=7617

Τώρα θα διαβάσουμε το σχόλιο του Tommy K ο οποίος γράφει τα εξής:

 

 

Πρόκειται τόσο για την αντίληψη (των χρωμάτων) όσο και για την ερμηνεία και παρουσίασή τους, όπου η γλώσσα μας εξακολουθεί να είναι ακόμα τόσο περιορισμένη για να εξηγήσει ορισμένες από αυτές τις πολυπλοκότητες.

Δεν υπάρχουν χρώματα, παρά μόνο οι ονομασίες τους που είναι απλούστατα ένας τρόπος για την επισήμανση του κόσμου γύρω μας.

Δεν υπάρχουν πράσινα και κόκκινα κωνία. Τα αποκαλούμε έτσι επειδή δεν θέλουμε να τα λέμε «δοχεία για την ανίχνευση φωτονίων που ταλαντώνονται σε μήκη κύματος 560 nm». Ποιος θα καταλάβαινε τί λέμε αποκαλώντας τα έτσι;

 

 

Η όραση είναι μια από τις αισθήσεις που έχουμε για να αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο γύρω μας.

Ο κίτρινος ήλιος μας παράγει φωτοκύματα ορισμένων κυματικών μηκών, που έχουμε εξελιχθεί έτσι ώστε να τα εντοπίζουμε, ερμηνεύουμε και παρουσιάζουμε. Εάν ο ήλιος μας ήταν ένας κόκκινος νάνος θα είχαμε εξελιχθεί έτσι ώστε να εντοπίζουμε, ερμηνεύουμε και παρουσιάζουμε διαφορετικά μήκη κύματος (που θα μας έστελνε εκείνος ο ήλιος).

 

 

Δεν έχουμε ιδέα τί άλλα ηλεκτρομαγνητικά κύματα υπάρχουν στο σύμπαν που δεν τα έχουμε εντοπίσει ακόμη. Από την άλλη, δεν έχουμε αναπτύξει αισθητήρια για την αντίληψη των υπεριωδών συχνοτήτων γιατί δεν χρειάζονται για την ανθρώπινη επιβίωση (Σ.σ.: κατά την άποψη του Tommy K) όπως συμβαίνει με κάποια έντομα που τις χρειάζονται, αλλ’ όμως δεν έχουν ανάγκη να βλέπουν τον κόσμο όπως τον βλέπουν οι άνθρωποι. Και εδώ έρχεται η εξέλιξη. Εάν πχ, ο άνθρωπος δεν θα μπορούσε να εντοπίσει τον θηρευτή του, ας πούμε λόγω αχρωματοψίας, τότε θα φρόντιζε (η φύση) να μην περάσει την αχρωματοψία στις επόμενες γενεές. Μέσω της εξέλιξης έχουμε διατηρήσει μόνο τις αισθήσεις εκείνες (και μάλιστα μόνο ορισμένες ιδιαίτερες ικανότητες των αισθήσεων αυτών) που μας είναι απαραίτητες για την επιβίωση και την διαιώνιση.

Έχετε ποτέ διαφωνήσει με την σύζυγό σας για το αν κάποιο χρώμα έχει πρασινωπή ή γαλαζωπή απόχρωση;

Μια αγαπημένη μου ρήση είναι το: «ό,τι αντιλαμβάνεσαι (με τις αισθήσεις σου) είναι η πραγματικότητα».

 

 

Εάν οι αισθήσεις μας μας επιτρέπουν να αντιλαμβανόμαστε την πραγματικότητα κατά έναν μοναδικό τρόπο που βασίζεται στην αντιληπτική μοναδικότητα των αισθήσεων καθενός μας, αλλά και στις εμπειρίες μας, (ναι, οι εμπειρίες μας συμβάλλουν στον τρόπο που ο εγκέφαλός μας αναλύει τον κόσμο τριγύρω μας) τότε καθένας από εμάς αντιλαμβάνεται την πραγματικότητα κατά έναν μοναδικό τρόπο.

 

 

Πίσω λοιπόν στο αρχικό ερώτημα: «Υπάρχουν όντως τα χρώματα;»

Η απάντηση είναι περισσότερο φιλοσοφική παρά επιστημονική. Εάν η πραγματικότητα είναι η αισθητική μας αντιληπτικότητα, αφού αντιλαμβα- νόμαστε τα χρώματα όταν ανοίγουμε τα μάτια μας, τότε ΝΑΙ, τα χρώματα υπάρχουν.

 

 

 


is | Topic: Uncategorized, Εξωλογισμοί, λειτουργίες όρασης χρωμάτων, σκέψεις σχόλια άρθρα φίλων, Φύση και χρώματα | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Υπαρχουν οντως τα χρωματα;: Σχολιο του Tommy K.”