xromata.com


Περι του 6 (α)

 


Περί του έξι (6)

 

(α)

 

Μπαίνοντας στο 2016, στον Νέο Χρόνο που ο τελικός του αριθμός είναι το 6, μας δίδεται η ευκαιρία να θυμηθούμε τους ανοιχτούς λογαριασμούς που έχουν αφήσει τα “xromata” με τον αριθμό αυτό και να ασχοληθούμε πάλι μαζί του.

 

https://xromata.com/?p=708

https://xromata.com/?p=745

https://xromata.com/?p=958


 

 

Ο αριθμός 6 μας έχει απασχολήσει στο παρελθόν (σίγουρα θα μας απασχολήσει ξανά στο μέλλον) αφού είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τα χρώματα, που όπως έχουμε αναφέρει επανειλημμένα τα χρώματα της Ίριδας είναι 6, τρία βασικά και τα τρία συμπληρωματικά τους, ήτοι μπλε, κίτρινο, κόκκινο και πράσινο, πορτοκαλί, μωβ.

 

 

Πριν δούμε την σχέση του 6 με τα χρώματα, καλό είναι να εξετάσουμε το ίδιο το 6 που είναι η βάση πολλών πραγμάτων που άπτονται της ζωής μας και της καθημερινότητάς μας.

 

 

Δεν είναι τυχαίο που το πρώτο μετρικό σύστημα που εφάρμοσε ο άνθρωπος ήταν το εξαδικό, το οποίο αν και εκτοπίστηκε αργότερα από το δεκαδικό, εξακολουθεί να υφίσταται ακόμα σε αρκετές μετρήσεις, όπως το μέτρημα των μοιρών (360ο), το μέτρημα του χρόνου (ώρες, μήνες), αλλά ακόμα και σε κάποιες αγορές όπου τα πωλούμενα αντικείμενα συνηθίζεται να αγοράζονται ακόμα κατά ντουζίνες (δωδεκάδες) ή το ήμισυ τους (μισή ντουζίνα πάστες, μια ντουζίνα μανταλάκια κλπ.)

 

 

Επίσης, η βάση πολλών πραγμάτων της δημιουρ- γίας, της ζωής, είναι εξαδική, όπως έξι είναι και τα βασίλειά της (5 έμβια και ένα μη έμβιο, χωρίς ζωή –αντιληπτή τουλάχιστον- κατά τα ανθρώπινα μέτρα) ήτοι:

1 Το ζωικό βασίλειο (η πανίδα, τα ζώα)

2 Το φυτικό βασίλειο (η χλωρίδα, τα φυτά)

3 Οι μύκητες

4 Τα πρωτόζωα (μονοκύτταροι οργανισμοί, αμοιβάδες, φύκη)

5 Τα μονήρη (βακτήρια)

6 Το ορυκτό βασίλειο (το μη έμβιο, μη ζωικό)*

*[Ο όρος έμβιος = ζωικός {έμβιος -α -ο [émvios]: αυτός που έχει τις ιδιότητες και τις λειτουργίες που συνιστούν το βιολογικό φαινόμενο της ζωής: Έμβια όντα. Έμβιοι οργανισμοί} διαχωρίζεται από τον όρο ζωή που σημαίνει κάτι που έχει αρχή και τέλος. Επομένως, εάν δεχτούμε ότι έχουν αρχή και τέλος, το σύμπαν ζει, τα άστρα ζουν, τα ορυκτά ζουν.

 

 

Το έμβιο αναμφισβήτητα ζει και αυτό, αλλά κάτω από ειδικές λειτουργίες – συνθήκες, όπως είναι η αναπνοή, η διατροφή και η (κάποια) κίνηση].

 

https://www.youtube.com/watch?v=QOCaacO8wus


 

 

Επιπλέον, κάθε ζωντανός οργανισμός βασίζεται κι’ αυτός με την σειρά του στον αριθμό 6, αφού το 6 είναι ο ατομικός αριθμός του άνθρακα ο οποίος είναι η βάση κάθε ζωντανού οργανισμού.

 

 

(συνεχίζεται)

 


is | Topic: Αριθμοί και χρώματα | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Περι του 6 (α)”