xromata.com


Richard Cytowic

 

 

 

Richard Cytowic (Ρίτσαρντ Σάιτοβιτς)

 

  

 [Αυτοί που ασχολήθηκαν με τα χρώματα]

 

 

Στη σειρά ‘Αυτοί που ασχολήθηκαν με τα χρώματα’ έχουμε αναφερθεί έως τώρα στους: Ισαάκ Νεύτων, Φίλιπ Όττο Ρούνγκε, Τζών Ντάλτον, Σινόμπου Ισιχάρα, Μαξ Λούσερ, Ούλιαμ Έουαρτ Γκλάντστοουν, Αλκμάν(α), Αριστοτέλη, Θεόφρα- στο, Αλ Χαζέν, Ρότζερ Μπέικον και Βασίλη Καντίνσκυ. Την σκυτάλη παραλαμβάνει τώρα ο Ρίσαρντ Σάιτοβιτς.

 

 

 

 

Ο Σάιτοβιτς δεν ασχολήθηκε καθ’ αυτού με τα χρώματα, αλλά με ένα μεγάλο θέμα που σχετίζεται με αυτά, την συναισθησία και ιδιαίτερα την χρωμαισθησία (ή χρωματαισθησία, αν το προτιμάτε) που είναι η συναισθητική αντίληψη των ήχων σαν χρώματα και αντιστρόφως.

 

 

 

 

Ο Richard Cytowich (γεννημένος στο Τρέντον του Νιού Τζέρσεϋ το 1952), είναι Αμερικανός νευρολόγος και συγγραφέας και είναι αυτός που αναζωπύρωσε τις μελέτες για την συναισθησία κατά τις αρχές της δεκαετίας του 1980 και έκτοτε.

 

 

[Περισσότερες πληροφορίες για το βιογραφικό του και την συγγραφική δουλειά του μπορείτε να βρείτε στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://en.wikipedia.org/wiki/Richard_Cytowic ]

 

 

 

Στο βιβλίο του ‘Μουσικοφιλία: Ιστορίες μουσικής και μυαλού’, ένα βιβλίο του 2007, του νευρολόγου Όλιβερ Σακς, με θέμα την μουσική και τον εγκέφαλο, ο συγγραφέας γράφει για τον Σάιτοβιτς:

 

 

Το 1980 ο Ρίτσαρντ Σάιτοβιτς έκανε τις πρώτες νευροφυσιολογικές μελέτες σε άτομα με συναισθησία. Το 1989 δημοσίευσε ένα πρωτοποριακό κείμενο «Συναισθησία, μια ένωση των αισθήσεων» το οποίο έγινε το αίτιο για μια σειρά ερευνών επί του θέματος.

Τρέχουσες μελέτες και λειτουργικές απεικονίσεις του εγκεφάλου, μας δίδουν πλέον αδιαμφισβήτητη απόδειξη για την ταυτόχρονη ενεργοποίηση, ή συνενεργοποίηση, δυο ή περισσοτέρων αισθητικών περιοχών του εγκεφάλου των συναισθητικών ατόμων, όπως προείπε ο Σάιτοβιτς στο έργο του.

 

 

Μεταξύ των βιβλίων του το 1996 κυκλοφόρησε το «Η νευρολογική πλευρά της νευροψυχολογίας», το 2002 το «Συναισθησία, η ένωση των αισθήσεων», το 2003 το «Ο άνθρωπος που γευόταν σχήματα» και το 2009 το «Η Τετάρτη έχει χρώμα μπλε ίντιγκο».  

 

 

 

 


is | Topic: Αυτοί που ασχολήθηκαν με το χρώμα, Συναισθησία | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Richard Cytowic”