xromata.com


Πως και γιατι επιδρουν τα χρωματα στην ζωη μας (Α)

 

 

Πώς και γιατί έχουν επίδραση τα χρώματα στη ζωή μας;

 

Από την σειρά του BBC Horizon, και συγκεκριμένα από το ντοκυμαντέρ «Βλέπεις ό,τι βλέπω;» σας παραθέτουμε ένα απόσπασμα για να κατανοήσουμε καλύτερα το πώς και γιατί επιδρούν τα χρώματα στην ζωή μας και γενικότερα στο ζωικό βασίλειο.

 


 

BBC Horizon

Βλέπεις ό,τι βλέπω;

Α


Ζούμε σε έναν κόσμο φτιαγμένο από ένα καλειδοσκόπιο χρωμάτων. Είναι τμήμα της καθημερινής μας ζωής και επηρεάζει ο,τιδήποτε κάνουμε. Από το τί φοράμε, το τί τρώμε, το πώς ζούμε. Τα χρώματα μας ευφραίνουν, μας καθοδηγούν, αλλά είναι αυτό ακριβώς που δείχνουν;

Στην πολιτεία Washington ο καθηγητής Jay Neitz προσπαθεί εδώ και περισσότερα από 30 χρόνια, να απαντήσει στα μεγάλα ερωτήματα γύρω από τα χρώματα.

 

 

«Υπάρχουν τόσες πολλές συναισθηματικές αντιδράσεις των ανθρώπων προς τα χρώματα και θα ήθελα πολύ να καταλάβω το γιατί.

Πιθανόν η πιο αγαπημένη μου κινηματογραφική σκηνή είναι από τον Μάγο του Οζ, όπου η ταινία ξεκινά ασπρόμαυρη και στη συνέχεια έρχεται ξαφνικά αυτή η στιγμή (όταν η Ντόροθυ βρίσκεται στην χώρα του Οζ) που όλα γίνονται έγχρωμα. Η επίπτωση που έχει στο κοινό η αλλαγή αυτή με συναρπάζει».

 

 

Ο καθηγητής πιστεύει ότι η δύναμη του χρώματος που εξουσιάζει την ζωή μας σήμερα, απλώνεται βαθειά στο εξελικτικό παρελθόν μας, ξεκινώντας από τότε που οι αρχικοί πρόγονοί μας ήταν ταπεινοί μονοκύτταροι οργανισμοί, που ζούσαν στα σκοτεινά βάθη των ωκεανών.

 

 

«Όταν η γη καλύφθηκε με νερά και όλοι οι οργανισμοί είχαν μόνο ένα κύτταρο, το μόνο πράγμα που μπορούσες να δεις ήταν ο ουρανός από πάνω, ενώ η ζωή στην γη εξαρτιόταν από την ενέργεια του ήλιου. Αυτοί οι μονοκύτταροι οργανισμοί είχαν ένα πρόβλημα, έπρεπε να γίνουν ικανοί να συλλέγουν αυτή την ενέργεια από τα μεγαλύτερα μήκη κύματος -τα κίτρινα, τα πορτοκαλιά και τα κόκκινα- αλλά έπρεπε να είναι επίσης ικανοί να αποφεύγουν τις καταστροφικές, θανατηφόρες, υπεριώδεις ακτινοβολίες».

 

 

Εδώ είναι τα πρώτα σημάδια του πως επεμβαίνουν τα χρώματα στην ζωή.

Αυτοί οι μονοκύτταροι οργανισμοί κινούνται πάνω – κάτω στους ωκεανούς για να αποφύγουν ορισμένα κύματα καταστρεπτικών ακτινοβολιών φωτός.

 

 

«Στη μέση της ημέρας έφευγαν μακριά από την επιφάνεια του νερού, πηγαίνοντας βαθειά αρκετά ώστε οι υπεριώδεις ακτινοβολίες να μην είναι έντονες. Την αυγή και το δειλινό μπορούσαν να ανεβαίνουν στην επιφάνεια για να συλλαμβάνουν τα μακρύτερα μήκη κύματος των ακτινοβολιών και να παίρνουν ενέργεια».

 

 

Έτσι οι πρώτες μας χρωματικές ευαισθησίες ήταν ένα απλό διχρωματικό σύστημα –μπλε, κίτρινο-.

 

 


is | Topic: Αυτοί που ασχολήθηκαν με το χρώμα, Δυσχρωματοψία, Ηλεκτρομαγνητικό φάσμα και Φως, Κίτρινο, λειτουργίες όρασης χρωμάτων, μπλε, Φύση και χρώματα | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Πως και γιατι επιδρουν τα χρωματα στην ζωη μας (Α)”