xromata.com


Οι αβαταρ του Βισνου

 

Οι αβατάρ του Βισνού


Όταν πρωτοασχολήθηκα με την Τριμούρτι, την Ανώτατη τριαδική Θεϊκή εκδήλωση του Ινδουισμού και τους χρωματισμούς της, εντυπωσιάστηκα απ’ το ότι τόσο ο ίδιος ο Βισνού, όσο και οι περισσότεροι αβατάρ του έχουν μπλε χρώμα. Γνωρίζοντας πως το μπλε χρώμα αντιστοιχεί στο πνεύμα, μια ανώτατη έκφραση του οποίου είναι και ο Βισνού, κεντρίστηκε η περιέργειά μου να μάθω περισσότερα για την άγνωστη αυτή προς εμένα (ως μεγαλωμένου σε άλλη θρησκεία) θεότητα και τους αβατάρ της.

http://xromata.com/?p=7371

 

 

Σε προηγούμενες αναρτήσεις έχουμε ήδη αναφερθεί στην Τριμούρτη και στο τί σημαίνει αβατάρ. Ας δούμε τώρα τους αβατάρ του Βισνού και πιο συγκεκριμένα την Ντασαβατάρα του, δηλαδή την ανώτερη κύρια δεκάδα των αβατάρ του Θεού Αυτού (συντηρητή του κόσμου), όπου ντας σημαίνει 10 + αβατάρ = Ντασαβατάρα.

Πριν μπούμε στο κυρίως θέμα, ας ρίξουμε ξανά μια σύντομη περιληπτική ματιά στον ίδιο τον Βισνού:

 

 

Στον Ινδουισμό ο Βισνού είναι ο υπέρτατος θεός Swayam Bhagavan – μία από τις τρεις μορφές της υπέρτατης θεότητας Τριμούρτη- που εκδηλώνει την έννοια της συντήρησης, διατήρησης και προστασίας (της παγκόσμιας τάξης), γνωστός και με τα ονόματα Narayana και Hari.

Η ονομασία Βισνού προέρχεται από την ρίζα ‘vis’ που σημαίνει ‘διευθετώ’.

[Παρεπιπτόντως στο νου μου έρχεται η ταύτισή του με την μεγάλη πρωταρχική θεότητα Θέτιδα των αρχαίων Ελλήνων (ή η Τηθύς) που το όνομά της έχει την ίδια έννοια, δηλαδή την διευθέτηση και τακτοποίηση των πραγμάτων].

 

 

Στα ινδουιστικά ιερά κείμενα ο Βισνού περιγράφεται να έχει σκούρο χρώμα, σαν την σκοτεινή χροιά που έχουν τα γεμάτα βροχή σύννεφα και 4 χέρια, κρατώντας άνθος λωτού στο ένα κάτω χέρι, σκήπτρο γκάντα στο άλλο, κοχύλι στο ένα επάνω αριστερό χέρι και στο επάνω δεξί δίσκο, που θεωρείται το ισχυρότερο όπλο. Ο Βισνού απεικονίζεται σαν Ον ανοιχτού μπλε χρώματος, όπως το ίδιο χρώμα φέρουν και οι κυριότερες ενσαρκώσεις του Ράμα και Κρίσνα.

Για να δράσει ο Βισνού έχει σαν απαραίτητη προϋπόθεση την σύζευξή του με την σύζυγό του Λάκσμι, μια από τις τρεις μορφές της θηλυκής θεϊκής τριάδας Τριντέβι [έχουμε αναφερθεί στο παρελθόν και σ’ αυτήν].

 

 

Η Λάκσμι, θεά του πλούτου, έχει και άλλα ονόματα, αλλά κυρίως είναι γνωστή ως Μάγια (μάγια στα σανσκριτικά σημαίνει ‘αγάπη’).

Ο Βισνού είναι η Samvit (η πρωταρχική νοημοσύνη / σκοτεινή ύλη) του σύμπαντος και η Μάγια (η σκοτεινή ενέργεια του σύμπαντος) είναι η δύναμη της δραστηριότητάς του. Επειδή αυτός ο κόσμος απαιτεί την συνεχή δημιουργικότητα του Βισνού πρέπει η Λάκσμι να είναι πάντα μαζί του.

Όταν ο Βισνού ενσαρκώθηκε στους αβατάρ του Ράμα και Κρίσνα, ενσαρκώθηκε σαν σύζυγός του και η Λάκσμι ως αβατάρ Σιτά (σύζυγος του Ράμα) και Ράντχα (σύζυγος του Κρίσνα).

 

 

Οι αβατάρ του Βισνού συνήθως κατέρχονται για κάποιον πολύ συγκεκριμένο σκοπό. Ο τυπικός ρόλος ενός αβατάρ του Βισνού είναι να επαναφέρει στην τάξη την κοινωνική και κοσμική αταξία.

Στην Bhagavata Purana αναφέρεται ότι οι ενσαρκώσεις του Βισνού είναι αναρίθμητες, ενώ υπάρχουν κατάλογοι με 16, 22, 23, και 39 αβατάρ του.

Όμως ο σημαντικότερος κατάλογος των αβατάρ του Βισνού είναι η Dashavatara, δηλαδή η δεκάδα των γνωστότερων αβατάρ του, οι οποίοι είναι οι:

Matsya, Kurma, Varaha, Narashimha, Vamana,

Parashurama, Rama, Krishna, Buddha, Kalki

 

 

Ο Κρίσνα και ο Ράμα είναι οι δυο γνωστότεροι αβατάρ (μετά τον Βούδα) των οποίων οι ιστορίες είναι ειπωμένες στα δυο μεγάλα σανσκριτικά έπη, την Mahabharata και την Ramayana, ενώ ο Κάλκι είναι ο αναμενόμενος να εμφανισθεί.

Θα επανέλθουμε όμως το συντομότερον για να αναφερθούμε αναλυτικότερα στους 10 αβατάρ της Ντασαβαράτα.

 

 


is | Topic: μπλε, Μύθοι και χρώματα | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Οι αβαταρ του Βισνου”