xromata.com


Ζωγραφοι και ζωγραφικη: Morris Louis

 

Οι ζωγράφοι, η ζωγραφική και η χρήση των χρωμάτων

Morris Louis (1912-1961)

Alpha – Phi (1961)

Γκαλερί Tate, Λονδίνο

 

 

 

 

 

Έχομε ξεκινήσει, εδώ και καιρό, μια σειρά αναρτήσεων όπου παρακολουθούμε την χρήση των χρωμάτων από τους ζωγράφους, όπως μας την παρουσιάζει το BBC στο άρθρο του Colour in paintings (το χρώμα στους πίνακες ζωγραφικής), του βιβλίου του The Colour Eye.

Πρόκειται για την ανάλυση της χρήσης των χρωμάτων (και την τεχνοτροπία) 20 γνωστών ζωγράφων από τον Μεσαίωνα έως σήμερα άρρηκτα δεμένους με το ζωγραφικό πνεύμα (και ρεύμα) της εποχής τους, ξεκινώντας από τους παλαιότερους χρονολογικά, φθάνοντας στους κάπως νεότερους.

Για κάθε ζωγράφο και την τεχνική του –η οποία αντικατοπτρίζει το πνεύμα και τη τεχνοτροπία της εποχής του- θα αναφερόμαστε σε ένα γνωστό έργο του.

Για τους ζωγράφους και τα έργα τους στα οποία αναφερθήκαμε σε προηγούμενες αναρτήσεις μπορείτε να ενημερωθείτε πηγαίνοντας στα categories στην ομάδα ΤΕΧΝΗ και ΧΡΩΜΑΤΑ.

Αυτή τη φoρά θα ασχοληθούμε με τον ζωγράφο Morris Louis και τον πίνακά του ‘AlphaPhi” που βρίσκεται στην γκαλερί Tate στο Λονδίνο.

 

 

 

 

Ο Μόρις Λούις ήταν ένας από μια μικρή ομάδα Αμερικανών καλλιτεχνών που πρωτοστάτησαν σε νέες τεχνικές. Δεν ζωγράφιζαν στα καναβάτσα τους με τον συμβατικό τρόπο χρησιμοποιώντας πινέλα και μπογιές.

Χρησιμοποιούσε πολύ υγρές ακρυλικές βαφές που τις έχυνε πάνω στο καναβάτσο έτσι ώστε να λειτουργήσουν σαν λεκέδες ή βαφές που πότιζαν το υλικό. Έλεγχε την ροή της βαφής και την κατεύθυνε σε αυλάκια μετακινώντας την επιφάνεια που χρωμάτιζε.

 

 

 

 

Επειδή δούλευε σε μεγάλη κλίμακα, αυτό ήταν μια περίπλοκη διαδικασία και μερικές φορές χρειαζόταν σκαλωσιές για να στηρίξει το καναβάτσο. Ένας από τους λόγους που «λέκιαζε» τα καναβάτσα του ήταν ότι αυτό επέτρεπε την εξάλειψη της υφής που έχουν όλες οι βαφές και τα σημάδια που άφηναν οι πινελιές.

 

 

 

 

Με άλλα λόγια του επέτρεπε να χρησιμοποιεί το χρώμα με ένα πολύ άμεσο τρόπο και να διατηρεί την ποιότητα της ελεύθερης ροής της νωπής μπογιάς. Το μειονέκτημα αυτής της τεχνικής είναι ότι δεν μπορούν να γίνουν αλλαγές στον σχεδιασμό, ούτε μπορούν να γίνουν διορθώσεις σε λάθη. Σαν αποτέλεσμα αυτού υπήρξε η καταστροφή πολλών έργων που είχε ξεκινήσει να φτιάχνει.

 

 

 

 

Σ’ αυτόν τον πίνακα χείμαρροι φωτεινών χρωμάτων έχουν χυθεί προς τα κάτω από κάθε πλευρά του καναβάτσου και η μεγάλη λευκή (άβαφη)  επιφάνεια επιτρέπει στο μάτι να δημιουργεί τρεμοπαίγματα μετεικασμάτων καθώς το βλέμμα μετακινείται από την μια πλευρά προς την άλλη.

 

 


is | Topic: Ζωγράφοι και ζωγραφική, Τέχνες και χρώματα | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Ζωγραφοι και ζωγραφικη: Morris Louis”