xromata.com


1950 -1960 και χρωματα (2ο μερος)

 

Χρωματική ανάλυση των δεκαετιών του 20ου αιώνα

1950 – 1960

Το ροζ όραμα

(μέρος 2o τελευταίο)


 

Συνεχίζουμε την χρωματική ανάλυση των δεκαετιών του 20ου αιώνα.

Στο προηγούμενο άρθρο ξεκινήσαμε την χρωματική ανασκόπηση της έκτης δεκαετίας του περασμένου αιώνα, της δεκαετίας 1950 – 1960, που αποκαλέστηκε «Το ροζ όραμα». Ας δούμε τώρα την συνέχεια, το δεύτερο και τελευταίο μέρος της χρωματικής ανάλυσης εκείνης της δεκαετίας, της δεκαετίας των 50’s.  

 

 

 

Η Ιταλία αρχίζει να ανταγωνίζεται την Γαλλία στη μόδα, ενώ η ηττημένη Γερμανία δεν μένει έξω από τον βιομηχανικό χορό. Η Bayer ανακαλύπτει νέες βαφές, δύσκολες στην παραγωγή τους μέχρι τότε, όπως τα τυρκουάζ και τα φωτεινά μπλε χρώματα που γίνονται της μόδας, μαζί με πράσινα, μωβ του αμεθύστου, λιλά, κίτρινα και βεβαίως ροζ!

 

 

Εμφανίζονται τα μεγάλα ντεκολτέ και οι γυμνοί ώμοι, ενώ η κοσμηματοποιεία φροντίζει να στολίσει τα γυμνά τμήματα με χρωματιστά κολιέ και ασορτί σκουλαρίκια.

 

 

Πετράδια κοσμούν τους λαιμούς και τα αυτιά των πλουσίων γυναικών, φω μπιζού σε ταιριαστά χρώματα παρηγορούν τις υπόλοιπες.

 

 

Καπέλα με βέλο προσπαθούν να επιβληθούν. Το βέλο απαιτεί έντονο μακιγιάζ για να διακρίνεται πίσω από αυτό.

 

 

Τελικά δεν καταφέρνει ν επικρατήσει, όμως το έντονο μακιγιάζ με τα βαριά μακιγιαρισμένα μάτια και φρύδια παραμένει.

 

 

Τα χείλη και τα νύχια ως επί το πλείστον είναι ροζ, ενώ εμφανίζονται και ροζ αυτοκίνητα. Στα αυτοκίνητα πάντως προτιμητέα είναι η διχρωμία, τα μεταλλικά φινιρίσματα και τα δερμάτινα καθίσματα.

 

 

Το χρώμα εισβάλλει δριμύτατα και στο ανδρικό βασίλειο. Τα αμερικάνικα πολύχρωμα τουριστικά πουκάμισα κυριαρχούν στο ντύσιμο των παραθεριστών, ενώ σοβαροί κύριοι τολμούν να αντικαταστήσουν το βραδινό μαύρο σακάκι με σκούρο μπλε βελούδο, πράσινο ή κόκκινο στο χρώμα του κρασιού.

 

 

Τα κλασικά άσπρα πουκάμισα φοριούνται πλέον και σε άλλες ανοιχτές αποχρώσεις μεταξύ των οποίων και ροζ.

 

 

 Τα μπλε και γαλάζια μπλου τζην είναι μια καινοτομία στο χρώμα του ανδρικού  (αλλά και γυναικείου) παντελονιού. Φοριούνται από νεαρούς και κυρίως από αντιδραστικές ομάδες που συνδυάζουν τα τζην με μαύρα δερμάτινα τζάκετ και άσπρα βαμβακερά φανελάκια, έχοντας πάντα στην πίσω τσέπη την απαραίτητη τσατσάρα για το διόρθωμα της μπούκλας (το κοκοράκι) που χαλάει ανεμίζοντας καθώς τρέχουν με τις χάρλεϋ.

 

 

 

 

 

Οι τέντυ μπόυς γιαουρτώνουν τον κόσμο και κάνουν άλλα φαιδρά φορώντας τζην ή σακάκια σε μεταλλικά χρώματα πάνω από μαύρα σωληνωτά παντελόνια, ενώ οι μπήτνικς είναι ντυμένοι κατάμαυρα. Το ίδιο και όλοι οι οπαδοί των γαλλικών αντιδραστικών κουλτουριάρικων ομάδων.

 

 

Το χρώμα εισβάλλει στην εσωτερική διακόσμηση, ενώ της μόδας γίνονται τα ανοιχτόχρωμα με απλή γραμμή σκανδιναβικά έπιπλα. Τέτοια έπιπλα που προορίζονται για λιγότερο επίσημα δωμάτια, όπως παιδικά, κουζίνες κλπ. συνήθως έχουν χρωματιστές επιφάνειες από λινόλεουμ.

 

 

Η μεγάλη όμως επανάσταση γίνεται με τα νέα συνθετικά υλικά που κατακλύουν την αγορά και θεωρούνται το άκρον άωτο της τεχνολογίας και της μόδας. Μπορούν να βαφούν με έντονα χρώματα και γενικεύονται όλα κάτω  από την ονομασία του πιο γνωστού υλικού εξ αυτών, του νάυλον. Πολύχρωμα νάυλον υφάσματα, διάφορα αντικείμενα, τα πολύχρωμα σκουπιντού (χρωματιστά νάυλον καλώδια που τους αφαιρούσαν το ενδιάμεσο σύρμα) και η μανία κατασκευών με αυτά, από απλά μπρελόκ έως πλέγματα για φωτιστικά και μαύρα μεταλλικά καθίσματα.

 

 

 

 

Χαρακτηριστικό της εποχής  τα χρωματιστά τσέρκια του χούλα χουπ, του χορού που ήταν πολύ της μόδας, που συνοδεύονταν  από τις ομώνυμες γυναικείες κάλτσες, πάντα στο ίδιο χρώμα με το τσέρκι της χορεύτριας, ή τα πολύχρωμα γυναικεία παντελόνια ελάνκα.

 

 

 

 

Όλα αυτά τα χρώματα χώρεσαν μέσα σε μια δεκαετία. Την δεκαετία που κοιτούσε αισιόδοξα προς ένα πολύχρωμο μέλλον, όπου οι περισσότεροι μέσα από τα «ρόδινα» όνειρά τους ευελπιστούσαν για ένα καλύτερο αύριο, ενώ δεν ήταν λίγοι εκείνοι που είχαν την τύχη της Σταχτοπούτας και ξέφευγαν από την μιζέρια τους οδευόμενοι σε μια ανετότερη ζωή.

 

 


is | Topic: ιστορία και χρώματα, Κοινωνική ζωή και χρώματα, Ψυχολογία και χρώματα | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “1950 -1960 και χρωματα (2ο μερος)”