xromata.com


Τα χρωματα των φυτων (γ)

 

Τα χρώματα των φυτών

(“Plant Colors” poster. part c)

 

Συνέχεια του άρθρου που είχαμε αναρτήσει τον περασμένο Μάιο, ενός άρθρου για τις χρωστικές των λουλουδιών και φυλλωμάτων.

Μαζί είχαμε αναρτήσει και ένα σχετικό poster, (το οποίο κοσμεί και αυτή την ανάρτηση), βάση του οποίου δημιουργήθηκε η σειρά αυτών των άρθρων.

Το πόστερ αυτό ανήκει σε μια σειρά posters που εκδόθηκαν από το πανεπιστήμιο του Wisconsin τα οποία περιέχουν συνοπτικά διδακτικές πληροφορίες για τα θέματα που πραγματεύονται.

Το συγκεκριμένο πόστερ τιτλοφορείται “Plant Colors” και το θέμα του είναι σχετικό με τις χρωστικές των φυτών.

Βλέπουμε λοιπόν βήμα – βήμα τις μελέτες του πανεπιστημίου του Winsconcin σχετικά με τον χρωματισμό του φυτικού κόσμου, όπως αποτυπώνονται συνοπτικά και περιληπτικά στο πανεπιστημιακό αυτό poster.

Εδώ, στο τρίτο μέρος, θα δούμε πώς σχηματίζονται τα διάφορα χρώματα στα φυλλώματα των φυτών, καθώς και πώς παίρνουν τα φύλλα τα φθινοπωρινά χρώματά τους.

 

 

 

Ποικιλόχρωμα φυτά

 

Μερικά φυτά έχουν φύλλα χρωματισμένα με διχρωμία, δηλαδή ανάμεσα στο πράσινο χρώμα των φύλλων τους συνυπάρχουν αλβινικά (λευκά) τμήματα. Αυτά τα χρωματικά πρότυπα προκύπτουν  από μια απλή μετάλλαξη των κυττάρων, με αποτέλεσμα την απουσία της χλωροφύλλης ή άλλων χρωστικών ουσιών. Το κύτταρο γίνεται λευκό. Όλα τα νέα παραγόμενα κύτταρα από το μεταλλαγμένο μητρικό κύτταρο στερούνται επίσης χρωστικής ουσίας, έτσι παράγουν λευκές περιοχές μεταξύ των κανονικών πράσινων κυτταρικών σειρών.

 

 

Τέτοια ποικιλόχρωμα φυτά οφείλονται σε γενετικές ανωμαλίες που αποτελούνται από δύο είδη κυτταρικών ιστών.
Άλλα είδη χρωματικής ποικιλοποίησης αποδίδουν φυτά με πράσινα και χρωματιστά τμήματα, με λευκές ή χρωματιστές φλέβες ή ποικίλα άλλα χρώματα που προκύπτουν από τρίχες, "φουσκάλες", ή άλλες δομές της επιφάνειας του φύλλου.

 

 

 

Τα χρώματα της πτώσης των φύλλων  

 

 

Η κύρια χρωστική των πράσινων φυτικών ιστών είναι η χλωροφύλλη.

Όταν είναι παρούσα η χλωροφύλλη καλύπτει τις άλλες υπάρχουσες στο φύλλωμα χρωστικές ουσίες.

 

 

Κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου, καθώς οι θερμοκρασίες πέφτουν και οι ημέρες μικραίνουν η παραγωγή της χλωροφύλλης επιβραδύνεται και τέλος, σταματά.

Τα μόρια της  χλωροφύλλης στη συνέχεια αποδομούνται επιτρέποντας την εμφάνιση των άλλων χρωστικών ουσιών.

 


Την ίδια στιγμή σε κάποια φύλλα αυξάνεται η παραγωγής της ανθοκυανίνης, ιδίως κατά τη διάρκεια μιας διαδοχής του φθινοπωρινού καιρού από ξηρές φωτεινές ηλιόλουστες μέρες με δροσερές νύχτες.
Το αποτέλεσμα αυτών των αλλαγών είναι η ομορφιά των φύλλων του φθινοπώρου.

 


Φύλλα που περιέχουν κυρίως ανθοκυανίνες θα εμφανιστούν κόκκινα.
Φύλλα τα οποία περιέχουν τόσο ανθοκυανίνες όσο και καροτενοειδή θα εμφανίσουν πορτοκαλί χρώμα.
Φύλλα περιέχοντα κυρίως καροτενοειδείς χρωστικές θα εμφανιστούν κίτρινα.
Φύλλα που τους λείπουν αυτές οι χρωστικές ουσίες θα πάρουν καφετί χρώμα, εξαιτίας άλλων χημικών ουσιών, όπως οι τανίνες.

 

 

 


is | Topic: Φύση και χρώματα, χρωστικές | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Τα χρωματα των φυτων (γ)”