xromata.com


Σκεψεις κι αποψεις [21]

 

Σκέψεις κι’ απόψεις [21]

 

Σκέψεις και Απόψεις φίλων του site, που δεν είναι παρά η επανάληψη επιλεγμένων παλαιών comments (με χρονική σειρά ανάρτησης) από την στήλη διαλόγου, γιατί και οι φίλοι της ιστοσελίδας συμβάλλουν στην ανάπτυξή της με τις δικές τους απόψεις.

Κάποιες από αυτές ίσως σας φαίνονται σαν αταίριαστες με το θέμα της ιστοσελίδας, που είναι τα χρώματα, όμως όλες αναπτύχθηκαν από ερεθίσματα που δόθηκαν από κάποιο άρθρο βασισμένο σε αυτά, τα χρώματα δηλαδή και τον κόσμο τους.

Αν ενδιαφέρεστε να δείτε τις προηγούμενες αναρτήσεις κάτω από τον τίτλο ΣΚΕΨΕΙΣ ΚΙ’ ΑΠΟΨΕΙΣ θα τις βρείτε πηγαίνοντας στo παράθυρο CATEGORIES κάνοντας κλικ με το ποντίκι σας πάνω στην ενότητα «σκέψεις, σχόλια, άρθρα φίλων».


 

Θα προσπαθήσω Roula να δώσω την επεξήγηση που ζητάς, κάτι που δεν είναι, όπως καταλαβαίνεις και τόσο εύκολο. Πριν προχωρήσω θυμίζω το ζητούμενο: Μία επεξήγηση στο σημείο που ανέφερα ότι τα ηχοχρώματα απελευθερώθηκαν (και “όχι” δημιουργήθηκαν), δηλαδή υπήρχαν “κάπου” εν δυνάμει, σαν αρχέτυπο; Για να γίνω κάπως κατανοητός, αναγκάζομαι να ξεκινήσω με το “δημιουργικό” μύθο της Ευρυνόμης.
“Εν αρχή το Χάος. Μέσα από το Χάος α ν α δ ύ θ η κ ε η Ευρυνόμη (αυτή που ευρέως νέμει, απονέμει, νομεί, διοικεί…) και για να σταθεί δημιούργησε το πρωταρχικό υγρό, τον Ωκεανό. Άρχισε να περιδινίζεται πάνω από αυτό, ώσπου δημιουργήθηκε γύρω της ένα ρεύμα αέρα. Το πήρε αμέσως στα χέρια της και έφτιαξε ένα μεγάλο φίδι τον Οφίωνα. Ο Οφίων πόθησε την Ευρυνόμη και τυλίχτηκε στο κορμί της σμίγοντας μαζί της ερωτικά. Γονιμοποιημένη η Ευρυνόμη, παίρνοντας μορφή περιστεράς, πέταξε για μεγάλο διάστημα πάνω από τον Ωκεανό, ώσπου ήλθε η στιγμή να γεννήσει το αυγό του Σύμπαντος. Τότε πρόσταξε τον Οφίωνα να κουλουριαστεί 7 φορές γύρω από το αυγό, το οποίο άνοιξε στα δυο και βγήκαν από μέσα τα παιδιά της Ευρυνόμης, δηλαδή όλα τα συμπαντικά στοιχεία”.
Αυτά σχετικά με το μύθο αυτό της δημιουργίας.
Προσωπικά πιστεύω στην Θεϊκή Τριάδα που αποτελείται από τον Ανεκδήλωτο Θεό και στο άλλο άκρο την “αντανάκλασή” του, δηλαδή τον Εκδηλωμένο (ή Δημιουργό) Θεό, από τον οποίο ξεκινά η (εκδηλωμένη) δημιουργία. Ανάμεσα στα δυο σκέλη της Θεϊκής αυτής Δυάδας, είναι ο τρίτος όρος, ο ΕΚΔΗΛΟΥΜΕΝΟΣ Θεός! Αυτός που εκδηλώνεται ενώ η ολοκλήρωση της εκδήλωσής Του δεν έχει ολοκληρωθεί, άρα είναι και Ανεκδήλωτος και Εκδηλωμένος. Μέσα σ’ αυτόν τον Εκδηλούμενο Θεό (κατ΄εμέ) σχηματίζεται το Χάος, δηλαδή τα Αρχέτυπα (τα οποία πηγάζουν από τον Ανεκδήλωτο) και μέσα σ’ Αυτόν αναδύεται (δεν δημιουργείται) η Ευρυνόμη, γιατί όλα τα δημιουργήματα δημιουργούνται από τα συμπαντικά στοιχεία που βγήκαν από το αυγό της Ευρυνόμης, το οποίο η ίδια γέννησε και τοποθέτησε στις απαρχές της Δημιουργίας.
Κάπου εκεί, λοιπόν, κατ’ εμέ, σχηματίστηκαν τα αρχέτυπα των ηχοχρωμάτων, τα οποία ξεχύθηκαν από τον διαχωρισμό του αυγού, μαζί με άλλα στοιχεία, στη δημιουργία.
Περιμένω να μου απαντήσεις αν κατάφερα να βοηθήσω τις σκέψεις σου (ξετυλίγοντας τις δικές μου) ή αν σε μπέρδεψα περισσότερο!
Πάνος
18-03-10

 

https://xromata.com/?p=1163

 

 

 

 

 

Ευχαριστώ Ιωάννα και Πάνο κατ’ αρχήν για τις απαντήσεις σας. Ας πάρω ένα – ένα τα θέματα γιατί σκοπός μου δεν ήταν να μπερδέψω εσάς, αλλά να διαφωτιστώ εγώ.
Αρχικά θα απαντήσω στον Πάνο ότι για μένα ”ιδιότητα” είναι η ενδογενής ενέργεια που προσανατολίζει προς τον σκοπό, ο βαθμός της οποίας εξαρτάται από τον βαθμό της ανάγκης. Κάτι σαν ”χαρακτήρας” θα έλεγα. Συνεπώς τα χρώματα και η ψυχή έχουν κοινές ιδιότητες στον ”χαρακτήρα τους” τις οποίες έχουν προσλάβει από την ηλεκτρομαγνητική επίδραση, φυσικά την κοσμική. Όσο για την εγγραφή των ήχων δεν γίνεται μόνο λόγω τοίχων και σπηλαίων. Μεταφορικά οι τοίχοι και τα σπήλαια υπάρχουν και μέσα στον εγκέφαλο και καταγράφονται και εκεί. Έτσι όχι μόνο αναπαράγονται κάτω από συγκεκριμένες ψυχικές καταστάσεις μέσα στον ίδιο μας τον εγκέφαλο, αλλά και μέσω της Παγκόσμιας ψυχής, όπως είπε και η Ιωάννα, μεταφέρονται και σε άλλα ”αυτιά” ή άλλους χώρους. Τίποτα δεν χάνεται. Ούτε εικόνες – σκηνές, ούτε ήχοι, ούτε συναισθήματα, ούτε πληροφορίες. Πιθανώς να φιλτράρονται με κάποιον τρόπο αλλά μένουν όπως και στον Η/Υ σε ”κάδο απορριμμάτων”.
Κάτι τέτοιο νομίζω αναφέρει και η Ιωάννα στην απάντησή της όταν λέει για τις ιδιότητες του αιθέρα.
Τώρα, Ιωάννα σε ευχαριστώ για τις πληροφορίες και που ασχολήθηκες με τις ανησυχίες μου. Κατ’ αρχήν δεν ήξερα ότι ο αιθέρας αποτελείται από 5 ρεύματα. Αυτό είναι πολύ ενδιαφέρον.
Δεύτερον, αφού η ψυχή έχει ιδιότητες από το πνεύμα και την ύλη σε αναλογία 1 προς 3, αντιλαμβάνομαι γιατί δεν ”μαζεύεται” με τίποτα!
Τρίτον, πιθανολογώ πως κάθε ιδιότητα, όπως αυτές της ψυχής που αναφέρεις, να εμφανίζεται μέσω τριάδος (υποδιαιρέσεις). Αν είναι έτσι, τότε οι ιδιότητες που αναφέρω ίσως ανήκουν στην ιδιότητα της μορφής, γι’ αυτό και εμφανίζονται, γίνονται ορατές. Ή ίσως κάθε μια από αυτές που ανέφερα να ανήκουν σε κάθε μία από αυτές που αναφέρεις εσύ, δηλ. τάξη – μορφή – αρμονία, αντίστοιχα. Δεν ξέρω. Θέλει ψάξιμο. Όσο κατά το πόσο γίνονται αντιληπτές, πιστεύω απ’ όλους. Απλά δεν σταματάμε για να παρατηρήσουμε. Κάνε ένα πείραμα πρώτα με τον ήχο που το θεωρώ και ευκολότερο: Όταν θα είσαι κουρασμένη από την καθημερινότητα και τον ”θόρυβό” της, την ώρα που θα καθίσεις να χαλαρώσεις (όχι να κοιμηθείς) προσπάθησε να συγκεντρωθείς στο τι ακούς μέσα από την βοή των αυτιών σου. Σιγά – σιγά θα καταφέρεις να ακούς ατόφιες φράσεις της καθημερινότητας, όπως και κάποιο τραγούδι που μπορεί να μουρμουρίζεις ή να σκέπτεσαι και δεν θα είναι μόνο αυτοί της συγκεκριμένης μέρας, αλλά και παλαιότεροι. Το να πετάξεις τους θορύβους αυτούς και να φέρεις ησυχία στο κεφάλι σου, είναι ένα βήμα ισορροπίας. Το να τους αγνοούμε ή να τους αφήνουμε εκεί μέσα, μας κάνει νευρικούς και μας εμποδίζει να εστιαζόμαστε σε κυρίαρχα θέματα. Γιατί αυτοί υπάρχουν εκεί εγκλωβισμένοι.
Τέταρτον, μήπως αυτό το ”δυναμικό ρευστό” που αναφέρεις ως φορέα της ηλεκτρομαγνητικής δύναμης, είναι τελικά αυτό που αναφέρεται ως ”Αγάπη” και πηγή ζωής; Αυτό που οι άνθρωποι μπερδεύουν με το συναίσθημα;
Τέλος θα ήθελα να σε ρωτήσω, ποιά η διαφορά μεταξύ ρευστού και ρεύματος.
Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

AYΓΟΥΣΤΑ
20-03-10

 

https://xromata.com/?p=1163

 

 

 

 

 

Αυγούστα γεια σου…. απαντώντας στην ερώτηση σου “ποιά η διαφορά μεταξύ ρεύματος και ρευστού” θα πω ως προς την ερμηνεία τους, ότι σύμφωνα με το λεξικό και τα δύο παράγονται από το ρήμα “ρέω”, το μεν πρώτο είναι ουσιαστικό και σημαίνει τη κίνηση, τη ροή, ενώ το δεύτερο είναι επίθετο και σημαίνει τη κατάσταση της ροής ,της κίνησης. Δηλαδή το ρεύμα δείχνει μία κίνηση, η ρευστότητα το τρόπο με τον οποίο υπάρχει αυτή η κίνηση σε δεδομένη στιγμή. Κατά τη γνώμη μου η διαφορά είναι μεταξύ της κινητικότητας και της μορφής των δονήσεων. Γι αυτό υπάρχουν τόσες πολλές ποιότητες ψυχικού ρευστού. Όταν οι αρετές ή ιδιότητες που επικρατούν σε ένα από τα ρευστά της ψυχής είναι φύσης υλικής, τότε η ψυχή λέγεται “υλική”, όταν είναι φύσης πνευματικής, λέγεται “πνευματική”. Σταματώ εδώ προς το παρόν, γιατί περαιτέρω ανάλυση θα χρειαζόταν πολύ χρόνο και χώρο. Θα επανέλθουμε κάποια άλλη φορά.
Σε κάποιο σημείο αναφέρεις ότι, οι ιδιότητες της ψυχής εμφανίζονται μέσω τριάδος. Όντως είναι έτσι, γιατί κάθε εκδήλωση είναι τριαδική, π.χ. η συναισθητικότητα της ψυχής εκδηλώνεται μέσω της εντύπωσης, του αισθήματος και του συναισθήματος. Όσο για την εγγραφή των εντυπώσεων ή των συναισθημάτων, τίποτα δε περνάει μέσα μας που να μη καταγράφεται, όπως και ότι φεύγει από εμάς καταγράφεται στη Παγκόσμια Ψυχή (άσχετα αν είναι συνειδητό ή ασυνείδητο από εμάς). Γι αυτό μπορούμε μέσω της μνημονικής ψυχής, να ανακαλούμε και να αναπολούμε…..
Σε χαιρετώ ….Ιωάννα
21-03-10

 

https://xromata.com/?p=1163

 

 

 

 

 

Καλησπέρα σε εσένα Πάνο και σε όλους εδώ !
Θα ήθελα να κάνω μία ερώτηση σχετικά με τα χρώματα Πάνο . Πιστεύω ότι όλοι έχουμε κάποια ιδιαίτερη προτίμηση σε κάποια χρώματα και νομίζω ότι αυτή η προτίμηση έχει
να κάνει και με τον χαρακτήρα μας. Θα ήθελα να μάθω τί αντιπροσωπεύει το μαύρο και το άσπρο. Επίσης έχει καμία σχέση η προτίμηση αυτή και με την καταγωγή μας ?

katerina
22-03-10

 

https://xromata.com/?p=1328

 

 

Θα πω κι’ εγώ ΑΥΓΟΥΣΤΑ τη δική μου άποψη για τις ιδιότητες. Ενδιαφέροντα, αλλά πολλά, τα όσα γράφεις σ’ αυτό το comment, έτσι λόγω ανεπάρκειας χρόνου, προς το παρόν θα ασχοληθώ με το πρώτο μέρος. Εξάλλου γενικότερα, όπως είδα, σου έχει απαντήσει η Ιωάννα.
Η ιδιότητα, στον απλούστερο ορισμό της, σημαίνει το “ιδιαίτερο χαρακτηριστικό” ενός πράγματος. Ως έτυμο προέρχεται από το “ίδιος”.
Αναφορικά ως προς κάποιο πρόσωπο, ιδιότητα σημαίνει τη θέση που έχει κανείς (πχ. διευθύνων, μαθητής κλπ. κλπ.)
Το ηλεκτρομαγνητικό φάσμα έχει σταθερές ιδιότητες που χαρακτηρίζουν όλα τα τμήματά του, όπως κινητικότητα, δυϊσμός, κυματοειδής φύση, μήκος κύματος, συχνότητα, ισχύς, ταχύτης κλπ. Οι ιδιότητες αυτές παραμένουν σταθερές σε όλο το μήκος του φάσματος, απλώς διαφοροποιούνται οι τιμές τους κατά τμήματα. Επιπλέον, κάθε τμήμα του φάσματος παρουσιάζει και τις δικές του ιδιαίτερες (φαινομενικά τουλάχιστον) ιδιότητες.
Αναλογικά το τμήμα του ορατού φωτός, κατέχει όλες τις ιδιότητες του φάσματος ενώ παράλληλα έχει και τις δικές του ιδιαίτερες. Το ίδιο συμβαίνει αναλογικά και με τα χρώματα που εκδηλώνονται και αυτά σαν ιδιαίτερες ιδιότητες του ορατού φωτός. Όσο επιμεριζόμαστε (“κατεβαίνουμε προς τα κάτω”) οι νεότερες προκύπτουσες ιδιότητες, απομακρύνονται από την αντικειμενικότητα και εκλαμβάνουν μορφή πιο υποκειμενική.
Δηλαδή τα χρώματα (λειτουργώντας σε σχέση με τον ψυχισμό μας) λαμβάνουν ιδιαίτερες ψυχολογικές ιδιότητες, οι οποίες εξαρτώνται και έχουν άμεση σχέση με το “συνολικό πακέτο” του συγκεκριμένου πλανήτη στον οποίο εμφανίζονται (στην περίπτωσή μας τη γη). Με άλλα λόγια, αφού η φύση του πλανήτη αυτού συμβάλλει ώστε ο ουρανός του να προβάλλει συγκεκριμένο χρώμα, το ίδιο και ο βασικός χυλός ζωής των όντων του (το αίμα) τα χρώματα εκλαμβάνουν ανάλογες ψυχολογικές ιδιότητες, οι οποίες παρά την αντικειμενικότητά τους, εκλαμβάνονται υποκειμενικά ανάλογα με τα βιώματα και την θετική η αρνητική σχέση που έχει δημιουργήσει κάθε ένας μας σχετικά με το κάθε χρώμα.
Άρα λοιπόν ένα μέρος της ανθρώπινης ψυχής επηρεάζεται άκρως από τις ιδιότητες των χρωμάτων (και κατ’ επέκταση του φάσματος) χωρίς αυτό να σημαίνει ότι χρώματα και ψυχή έχουν τις αυτές ιδιότητες, γιατί τότε θα επρόκειτο για το ίδιο πράγμα. Δεν αποκλείεται όμως μια έρευνα να αποδείξει ότι τα δυο αυτά “στοιχεία” παρουσιάζουν αναλογικά παρόμοιες ιδιότητες, οπότε αν συμβαίνει κάτι τέτοιο, αυτό θα σημαίνει ότι υπάρχει κάποια σχέση ή σχετικότης μεταξύ τους.
Εάν υφίσταται αυτή η περίπτωση (που όπως είπα δεν αποκλείεται) τότε μπορεί να εξηγηθούν και να αποδειχτούν πολλά φαινόμενα που η άγνοιά μας αποδίδει στον κόσμο των “φαντασμάτων” ή η ημιμάθειά μας τα ανάγει στο “αστρικό”.
Ας μην ξεχνάμε πως μέσα στο φάσμα περικλείονται τα ραδιοκύματα, η τηλεόραση κλπ., πράγματα που διαπερνούν σχεδόν τα πάντα, μεταδίδονται και μεταφέρονται στον χωροχρόνο και μας ήταν άγνωστα έως ότου εφευρέθηκαν οι κατάλληλοι δέκτες εντοπισμού και σύλληψής τους, οι οποίοι σχετικά προς την τελειοποίησή τους, βρίσκονται ακόμα στα σπάργανα.
Πάνος
23-03-10

 

https://xromata.com/?p=1163

 

 

 

Απαντώντας ΙΟΑΝΝΑ στην ΑΥΓΟΥΣΤΑ με βοήθησες να καταλάβω τη διαφορά μεταξύ ρεύματος και ρευστού. Εάν κατάλαβα καλά, εννοείς πως ένα ρεύμα μπορεί να έχει περισσότερα από ένα ρευστά;
Δηλαδή, ένα ρεύμα πηγάζει από ένα σημείο και διαχωρίζεται σε διαφορετικές ροές;
Ή μήπως η ροή του ίδιου ρεύματος αλλάζει μορφές κατά τη διαδρομή του; Όπως δηλαδή ένα ρυάκι, αλλού κυλά ήρεμα, αλλού δημιουργεί στροβίλους, αλλού μικρούς καταρράκτες και σε κάποια σημεία λιμνάζει;
Πάνος
25-03-10

 https://xromata.com/?p=1163

 

 


is | Topic: Uncategorized | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Σκεψεις κι αποψεις [21]”