xromata.com


Βαφες και χρωστικες (Α)

 

Χρωστικές και βαφές (Α)


 

Ένα ευρύ πεδίο έρευνας ανοίγεται μπροστά μας, αφού ήλθε επί τέλους ο καιρός να ασχοληθούμε με τις χρωστικές που χρησιμοποιεί ο άνθρωπος και τις βαφές που κατασκευάζει από αυτές τις χρωστικές.

 

Όμως, πριν επεκταθούμε επί μέρους σε κάθε χρώμα, τις χρωστικές από τις οποίες παράγεται και τις βαφές που δημιουργούνται από αυτές τις χρωστικές, καλό είναι να ρίξουμε μια ματιά στο τι γράφει για τις χρωστικές και τις βαφές γενικά το BBC στο βιβλίο του “The colour eye”:

 

 

Η σύγχρονη τεχνολογία έχει την δυνατότητα να παράγει χρώματα και βαφές σε μια μεγάλη ποικιλία και μπορεί να δημιουργήσει οποιοδήποτε χρώμα της ζητηθεί.

Λέγεται πως πάνω από 3 000 000 χρωστικές και βαφές έχουν ανακαλυφθεί και πως πάνω από 9 000 αποχρώσεις είναι καταγεγραμμένες.

 

 

Οι περισσότερες σύγχρονες χρωστικές ουσίες και βαφές παράγονται από προϊόντα πετρελαίου.

Πρακτικά υπάρχουν περιορισμοί στην εμπορική τους διάθεση καθώς  κάποια χρώματα είναι πολυέξοδα στην παραγωγή τους και κάποια απαιτούν για την παραγωγή τους διαδικασίες επικίνδυνες για την υγεία ή τέτοιες που μολύνουν την ατμόσφαιρα.

Ορισμένες βαφές και χρωστικές δεν είναι ανθεκτικές και γι’ αυτό δεν είναι κατάλληλες για εξωτερική χρήση ή για βαφές αυτοκινήτων και μηχανών.

 

 

Οι χρωστικές και οι βαφές που κυκλοφορούν για καθημερινή χρήση εξαρτώνται από τις αποφάσεις των τμημάτων πώλησης των εταιριών για το ποιες θέλουν να προωθήσουν.

 

 

Πχ. οι λευκές βαφές πωλούνται περισσότερο από κάθε άλλο χρώμα. Πριν κάποια χρόνια οι πιο πολλές ήταν «λαμπερά λευκά» χρώματα και υπήρχε μεγάλος ανταγωνισμός στην αγορά.

 

 

 

Μετά, λανσαρίστηκαν τα «φυσικά λευκά χρώματα» τα οποία ήταν στην ουσία λευκά με πολύ απαλές χροιές του πράσινου, του ροζ και άλλων χρωμάτων.

 

 

Οι λευκές αυτές βαφές επηρεάζοντας ποικιλοτρόπως το κοινό έδωσαν την δυνατότητα στην χημική βιομηχανία να κατακτήσει μεγαλύτερα μερίδια στην ανταγωνιστική αγορά.

 

 

Παρ’ αυτά δεν υπήρξε τίποτα νεότερο τεχνολογικά ή χημικά στην παραγωγή βαφών.

 

(συνεχίζεται)

 


is | Topic: βαφές, Λευκό | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Βαφες και χρωστικες (Α)”