xromata.com


Η ψυχολογια του πορτοκαλι

 

 

Η ψυχολογία των χρωμάτων

 

κατά Color Harmony Compendium

 

Πορτοκαλί

 

 

 

Στη σειρά αυτή, κάτω από τον γενικό τίτλο «Η ψυχολογία των χρωμάτων κατά Color Harmony Compendium» βλέπουμε τί ακριβώς αναφέρεται στο βιβλίο «Επιτομή Χρωματικών Αρμονιών» για τον ψυχισμό των χρωμάτων.

Έχομε ήδη αναφερθεί στον «ψυχισμό» του κόκκινου και του κίτρινου χρώματος. Σειρά έχει τώρα η εξέταση ενός άλλου χρώματος, του χρώματος που προκύπτει από την ανάμιξη των δυο προηγουμένων, του κόκκινου και του κίτρινου, δηλαδή το ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ.

Ας δούμε λοιπόν τον «ψυχισμό» του πορτοκαλί χρώματος όπως ακριβώς καταγράφεται στην «Επιτομή χρωματικών αρμονιών».

 

 

 

Σας πιάνει νύστα ενώ είστε στο γραφείο σας; Πάρτε ένα πορτοκάλι, όχι μόνο για να το φάτε, αλλά για να κοιτάξετε καλά το χρώμα του.

Το πορτοκαλί χρώμα ενθαρρύνει την πρόσληψη οξυγόνου από τον εγκέφαλο για να χυθούν οι δημιουργικοί χυμοί του (ορμόνες) και αφού το πορτοκαλί χρώμα διεγείρει την όρεξη και ενισχύει την πέψη σύντομα θα θελήσετε να καταβροχθίσετε το ομώνυμο φρούτο που κρατάτε.

 

 

Το πορτοκαλί είναι μια μίξη κόκκινου και κίτρινου χρώματος, δανειζόμενο χαρακτηριστικά κι από τα δυο χρώματα.

 

 

Έχει την ενεργητικότητα και την ζωντάνια του κόκκινου χρώματος και τις ευχάριστες και φιλικές ιδιότητες του κίτρινου. Αυτά κάνουν το πορτοκαλί δραστήριο, αναζωογονητικό χρώμα που υποδηλώνει διασκέδαση και αυθορμητισμό.

 

 

Το φωτεινό πορτοκαλί εξασφαλίζει την έλξη προσοχής και γι’ αυτό χρησιμοποιείται από τους εργάτες οικοδομών και τους φύλακες οδικών διαβάσεων ως προειδοποιητικό. Αυτό το κάνει επίσης να είναι το προτιμούμενο χρώμα στις ταμπέλες που μπαίνουν στις προθήκες των καταστημάτων με εκπτώσεις.

 

 

Σε απαλότερους τόνους, όπως αυτούς της κολοκύθας ή των μαραμένων φύλλων θυμίζει φθινόπωρο και συγκομιδές με τους ευχάριστους θερμούς συσχετισμούς τους.

Το «ψημένο» πορτοκαλί επίσης θεάται εύκολα, δηλώνοντας εξέλιξη και κομψότητα.

 

 

Οι τερακότες είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς στο πακετάρισμα εθνικών και εκλεκτών εδεσμάτων, μεταδίδοντας το συναίσθημα ταξιδέματος σε ξένα μέρη και την βεβαιότητα φρεσκάδας και ποιότητας.

Έντονο πορτοκαλί καλύτερα να χρησιμοποιείται με φειδώ στην εσωτερική διακόσμηση σπιτιών. Όπως προτείνουν διακοσμητές εσωτερικών χώρων, θεωρείστε το πορτοκαλί σαν σημείο στίξης.

Όταν όμως χρησιμοποιείται με σύνεση, μπορεί να έχει απρόβλεπτα και πολυτελή αποτελέσματα, θερμαίνοντας τον χώρο σαν τη λάμψη της φωτιάς.

 

 

Αυτή η ζωντανή χροιά μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά στην διαφήμιση και συσκευασία προϊόντων, εφόσον δημιουργεί την οπτική ψευδαίσθηση ότι προβάλλει τα αντικείμενα και επιβάλλει την προσοχή όταν χρησιμοποιείται σε μικρές ποσότητες.

Το πορτοκαλί χρώμα σημαίνει επίσης φρεσκάδα, υγεία, χυμώδες, γινόμενο έτσι το προτιμούμενο χρώμα για στολισμούς, αντικείμενα τραπεζιών και αξεσουάρ κουζίνας.

 

 

Το ροδακινί είναι ένα ιδιαίτερα ευχάριστο χρώμα για το σπίτι. Εκτός του ότι ακτινοβολεί ζεστασιά και ευχάριστα συναισθήματα, αντανακλά επίσης ένα κολακευτικό φως στις επιδερμίδες, προσδίδοντάς τους μια ρόδινη λάμψη. Και είναι ένα ωραίο χρώμα να το κοιτάς, τόσο κάτω από το φως της ημέρας, όσο και τη νύχτα κάτω από τον τεχνητό φωτισμό.

 

 

Πολλά ακριβά εστιατόρια βάφουν τους τοίχους τους σε απαλό ροδακινί χρώμα, για όλους αυτούς τους λόγους, επίσης επειδή το χρώμα αυτό είναι κατάλληλο για χώρους υποδοχής και επιπλέον ανοίγει την όρεξη.

 

 

Στην χρωματοθεραπεία το πορτοκαλί θεωρείται σαν τονωτικό για την διαδικασία θεραπείας, αυξάνοντας την ανοσία, επιφέροντας ευεξία και ενισχύοντας την σεξουαλικότητα. Δεν συνιστάται όμως για άτομα που ταράζονται εύκολα.

Ιστορικά, το πορτοκαλί χρησιμοποιόταν σε σημαίες και οικόσημα δηλώνοντας δύναμη, αντοχή κι επιτυχία.

 

 

Η «ψυχή» του πορτοκαλί χρώματος:

Το πορτοκαλί είναι χρώμα διεγερτικό και ενεργοποιητικό που έχει φιλική, χαρούμενη εμφάνιση, αλλά και ριψοκίνδυνο.

Το φωτεινό πορτοκαλί προβάλλεται έντονα και είναι ιδανικό για προειδοποιητικά σήματα ή γι’ αυτά που θέλουν να τραβήξουν την προσοχή, ακόμα και αν χρησιμοποιείται σε μικρές ποσότητες.

Ευκολοπρόσεχτα από το μάτι, μουντά και ζωηρά πορτοκαλιά είναι ζεστά, εξωτικά και ορεκτικά, ενώ σε ροδακινί τόνους είναι κολακευτικά για το δέρμα.

Άνθρωποι που φορούν πορτοκαλιά θεωρούνται δημιουργικοί, ενθουσιώδεις, ευχάριστοι, αλλά πιθανόν και λίγο ανεύθυνοι.

Εξ αιτίας των παιχνιδιάρικων και δραστικών ιδιοτήτων τους τα πορτοκαλιά χρώματα είναι τα αγαπημένα παιδιών, εφήβων και αθλητών.

 

 

 


is | Topic: Πορτοκαλί, Ψυχολογία και χρώματα | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Η ψυχολογια του πορτοκαλι”