xromata.com


Γατες Ταμπι

 

 

 

Το χρώμα της γούνας της γάτας

 

Οι γάτες Tabby (Τάμπι)

 

 

Στην κατηγορία Τάμπι ανήκει οποιαδήποτε γάτα που το χρώμα του τριχώματός (γούνας) της σχηματίζει ραβδώσεις, στίγματα, γραμμές ή στριφογυριστά μοτίβα. Συνήθως οι γάτες Τάμπι έχουν στο μέτωπο ένα χαρακτηριστικό σχέδιο (μια ράβδωση) που μοιάζει με κεφαλαίο Μ.

 

 

Λανθασμένα κάποιοι θεωρούν τις γάτες Τάμπι σαν ιδιαίτερη ράτσα (κεραμιδόγατες), ενώ στην πραγματικότητα αυτός ο ραβδωτός (τιγρέ) χρωματισμός απαντάται σε πολλές ράτσες γατιών καθώς και σε ημίαιμα.

Οι γάτες Τάμπι βάση του σχεδιασμού των ραβδώ- σεων που φέρουν, χωρίζονται σε 4 κατηγορίες: στις Mackerel, Classic, Ticked και Spotted.

 

 

 

Μια πέμπτη κατηγορία σχετίζεται με τις γάτες που εμφανίζουν σχεδιασμούς (ραβδώσεις) Τάμπι πάνω σε άλλο βασικό χρωματικό είδος, δηλαδή στις Τόρτουασελ και στις Καλίκο., στην περίπτωση αυτή οι γάτες (ανάλογα με το είδος τους) ονομάζονται Torbie ή Caliby, καθώς και στις πόιντ (στις οποίες θα αναφερθούμε προσεχώς).

 

 

 

Mackerel Tabby: οι γάτες αυτές εμφανίζουν σκουρόχρωμες στενές κάθετες κυρτές ρίγες στο σώμα τους, οι οποίες μπορεί να είναι συνεχείς ή να σπάνε σε μικρότερες ραβδώσεις ή κηλίδες στα πλευρά και στον κοιλιακό χώρο του γατιού.

Το σημάδι «Μ» υπάρχει στο μέτωπο σχηματισμένο από σκούρες ραβδώσεις. Σκουρόχρωμες ραβδώσεις εμφανίζονται επίσης στις άκρες των ματιών, στα μάγουλα, στα πόδια και στην ουρά του ζώου.

 

 

 

 

Classic Tabby: οι κλασικές τάμπι (που λέγονται επίσης και Marbled “μαρμάρινες”) τείνουν να έχουν σχεδιασμούς από σκούρο καφέ ή ώχρα, μαύρο ή ακόμα και γκρίζο χρώμα, αλλά οι ραβδώσεις στα πλευρά του γατιού είναι στριφογυριστές. Υπάρχει επίσης στους ώμους ένας ανοιχτόχρωμος σχεδιασμός σε σχήμα πεταλούδας, ενώ τρεις λεπτές ραβδώσεις εκτείνονται κατά το μήκος της σπονδυλικής στήλης, εκ των οποίων η μεσαία είναι σκουρότερη. Οι γάτες αυτές φέρουν επίσης το σημείο «Μ» στο μέτωπο καθώς και ραβδώσεις στα μάγουλα, τα πόδια και την ουρά.

 

 

 

Ticked Tabby: οι γάτες αυτές έχουν τρίχωμα ανάμικτο από σκούρες και ανοιχτές τρίχες έτσι ώστε ο σχεδιασμός τάμπι «σπάει» από την διχρωμία και οι ραβδώσεις δεν είναι τόσο ευδιάκριτες. Συνήθως οι ραβδώσεις διακρίνονται καλύτερα στο πρόσωπο, την κοιλιά, το κάτω μέρος των ποδιών και την άκρη της ουράς του ζώου.

 

 

 

 Spotted Tabby: οι γάτες αυτές είναι μια παραλλαγή των Mackerel, όπου οι ραβδώσεις «σπάνε» σε μικρά τμήματα και εμφανίζονται σαν κηλίδες. Παρομοίως και ο σχεδιασμός των Classic μπορεί να «σπάει», αλλά εδώ οι κηλίδες είναι μεγαλύτερες. Και οι δυο αυτές παραλλαγές (και με μικρές κηλίδες και με μεγαλύτερες) απαντώνται συνήθως στις ράτσες

Australian Mist, Bengal, Egyptian Mau, Maine Coon και Ocicat.

 

 

 

Οι ραβδώσεις των γατιών τάμπι οφείλονται στο γονίδιο αγκούτι, η δε ονομασία τους, που βεβαιώνεται από το 1690 προέρχεται από την γαλλική λέξη tabis, ονομασία ενός είδους ραβδωτού ταφτά που υφαινόταν στην συνοικία Attabiya της Βαγδάτης.

 

 

Συνοπτικά, οι γάτες τάμπι (με γονίδια ΑΑ ή Αα) παρουσιάζουν τα εξής κύρια χαρακτηριστικά:

Το σχήμα Μ στο μέτωπο.

Γραμμώσεις, σαν μολυβιές, στο πρόσωπο.

Μαύρο (σκούρο) περίγραμμα ματιού (σαν eyeliner).

Μελαγχρωματικά χείλη και πατούσες.

Ροζ μύτη περιγραμμένη με σκουρότερη χρωστική ουσία.

Ραβδώσεις στον κορμό, τα πόδια και την ουρά.

 


is | Topic: ζωα και χρωματα, Φύση και χρώματα | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Γατες Ταμπι”