xromata.com


Γατες Τορτουασελ και Καλικο

 

Το χρώμα της γούνας της γάτας

Οι Tortoiseshell (τόρτουασελ) γάτες και οι Calico (καλίκο).

ή άλλως, τρίχρωμες γάτες.

 

 

 

Με την ονομασία Τόρτουασελ (ονομασία εμπνευσμένη από την ταρταρούγα, δηλ. το καβούκι της χελώνας) προσδιορίζουμε χρωματικά τις διάστικτες γάτες, οι οποίες κατ’ αποκλειστικότητα (με ελάχιστες εξαιρέσεις) είναι θηλυκές.

Οι γάτες αυτές είναι χρωματικά διάστικτες ή με κηλίδες (μπαλώματα) από πορτοκαλί, κρεμ, καφετί, μαύρο ή γκρι-μπλε τρίχωμα.

 

 

Η ονομασία Τόρτουασελ δίνεται αποκλειστικά στις παρδαλόχρωμες γάτες που δεν έχουν καθόλου (ή ελάχιστο) λευκό χρώμα στην γούνα τους. Όσες έχουν και λευκά τμήματα (μπαλώματα) στο τρίχωμά τους καλούνται Καλίκο (ενώ παλαιότερα τις έλεγαν ισπανικές).

 

 

Οι Τόρτουασελ χωρίζονται σε δυο κατηγορίες, αυτές που δεν έχουν ραβδώσεις (ρίγες) και καλούνται εν συντομία Τόρτι

 

 

και σε αυτές που παρουσιάζουν ραβδωτούς σχεδιασμούς (όπως οι Τάμπι) και ονομάζονται Τόρμπι.

 

 

[Στις Τάμπι θα αναφερθούμε λίαν προσεχώς]

Οι χρωματικοί συνδυασμοί Τόρτουασελ ή Καλίκο δεν παρουσιάζονται αποκλειστικά σε ορισμένες ράτσες γατιών μόνο, αλλά εμφανίζονται σε πάρα πολλά είδη καθαρόαιμων, όσο και ημίαιμων γατιών.   

Στην παράδοση πολλών πολιτισμών πιστεύεται πως οι γάτες αυτές φέρνουν γούρι, έτσι στις ΗΠΑ τις αποκαλούν και money cat, ενώ οι γιαπωνέζικες φιγούρες των Maneki Neko (ομοιώματα γατιών με σηκωμένο το χέρι τους, τοποθετημένες για γούρι στις προθήκες των καταστημάτων) είναι σχεδόν πάντα βαμμένες στα χρώματα των Καλίκο.

 

 

Ο χρωματισμός των γατιών και οι χρωματικοί σχηματισμοί των χρωμάτων στην γούνα τους εξαρτώνται από τα γονίδια που φέρει η γάτα τα οποία κληρονομεί από τους γονείς της.*

 

 

Εξ αιτίας των γονιδίων -τα οποία σχετίζονται με το φύλο της γάτας- από τα οποία κληρονομείται ο χρωματισμός των γατιών τόρτουασελ και καλίκο, σχεδόν όλες οι γάτες αυτών των χρωματικών ειδών είναι θηλυκές. Οι ελάχιστες αρσενικές τόρτουασελ γάτες οφείλουν την ύπαρξή τους σε γενετική εκτροπή ή ανωμαλίες ανάπτυξης στο έμβρυο.

Γενικά, αυτές οι γάτες (και των δυο ειδών) αποκαλούνται απλούστερα τρίχρωμες και είναι γνωστό στους περισσότερους πως οι τρίχρωμες γάτες είναι κατά 99% θηλυκές.

 

 

*Το πορτοκαλί χρώμα των γατιών εξαρτάται από το γονίδιο «Ο» το οποίο μεταλλάσσει τις μαύρες (σκούρες) χρωστικές της γάτας σε κοκκινωπές. Το γονίδιο αυτό φέρεται επί του Χ χρωμοσώματος. Μια κανονική αρσενική γάτα έχει γενετικό χρωμόσωμα ΧΥ. Αρκεί ένα μόνο γονίδιο «Ο» ώστε το αρσενικό γατί που θα γεννηθεί να έχει πορτοκαλί χρώμα. Το θηλυκό, επειδή το γενετικό χρωμόσωμά του είναι του τύπου ΧΧ χρειάζεται δυο γονίδια «Ο» για να μετατραπούν όλες οι σκούρες χρωστικές του σε κοκκινωπές και να εμφανίζει μόνο πορτοκαλί χρώμα.

Εάν κληρονομήσει μόνο ένα γονίδιο «Ο» τότε έχει χρώμα τόρτουασελ.

 

 

Για την εμφάνιση του λευκού στις τρίχρωμες γάτες δείτε το παλαιότερο άρθρο https://xromata.com/?p=5038

 

Ακολουθεί πίνακας που καταγράφει το χρώμα των γατιών που μπορεί να προκύψουν ανάλογα με το χρώμα των γονέων τους.

 

 


Parents

 


Kittens


Female


Male


Males


Females

Red

Red

Red

Red

Black

Red

Black

Tortie

Tortie

Red

Red

Red

 

 

Black

Tortie

Tortie

Black

Red

Tortie

 

 

Black

Black

Red

Black

Red

Tortie

Black

Black

Black

Black

 


is | Topic: ζωα και χρωματα, Φύση και χρώματα | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Γατες Τορτουασελ και Καλικο”