xromata.com


Χρηση χρωματων (60β) [χρωματικες συνομιλιες]

 

Χρωματικές Συνομιλίες  (60β)

Από το ρούχο και το μακιγιάζ στην ¨ενάντια¨ χρήση βαφών

 

 

Έτσι λοιπόν τα διάφορα θέματα (παρά το ενδιαφέρον που παρουσιάζουν) διακόπτονται, αλλά δοθείσης ευκαιρίας, επιστρέφουμε σε αυτά και τα συμπληρώνουμε.

Τώρα λοιπόν, δίνουμε την σκυτάλη στη φίλη μας Ρούλα από την Αργυρούπολη, η οποία λίγο πριν ανάψουν οι φωτιές στη Γλυφάδα τον περασμένο Ιούνιο, είχε διαβάσει το άρθρο όπου αναφερόμασταν για τις μεγάλες ανακαλύψεις του πρωτόγονου ανθρώπου: Φωτιά – Βαφές – Τροχός. Βλέποντας τις πύρινες γλώσσες να χορεύουν, η φίλη μας αναλογίσθηκε πως : «Κάθε ανακάλυψη του ανθρώπου, δηλαδή, όχι μόνο της φωτιάς έχει αρχίσει να στρέφεται εναντίον του».

Εσείς με τη σειρά σας μάλλον αναρωτιέστε: Καλά με τη φωτιά! Οι εμπρησμοί είναι μια υπόθεση που μας «καίει»! Κατανοητό είναι ότι αυτή τη μεγαλειώδη ανακάλυψη του ανθρώπου, το κόκκινο δώρο του Προμηθέα, ο ασυνείδητος, κοντόφθαλμος και χαμερπής άνθρωπος εύκολα τη στρέφει εναντίον του. Το ίδιο και τον τροχό. Τις καταστροφικές συνέπειες της αλόγιστης χρήσης του μας τις δηλώνουν συνεχώς οι εκατόμβες των θυμάτων του καθημερινά σε όλο τον κόσμο. Πώς όμως μπορεί να στραφεί εναντίον του ανθρώπου η εφεύρεση, η ανακάλυψη, των βαφών;;; Γίνεται κάτι τέτοιο; Ασφαλώς και ναι!

Όχι ακριβώς οι ίδιες οι βαφές, αλλά ο κύριος παράγων με τον οποίο αυτές σχετίζονται. Τα χρώματα. Βαφή, μπογιά σημαίνει χρώμα. Όσο ο άνθρωπος εξοικειώνεται με τις βαφές τόσο πλησιάζει τον παράγοντα χρώμα, τον μαθαίνει, τον κατακτά, τον κάνει κτήμα του και τον χρησιμοποιεί κατά βούληση. Η βούληση του ανθρώπου είναι αμφίπλευρη. Μπορεί να λειτουργήσει υπέρ αυτού ή αντιθέτως κατά αυτού. Μαθαίνει λοιπόν ο άνθρωπος τις ιδιότητες των χρωμάτων, τις επιδράσεις που ασκούν στην ψυχολογία των συνανθρώπων του και τις χρησιμοποιεί ανάλογα. Βάφει! Βάφει χώρους και πράγματα όπως τον βολεύουν. Και χρησιμοποιεί τα χρώματα, όχι τόσο προς όφελος, αλλά κυρίως για την εκμετάλλευση των συνανθρώπων του.

Σας θυμίζει μήπως Όργουελ και επιστημονική φαντασία; Εάν ναι, προσγειωθείτε! Δεν αναφερόμαστε σε δυναστευτικά μελλοντικά δρώμενα, αλλά σε πράξεις καθημερινότητας που τις ζούμε κάθε στιγμή, εν αγνοία μας οι περισσότεροι. Συνοψίζω όλα αυτά σε μια ξενική λέξη: «Μάρκετινγκ».

Πέρα από αυτό, το τεράστιο κεφάλαιο του μάρκετινγκ, ο άνθρωπος βάφει εργασιακούς χώρους ώστε εξαντλήσει περισσότερη εργονομική ενέργεια από το εργαζόμενο προσωπικό. 

Επί πλέον βάφει χώρους καθυπόταξης των συνανθρώπων του.

Σε πολλούς από εσάς είναι γνωστή η δήλωση του Μίκη Θεοδωράκη, όταν τον ρώτησαν τι του έλειπε περισσότερο όσο ήταν κλεισμένος στο γκρίζο κελί της απομόνωσης: «Χρώμα»! είπε.

«Χρώμα»!

 

 

 

 

 

 


is | Topic: Χρωματικές Συνομιλίες | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Χρηση χρωματων (60β) [χρωματικες συνομιλιες]”