xromata.com


Πασχα 2013

 

Το φετινό ορθόδοξο Πάσχα πέφτει αρκετά αργά, στις 5 Μαΐου, ανήμερα της Αγίας Ειρήνης και είθε να φέρει ειρήνη στο πνεύμα μας, γαλήνη στην ψυχή μας και ανάσταση από την μιζέρια στην οποία βρίσκεται η πλειονότητα της ανθρωπότητας στις μέρες μας, για την οποία κατά κύριο λόγο ευθύνονται αυτοί που δεν κατάλαβαν και ούτε πρόκειται να καταλάβουν ποτέ τους -γιατί δεν θέλουν να καταλάβουν- την θυσία του Θεανθρώπου των Χριστιανών, τις ανάλογες θυσίες τόσων άλλων που υπάρχουν σε μύθους, θρησκείες και ιστορίες, το συμβολισμό της άνοιξης της φύσης, που εορτάζεται  από πολλούς λαούς, εδώ και χιλιετίες.

Παρ’ ότι ο Μάιος στολίζει την φύση με μια πανσπερμία χρωμάτων, το καθιερωμένο Πασχαλινό χρώμα είναι το κόκκινο, το χρώμα του αίματος της θυσίας, το χρώμα που κυριαρχεί στα βαμμένα πασχαλινά αυγά.

 

 

Για την ιστορία του εθίμου των πασχαλινών αυγών τα έχουμε πει σε προηγούμενες χρονιές. Το ίδιο και για το τραγικό τέλος μυθολογικών νεαρών που ο θάνατός τους συμβολίζει την θυσία της φύσης για να επέλθει η εαρινή ανάστασή της.

Για να μην τα επαναλαμβάνουμε, σας παραθέτουμε, για όποιον ενδιαφέρεται τους αντίστοιχους συνδέσμους με τις παλαιότερες αυτές αναρτήσεις:

 

 

https://xromata.com/?p=1441

https://xromata.com/?p=2501

https://xromata.com/?p=2507

https://xromata.com/?p=3919

 

 

 

Καλό σας Πάσχα!

 

 


is | Topic: Uncategorized | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Πασχα 2013”