xromata.com


Κρυα χρωματα, ψυχρα χρωματα

 

Κρύα και Ψυχρά χρώματα

 

Όπως ήδη αναφέραμε στο προηγούμενο σχετικό άρθρο, θέλοντας να μάθουμε να χρησιμοποιούμε τα χρώματα σωστά σε διάφορες διακοσμητικές ή γραφιστικές εφαρμογές, πρέπει πρώτα να ρίξουμε μια ματιά στις διάφορες κατηγορίες – ομάδες των χρωμάτων.

Στο βιβλίο «Επιτομή στην Χρωματική Αρμονία», το οποίο αφορά στην χρήση του χρωματικού κύκλου, πέρα από την αναφορά στα Θερμά, και στα Ζεστά χρώματα. υπάρχει μια αναφορά για τα Κρύα και μια για τα Ψυχρά χρώματα.

Ας δούμε λοιπόν τι αναφέρεται συνοπτικά για τις δυο αυτές χρωματικές κατηγορίες:

 

 

ΚΡΥΑ ΧΡΩΜΑΤΑ:

Σαν κρύο χρώμα θεωρείται το πλήρως κορεσμένο μπλε χρώμα.

Στη φωτεινότερη όψη του κυριαρχεί και είναι πολύ δυνατό.

Τα κρύα χρώματα μας θυμίζουν πάγο και χιόνι.

Τα συναισθήματα που προκαλούνται από τα κρύα χρώματα –μπλε, πράσινο, γαλαζοπράσινο- είναι ακριβώς τα αντίθετα από αυτά που προκαλούνται από τα θερμά χρώματα. Το κρύο μπλε επιβραδύνει τον μεταβολισμό και αυξάνει την αίσθηση της ηρεμίας.

Όταν τοποθετούνται κρύα και θερμά χρώματα, το ένα πλάι στο άλλο, πάλλονται όπως η φωτιά και ο πάγος.

 

 

ΨΥΧΡΑ ΧΡΩΜΑΤΑ:

Τα ψυχρά χρώματα βασίζονται στο κρύο μπλε. Διαφέρουν από τα κρύα χρώματα από την προσθήκη κίτρινου στη σύνθεσή τους, το οποίο δημιουργεί κιτρινοπράσινο, πράσινο και πρασινομπλέ. 

Τα ψυχρά χρώματα, όπως το τυρκουάζ, το καταπράσινο υπάρχουν στη φύση και όπως η ανοιξιάτικη ανάπτυξη μας κάνουν να αισθανόμαστε αναζωογονημένοι. Καταπραϋντικές και γαλήνιες, οι ψυχρές χροιές παρέχουν μια αίσθηση βάθους και άνεσης.

Τα ψυχρά χρώματα είναι δροσερά σαν το κολύμπι σε μια δροσιστική τροπική θάλασσα.

 


is | Topic: Συνδυασμοί χρωμάτων, Τέχνες και χρώματα, Χρωματικός κύκλος | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Κρυα χρωματα, ψυχρα χρωματα”