xromata.com


Ο κοκκινος νικητης (β)

 

 

Χρωματικοί εξωλογισμοί

 

Ο «κόκκινος» νικητής Β

 

Στην προσπάθεια να απαντηθεί το ερώτημα αυτό, δηλαδή το γιατί αυξάνονται οι πιθανότητες να είσαι ο νικητής σε ένα αγώνισμα εάν φοράς κόκκινα, ο Dr Russell Hill και οι συνεργάτες του συγκέντρωσαν μια ομάδα από ποδοσφαιριστές.

Επέλεξε το ποδόσφαιρο από τα διάφορα αθλήματα γιατί υπήρχε μια μακρόχρονη διαδεδομένη πεποίθηση ανάμεσα στους οπαδούς του ποδοσφαίρου πως το κόκκινο χρώμα βοηθούσε τις ομάδες που το φορούσαν να νικούν.

 

 

Πολλές από τις κορυφαίες ποδοσφαιρικές ομάδες της Αγγλίας, τα τελευταία 30 – 40 χρόνια, όπως οι Liverpool, Manchester United, Arsenal, φορούσαν κόκκινα, οπότε υπάρχει μια υπόνοια ότι κάτι συμβαίνει εδώ.

 

 

Το πείραμα του Russell ήταν αρκετά επιστημονικό. Συνεργάστηκε με κάποιον που αρχικά ήταν δύσπιστος σχετικά με την έρευνά του, τον Dr Iain Greenlees.

Συγκέντρωσαν 32 επιθετικούς ποδοσφαιριστές και 14 τερματοφύλακες οι οποίοι αγνοούσαν ότι το πείραμα αφορούσε στο κόκκινο χρώμα.

Οι ποδοσφαιριστές χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες. Η μια ντύθηκε στα κόκκινα, η άλλη στα μπλε και η τρίτη στα λευκά.

Κάθε τερματοφύλακας έπρεπε να αποκρούσει τρία πέναλτι, ένα από κάθε ποδοσφαιριστή ντυμένο με διαφορετικό χρώμα.

 

 

Πριν ξεκινήσουν συγκεντρώθηκαν δείγματα σάλιου από τους ποδοσφαιριστές, ενώ καθένας τους συνδέθηκε με μηχανισμό ελέγχου των καρδιακών παλμών.

Αυτό που ήθελαν να διαπιστώσουν οι επιστήμονες ήταν το εάν το να φοράς κόκκινο χρώμα σε κάνει να αισθάνεσαι δυνατότερος, ή το εάν βλέπεις τον αντίπαλο με κόκκινο χρώμα, αισθάνεσαι να απειλείσαι.

 

 

Δεν τους ενδιέφερε να καταγράψουν τα αποτελέσματα της αναμέτρησης, όσο το να ελέγξουν δυο ορμόνες των ποδοσφαιριστών, την τεστοστερόνη και την κορτιζόλη. Εάν τα επίπεδα κάποιας από τις ορμόνες αυτές θα άλλαζαν στους εξεταζόμενους ποδοσφαιριστές αντίστοιχα με το χρώμα που φορούσαν, τότε θα μπορούσε να εξηγηθεί το γιατί φορώντας κόκκινα έχεις περισσότερες πιθανότητες να είσαι ο νικητής.

 

μόριο τεστοστερόνης

 

Η τεστοστερόνη είναι μια ορμόνη που σχετίζεται με την κυριαρχία, ενώ η  έκκριση κορτιζόλης σχετίζεται με το άγχος.

 

μόριο κορτιζόλης

 

Τα αποτελέσματα των αναλύσεων έδειξαν ότι οι ποδοσφαιριστές που φορούσαν κόκκινα είχαν αυξημένη έκκριση τεστοστερόνης, κάτι που τους έκανε πιο επιθετικούς και χαμηλότερα επίπεδα κορτιζόλης απ’ ότι αυτοί που φορούσαν μπλε ή άσπρα. Όσο χαμηλότερα είναι τα επίπεδα έκκρισης κορτιζόλης, τόσο πιο σίγουρος αισθάνεται ο παίκτης.

 

 

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι υπήρχαν διαφορές στα επίπεδα έκκρισης κορτιζόλης των αθλητών ανάλογα με το χρώμα που φορούσαν.

Παρ’ ότι τα επίπεδα κορτιζόλης πριν την αναμέτρηση ήταν σε όλους τα ίδια, κατά την διάρκεια του αγώνα κατεστάλησαν από τους ποδοσφαιριστές που φορούσαν κόκκινα.

Αυτό τεκμηριώνει την βεβαίωση ότι άτομα που φορούν κόκκινα αυξάνουν την αυτοπεποίθησή τους και σαν συνέπεια καταστέλλονται τα επίπεδα κορτιζόλης που είναι δείκτης του άγχους.

Έτσι λοιπόν αποδείχθηκε ότι το κόκκινο ένδυμα αυξάνει την ορμητικότητα ενός ατόμου και ενισχύει την αυτοπεποίθησή του.

 


is | Topic: Εξωλογισμοί, ίαση, Κοινωνική ζωή και χρώματα, Ψυχολογία και χρώματα | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Ο κοκκινος νικητης (β)”