xromata.com


Ζωα, χρωμα, περιβαλλον (δ)

 

Ζώα, χρώμα και περιβάλλον (δ)

 

 

Βρέθηκα κάποτε στον Ζωολογικό κήπο του Τόκυο, σε έναν υπόγειο χώρο όπου, μέσα σε κλουβιά βιτρίνες, υπήρχαν διάφορα νυκτόβια ζώα. Το φως σε όλον αυτόν τον υπόγειο χώρο ήταν τόσο λιγοστό που με το ζόρι διέκρινες τον διπλανό σου. Ο ελαφρύς τεχνητός φωτισμός μέσα στα κλουβιά θύμιζε νύχτα με πανσέληνο και τα ζώα φαινόντουσαν σαν μαυριδερές σκιές.

Επρόκειτο για μια απομίμηση του φυσικού νυχτερινού περιβάλλοντος όπου διαβιούν τα ζωάκια αυτά, όπου φυσικά δεν τους είναι απαραίτητη η χρωματική διάκριση, επομένως και η χρωματική όραση. Τα ζώα αυτά χρειάζονται να διακρίνουν  με άνεση την κίνηση και τις διαβαθμίσεις του σκοταδιού.

 

 

Κουκουβάγιες, οπόσουμς και αρουραίοι της νύχτας, όπως και τα περισσότερα άλλα νυκτόβια ζώα είναι όντως αχρωματοπτικά και διαθέτουν στον αμφι- βληστροειδή τους μόνο ραβδία, δηλαδή τους φωτοδέκτες της φωτεινότητας, ενώ στερούνται κωνίων, δηλαδή τους φωτοδέκτες της χρωματικής όρασης.

 

 

 

 

Αντιθέτως, αρκετά είδη ημερόβιων πουλιών έχουν περισσότερα κωνία (χρωματοδέκτες) από ραβδία (φωτοδέκτες) στον αμφιβληστροειδή τους.

Πλάσματα που ζουν στον ήλιο τείνουν να έχουν καλύτερη χρωματική όραση από αυτά που ζουν σε σκοτεινά μέρη.

 

 

Αυτά τα πλάσματα με την καλύτερη χρωματική αντίληψη τείνουν να είναι πιο πολύχρωμα και πιο λαμπερά χρωματισμένα από τα άλλα γιατί οι χρωματισμοί της όρασης και του οργανισμού εξελίσσονται παράλληλα. Είναι φυσικός κανόνας. Όσο πιο χρωματιστό και ποικιλόχρωμο είναι ένα είδος, τόσο μεγαλύτερη ικανότητα χρωματικής όρασης έχει.   

 


is | Topic: ζωα και χρωματα, Φύση και χρώματα | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Ζωα, χρωμα, περιβαλλον (δ)”