xromata.com


Τα Χρωματα απο τον Μεσαιωνα εως σημερα

 

 

Τα χρώματα της ζωγραφικής από τον Μεσαίωνα έως σήμερα

 

 

 

Έχομε ήδη αναφερθεί σε προηγούμενες αναρτήσεις στα χρώματα που χρησιμοποιούσε ο άνθρωπος για να ζωγραφίζει την εποχή που ζούσε ακόμα στα σπήλαια, στην Αρχαία Αίγυπτο και στην Αρχαία Ελλάδα.

Από την ελληνική εποχή μεταφερόμαστε στον Μεσαίωνα όπου αναπτύσσεται ιδιαίτερα η τεχνική ζωγραφικής χειρογράφων.

 

 

Γράφονται, κυρίως από μοναχούς, εκκλησιαστικά βιβλία και Ευαγγέλια που διακοσμούνται με χρωματιστά σχέδια. Τα κυριότερα χρώματα που χρησιμοποιούνται είναι τέσσερα, τα εξής:

 

 

Το μπλε ουλτραμαρίν, ένα μπλε φτιαγμένο από τον ημιπολύτιμο λίθο λάπιζ λαζούλ.

Ένα έντονο κίτρινο χρώμα που παρήγετο από θείο και αρσενικό.

Το κόκκινο του ρουμπινιού, το οποίο ονομαζόταν «αίμα δράκου».

Το πράσινο βερντιγκρί, δηλαδή το «το πράσινο της Ελλάδας».

 

 

Από τον Μεσαίωνα περνάμε στην Αναγέννηση και στην «έκρηξη» των τεχνών και της ζωγραφικής που την χαρακτηρίζει. Φυσικό επόμενο να πλουτίσει από χρώματα και η παλέτα των αναγεννησιακών ζωγράφων.

 

 

Αναφέρω τα βασικά αναγεννησιακά χρώματα με τις ονομασίες που καθιερώθηκαν στην διεθνή ορολογία. Έχουμε λοιπόν και λέμε:

 

 

Silver White, Naples Yellow, Royal Yellow, Yellow Ocher, Natural Sienna, Dark Sepia, Vermillon, Red Lake, Tyrian Purple, Malachite green, Verdigris, Earth green, Egyptian Blue, Ultramarine Blue, Violet, Smoke Black.

 

 

Η εξέλιξη της ζωγραφικής έκτοτε, αλλά και η παράλληλη τεχνολογική ανάπτυξη που εφαρμόσθηκε και στην παρασκευή χρωμάτων, πρόσθεσαν αρκετά χρώματα στην παλέτα του σημερινού καλλιτέχνη, ενώ άλλα αφαιρέθηκαν (ή παράγονται πλέον με διαφορετικό τρόπο) σαν ακατάλληλα για την υγεία λόγω της τοξικότητάς τους.

Τα βασικά σύγχρονα χρώματα ζωγραφικής στα οποία βασίζονται και όλες οι παραλλαγές που κυκλοφορούν στο εμπόριο στις βασικές βαφές (μπογιές) ζωγραφικής σήμερα είναι τα εξής:

Plaster White, Lead White, Zinc White, Titian or Titanium White, Gray, Naples Yellow, Cadmium Yellow, Royal Yellow. Process Yellow, Yellow Ocher, Burnt Umber, Sienna, Sepia, Bitumen, Magenta, Sinopia red, Red, Vermillon, Cadmium Red, Red Lake, Alizarin, Venetian Red, Tyrian Purple, Malachite Green, Verdigris, Earth Green, Emerald green, Phtalo Green, Cerulean Blue, Cobalt Blue, Egyptian Blue, Ultramarine Blue, Prussian Blue, Indigo, Cyan, Process Blue, Phtalo Blue, Dark Violet, Smoke Black, Ivory Black, Process Black.

Οι ονομασίες αναφέρθηκαν κι εδώ όπως είναι καθιερωμένες διεθνώς.

 

 

Επίσης, διευκρινίζω πως τα χρώματα εδώ αναφέρθηκαν μόνο επιγραμματικά. Προσεχώς θα ασχοληθούμε με κάθε χρώμα ξεχωριστά. Θα μιλήσουμε για τις ιδιαιτερότητές του, την παραγωγή του και ότι αφορά στο καθένα ή στην κάθε χρωματική ομάδα.

 

 


is | Topic: Τέχνες και χρώματα | Tags: None

No Comments, Comment or Ping

Reply to “Τα Χρωματα απο τον Μεσαιωνα εως σημερα”