xromata.com


Τι χρωμα εισαι;

 

 

Τι χρώμα είσαι;

  

Ο χαρακτήρας του χρώματός σου!

 

 

Στο τεστ του Λούσερ ο εξεταζόμενος καθοδηγείται να επιλέξει τα χρώματα αφού κάνει μια «πλύση» εγκεφάλου από τις καθιερωμένες  χρωματικές προτιμήσεις του ώστε να κοιτάξει τα χρώματα σαν να τα βλέπει για πρώτη φορά. Να διαλέξει το χρώμα που του φαίνεται σαν το ωραιότερο εκείνη τη στιγμή. Το χρώμα που του «χτυπά» στο μάτι.

Όμως…

Όμως όλοι μας είμαστε ταυτισμένοι με κάποιο χρώμα, οι περισσότεροι από την παιδική ηλικία μας ή την νεότητά μας.

 

Ίσως κάποια στιγμή στην ζωή μας, για κάποιους λόγους γνωστούς ή άγνωστους, να έχουμε κάνει «στροφή» στις χρωματικές μας προτιμήσεις. Το γεγονός είναι πως σχεδόν όλοι μας είμαστε ταυτισμένοι με το «αγαπημένο» μας χρώμα. Μπορεί καμιά φορά να είναι και δυο (ή και τρία), όπως μπορεί και να υπάρχει κάποιο χρώμα που δεν το «πάμε» καθόλου… μερικές φορές τόσο πολύ που το χαρακτηρίζουμε σαν «το χρώμα που μισώ… απεχθάνομαι».  

 

Σχεδόν όλοι πάντως έχουμε ένα αγαπημένο χρώμα, που μας χαρακτηρίζει και φυσικά ταυτιζόμαστε με τα χαρακτηριστικά του.

Ας δούμε λοιπόν μέσα από τα κλασικά σταθερά χαρακτηριστικά κάθε χρώματος, όπως διατυπώνονται στο βιβλίο Color Harmony Compedium*, τις ιδιότητες με τις οποίες μας ταυτίζει το αγαπημένο μας χρώμα.

 

 

 

Κόκκινο:

Αυτός που ταυτίζεται με το κόκκινο χρώμα είναι ενθουσιώδης και θέλει να ζει το τώρα, την κάθε στιγμή. Βαριέται εύκολα ενώ χαίρεται να τελειώνει σύντομα με τις διάφορες καταστάσεις. Ο εραστής του κόκκινου έχει πάθος για τη ζωή.

Ροζ:

Αυτός που του αρέσει το ροζ είναι ευαίσθητος και ευγενικός. Δεν θα τον πείραζε η επιστροφή σε αθωότερες εποχές και είναι ρομαντικός.

Κίτρινο:

Αν κάποιος χαρακτηρίζεται από το κίτρινο χρώμα είναι γενικά εύχαρις, παιχνιδιάρης και αισιόδοξος. Αν κάτι δεν πάει καλά στη ζωή του προσπαθεί αμέσως να το αλλάξει.

Έχει μια αυθόρμητη, απεριόριστη περιέργεια.

Μπλε:

Σε όποιον αρέσει το μπλε, του αρέσει η ηρεμία και η τάξη στη ζωή του. Αξιόπιστος, αξιολογεί την πιστότητα στους άλλους.

Αυτός που αρέσκεται στο γαλανό τ’ ουρανού αναζητά την ευχαρίστηση και είναι ονειροπόλος, ενώ το βαθύ μπλε έλκει τους σοβαρούς και συντηρητικούς.

Γκρίζο:

Αυτός που προτιμά το γκρι είναι μάλλον παρατηρητής παρά συμμετέχων και συγκρατημένος σε κοινωνικές καταστάσεις. Γενικά απροσδιόριστος, δεν οριστικοποιεί τα σχέδιά του παρά την τελευταία στιγμή.

Πράσινο:

Ο «πράσινος» άνθρωπος θέλει να αισθάνεται ασφαλής και να ετοιμάζει έναν καλύτερο κόσμο για τους άλλους. Είναι γενναιόδωρος με τον χρόνο και την προθυμία του αλλά είναι πείσμων σε θέματα που θεωρεί σημαντικά.

Καφέ:

Άνθρωπος προσγειωμένος και εξαρτώμενος, έμπιστος φίλος. Το σπίτι του και η οικογένειά του είναι πολύ σημαντικά γι’ αυτόν και η άνεση είναι βασικό ζήτημα στη ζωή του.

Μωβ:

Ο «μωβ» άνθρωπος είναι ο διαπραγματευτής και έχει μια έντονη επιθυμία να ευχαριστεί. Αν και είναι ευπρόσδεκτος δεν εμπιστεύεται εύκολα τους άλλους, ενώ ευχαριστιέται με μια ελαφρά δόση μυστηρίου.

Πορτοκαλί:

Αυτός που του αρέσει το πορτοκαλί είναι συντροφικός, δυναμικός και διασκεδαστικός. Ενθουσιώδης κι’ επιδεικτικός από τη φύση του δεν τον πειράζει να ξεχωρίζει από το πλήθος. Έχει μεγάλη όρεξη για τη ζωή και για το φαγητό.

 

*Σημ. Το Color Harmony Compedium αναφέρεται σε χρήση των χρωμάτων για εκτυπώσεις  CMYK, ως εκ τούτου δεν συμπεριλαμβάνει το λευκό και το μαύρο στα χρώματα.


is | Topic: Ψυχολογία και χρώματα | Tags: None

One Comment, Comment or Ping

  1. μαρια σκαρου

    1

    αγαπω το ασπρο
    9-8-14

    20 Apr

Reply to “Τι χρωμα εισαι;”