xromata.com


Κόκκινα αυγά – Red eggs

 

(Πασχαλινά) Αυγά, Ανοιξιάτικα, Κόκκινα 

 

 

Αυγό. Η αρχή της ζωής, σύμβολο αναγέννησης, ανάστασης!

Άνοιξη. Η πρώτη εποχή του χρόνου. Το «άνοιγμα» της φύσης. Το ξεκίνημα ενός νέου κύκλου!

Κόκκινο. Το πρώτο αντιληπτό χρώμα. Η αφετηρία της χρωματικής εννοιολογίας.

 

Όσοι γιορτάζετε το Πάσχα: «Καλό Πάσχα».

Όσοι γιορτάζετε την Άνοιξη: «Καλή Άνοιξη»

Όσοι γιορτάζετε γενικότερα: «Καλές Γιορτές»

 

 

Αλήθεια, έχουν άραγε οι κρόκοι κάθε είδους αυγών χρώμα κιτρινωπό; Κι’ αν όντως είναι έτσι, γιατί;

 

 

 

 

 

 

 

 

Ιδιαίτερες ευχές στους Ioanna, Μιχαήλ Aldebaran, Johnart, Filareti, Marina και Λυδία, που δίνουν το στίγμα τους και ζωντάνια στα “xromata.com” με τα comments που μας τροφοδοτούν.

 

(Easter) Eggs, Spring, Red


Egg. The beginning of life, symbol of rebirth, resurrection!

Spring. The first season. The "opening" of nature. The start of a new cycle!

Red. The first perceptible color. The starting point of color Concept.

For those who celebrate Easter, "Happy Easter."

For those who celebrate Spring: "Have a Good Spring"

For those celebrating in general: "Happy Holidays Celebrations"

Truly, do they have all kinds of egg yolks yellow color? If indeed it is so, why?

 


is | Topic: Uncategorized, εποχες, μήνες, ημέρες και χρώματα, κόκκινο | Tags: None

18 Comments, Comment or Ping

  1. ΜΙΧΑΗΛ ALDEBARAN

    1

    Χαίρε φίλε Πάνο. Ερευνώντας για τον κρόκο ή λέκιθο, ανακάλυψα οτι αποτελεί αποθήκη τροφής του εμβρύου.Το χρώμα του ποικίλει από ανοικτό κίτρινο, πορτοκαλί, κόκκινο έως πράσινο κι ακόμη σχεδόν μαύρο κι εξαρτάται απ’τις τροφές, που η μητέρα καταναλώνει. Π.χ.οι κόκκινες πιπεριές δίνουν χρώμα κόκκινο.
    Κύριοι δράστες όμως είναι τα καροτένια και οι φυλλοξανθίνες = λιποχρώματα (ο κρόκος είναι φορέας λίπους, σε ποσοστό 31-35%), κίτρινες ή πορτοκαλέρυθρες χρωστικές, όπως η ζεαξανθίνη του καλαμποκιού.
    Σ’ευχαριστώ για τις ιδιαίτερες ευχές σου κι εύχομαι απ’την πλευρά μου ολόψυχα σ’όλους μας Καλή Άνοιξη στις καρδιές μας (όπως λέμε να γίνουμε “έξω καρδιά”) και Καλή Ανάσταση (απ’το ανίσταμαι = αναθαρρώ, κοιτώ ψηλά, αναγεννιέμαι)!!!
    15-4-09

    15 Apr
  2. ΜΙΧΑΗΛ ALDEBARAN

    2

    Πάνο μου, μια καινούρια απορία μου δημιούργησε το τελευταίο
    αυτό archive.
    Μπορώ σε γενικές γραμμές να κατανοήσω το συμβολισμό αλλά και τη λειτουργικότητα, όπως στο “Σταμά τη” του σηματοδότη και στις πινακίδες του Κ.Ο.Κ., στο πανί που ανεμίζει ο ταυρομάχος,κ.λ.π.
    Πρακτικά κι επιστημονικά, όμως, πώς εξηγείται τ’οτι το κόκκινο είναι το πρωτο αντιληπτό χρώμα;
    Έχει να κάνει με τ’οτι είναι το θερμότερο απ΄τα θερμά (σύμφωνα με το archive “Ψυχρά και θερμά χρώματα”);
    Μήπως με τη συχνότητά του; Πώς προκαλεί το αισθητήριό μας να το προσέξουμε πρώτο;
    Και με την ευκαιρία του κλίματος της ΑΝΟΙΞΗΣ και των εορτων θά’θελα να εκφράσω μια ακόμη ευχή: Αυτή η πολύχρωμη ιστοσελίδα ν’ΑΝΟΙΞΕΙ καινούριους ορίζοντες και φωτεινές ατραπούς σ’όσους έχουν την τύχη να την επισκέπτονται, όπως εγώ έχω ήδη αυτή τη χαρά!
    15-4-09

    15 Apr
  3. admin

    3

    Σωστή η ανακάλυψή σου για τη λέκιθο ΜΙΧΑΗΛ ALDEBARAN.
    Άργησα να σου απαντήσω γιατί περίμενα μήπως το ερώτημα ερεθίσει και κανέναν άλλον και απαντήσει. Μάλλον όμως πέρασε αδιάφορα!
    Αποτελεί όντως αποθήκη τροφής του εμβρύου και το απαλοκίτρινο έως κοκκινωπό χρώμα της εξαρτάται από τη διατροφή της μητέρας του αυγού, από τις καροτενοειδείς χρωστικές που περιέχουν οι τροφές που αυτή καταναλώνει, όπως καροτένια, φυλλοξανθίνες, ζεαξανθίνες κλπ. (Γι’ αυτό τα αυγά από τα ορνιθοτροφεία έχουν ανοιχτοκίτρινους κρόκους, αφού τα πουλερικά εκεί τα ταΐζουν κάργα καλαμπόκι, που είναι τίγκα στη ζεοξανθίνη, ενώ οι αλανιάρες κότες μας δίνουν έως και πορτοκαλοκόκκινους κρόκους).
    Θα ήθελα όμως να μου γράψεις αναλυτικότερα για τους πράσινους και μαύρους κρόκους, γιατί αν όντως υπάρχουν (άσχετα ως προς τους κιτρινόχρωμους) ανατρέπεις το σκεπτικό μου και με βάζεις σε περεταίρω μελέτες και ψάξιμο, γιατί το θέμα είναι κάπως δύσκολο.
    Παρόμοια αυγά με τα πουλιά (με λέκιθο και λεύκωμα) κάνουν διάφορα ερπετά και αμφίβια, όμως ακόμα δεν βρήκα αναφορές για το χρώμα των κρόκων των αυγών τους, εκτός από τις χελώνες που είναι κίτρινος. Οι πιγκουίνοι επίσης έχουν κοκκινωπούς κρόκους αλλά αυτό συμβαδίζει με την “κίτρινη” θεωρία. Τους θεωρώ ως παραλλαγή του κίτρινου χρώματος, εξαρτωμένου από τη διατροφή.
    Γιατί τόση φασαρία για το χρώμα της λεκίθου των αυγών; Γιατί όπως θα δεις αργότερα, το κίτρινο είναι το χρώμα της ψυχής. Τα παιδιά της ομάδας χρωμάτων, όπως κι εγώ, εργαζόμαστε πάνω στο ρόλο της ψυχής στη Δημιουργία και η τελική απάντηση ως προς το χρώμα των λεκίθων θα αποβεί σημαντικό βοήθημα στην έρευνά μας.
    Πάνος
    27-4-09

    15 Apr
  4. ΜΙΧΑΗΛ ALDEBARAN

    4

    Πάνο μου, αυτό που βρήκα είναι πως εκτός απ΄το σύνηθες κίτρινο ή πορτοκαλί, το χρώμα του κρόκου μπορεί να είναι κόκκινο αν η μητέρα φάει κόκκινες πιπεριές, ενώ κάποια φυτά δίνουν πράσινο ή ακόμα και μαύρο, δυστυχώς δίχως άλλες λεπτομέρειες. Αυτό πάντως, δε νομίζω οτι ανατρέπει το σκεπτικό σου, καθώς απ΄τη μία η εξαίρεση επιβεβαιώνει τον κανόνα κι απ΄την άλλη κάλλιστα θα μπορούσαμε να θεωρήσουμε το αναφερόμενο πράσινο ως μια κοντινή στο κίτρινο απόχρωση (κιτρινοπράσινο) και το σχεδόν μαύρο ως ένα σκούρο πράσινο, σαν αυτό του πολύ βρασμένου αυγού.
    Εν κατακλείδι, πιστεύω πως πράγματι θα μπορούσαμε όλ’ αυτά να τα θεωρήσουμε, όπως προείπες, ως παραλλαγές του δισυπόστατου κίτρινου χρώματος (δευτερογενείς και τριτογενείς) είτε προς την πλευρά των ψυχρών είτε προς την πλευρά των θερμών χρωμάτων.
    27-4-09

    15 Apr
  5. Λυδία

    5

    Γεια σου Πάνο! Τώρα τι ήταν αυτό που είπες; Και βέβαια μας ερεθίζεις όλους με τα θέματά σου! Η στήλη σου είναι υπέροχη! Την παρακολουθώ συχνά και μαθαίνω πολλά απ’ αυτήν. Το ότι δεν απαντάμε ή δεν συμμετέχουμε συχνά πιστεύω έχει να κάνει είτε με το χρόνο είτε με τη διάθεση του καθενός ή ακόμα με το πόσο δύσκολο είναι το θέμα. Για παράδειγμα ο κρόκος του αυγού. Όλοι μας χρησιμοποιούμε τα αυγά στη διατροφή μας και λίγο πολύ γνωρίζουμε ότι το χρώμα του κρόκου και ακομά και η μυρωδιά του εξαρτάται από την τροφή της κότας. Όμως, το γιατί είναι κίτρινος και όχι π.χ. μπλε, αν όλα τα αυγά που υπάρχουν έχουν κίτρινο κρόκο, εδώ θέλει ένα γερό ψάξιμο. Οι πηγές για το συγκεκριμένο θέμα είναι περιορισμένες και δεν προσφέρουν κάτι ιδιαίτερο. Να γιατί δεν απαντήσαμε!
    Ευχαριστώ για την τριχρωμία των γατών, δεν το ήξερα!
    29-4-09

    15 Apr
  6. admin

    6

    Η εμφάνιση του Ουράνιου τόξου ξεκινά με το κόκκινο χρώμα ΜΙΧΑΗΛ ALDEBARAN, το οποίο διαγράφει την μεγαλύτερη χρωματική αψίδα του τόξου. Έχει το μεγαλύτερο μήκος κύματος και δίνει την εντύπωση πως προβάλλεται μπροστά από τα άλλα χρώματα. Είναι το πιο εύκολα (πρώτο) αντιληπτό χρώμα από την όραση και το πρώτο καταγραμμένο εννοιολογικά χρώμα σε όλες τις γλώσσες (μετά τη σχέση άσπρο – μαύρο = φως – σκοτάδι). Ως αίμα είναι το πρωταρχικό χρώμα στη διαβίωση του ζωικού βασιλείου και μέσα στο κόκκινο αίμα γεννιέται και αρχίζει τη ζωή του εκτός μήτρας κάθε θηλαστικό. Κοκκινωπές ανθοκυανίνες συσσωρεύονται στους νεογγένητους βλαστούς, σε πολλά φυτά ακόμα και πριν την εδραίωση της χλωροφύλλης. Άρα, επάξια μπορεί να θεωρηθεί το κόκκινο χρώμα σαν το “άνοιγμα” του χρωματικού κύκλου, παρ’ ότι ουσιαστικά είναι (σχεδόν) το τελευταίο. Έτσι όμως εμείς αντιλαμβανόμαστε τα πράγματα από τη θέση που βρισκόμαστε.
    Η Αλίκη πίσω από τον καθρέφτη!
    Πάνος
    30-4-09

    15 Apr
  7. admin

    7

    Σχετικά με τον πράσινο κρόκο ΜΙΧΑΗΛ ALDEBARAN, θέλω να ρωτήσω αν αναφέρεσαι σε ωμή πράσινη λέκιθο ή σε ψημένο κρόκο που παίρνει πράσινο χρώμα μετά το ψήσιμο;
    Ενδιαφέρομαι για το χρώμα ωμών κρόκων.
    Για τη δεύτερη περίπτωση, γνωρίζω ότι ο κρόκος πρασινίζει κατά το δεύτερο ψήσιμο του αυγού (δηλαδή σε αυγό που πρώτα το βράσαμε και μετά το φουρνίσαμε) και οφείλεται σε μια χημική ένωση που συμβαίνει λόγω των θερμοκρασιών που υφίσταται ο κρόκος.
    Tip (δωράκι) για τις νοικοκυρές που μας παρακολουθούν και για όσους ασχολούνται με το σπορ του μαγειρεύματος, για να μην πρασινίζει ο κρόκος του αυγού που βράσαμε και στη συνέχεια θα φουρνίσουμε μέσα σε ρολό, πάνω σε τσουρέκι και ότι άλλο παρασκευάσουμε.
    Μόλις βράσουν τα αυγά τα βάζουμε αμέσως κάτω από κρύο νερό που τρέχει. Έτσι, μετά το δεύτερο ψήσιμο, ο κρόκος δεν πρασινίζει και διατηρεί το κίτρινο χρώμα που είχε!
    Πάνος
    3-5-09

    15 Apr
  8. Aγγελική - Δράμα

    8

    ….Δεν ξέρω αν μπήκα σωστά από εδώ….
    Πρώτη φορά μπαίνω σε blog…
    Γεια σου Πάνο!
    Μετά από πολύ καιρό κατάφερα να δω το blog… Ένας καινούριος κόσμος… πολύχρωμος! Εύγε! Ομολογώ ότι σχεδόν όλα αυτά μου είναι άγνωστα ή καλύτερα πρωτόγνωρα.. Χαίρομαι που βρήκα αυτόν το δρόμο να εξοικειωθώ. Καλή συνέχεια.
    3-5-09

    15 Apr
  9. admin

    9

    Γειά σου και πάλι Λυδία! Όντως για το συγκεκριμένο θέμα, τον κρόκο του αυγού, οι πηγές είναι περιορισμένες και χρειάζεται πολύ ψάξιμο.
    Αν πράγματι η βάση κάθε κρόκου είναι το κίτρινο χρώμα, γεννάται το ερώτημα: “Γιατί η ζωή που ξεκινά, αρχίζει, μέσα από το αυγό, ξεπηδά μέσα από το κίτρινο χρώμα;
    Αναφερθήκαμε σε πορτοκαλόχρωμους και κόκκινους κρόκους, όμως η χρωματική βάση τους είναι το κίτρινο το οποίο, όπως γράφεις κι εσύ και ο ΜΙΧΑΗΛ ALDEBARAN και γνωρίζω κι εγώ, επηρεάζεται και μεταβάλλεται εξαρτώμενο από εξωγενείς παράγοντες, όπως η διατροφή της μητέρας.
    Αυτό που θέλω να μάθω είναι αν υπάρχουν αυγά με καθαρά πράσινους ή μωβ ή ό,τι άλλο χρώμα κρόκους. Για μπλε, είμαι μάλλον βέβαιος πως δεν υπάρχουν!
    Και κάτι άλλο! Αυτή η διαβάθμιση των κρόκων από το ασπροκίτρινο έως το κόκκινο, μου φέρνει στο νου την “περί χρωμάτων” θεωρία του Αριστοτέλη. Θα έλθει όμως και η στιγμή να αναφερθούμε και σε αυτήν!
    Πάνος
    5-5-09

    15 Apr
  10. 10

    Αγαπητέ Πάνο γειά σου… Ιωάννα εδώ.. Γνωρίζω ότι επαγγελματικοί λόγοι σε κρατούν μακρυά απο το blog σου,για μέρες. Αυτό το βρίσκω πολύ γόνιμο και για σένα και για μας, που σε παρακολουθούμε. Εσύ επιστρέφεις πιο μερακλής να μας μαγειρέψεις τις νοστιμιές σου και εμείς πιο ορεξάτοι να τις γευθούμε… Σήμερα θέλω να γράψω λίγα λόγια, πάνω στήν απορία του Αldebaran, που ήταν και δική μου και που αφορά, στο αν υπάρχει επιστημονική απάντηση, στο ότι το κόκκινο χρώμα προβάλλεται πρώτο. Το έψαξα πολύ. Αποδείξεις δεν υπάρχουν. Υπάρχουν όμως ενδείξεις, που το κάνουν πλέον αποδεκτό σαν πραγματικότητα, στούς καλλιτέχνες. Δηλαδή τα θερμά χρώματα φαίνεται ότι προβάλλονται πρός το μάτι, ενώ τα ψυχρά αποσύρονται πρός το βάθος.Αυτή η εντύπωση ίσως να οφείλεται στο ότι, τα θερμά χρώματα δίνουν την αίσθηση του φωτός, ενώ τα ψυχρά της σκιάς. Μπορεί επίσης να οφείλεται στο τρόπο που διαθλώνται ή λυγίζουν κατά τη πορεία τους οι ακτίνες του φωτός, διαφορετικού μήκους κύματος, όταν συναντούν ένα διαφανές μέσο. Π.χ.το πρίσμα μας δείχνει ότι, οι ακτίνες του μικρού μήκους κύματος(μπλε), κάμπτονται περισσότερο, απο όσο οι ακτίνες του μεγάλου μήκους κύματος (κόκκινο). Ένα ποσοστό διάθλασης συμβαίνει, όταν οι ακτίνες περνούν μέσα απο το φακό του ματιού μας. Επομένως, οι μπλε ακτίνες θα λυγίσουν πολύ περισσότερο απο τις κόκκινες, με αποτέλεσμα, ότι παρ’όλο
    που και τα δύο χρώματα βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο, ο βαθμός διαθλασής τους επηρεάζει τα μάτια μας, σαν να βρίσκεται τα μπλε πιο μακρυά μας και το κόκκινο πιο κοντά μας. Αυτά…….
    ευχαριστώ …Ιωάννα
    5-5-09

    15 Apr
  11. admin

    11

    Βρήκες το δρόμο και μπήκες πολύ σωστά στο blog Αγγελική – Δράμα, οπότε αφού τον βρήκες ελπίζω να τον χρησιμοποιείς συχνά.
    Θυμίζω πως η κατηγορία των “διαδικαστικών” εντάχθηκε στο blog για να διευκολύνει με τις οδηγίες της όσους από εμάς δεν είμαστε πολύ εξοικιωμένοι με τα sites.
    Νομίζω ότι είσαι το δεύτερο άτομο από βόρεια Ελλάδα που επικοινωνεί μαζί μας και χαίρομαι ιδιαίτερα.
    Καλώς όρισες!
    Πάνος
    6-5-09

    15 Apr
  12. ΜΙΧΑΗΛ ALDEBARAN

    12

    Πάνο και ΙΟΑΝΝΑ ευχαριστώ για τις πληροφορίες σχετικά με
    το κόκκινο. Ήταν πράγματι διαφωτιστικές. Όσο για τον πράσινο κρόκο, για τον οποίο διάβασα, Πάνο μου, αναφέρεται σε ωμό, από πρόσληψη τροφής, όμως δυστυχώς δεν δίνει περισσότερες λεπτομέρειες.
    Τέλος,θα ήθελα να καλωσορίσω κι εγώμε τη σειρά μου την Αγγελική από τη Δράμα, η οποία, παρεπιμπτόντως, είναι το τρίτο άτομο από τη βόρεια Ελλάδα, μιας κι εγώ, αν και ζω εδώ και πολλά χρόνια στην ξελογιάστρα την Αθήνα, είμαι γεννημένος στη Θεσσαλονίκη και για κείνη τραγουδώ κάθε βραδιά:
    “Είσαι το καμάρι της καρδιάς μου, Θεσσαλονίκη όμορφη,γλυκιά………………………………….
    6-5-09

    15 Apr
  13. admin

    13

    Όπως μας απάντησε και ο ίδιος ο ΜΙΧΑΗΛ ALDEBARAN, μετά από όσα ανέφερες και εσύ ΙΟΑΝΝΑ, έχει καλυφθεί για τις “πρωτιές” του κόκκινου χρώματος. Θέλω μόνο να προσθέσω πως ΑΡΧΙΚΗ προϋπόθεση για την ύπαρξη και διατήρηση της ζωής του ανθρώπου και των ζώων, είναι η άρρηκτα συνδεδεμένη με τη ζωή του ζωικού βασιλείου, ύπαρξη της κόκκινης χρωστικής αιμογλομπίνης, βασικής ουσίας του αίματος.
    Ναι! Επαγγελματικοί λόγοι με κρατούν για κάποιες μέρες μακρυά από το blog. Αυτό μπορεί να αποβαίνει γόνιμο για μένα (τα διαλείμματα είναι ωφέλιμα), αλλά δεν είναι καλό για το ίδιο το blog και αυτούς που το παρακολουθούν. Γι’ αυτό, με το σύστημα προγραμματισμένης ανάρτησης θα φροντίζω να μη γίνεται αισθητή η απουσία μου στα posts. Το πρόβλημα θα υφίσταται στα comments, αλλά θα προσπαθώ να το καλύπτω αν μπορώ να εξασφαλίσω χρόνο και πρόσβαση στο διαδίκτυο (όπως αυτή τη φορά).
    Πάνος
    8-4-09

    15 Apr
  14. admin

    14

    Για το κόκκινο έχουμε ακόμα να πούμε πολλά ΜΙΧΑΗΛ ALDEBARAN.
    Όσο για τον πράσινο κρόκο του αυγού, κατάλαβα από όσα λες ότι πρόκειται για ένα κίτρινο πρασινισμένο από διατροφικά αίτια.
    Μάλιστα! Δηλώνεις ότι λόγω καταγωγής σου οι βορειοελλαδίτες φίλοι στα comments ανέρχεστε στους τρεις.
    Για να δούμε, θα αυξηθεί η επέλαση από την βόρεια Ελλάδα;
    Πάνος
    11-5-09

    15 Apr
  15. admin

    15

    Νόμιζα ΜΙΧΑΗΛ ALDEBARAN ότι ολοκληρώσαμε σε γενικές γραμμές με τις “πρωτιές” του κόκκινου χρώματος.
    Όμως, ολοκληρώνεται ένα τέτοιο θέμα;
    Θεώρησα λοιπόν σημαντικό να θυμίσω μια άλλη “πρωτιά” που σχετίζεται με το κόκκινο και την ανθρωπότητα.
    Πρόκειται για κάτι που το συσχετίζει γενικότερα ο άνθρωπος με το κόκκινο της φωτιάς. Την ίδια τη ΦΩΤΙΑ. Ένα στοιχείο στο οποίο, κατά την άποψη της σύγχρονης επιστήμης (Ντοκιμαντέρ BBC κλπ.) οφείλεται η εξέλιξη και διαφοροποίηση της ανθρώπινης νόησης από το υπόλοιπο ζωικό βασίλειο.
    Χαρακτηριστικό της διαφοράς αυτής είναι το ότι ο άνθρωπος είναι ο μόνος που κατόρθωσε να χειρίζεται, διαφυλάσσει, ανάβει και χρησιμοποιεί τη φωτιά!!!
    Επιπλέον, επιστήμονες ισχυρίζονται πως η συγκέντρωση των πρώτων ανθρωποειδών και ο ρεμβασμός γύρω από τις φλόγες της φωτιάς, ώθησε στη λειτουργία της σκέψης.
    Ας μην ξεχνάμε εξάλλου το μεγάλο δώρο που έκανε ο Προμηθεας στην ανθρωπότητα!!
    Τί ήταν ο Προμηθεύς, γιατί η τιμωρία του, ποιός ο ρόλος του συκωτιού στην ποινή του, είναι ερωτήματα που οι απαντήσεις τους συμπληρώνουν αυτό το παζλ της δημιουργίας που επικεντρώνεται στο αιώνιο ερώτημα “Ποιός είμαι, από που έρχομαι;”
    Πάνος
    21-5-09

    15 Apr
  16. ΜΙΧΑΗΛ ALDEBARAN

    16

    Προμηθέας = αυτός που προμανθάνει, προνοεί, προβλέπει, σκέπτεται προτού δράσει, το έλλογο κι ενσυνείδητο ον.
    Προσπορί ζει στον άνθρωπο τη φωτιά = νοητικός σπινθήρας, σκέψη, γνώση μέσα σ’ένα κούφιο καλάμι (Σουσούμνα;) κι αλυσσοδένεται γι’αυτό (ως θεματοφύλακας της φωτιάς;) καρμικά (νομοτελειακά) μέχρι να τον ελευθερώσει (Προμηθεύς Λυόμενος) ο Ηρακλής. Ο αετός του Δία = ηλιακό πτηνό, σύμβολο του πνεύματος, του κατατρώει το συκώτι = έδρα των παθών (συνδεδεμένο με το 3ο τσάκρα, το Μανιπούρα). Τα πάθη ως γνωστόν μας “πρήζουν το συκώτι” κι οδηγούν σε καταχρήσεις,όπως π.χ. το αλκοόλ, που επιφέρουν ως συνέπεια καρκίνο, κίρρωση του ήπατος, κ.λ.π. Οπότε, για κάποιον που θα ήθελε να προσφέρει υπηρεσίες στην ανθρωπότητα, ακολουθώντας το παράδειγμα του θυσιασμένου Προμηθέα, είναι προτιμότερο να του κατατρώει το συκώτι το πνεύμα, παρά το οινό-πνευμα!
    23-5-09

    15 Apr
  17. admin

    17

    Ναι μεν, ΜΙΧΑΗΛ ALDEBARAN συμπληρώνεις και ανεβάζεις το επίπεδο γύρω από το θέμα του Προμηθέα και της φωτιάς, το οποίο έθιξα απαντώντας στο ερώτημά σου για τις “πρωτιές” του κόκκινου χρώματος, όμως ανοίγεις μεγάλη συζήτηση.
    Δεν ξέρω αν το θέμα θα έλξει και άλλους να συμμετέχουν, πάντως δηλώνω άγνοια για τον όρο ΣΟΥΣΟΥΜΝΑ που παραθέτεις με ερωτηματικό πλάι στο “κούφιο καλάμι”.
    Η υπενθύμισή σου στην λεπτομέρεια του μύθου, ότι δηλαδή ο Προμηθέας έκρυψε την κλεμμένη φωτιά μέσα σε ένα κούφιο καλάμι ώστε να την φυγαδεύσει από τον Όλυμπο (τους θεούς) και να την φέρει στους ανθρώπους, κίνησε τη σκέψη μου.
    Ο άνθρωπος χωρίς την εσωτερική φλόγα (φωτιά = νοητικός σπινθήρας, όπως ανέφερες) παραμένει ένα “κούφιο καλάμι”.
    Άρα, ο προνοητικός Προμηθέας φρόντισε με τη φωτιά να γεμίσει με νοητικό σπινθήρα τον μέχρι τότε “κούφιο” άνθρωπο.
    Όσο για το συκώτι, που κατά την αρχαιότητα ήταν το κέντρο των συναισθημάτων (αντί της καρδιάς, όπου τα τοποθετούμε σήμερα) κτλ. έχουμε να πούμε αρκετά πράγματα.
    Διαφωνώ πως είναι προτιμότερο να κατατρώει το πνεύμα το συκώτι. Ο Ηρακλής μάλλον καθυστέρησε κάπως και ο αετός (πνεύμα) κατάπιε περισσότερο συκώτι (αίσθημα) απ΄όσο έπρεπε. Το δε οινό-πνευμα (ένας άλλος κοκκινωπός θεός, ο Διόνυσος) παίζει κι’ αυτό τον ρόλο του όταν χρησιμοποιείται σωστά! Είναι η φωτιά με την οποία πυροδοτεί ο Διόνυσος το ξεκίνημα της εσωτερικής ανέλιξης, ερεθίζοντας με το κάψιμό της την Κουνταλίνι ωθόντας την να εγκαταλείψει την κόκκινη φωλιά της, ανερχόμενη προς τα επάνω κέντρα (τσάκρας).
    Κοινωνείτε με Δήμητρα (άρτον) και Διόνυσο (οίνον) προτρέπει ο Ευριπίδης στις Βάκχες του.
    Ίσως για κάποιους που παρακολουθούν το blog, όλα αυτά να φαίνονται άσχετα με τα χρώματα. Καθόλου, θα έλεγα. Πρόκειται για “χρωματικά θέματα” που θα θιγούν μελλοντικά από τα ‘xromata.com”
    Πάνος
    30-5-09

    15 Apr

Reply to “Κόκκινα αυγά – Red eggs”