xromata.com


Συνοδοιπορία με την Τέχνη – Side by side with Art

 

Συνοδοιπορία με την Ιστορία της Τέχνης

 

 

 

Πριν μερικά posts ανοίξαμε την αυλαία της Τέχνης, η οποία συνδέεται στενά με τα χρώματα. Η συνοδοιπορία των χρωμάτων με την τέχνη είναι ένα από τα λίγα θέματα όπου επιβάλλεται μια χρονική τάξη ώστε να παρακολουθήσουμε την εξέλιξη των χρωμάτων – βαφών, αλλά και την χρήση τους από τον άνθρωπο.

 

 

 

Η πρώτη έκφραση τέχνης του ανθρώπου είχε να κάνει με την κίνηση, την κίνηση του σώματός του. Ο χορός! Η κίνηση σαν έκφραση χαράς, η κίνηση σαν δηλωτικό θρήνου, γέννησε τον χορό ο οποίος οδήγησε τον άνθρωπο στον ρυθμό και τη μουσική. Τα ίδια στοιχεία, η χαρά και ο θρήνος πέρα από τον χορό έγιναν υπαίτια για την επαφή του ανθρώπου με τα χρώματα, τις βαφές.

Πάλι μας είναι απαραίτητο ένα ταξίδι στο μακρινό παρελθόν, στις απαρχές της ανθρωπότητας, γιατί η σχέση του ανθρώπου με το χρώμα είναι τόσο παλιά. Ανάγεται στην εποχή του ανθρώπου του Νεάντερνταλ.

 

 

Αυτό που έκανε αυτούς τους πρωτανθρώπους να ξεχωρίζουν από τα άλλα προγενέστερά τους ανθρωποειδή, είναι η ταφή των νεκρών τους. Μάλιστα όχι μια απλή ταφή, αλλά ταφή που γινόταν με κάποια υποτυπώδη ιεροτελεστία, όπως υποδηλώνουν τα ίχνη λουλουδιών που βρέθηκαν μαζί με τους νεκρούς τους.

 

 

Εκτός από τα λουλούδια, στα σημεία ταφής βρέθηκαν και ίχνη από κόκκινες και μαύρες μπογιές. Κόκκινη ώχρα και μαύρο διοξείδιο του μαγνησίου. Ανακαλύψεις τάφων μεταγενέστερων πρωτόγονων ανθρώπων, όπως του ανθρώπου του  CroMagnon, με εμφανέστερα ίχνη, επιβεβαίωσαν αυτές τις υποψίες.

 

 

Αλλά ακόμα και σήμερα, σύγχρονες πρωτόγονες φυλές της Αφρικής, της Ασίας και της Ν. Αμερικής, συνηθίζουν να βάφουν τα πρόσωπα των νεκρών τους κυρίως με κόκκινα σχέδια, χρησιμοποιώντας επίσης μαύρο και άσπρο χρώμα.

Μπορεί να μας χωρίζουν αιώνες αιώνων από τους ανθρώπους του Νεάντερνταλ και μια τεράστια πολιτισμική βαθμίδα από τους σύγχρονους αγρίους, αλλά μη μας ξενίζει το έθιμο αυτό. Ας μην το θεωρούμε σαν έθιμο πρωτόγονων ανθρώπων αφού το ασκούμε και εμείς οι σημερινοί πολιτισμένοι άνθρωποι με τη μορφή μακιγιαρίσματος των νεκρών. Μακιγιάρουμε τους νεκρούς μας ώστε να αποβάλλεται η μακάβρια ασπροπράσινη χροιά του θανάτου και να φαίνεται ο προσφιλής μας νεκρός «σαν να κοιμάται».

Έτσι λοιπόν, από την παμπάλαια αυτή ανθρώπινη συνήθεια, αναφαίνεται ότι μάλλον, η πρώτη μορφή «τέχνης» που άσκησε ο άνθρωπος χρησιμοποιώντας χρωστικές ουσίες, ήταν η τέχνη του μακιγιάζ.

Ναι κυρίες μου! Αυτό που θεωρείτε τόσο μοντέρνο και σύγχρονο, το μακιγιάζ, είναι τόσο παλιό όσο περίπου και η ύπαρξη του ανθρώπου.  

 

 

Translated into English

Side by side to the History of Art


A few posts ago raised the curtain of Art, which is closely related to colors. The companion of color and art is one of the few issues where we need a chronological order to trace the evolution of color – dye, and their use by humans.

The first expression of human art had to do with movement, the movement of the body. Dance! Movement as an expression of joy, movement as manifest of grief, gave birth to dance, rhythm and music. The same principles, joy and grief except dance were culpable for human contact with paints, dyes.

Once again we need a trip to the distant past, to the origins of humanity, because the relationship between man and paint is so old. It goes back to the era of Neanderthal people.
What made these early humans to stand out from the other earlier hominids was the burying of their dead. Indeed, not just burying them, but burial was in a rudimentary ritual, as indicated by traces of flowers found along with their dead.

Besides flowers found in burial places, there were traces of red and black paint; Red ochre and black carbon of magnesium. Discoveries of tombs of subsequent primitive people as the man of Cro – Magnon, with visible traces, confirmed these suspicions.
But even today, modern primitive tribes of Africa, Asia and South America, tend to paint the faces of the dead especially with red designs, also using black and white colors as well.

There is a large gap of centuries between now days and the people of Neanderthal and a huge cultural step between civilized people and the modern savages, but do not be surprised by this custom. Do not feel it like a custom of primitive humans only. It is a custom that we the civilized people still keep it today in the form of make-up of the dead. We put make up on our beloved dead persons to eliminate the pale green skin macabre connotations of death and give a look on our beloved dead "as if he is asleep”.
So, from this very old human habit it is rather apparent that the first form of "art" on which man used dyes, was the art of makeup.
Yes ladies! What you think both as modern and contemporary, the makeup, it is about as old as the existence of man.


is | Topic: Τέχνες και χρώματα | Tags: None

2 Comments, Comment or Ping

  1. Sosso Karderini

    1

    Πάνο καλησπέρα,

    Η χαρά και ο θρήνος λοιπόν, με τον χορό την κίνηση, ρυθμό, μουσική δημιούργησαν την ανάγκη στον άνθρωπο για να συνεκφρασθεί καλλίτερα, να πάρει τα χρώματα και να αρχίζει να βάφει….τον εαυτό του…το σπίτι του (τα σπήλαια) -εν πρώτοις….και τα πάντα όπου ακουμπά η αυτού εξοχότης-παρουσία του ανθρώπου…. Και να εμφανισθεί με αυτόν τον τρόπο , η πρώτη μορφή τέχνης με χρώματα στον γνωστό μας κόσμο……
    Πολύ ενδιαφέροντα όσα γράφονται στην εν λόγω ανάρτηση, Πάνο. Και στη σκέψη μου αρχίζει ένα ταξίδι γρήγορο πρός τα πίσω….την διαδρομή του χρώματος…τότε ….μέχρι σήμερα…έτσι…αρκετά άναρχα!

    Στην πορεία αναζήτησης του ανθρώπου για πρώτες ύλες χρωστικές…μπήκε στη διαδικασία να ψάχνει, να ερευνά, να παρατηρεί, τον κόσμο γύρω του….τόσα άνθη, βότανα, ορυκτά….λίγο να τα τρίψει στο χέρι…άφηναν το ξεχωριστό χρώμα του το κάθε ένα πάανω στην παλάμη του, στο ξύλο, στην πέτρα….Αργότερα με τη γνώση της φυσικής ανάμειξης των ανωτέρω…με νερό….και το βράσιμο των υλικών….ξεκίνησε να χρησιμοποιει το χρώμα πάνω σε ύφασμα….προσπάθησε να χρωματίσει το μέταλλο….Και αυτό έγινε αργότερα με τις γνώσεις της χημείας….Και φτάνουμε μέχρι σήμερα που με την χρήση των γνώσεων της πανεπιστημίας….βάφουμε τα πάντα…τα τρώμε…τα πίνουμε…τα ντυνόμαστε…έχουμε κατακυρριευτεί απο το χρώμα…..!
    Και σε αυτήν την πανταχού παρουσία του χρώματος στην καθημερινή μας ζωή, δεσπόζει το χρώμα της Τέχνης…..

    Και βάφουμε λοιπόν την ζωή μας με χρώμα, γιατί και η ζωή είναι Τέχνη…..
    Και σύμφωνα με τα τρέχοντα δρώμενα στην κοινωνικοπολιτική ζωή μας….τα χρώματα και η ποικιλομορφία των σημαιών στο Σύνταγμα δηλώνει τόν Παγκόσμιο θρήνο για όλα αυτά που συμβαίνουν στην ανθρωπότητα….αλλά και την Χαρά της συμμετοχής στην Αισιοδοξία και Ελπίδα για ένα πιό Δίκαιο και Αληθινο Κόσμο!
    Ααα , Δάσκαλε, παρασύρθηκα….με την αναφορά σου στους Νεάντερνταλ….έτρεξα με την καρδιά μου…μέχρι στο σήμερα…δίχως να έχω πεί κάτι ενδεχομένως σχετικό με την ανάρτησή σου, αλλά στάθηκα στο σήμερα που δονείται χρωματικά με άλλον τρόπο και για άλλους λόγους!
    Αλλά έστω και έτσι, ελπίζω να μην κούρασα τους φίλους των χρωμάτων!
    Μέχρι την επόμενη διαφωτιστική ανάρτηση,
    Χαιρετώ σας!
    30-5-11

    29 May
  2. 2

    Your style is so unique compared to other folks I have read stuff from.

    Thank you for posting when you have the opportunity, Guess I’ll just book mark
    this web site.
    8-5-2015

    29 May

Reply to “Συνοδοιπορία με την Τέχνη – Side by side with Art”