xromata.com


Απο τα παιδικα χρωματα στο μαυρο (38) [χρωματικες συνομιλιες] – From children’s room to black colour

Χρωματικές Συνομιλίες  (38)

Από τα «παιδικά χρώματα» στο μαύρο

 

 

Οι κάποιοι κανόνες που τέθηκαν στο προηγούμενο τεύχος για το χρωματισμό των παιδικών δωματίων δεν ισχύουν μόνο για τα παιδιά, αλλά και για τους ενήλικες. Η διαφορά είναι πως οι «μεγάλοι» μπορούμε να παίξουμε και με απαλούς τόνους και με τα μη – χρώματα, δηλαδή καφετιά, λευκά, μαύρα. Ναι! Και με τα μαύρα! Άλλοτε οι επιταγές της μόδας, άλλοτε οι «χρωματικές» εποχές*, προστάζουν τη χρήση του μαύρου στη διακόσμηση. Πέρα από μόδες και εποχές, είναι και οι αβυσσαλέες ψυχές κάποιων ανθρώπων που έχουν ανάγκη τριγύρω τους πολύ μαύρο. Έχετε ακούσει, ή ίσως και έχετε δει μαύρες κρεβατοκάμαρες; Μια φίλη μου είχε ένα τοίχο και αρκετά μαύρα αντικείμενα μέσα στο υπνοδωμάτιό της, σε συνδυασμό με μωβ, λιλά και ροζ χρώματα, ενώ ενός νεαρού κυρίου η κρεβατοκάμαρα ήταν όλη μαύρη, με μαύρα σατέν σεντόνια και μόνο το πάτωμα ήταν βαμμένο κεραμιδί. Μπορεί και οι δυο τους να κοιμόντουσαν σε ανάλογο περιβάλλον, όμως η χρωματική ανάλυση των υπνοδωματίων τους οδηγεί σε άκρως διαφορετικά συμπεράσματα. Άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου!

Δεν θα ασχοληθούμε τώρα με την ανάλυση των δυο ανωτέρω περιπτώσεων. Πρέπει να επιστρέψουμε στον κόσμο των παιδιών και να δούμε τη σχέση τους με το μαύρο. Πειράματα και έρευνες απέδειξαν πως τα παιδιά «αγνοούν» το μαύρο χρώμα. Παρατηρήθηκε ότι τα περισσότερα νήπια όταν βάφουν τις ζωγραφιές τους, παρότι η κασετίνα τους διαθέτει μαύρες ξυλομπογιές, χρησιμοποιούν συνήθως πολύ σκούρα καφέ ή μπλε χρώματα εκεί που θα έπρεπε κανονικά να βάλουν μαύρο. Ψυχολόγοι ισχυρίζονται ότι τα λιγοστά μικρά παιδιά που χρησιμοποιούν μαύρο στις ζωγραφιές τους έχουν κάποιες ιδιαιτερότητες. Όχι! Μη σκέφτεστε μόνο αρνητικά! Οι ιδιαιτερότητες αυτές δεν σημαίνουν απαραίτητα «πρόβλημα». Μπορεί να δηλώνουν μεγάλη ευαισθησία ή και ευφυΐα!

Δεν θα επεκταθώ άλλο για το μαύρο χρώμα τώρα, αλλά αργότερα, αφού λάβω τις απαντήσεις σας προς την πρόκληση για ανταλλαγή ιδεών και απόψεων, που καταθέτει με την επιστολή του ο Κος Ιάσων Μητρόπουλος.

 

Αγαπητό Περιοδικό,

Με χαρά κάθε βδομάδα περιμένω να κυκλοφορήσεις και να σε διαβάσω…………………. Μου αρέσει αρκετά η στήλη του κ. Καραγιάννη. Απαντώντας σε ένα παλιότερο ερώτημα του που είχε βάλει σχετικά με το σκοτάδι… νομίζω πως το σκοτάδι είναι απλά η απουσία του χρώματος, της χαράς, της ελπίδας. Συνήθως με μαύρο παρομοιάζουμε άσχημες καταστάσεις ή μελαγχολικούς ανθρώπους. Βέβαια κάτι τέτοιο είναι συνάρτηση του πολιτισμού της χώρας που μένεις, του τρόπου ζωής σου. Αλλού αυτή την έννοια την έχει το άσπρο. Αναμένω τη γνώμη σας και τις απόψεις άλλων συνανθρώπων για να δω αν ταυτιζόμαστε. Σας ευχαριστώ για τη φιλοξενία.

Με εκτίμηση,

Ιάσων Μητρόπουλος (Τερψιθέα)

 

Εσείς τι λέτε; Η στήλη είναι ελεύθερη για ανταλλαγή απόψεων και συζήτηση.

 

 

[*Χρονικές περίοδοι χαρακτηρίζονται από κυριαρχούσες αποχρώσεις στην ένδυση, διακόσμηση κλπ. σε συνάρτηση με την τεχνολογία, φιλοσοφική και πολιτικοοικονομική κατάσταση της εποχής τους.]

 

 

 

 

Translated into English

From childish colors to black

 

The few rules set in the previous issue for coloring children’s rooms apply not only for kids but also for adults. The difference is that adults can “play” as well with soft tones and the called non – colors: brown, white, black. Yes! And black! Sometimes fashion, sometimes the “color" era”*, dictates the use of black in decoration. Beyond fashion and era, in the depth of the souls of some people there is a need to be surrounded by black. Have you heard about or maybe you’ve seen black bedrooms? A friend of mine had a black wall and several items in her bedroom, along with purple, lilac and pink colors, while a young man’s bedroom was all in black, with black satin sheets and only the floor was painted brick red. Maybe the two of them were sleeping in a similar colored environment, but the color analysis of their bedrooms leads to very different conclusions. Abyss’s soul!
Will not deal now with the analysis of both situations because we have to return to the world of children and see their bonds with black color. Experiments and surveys have shown that children are "ignoring" black. It was observed that most infants when they paint their paintings, although in their casket there are black crayons, usually they use a dark brown or blue color where they would normally had to use black. Psychologists say that the few young children who use black in their paintings have some peculiarities.
No! Do not think only negative! These features do not necessarily mean "problem." May indicate high sensitivity or intelligence!
I will not go any further about black color now, but later, after I’ll receive your answers to the challenge of sharing ideas and views, caused by the letter of Mr. Jason Mitropoulos.



Dear Journal,
In reply to an earlier question that was put on darkness… I think darkness is simply the absence of color, joy, hope. Usually black liken to bad situations or depressed people. Of course this depends on the culture of the country you live, your lifestyle. Elsewhere, this concept is white. I look forward to your opinion and views of other fellows to see if we share the same thoughts. Thank you for your hospitality.
Sincerely,
Jason Mitropoulos (Terpsithea)


What do you think? This column is open to discussion and debate.

 

[* Time eras are characterized by predominant color in clothing, decoration, etc. depending on technology, philosophy, political and economic situation at that time.]

 

 


is | Topic: μαύρο, Ψυχολογία και χρώματα | Tags: None

28 Comments, Comment or Ping

  1. marina karderini

    1

    Συμφωνώ και με τις δικές απόψεις γιά το μαύρο,αλλά και με του Κου Ιάσωνα Μητρόπουλου
    15-3-11

    14 Mar
  2. 2

    Είτε πιστεύουμε,είτε όχι, ότι η δημιουργία είναι έργο κάποιας διάνοιας (Θεός, Ενέργεια, Πρώτη αιτία κ. α.), θα πρέπει να παραδεχθούμε ότι, το σύμπαν έχει συλληφθεί και οργανωθεί με μαθηματική ακρίβεια και εξελίσεται βάσει αριθμών (νόμων), οπότε δε δέχομαι “το τυχαίο”, με την ευκολία που το χρησιμοποιούν οι άνθρωποι, όταν δε μπορούν να εξηγήσουν ένα γεγονός. Το απρόβλεπτο ναί υπάρχει, όμως δεν είναι απαραίτητα και “τυχαίο”. Όπως έλεγε ο Πυθαγόρας, “ο Θεός είναι Αριθμός…και ο Θεός δε μας κοροιδεύει.
    Υπάρχει μία αρμονική σχέση που συνδέει τα πάντα, από το μακρόκοσμο μέχρι το μικρόκοσμο. Οι μαθηματικοί λένε ότι, οι αριθμοί δεν είναι τυφλοί και τα πάντα οργανώνονται σύμφωνα με μαθηματικούς νόμους. Οι αστρονόμοι θεωρούν ότι, υπάρχει διανοητική σκοπιμότητα στη θέση των πλανητών, που δεν οφείλεται στη τύχη, αλλά σε μαθηματική αρμονία. Βλέποντας το σύμπαν και την αρμονία που εκδηλώνει, μπαίνοντας πιό βαθειά στη μελέτη των μαθηματικών σχέσεων και αναλογιών του, δε μπορεί να μη θαυμάσω ή να σκεφτώ, πως κάποια ενέργεια ή δύναμη ή διάνοια έχει φτιάξει αυτή την υπέροχη δημιουργία.
    Ο ανθρώπινος νούς έχει ονομάσει “τυχαίο” ένα γεγονός ή αλληλουχία γεγονότων, που είναι αρκετά πολύπλοκα, ώστε η εξέλιξη τους μέσα στο χρόνο να μην είναι προβλέψημη απο τον ίδιο. Όμως ένα γεγονός τυχαίο σε ένα παρατηρητή, μπορεί να μην είναι τυχαίο σε κάποιον άλλο. Αυτό που εξάπτει τη φαντασία γύρω από το “τυχαίο”, είναι το άγνωστο που κρύβεται πίσω από αυτό. Αυτό είναι το κίνητρο για τη περιέργια και τις επιστημονικές ανακαλύψεις. Όσο για τον κοινό άνθρωπο,ότι είναι απλό το θεωρεί προβλέψημο, αντίθετα αρέσκεται στα πολύπλοκα, γιατί πιστεύει ότι, κρύβουν το μυστήριο του “τυχαίου”.
    γειά σας Ιωάννα
    15-3-11

    14 Mar
  3. amelia

    3

    Κύριε Πάνο,
    μαύρισε η ψυχούλα μου με το νέο θέμα που γράψατε και μαύρισε ακόμη περισσότερο από το black χιούμορ του κ. Γιάννη στο comment του ΝΟΜΟΙΑ που στο τέλος ειρωνεύεται τον παππού μου και τη μαμά μου.
    Ξέρετε κ. Γιάννη τη λέξη χέστηκα (εγώ τη γράφω ολόκληρη) την είπε ο παππούς μου στη γιαγιά μου του Αγ. Βαλεντίνου γιατί αυτή η γιορτή είναι ξενόφερτη δεν τον εκφράζει, και την είπε στο δικό του περιβάλλον. Ποτέ δεν θα την έλεγε για αυτά που γράφετε, όπως εσείς ευθαρσώς συμπεράνατε, επειδή είναι ΚΥΡΙΟΣ, το ίδιο και η μαμά μου.
    Υποκλίνομαι στις μεγάλες γνώσεις σας που έχετε και γράφετε. Φταίει ίσως η παρορμητικότητά σας, λόγω αυτών των γνώσεων και η αυτοανακήρυξή σας ως τρίτου ειδικού στα θέματα του block, εκείνο το Εγώ σας με Εψιλον κεφαλαίο τα λέει όλα.
    Σας ευχαριστώ που στα comment σας ασχολιθήκατε μαζί μου, στο τελευταίο σας όμως, μου χαλάσατε την παιδική μου αθωότητα, αφέλεια και αγνότητα. Να είσαστε πάντα καλά.
    amelia 16-3 20!!

    14 Mar
  4. 4

    Amelia, Πάνο και Ρούλα …αφού με ρωτάτε τι εννοώ με τα “αρσενικά αγγελάκια”, θα σας απαντήσω. Σας ρωτάω, εσείς έχετε δεί πουθενά εδώ στη γη θηλυκούς αγγέλους; εγώ τους μόνους που έχω δει, είναι του μόδιστρου Valentino και δεν είμαι και πολύ σίγουρη, μου φέρνουν σαν “ερμαφρόδιτοι”, (Amelia, ρώτα το παππού τι σημαίνει η λέξη). Είδα λοιπόν το γαλάζιο του ουρανού και υπέθεσα ότι και εκεί, ισχύει ότι και στη γη, δηλαδή ανδροκρατία. Μόνο καμία φορά, που βλέπω κάτι ρόζ συννεφάκια, σκέφτομαι ότι μπορεί να βρίσκεται μέσα τους κάποιο άτακτο θηλυκό αγγελάκι και με πιάνουν τα γέλια………Αυτά, σας αφήνω τώρα….Ιωάννα
    16-3-11

    14 Mar
  5. admin

    5

    Σε όλα ΙΟΑΝΝΑ όσα γράφεις με βρίσκεις σύμφωνο. Το ότι οι αριθμοί και τα πάντα οργανώνονται σύμφωνα με μαθηματικούς νόμους, όπως λες ότι υποστηρίζουν οι μαθηματικοί, μου φέρνει στο νου το ντοκυμαντέρ του BBC για την Πραγματικότητα, που καταλήγει στο ότι η πραγματικότητα δεν είναι αυτό που αντιλαμβανόμαστε με τις αισθήσεις μας (είναι πλάνη, ή μέρος της πραγματικότητας) αλλά η πραγματικότητα γίνεται αντιληπτή μέσω των μαθηματικών.
    Το επόμενο σημείο όπου αναφέρεις πως ένα γεγονός τυχαίο για κάποιον παρατηρητή μπορεί να μην είναι τυχαίο για κάποιον άλλο, μου φέρνει στο νου την ΝΥΧΤΑ του Ισαάκ Ασίμωφ, ένα -κατ’ εμέ- νοηματικό αριστούργημα!
    Πάνος
    17-3-11

    14 Mar
  6. admin

    6

    Ξέχασες ΙΟΑΝΝΑ τους Άγγελους του Τσάρλυ, ή ήσουν μικρούλα τότε και δεν τους θυμάσαι;
    Τώρα, ως προς το φύλο των Αγγέλων, μπερδεύουμε τον άφυλο με τον ερμαφρόδιτο. Άλλοι τους φανταζόμαστε άφυλους και άλλοι ερμαφρόδιτους.
    Όσο για το χρώμα των αγγέλων, ή καλύτερα το χρώμα κάθε φύλου, δεν υπάρχει κάποια τέτοια σχέση. Το ότι ταυτίζεται το μπλε με τα αγόρια και το ροζ (σαν επέκταση του κόκκινου) με τα κορίτσια ογείλεται στους αρχαίους Αιγύπτιους που θεωρούσαν ότι τα αγόρια ήταν δώρα του Ουρανού (επομένως γαλάζια, μπλε) και τα κορίτσια δώρα της Γης (ροζ, κόκκινα).
    Πάνος
    17-3-11

    14 Mar
  7. 7

    Η ΙΣΗΜΕΡΙΑ ΣΤΗ ΜΥΗΣΗ
    Οι δύο Ισημερίες (Φθινοπωρινή και Εαρινή) και τα δύο Ηλιοστάσια (Χειμερινό και Θερινό) ήταν και είναι ιδιαίτερες ημέρες για τη μύηση και ονομάζονται “φυσικές γιορτές”, γιατί αποτελούν τους τέσσερεις σταθμούς του ετήσιου κύκλου της εξέλιξης της φύσης.
    Η Εαρινή Ισημερία συνδέεται με τον ερχομό της άνοιξης. Στη μύηση συμβολίζει το θάνατο της “υλικής φύσης” του ανθρώπου και την ανάσταση της πνευματικής του φύσης. Δηλαδή ο θάνατος των παθών και η εμφάνιση των αρετών, που θα καταστήσουν το μύστη ισχυρό απέναντι στο Νόμο του Θανάτου (αθανασία της ψυχής).
    Ορφικοί: Θάνατος του Διονύσου του Ζαγρέως (χθόνια θεότητα) και ανάστασή του ως Διονύσου του Ελευθερέα (ουράνια θεότητα).
    Η περίοδος απο την Εαρινή Ισημερία μέχρι το Θερινό Ηλιοστάσιο, συμβολίζει τη περίοδο της αναγέννησης και μεταμόρφωσης των ανθρωπίνων ψυχών σε πνευματικές ψυχές και τη προετοιμασία τους για την αποχώρηση από το σκοτάδι (χειμώνας).
    Το Θερινό Ηλιοστάσιο συμβολίζει τον αποχωρισμό της ψυχής απο το σκοτάδι και την είσοδο της στη διαρκή ημέρα. Έτσι η ψυχή αποχωριζόμενη απο τα ανθρώπινα πάθη, ελεύθερη πλέον, αποκτά την αθανασία.
    Τυχαίο που το Πάσχα των Χριστιανών πέφτει την άνοιξη;
    Δε νομίζω……..
    21/03/11 Καλή ανθοφορία σε όλους…Ιωάννα

    14 Mar
  8. admin

    8

    Μπράβο IOANNA, πολύ ωραία, σαφή και επεξηγηματικά αυτά που έγραψες (ή αν θέλεις συμπλήρωσες) για την Ισημερία από την μυητική της πλευρά, πολύ κατανοητά για όσους δεν ασχολούνται με μυήσεις κλπ.
    Σήμερα εορτάζεται συμβατικά η Εαρινή Ισημερία του Βορείου Ημισφαιρίου, αλλά δυστυχώς οι περισσότεροι άνθρωποι της εποχής μας δεν δίνουν καμιά σημασία στον τόσο σπουδαίο αυτόν εορτασμό. Γι’ αυτό και είναι ελάχιστοι όσοι αναφέρθηκαν σ’ αυτήν ή ευχήθηκαν από την στήλη μας.
    Πάνος
    21-3-11

    14 Mar
  9. Roula Hirpani

    9

    Η ΙΩΑΝΝΑ ΓΡΑΦΕΙ(ΑΣ ΜΟΥ ΕΠΙΤΡΑΠΕΙ Η ΕΚΦΡΑΣΗ) “ΘΕΙΚΑ”ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΩ ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΤΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΤΗΣ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΠΕΞΗΓΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΟΗΤΑ.ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΙΩΑΝΝΑ !!!
    21-3-11

    14 Mar
  10. 10

    Ωραίο – πολύ ωραίο Ιωάννα… Ευχαριστούμε…!!
    22-3-11

    14 Mar
  11. SheWolf

    11

    πολυ καλό …. αν θυμαμαι καλά μικρή χρησιμοποιουσα το μαυρό στα πουλια και σε κανενα περιγραμα αλλα τα πουλια παντα οπως χαχα

    θα μου αρεσε όμως να αναλύσουμε και τα δωματια τι συμβαινει?
    24-3-11

    14 Mar
  12. admin

    12

    Το μαύρο SheWolf που χρησιμοποιούσες μικρή σε κανένα περίγραμμα, όπως γράφεις, το θεωρώ φυσιολογικό. Όμως, αν ένα παιδί ζωγραφίζει πάντα τα πουλιά μαύρα, κάτι θέλει να “πει”.
    Τώρα ως προς τα δωμάτια.. αναφέρεσαι μάλλον στα δυο υπνοδωμάτια με κυρίαρχο το μαύρο χρώμα! Αν είναι έτσι, πριν μπούμε λοιπόν στην ανάλυσή τους, θα ήθελα (εσύ και όποιος άλλος θέλει) να μου γράψεις τί θα αισθανόσουν αν βρισκόσουν σ’ αυτούς τους χώρους.

    14 Mar
  13. Melina

    13

    TO MAΥΡΟ ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΔΗΛΩΝΕΙ ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑ (ψυχικά)
    ΕΝΝΟΩ ………
    ΥΠΟΔΗΛΩΝΕΙ (ήθελα νά πώ)
    26-3-11

    14 Mar
  14. SheWolf

    14

    Χμμ το πρώτο δωμάτιο της κοπέλας με το μωβ, λιλά με ροζ και τα μαύρα αντικείμενα , να πω την αλήθεια μου το φαντάζομαι παιγνιδιάρικο από την μια με κάποια ρετρό στοιχεία , αν δεν το δω δεν μπορώ να κρίνω, πόσο Μωβ? Που? Είναι λίγο γενικό Όπως το διάβασα μου ήρθαν τουλάχιστον 10 διαφορετικοί συνδυασμοί στο δωμάτιο
    Όσο για τον άντρα….. έναν που παίζει πολύ μπιπ μου κάνει δεν το λέω που το κύριο στοιχείο του είναι το σεξ ( ο καθρέφτης στο ταβάνι του λείπει) θέλει εντύπωση και χληδή να τραβάει εντυπώσεις πριν πέσουν καν στο κρεβάτι …αλλά από την άλλη….. ο συνδυασμός αυτός είναι ο απόλυτος, ΣΕΞ , Δύναμη, ΧΑΟΣ , τον σκορπιό που κρύβεται και είναι έτοιμος να σε τσιμπήσει, δεν μπορεί να περάσει έτσι βγάζει μυστήριο όλους μας δεν μας ιντριγκαρει αυτό ?
    30-3-11

    14 Mar
  15. admin

    15

    Γειά σου Melina, άργησα να σου απαντήσω, αλλά μην νομίζεις ότι αγνόησα την άποψή σου για το μαύρο χρώμα. Δεν το είχα σκεφτεί, αλλά είναι όπως το λες, δηλ. πως για σένα το μαύρο υποδηλώνει μια ψυχική ανασφάλεια. Όπως θα δούμε αργότερα, καθώς θα προχωράμε στο μαύρο χρώμα, θα διαπιστώσουμε πως όλος ο δυναμισμός που δηλώνει το μαύρο χρώμα στην χρήση του έγκειται ακριβώς στην πάταξη μιας ανασφάλειας που κρύβεται πίσω του.
    Πάνος
    31-3-11

    14 Mar
  16. JOHNART

    16

    …όοοχι, SheWolf
    …δεν θα τους αφήσουμε τον κόσμο μας να μας τον κάνουν B&W …στο χέρι μας είναι …να αντισταθούμε,
    καταιγιστική σε βλέπω από τον ρυθμό των comments σου και τα γραφόμενά σου …καλωσόρισες λοιπόν
    …εδώ είναι τα xromata …το όχημα που μας ταξιδεύει …που προσωπικά εμένα με βγάζει από την καθημερινότητα …με πλοηγό τον Πάνο (το έχω ξαναγράψει) και …πολλούς άλλους φίλους σχετικούς και…άσχετους
    …δεν είναι απαραίτητο ότι γράφουμε να έχει άμεση σχέση με τα χρώματα …είναι ένα site …δημοκρατικό, χωρίς λογοκρισία, ανοιχτό για όλους,
    …μου άρεσε που έβαλες τη φαντασία σου να δουλέψει …στα μαύρα δωμάτια …μπρρρ, δεν θα μπορούσα ποτέ να κοιμηθώ εκεί μέσα, μου θυμίζει κόλαση
    …εκτός και εάν- πρόσεξε σκηνικό- ένας προβολέας φώτιζε μόνο το κρεβάτι με τα σατέν σεντόνια …μία βιντεοκάμερα ήταν εστιασμένη εκεί …και στον απέναντι τοίχο μία γιγαντοοθόνη έδειχνε τα διαδραματιζόμενα …ΣΕΞ, δύναμη, ΧΑΟΣ (εσύ τα γράφεις αυτά) …ε τέτοια κόλαση τη γουστάρω
    …εκείνο τον σκορπιό τι τον ήθελες …με την ιδέα και μόνο μη με τσιμπήσει μου πέφτει …άντε, η διάθεση.
    johnart
    31-03-2011
    Υ.Γ. …και για αύριο καλή πρωταπριλιά σε όλους

    14 Mar
  17. SheWolf

    17

    JOHNART νόμιζω ότι χτες είχες πολλές πονηρές ιδέες ( ευγενικα) χαχαχα και για να γελάσουμε περισσοτερο εσενα θα σου βρούμε μια καλή σκορπίνα γυναίκα για να σου ανεβάζει την διάθεση…. χιχιχ

    αστειεομαι ετσι….

    ομολογω και εγω όλα μαυρα δεν θα αντεχα λεπτομέριες μαυρες σε ενα δωμάτιο ναι …. πχ μου αρεσουν τα μεταλλικα κρεβατια δεν θα ελεγα όχι σε ενα ωραίο μαυρο ρομαντίκο μεταλλικό κρεβάτι στο δωματιο μου………… όλα είναι θέμα συνδιασμών …….. τι σας βγαζουν αυτα τα δυο δωματια τελικα? μόνο εγω θα πω?

    αντε
    1-4-11

    14 Mar
  18. Βασίλης

    18

    Εγώ δεν μπορώ σε μαύρο δωμάτιο, παθαίνω ψυχοπλάκωμα. Έχω συνηθίσει να κοιμάμαι πάντα με ανοιχτά τα παντζούρια για να βλέπω το πρώτο φως της ημέρας.
    Σαν μαύρο το δωμάτιο δεν με ενοχλεί αρκεί να υπάρχει απ’ έξω πολύ φως.
    1-4-11

    14 Mar
  19. JOHNART

    19

    …με προκαλείς SheWolf,
    …τις πονηρές ιδέες εσύ μου τις έβαλες, …με την περιγραφή σου για το δωμάτιο του άντρα
    …εγώ απλώς συμπλήρωσα, αλλά και σε αυτό το comment σου πάλι στο κρεβάτι το πας …και μάλιστα μεταλλικό, δηλαδή βιτσιόζικο, κάγκελα, δεσίματα, χειροπέδες και άλλα αξεσουάρ,
    …πρόσεξε γιατί το μεταλλικό κρεβάτι κάνει και θόρυβο, εκτός και αν είναι μέρος του βίτσιου κι’ αυτό,
    …και για σκέψου τώρα τον προβολέα-μια και μίλησες για το κίτρινο χρώμα-να ρίχνει κίτρινο φως με μαύρες ρίγες πάνω στο κρεβάτι, …σαν Ζέβρες μπάσταρδες θα φαίνονται,
    …όσο για σκορπίνα γυναίκα δε γουστάρω, προτιμώ τη σκορπίνα σε ψάρι, κάνει ωραία ψαρόσουπα και το κρέας της μοιάζει με αστακό …κι΄είναι και αφροδισιακό, …
    αλήθεια εσύ τι ζώδιο είσαι;
    johnart
    01-04-2011

    14 Mar
  20. SheWolf

    20

    δεν είμαι σκόρπιος πάντως………

    όσο για τα υπόλοιπα που λες θα έλεγα ότι έχεις μεγάλη φαντασία και όλο γύρο από το ίδιο θέμα και ότι λέω το πας πιο περά…… τόσο που θέλω να ρωτήσω ποσό χρόνων είσαι……

    ο ένας βλέπει ότι μαύρο δείχνει ανασφάλεια , άλλος χάος και άλλος βίτσιο

    σίγουρα είναι χρώμα που έχει επιβλητικότητα και στον καθένα εκπέμπει κάτι διαφορετικό, τι όμως?
    1-4-11

    14 Mar
  21. JOHNART

    21

    …με παρεξήγησες SheWolf,
    …στους δύσκολους καιρούς που ζούμε …λέμε και καμμιά μακακία …να περνάει ευχάριστα η ώρα
    …κοίταξε γύρω σου και πές μου τί βλέπεις, τι ακούς, τι αισθάνεσαι …βλέπεις τους ανθρώπους να περπατάνε …σκυφτοί, φορτωμένοι με χίλιες-δυό έγνοιες,
    …ο γείτονας, ο συγκάτοικος, έχει κόψει ακόμη και την καλημέρα, …και αν τη λέει …του βγαίνει με το ζόρι,
    …το μέλλον, ποιό μέλλον …το παρόν αβέβαιο, έχεις σκεφθεί πως θα ζήσουν και αν θα ζήσουν οι επόμενες γενιές,
    …έτσι μας καταντήσανε οι εξουσιαστές, αλλά φταίμε και εμείς …που με την αδιαφορία μας τους δώσαμε δικαιώματα,
    …όσο για το πόσο χρονών είμαι, που με ρωτάς …δεν έχω βγάλει ακόμα τους φρονιμήτες μου.
    johnart
    02-04-2011

    14 Mar
  22. Roula Hirpani

    22

    ΑΓΑΠΗΤΗ She Wolf ΕΚΛΕΙΣΑ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΑ ΝΑ ΦΑΝΤΑΣΤΩ ΠΩΣ ΘΑ ΕΝΟΙΩΘΑ ΣΤΗΝ ΚΑΘΕ ΚΡΕΒΑΤΟΚΑΜΑΡΑ ΧΩΡΙΣΤΑ.ΤΟ ΜΑΥΡΟ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ”ΜΗ- ΧΡΩΜΑ”(ΟΠΩΣ ΕΜΑΘΑ) ΑΛΛΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΠΡΟΣ ΕΜΕΝΑ!!!
    ΤΟ ΔΩΜΑΤΙΟ ΤΗΣ ΦΙΛΗΣ ΣΟΥ ΗΤΑΝ ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ ΣΤΑ ΔΙΚΑ ΜΟΥ ΓΟΥΣΤΑ!!!
    ΤΟ ΔΩΜΑΤΙΟ ΤΟΥ ΦΙΛΟΥ ΣΟΥ…..ΜΟΥ ΕΦΕΡΕ ΑΣΦΥΞΙΑ…ΕΝΟΙΩΣΑ ΝΑ ΠΝΙΓΟΜΑΙ ΚΑΙ ΕΤΡΕΞΑ ΝΑ ΠΑΡΩ ΛΙΓΟ ΑΕΡΑ….
    ΠΑΡΟΛΟ ΠΟΥ ΤΟ ΜΑΥΡΟ ΤΟ ΕΧΩ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΙ ΠΟΛΥ ΣΤΟΥΣ ΔΙΚΟΥΣ ΜΟΥ ΧΩΡΟΥΣ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΣΤΙΣ ΚΡΕΒΑΤΟΚΑΜΑΡΕΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΟΝΟ ΣΑΝ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ!!!ΙΣΩΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ”ΔΕΛΕΑΣΤΙΚΟ”ΘΑ ΕΛΕΓΑ!!!
    ΕΓΩ ΘΑ ΠΡΟΤΕΙΝΑ ΣΤΟΝ ΦΙΛΟ ΣΟΥ ΝΑ ΝΤΥΣΕΙ ΤΟΥΣ ΤΟΙΧΟΥΣ ΤΟΥ ΜΕ ΤΑΠΕΤΣΑΡΙΑ (ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΕΣ-ΜΕ ΜΑΥΡΕΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΙΕΣ-ΣΕ ΣΥΝΔΙΑΣΜΟ ΜΕ ΕΝΤΟΝΑ ΧΡΩΜΑΤΑ) ΜΙΑ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΟ ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΛΛΑΞΕΙ ΧΡΩΜΑ(ΤΟ ΜΑΥΡΟ ΔΕΝ ΦΕΥΓΕΙ ΕΥΚΟΛΑ).
    ΠΙΣΤΕΨΕ ΜΕ…..ΙΣΩΣ ΔΕΙ ΤΗΝ ΖΩΗ ΜΕ ΑΛΛΟ ΜΑΤΙ….

    2-4-11

    14 Mar
  23. SheWolf

    23

    Δεκτών JOHNART, ναι το πηρά λίγο στραβά αλλά και εσύ το τράβηξες πολύ με την σκηνή της ταινίας( μην το αλλιώς Μπιπ) χάχα
    φρονιμίτες και οι 4ς εκτός από τα 20 και ηρέμησα (λέμε τώρα)
    … όσο για αυτό που λες με την καλημέρα έχεις απολυτό δίκιο… κάθε φορά που λέω σε κάποιον ή είμαι ευγενική με κοιτών σαν να είμαι από πατητή ΠΑΙΔΙΑ ΕΥΧΗ ΕΙΝΑΙ έλεος
    με τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί έχουμε ξεχάσει και τα βασικά , ακόμα έχουμε και ξεχάσει και να αντιδράσουμε έτσι σταδιακά τα τελευταία 20 χρόνια μας έφτασαν στο τώρα, ήμουν μωρό δεν το καταλάβαινα πλέον το βλέπω..στα 25 μου που γίνεται ο χαμός στην εργασία και παντού για να μην το αναλύω

    Αγαπητή Roula Hirpani δεν είναι δικό μου το αρχικό άρθρο απλά είπα όταν το διάβασα θα μου άρεσε όμως να αναλύσουμε και τα δωμάτια τι συμβαίνει? Γιατί πιστεύω ότι τα χρώματα και ειδικά σε ένα τόσο προσωπικό δωμάτιο αντικατοπτρίζουν κάτι από τα θέλω μας , αυτό
    2-4-11

    14 Mar
  24. admin

    24

    Ως προς τα μαύρα υπνοδωμάτια, μάλλον ήρθε η ώρα να τοποθετηθώ. Πρωτίστως θέλω όμως να αναφέρω ότι η Roula Hirpani δεν είχε διαβάσει τα comments από την αρχή και νόμισε ότι η SheWolf αναφερόταν σε δικά της πρόσωπα. Αυτά τα δυο άτομα ήταν υπαρκτά, γνώριμοι δικοί μου και είχα εντυπωσιαστεί από το ασυνήθιστο χρώμα που είχαν τα υπνοδωμάτιά τους, όταν τα επισκέφθηκα πριν μερικές δεκαετίες. Πώς και γιατί τα επισκέφθηκα είναι θέμα της φαντασίας καθενός σας. Απλώς σας υπενθυμίζω πως συνηθίζεται σε πάρτυ φίλων να μπαίνεις στο υπνοδωμάτιό τους για να αφήσεις το παλτό σου πάνω στο κρεβάτι.
    Τοποθετώντας την επίσκεψή μου σ’ αυτά τα δωμάτια πριν κάποιες δεκαετίες, δεν το ανέφερα σαν κάτι που συνηθιζόταν την εποχή εκείνη ή ότι ήταν πολύ σοκαριστικό για τότε (ήταν..) αλλά για να κατανοήσουμε την διαχρονικότητα της ιδιαιτερότητας αυτής.
    Ναι! επρόκειτο για δυο άτομα άκρως σεξουαλικά, φιλήδονα, εκκεντρικά, που ήθελαν να προκαλούν -καθένας με τον τρόπο του- να διαφέρουν από το σύνηθες πλήθος. Όμως δεν χρησιμοποιούσαν το μαύρο χρώμα στον ιδιωτικό προσωπικό τους χώρο μόνο για επίδειξη η τονισμό της εκκεντρικότητάς τους, αλλά γιατί ήταν ένα κομμάτι του εαυτού τους, της ψυχοσύνθεσής τους.
    Την κοπέλα την γνώρισα καλύτερα και γίναμε κάπως φίλοι. Ντυνόταν εκκεντρικά, με μεγάλα καπέλα, της άρεσε η κοσμική και η καλή ζωή, πάντα γελαστή και ακόμα και οι προβληματισμοί της έληγαν με χάχανα και αυτοσαρκασμό. Ήταν ανεξάρτητη, με αυλή φίλων αλλά ΜΟΝΗ, δεν κόλλαγε σε τίποτε, ήθελε να είναι αυτάρκης και να έχει πάντα το πάνω χέρι. Δεν κολλούσε σε τίποτε και με σοκαριστική άνεση μπορούσε να σε καλέσει στο κρεβάτι ή στη ζωή της ή το ίδιο άνετα να σε διώξει από αυτά πριν το τέλος, αν κάτι την ενοχλούσε.
    Το μαύρο στην κρεβατοκάμαρά της την ισχυροποιούσε, ενώ το μωβ σε 2-3 διαφορετικούς τόνους (αν και περισσότερο σε ποσότητα SheWolf, με το σκόρπισμά του σε αποχρώσεις έδινε ένταση στο μαύρο και του άφηνε την κυριαρχία) έδινε μια πολυτέλεια, μια λαγνεία και ένα μυστήριο στο χώρο. Ήθελε να είναι η Σουλτάνα και η παλλακίδα του χαρεμιού ταυτόχρονα.
    Τον νεαρό κύριο δεν μπορώ να πω πως τον γνώρισα εξίσου καλά, αλλά δεν χρειάστηκε περισσότερο από μια σύντομη γνωριμία για να σχηματίσω την παρακάτω γνώμη.
    Ναι κι αυτός ήθελε να έχει το πάνω χέρι και να πετά ξαφνικά έξω από τη ζωή του φιλίες και έρωτες χωρίς δικαιολογητικά, αλλά για να μπει κάποιος κάτω από την εύνοιά του έπρεπε να την κερδίσει όπως ο ήρωας του παραμυθιού παίρνει σαν έπαθλο την πριγκίπισσα αφού κατορθώσει κάποιον άθλο. Μετά… …υποψιάζομαι ότι έπρεπε να τηρείται η αναλογία κυρίαρχου και υποτελούς.
    Αν το δωμάτιό του ήταν κατάμαυρο ίσως ήταν ευκολότερη η ανάλυση του χαρακτήρα του. Αυτό το κεραμιδί πάτωμα μπερδεύει τα πράγματα. Φαινομενικά σε προσγείωνε απότομα από το μυστήριο του μαύρου στην κεραμιδιά πραγματικότητα. Ίσως να τόνιζε τις «κολάσιμες» στιγμές του (η μαύρη κόλαση πάνω στο καμίνι). Ίσως όμως να ήταν και μια αυτοτιμωρία. Σαν να καταπατούσε με την βαρύτητα του μαύρου τις συναισθηματικές του ανάγκες, να πίεζε προς τα κάτω υποδουλώνοντάς τον τον πραγματικό ευαίσθητο εαυτό του.
    Ααα!! Θέλω να γράψω τόσα άλλα γι’ αυτούς τους δυο, αλλά.. μια απάντηση υποσχέθηκα να δώσω και κοντεύω να γράψω διήγημα. Αυτά λοιπόν και θα δείξει αν και πόσο σας ικανοποίησε η ανάλυσή μου από τα μετέπειτα σχόλιά σας ..ή την σιωπή σας.
    Πάνος
    4-4-11

    14 Mar
  25. Yannis F.

    25

    Οπως καταλαβαμε οσοι διαβασαμε τα πιο πανω και ειδικα εγω θα ηθελα να πω την γνωμη μου για το μαυρο μη χρωμα!!!οσους ανθρωπους εχω γνωρισει που αγαπουν το μαυρο εχουν καποια ελειψη στην ισοροπια τους στον ψυχισμο τους!!και για να διευκρινησω κατι δεν ενοω την μοδα του μαυρου γιατι κι εγω φορω μαυρα ρουχα ενιοτε!!ενοω για τοιχους ντεκορ κ,λ,π!!πιστευω οτι αυτοι οι ανθρωποι ειναι απαισιοδοξοι βλεπουν το ποτηρι μονιμα μισο αδειο να μην πω τελειως αδειο!!ειναι μονιμα απομονομενοι γεματοι φοβιες αλλα τα καλυπτουν με ενα υπερμετρο ΨΕΥΤΟΕΓΩ!!στο βαθος ομως ειναι αδυναμοι με φοβιες και ψαχνουν απελπισμενα για μια αγκαλια !!
    5-4-11

    14 Mar
  26. Βασίλης

    26

    Yanni F.καλά τα λες συμφωνώ μαζί σου
    5-4-11

    14 Mar
  27. Sosso Karderini

    27

    Αγαπητέ Πάνο
    διάβασα την διηγηματική σου απάντηση και πήραμε ιδέες για την ιδιαιτερότητα της ψυχοσύνθεσης του ζεύγους.
    Κάτι ανίστοιχο έχω δεί και γω σε οικογένεια γνωστών. Και το μόνο που έχω να πώ είναι οτι ήταν σκέτη τρέλλα η ζωή τους,οι επιλογιές , οι συμπεριφορές….και η κατάληξή τους….Το μαύρο ήταν κυρίαρχο “χρώμα” παντού….

    Συμφωνώ και με τον Yianni F. ,όπως και τον Βασίλη οτι αυτοί οι άνθρωποι είναι αδύνατου χαρακτήρα , φοβισμένες προσωπικότητες που με την έξαλλη συμπεριφορά προσπαθουν να καλλύψουν την ανάκη για αγάπη…

    Η φύση γύρω μας χρησιμοποιεί όλη την παλλέτα των χρωμάτων σε αφθονία και μας χαρίζει την ομορφία με την ποικιλία αλλά και την αρμονία και την ηρεμία στην ψυχή μας.
    5-4-11

    14 Mar
  28. admin

    28

    Το μαύρο Sosso Karderini είναι από μια πλευρά του όπως το λες. Κρύβει! Κρύβει αδυναμίες, ανάγκες κλπ. Παρουσιάζει ένα ισχυρό μυστηριώδες ύφος για να κρύβει τα αδύναμα στοιχεία. Όπως κάποιος που φοβάται φοβερίζει τους άλλους για να ισχυροποιείται αυτός κρύβοντας τους δικούς του φόβους.
    Πάνος
    8-4-11

    14 Mar

Reply to “Απο τα παιδικα χρωματα στο μαυρο (38) [χρωματικες συνομιλιες] – From children’s room to black colour”