xromata.com


Ορισμός του μπλε χρώματος – Definition of blue color

 

Ο ορισμός του μπλε

 

Οι παλιότεροι φίλοι του site θα θυμάστε ότι μετά την αναφορά μας στο κόκκινο χρώμα https://xromata.com/?p=1364 , https://xromata.com/?p=1377 , επανήλθαμε με τον ορισμό του κόκκινου χρώματος https://xromata.com/?p=1676 .

Το ίδιο γίνεται και τώρα με το μπλε χρώμα. Πριν από αρκετά posts αναφερθήκαμε στο μπλε χρώμα https://xromata.com/?p=1882 , https://xromata.com/?p=1896 , https://xromata.com/?p=1906 . Επανερχόμαστε λοιπόν για να δώσουμε τον ορισμό του.

 

 

Μπλε καλούνται οποιαδήποτε χρώματα είναι όμοια με τα χρώματα του καθαρού ανέφελου ουρανού και έχουν μήκη κύματος στο φάσμα μεταξύ 490-445 νανομέτρων. Η μπλε ακτινοβολία είναι συμπληρωματική της κίτρινης και μαζί με τις κόκκινες και πράσινες ακτινοβολίες σχηματίζουν την τριάδα των βασικών χρωματικών ακτινοβολιών.

[Collins English Dictionary, ed. 1986]
Μπλε είναι το χρώμα του οποίου η χροιά είναι αυτή του καθαρού ουρανού ή του τμήματος της συχνότητας του φάσματος που βρίσκεται μεταξύ της πράσινης και βιολετιάς ακτινοβολίας.

[Webster’s Ninth New Collegate Dictionary, 1983]

 

Στο βιβλίο “The blue book” της σειράς Color Works αναγράφονται σχετικά με τις οπτικές ψευδαισθήσεις που προκαλεί το μπλε χρώμα τα εξής:

Το μπλε δημιουργεί την ψευδαίσθηση της υποχώρησης, είτε χρησιμοποιείται ως φόντο ή τίθεται πάνω σε άλλα αντικείμενα.
Η κύρια συναισθηματική πτυχή του μπλε είναι ότι πρόκειται για ένα ψυχρό χρώμα.

 


Λόγω των ιδιοτήτων του της υποχώρησης και της ηρεμίας, μπορεί εύκολα να χρησιμοποιηθεί για να απεικονίσει τον αέρα ή τον χώρο.  Χάνει εν μέρει την ψυχρότητά του όταν του προστεθεί ελάχιστη ματζέντα, τότε παίρνει μια μωβέ χροιά.

 


Τοποθετούμενο δίπλα σε κόκκινη επιφάνεια δίνει την εντύπωση ότι πρασινίζει κάπως, ενώ το κόκκινο πλάι του αναλαμβάνει έναν τόνο πιο πορτοκαλί και φαίνεται να προάγεται.
Με προσθήκη κίτρινου γίνεται τυρκουάζ και αποκτά μεγαλύτερη ορατότητα.
Ένας συνδυασμός μπλε και λευκού έχει επίσης μια πολύ ισχυρή προβολή.

Οι πιο προφανείς συσχετισμοί με το μπλε είναι εκείνοι του ουρανού και της θάλασσας. Διαφορετικές συνθήκες μπορούν να αποδοθούν με την χρήση διαφορετικών χροιών απ’ όλο το φάσμα των μπλε αποχρώσεων, από το βαθύ καθαρό μπλε του κοβαλτίου για μια ημέρα του καλοκαιριού,  έως τα γκριζωπά και πρασινωπά μπλε για τον ταραγμένο και άγριο θυελλώδη καιρό.

 

 

Η αισιοδοξία ταυτίζεται με ένα καθαρό μπλε ουρανό.
Το μπλε επίσης συνδέεται με το διαλογισμό και τη χαλάρωση.

 


Έρευνα απέδειξε ότι το μπλε επιβραδύνει τον μεταβολισμό και χαλαρώνει τους μυς.
Η μάλλον μελαγχολική πλευρά του μπλε σχετίζεται με την κατάθλιψη και τη δυστυχία και δίνει τέτοιες εκφράσεις όπως οι αγγλικές “
feeling blue” (αισθάνομαι μπλε), “singing the blues
”, (τραγουδώντας τα blues), “rhythm and blues” (μπλε ή στενάχωροι ρυθμοί).

 


Το μπλε είναι εξαιρετικά δημοφιλές χρώμα. Διαφορετικές αποχρώσεις απευθύνονται σε διαφορετικές ομάδες ανθρώπων.

Η αρρενωπότητά του το καθιστά χρήσιμο για προϊόντα που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για τους άνδρες. Επίσης, έχει ισχυρούς δεσμούς με τα ταξίδια και έχει προφανείς διασυνδέσεις με τον ουρανό, τη θάλασσα και μακρινά μέρη.

 


Μπλε και κίτρινο είναι τα χρώματα του καλοκαιριού, ένας φυσικός συνδυασμός κατά τον οποία το μπλε υποχωρεί κάνοντας το κίτρινο να προβάλλεται.

 


Το μπλε έχει ισχυρούς πολιτιστικούς δεσμούς που επεκτείνονται πίσω στο χρόνο, στις απαρχές των θρησκειών, των δικαιωμάτων, της βασιλείας και της πνευματικής ζωής.

 

Translated into English

The definition of blue color
 

Older friends of the site will remember that after our report on red color https://xromata.com/?p=1364, https://xromata.com/?p=1377, we came back to the definition of red http: / / xromata.com /? p = 1676.
The same we do now for blue color. Several posts before we talked about blue https://xromata.com/?p=1882, https://xromata.com/?p=1896, https://xromata.com/?p=1906. We shall now continue giving its definition.
Blue are all the colors that are identical to the colors of the pure cloudless sky and have wavelengths in the range between 490-445 nanometers. The blue light is complementary to yellow and with red and green radiation form the basic trio of color rays.
[Collins English Dictionary, ed. 1986]
Blue is the color whose hue is that of pure heaven, part of the spectrum frequency lying between green and violet radiation.
[Webster’s Ninth New Collegate Dictionary, 1983]
In "The blue book" of the series Color Works the optical illusions created by blue are stated as follows:
Blue creates the illusion of recession, whether used as background color or applied to other objects. The main emotional aspect of blue is that it is a cool color.

Because of its ability to recede and calm, it can easily be used to visualize air or space. Blue is losing part of its coldness when a little magenta is introduced to it, then gets a mauve complexion.

When placed next to a red surface gives a greenish impression while the red takes on an orange tone and seems to advance.
Adding yellow to it form turquoise and gain visibility.
A combination of blue and white also has a very strong view.

The most obvious correlations with the blue are those of the sky and sea. Differing conditions can give us the entire range of blue shades, from pure deep cobalt blue of a summer day to the stormy gray and greenish blue of wild turbulent weather.
The optimism coincides with a clear blue sky.
Blue is also associated with meditation and relaxation.
Research has shown that blue slows down metabolism and relaxes muscles.
The rather dismal side of blue associated with depression and unhappiness gives expressions such as "feeling blue", "singing the blues", "rhythm and blues".
Blue color is very popular. Different shades appeal to different groups of people.
Its masculinity makes it useful for products designed specifically for men. It also has strong ties with travel and has obvious associations with sky, sea and faraway places.
Blue and yellow are the colors of summer, a natural combination in which the blue recedes to make the yellow project.
Blue has strong cultural ties that extend back in time to early religions, rights, royalty and intellectual life.

 


is | Topic: μπλε | Tags: None

42 Comments, Comment or Ping

  1. madeleine

    1

    kalimera Pano,poli wrea ta bleu, ta kitrina alla ero protimo lesd couleurs de la terre, couleur naturelle pou tairiazi me to charactere mou. ti Les????
    3-2-11

    02 Feb
  2. admin

    2

    Καλημέρα medeleine κι’ από εμένα. Το ξέρω ότι προτιμάς τα γήινα χρώματα (για σένα) όπως ξέρω όμως ότι σου αρέσουν γενικά όλα τα χρώματα, γι΄αυτό και τα φωτογραφίζεις με αγάπη. Εσύ ταυτίζεσαι με τα γήινα, ίσως γιατί είναι η ιδιοσυγκρασία σου τέτοια, ίσως γιατί είναι οι καταβολές της πατρίδας σου, ίσως γιατί τυλιγμένη σ’ αυτά αισθάνεσαι μια ασφάλεια…
    Πάνος
    3-2-11

    02 Feb
  3. Yannis F

    3

    ΤΟ ΜΠΛΕ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΧΡΩΜΑ ΤΟΥ ΤΣΑΚΡΑ ΤΟΥ ΛΑΙΜΟΥ [ΕΚΦΡΑΣΗ]ΠΟΥ ΠΗΓΑΖΕΙ ΑΠ ΤΟ ΜΥΑΛΟ!!ΓΙ ΑΥΤΟ ΣΑΝ ΧΡΩΜΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΙΣ ΤΡΟΦΕΣ!!!ΕΙΝΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΧΡΩΜΑ ΕΠΟΥΡΑΝΙΟ!!!
    3-2-11

    02 Feb
  4. admin

    4

    Ναι Yannis, το μπλε αντιστοιχεί στο πνεύμα και γι’ αυτό δεν τρώγεται. Η μητέρα Φύση που είναι ο καλύτερος παιδαγωγός μας μας το λέει ξεκάθαρα μη επιτρέποντας να υπάρχει καμία τροφή σε μπλε χρώμα, δηλώνοντας ότι η ύλη μας χρειάζεται μόνο υλική διατροφή για την ανάπτυξη και λειτουργία της.
    Πάνος
    3-2-11

    02 Feb
  5. Irene Key

    5

    Το μπλέ – το ανοιχτό γαλάζιο για την ακρίβεια – ειναι επίσης το χρώμα του Νερού…
    Το Νερό δεν ειναι “άχρουν” όπως νομίζουμε – ειναι γαλάζιο κι αυτό δεν οφείλεται στο χρώμα του Ουρανού.
    Μπορείτε να το διαπιστώσετε και μόνοι σας αυτό αν βάλετε νερό σ’ ένα μεγαλουτσικο λευκό δοχείο – μια κολυμπήθρα φερ’ ειπείν…
    4-2-11

    02 Feb
  6. JOHNART

    6

    …ααχ αυτό το μπλε, το άκλιτο
    … το μπλέ των αποχρώσεων του βαθύ, του κυανού και του γαλάζιου…που με ταξιδεύει στον αέρα και τη θάλασσα…που με ηρεμεί, με χαλαρώνει, με αγκαλιάζει, μου ψυθιρίζει, με διαλογίζει και…που είναι το καλύτερο αγχολυτικό και ουδόλως καταθλιπτικό.
    JOHNART 04-02-2011

    02 Feb
  7. amelia

    7

    Κύριε Πάνο, καθότι εγώ μικρή και άπειρη, πιστεύω ότι το μπλε χρώμα τρώγεται, γιατί προχθές που είχα πάει στα γενέθλια μιας φίλης μου, η τούρτα που είχε πάνω της μια πριγκήπισσα το φόρεμα ήταν μπλε και το φάγαμε και ήταν και νόστιμο. Και κάτι άλλο, όταν ο παππούς μου ήταν μικρός η μαμά του όταν έκανε αταξίες τον έκανε μπλε-μαρεν στο ξύλο.
    αμελια 4-2-20!!

    02 Feb
  8. admin

    8

    Θα έπαιρνα όρκο Irene Key πως το νερό είναι άχρουν όπως αναφέρεται στις ιδιότητές του σαν φυσικό στοιχείο. Ναι, μιλάμε για καθαρό διαυγές νερό το οποίο δεν περιέχει χρωστικές ούτε ξένα μόρια να σκεδάζουν το φως όπως ο ουρανός… Όμως κάποιες φορές μου δίνει την εντύπωση ότι έχει μια ελαφριά γαλαζωπή χροιά. Επειδή το blog αυτό είναι ερευνητικό (η βοήθεια που του προσφέρετε με τα comments σας είναι πολύτιμη) έψαξα το θέμα πριν απαντήσω για να είμαι σωστός. Ναι, κατά κάποιο τρόπο έχεις δίκιο.
    Κάτω από ιδιαίτερες συνθήκες το νερό εμφανίζει μια τυρκουάζ – γαλαζωπή χροιά η οποία οφείλεται στην απορρόφηση δονήσεων. Το νερό σαν ιδιαίτερα ενεργό στοιχείο έχει τρεις θεμελιώδεις τρόπους δόνησης και εμφανίζει μια τέταρτη αρμονική συχνότητα (απόηχο των δονήσεων). Τα ηλεκτρόνιά του για να εκτελέσουν αυτό το ενεργειακό έργο απορροφούν φωτόνια από το μη ορατό φάσμα και ελάχιστα από την χαμηλή κόκκινη ακτινοβολία, με αποτέλεσμα κάτω από ειδικές συνθήκες να εκπέμπει αυτή την ελαφρά γαλαζωπή χροιά.
    Τα λέω έτσι χονδρικά για να κατανοήσουμε ότι το νερό, παρότι άχρωμο, εμφανίζει ένεκα της ενεργειακής του συχνότητας μια ελαφρά γαλαζωπή χροιά.
    Πάνος
    5-2-11

    02 Feb
  9. admin

    9

    Χαίρομαι JOHNART που σου αρέσουν τα καλά στοιχεία του μπλε χρώματος και δεν το βρίσκεις ουδόλως καταθλιπτικό. Αλίμονο όμως σε όσους έχουν καταθλιπτικές τάσεις και βρίσκονται σε μπλε περιβάλλον!
    Πάνος
    5-2-11

    02 Feb
  10. admin

    10

    Μικρή μου amelia, το φόρεμα της “τουρτένιας” πριγκίπισσας ήταν νόστιμο λόγω της ζάχαρης που είχε και όχι λόγω του μπλε χρώματος. Όταν ξαναπάς σε γεννέθλια και έχουν τούρτα με μπλε χρώματα, εσύ να μην φας τίποτε από τα μπλε στολίδια της τούρτας. Το μπλε χρώμα δεν τρώγεται και ούτε υπάρχουν φυσικές χρωστικές μαγειρικής μπλε. Το μπλε χρώμα ζαχαροπλαστικής είναι συνθετικό (παράγεται από πετρέλαιο) και περιέχει Ε133 που ήταν απαγορευμένο στην Ελλάδα και σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες μέχρι πριν λίγα χρόνια που υπέκυψαν στην παντοδυναμία της Αμερικής και αναγκάστηκαν να το δεχτούν!
    Α, και κάτι άλλο. Το συνθετικό μπλε χρώμα μαγειρικής αν ψηθεί αλλάζει χρώμα, συνήθως γίνεται μωβέ.
    Τέλος, να πεις στον παππού σου πως τα “xromata.com” θα τον κάνουν μπλε-μαρεν στο ξύλο, όπως τον έκανε η μαμά του, αν σου ξαναδώσει να φας μπλε τούρτες.
    Πάνος
    5-2-11

    02 Feb
  11. 11

    Χαιρομαι που το ψαχνεις Πάνο – αυτό ειναι και η γοητεία μιας συζήτησης -ε…
    Δεν ξερω αν θα ηθελες να ψαξεις λιγο και την έννοια του
    “blue print” – κυρίως την μεταφυσική/εσωτεριστική του έννοια, που οπωσδήποτε έχει σχεση και με το Νερό, και με το Μπλε – και με την Πνευματικότητα…

    02 Feb
  12. ΑΥΓΟΥΣΤΑ

    12

    ΓΕΙΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΠΑΡΕΑ.
    ΔΕΝ ΧΑΘΗΚΑ ΠΑΝΟ ΜΟΥ ΓΙΑΤΙ ΗΤΑΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΜΟΥ, ΑΛΛΑ ΓΙΑΤΙ Η ΚΟΡΗ ΜΟΥ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ INTERNET ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΚΑΤΑΛΗΨΗ. ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΠΟΥ ΕΧΩ ΧΡΟΝΟ. ΟΜΩΣ ΜΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΥΠΟΣΧΕΘΗΚΑ ΚΑΙ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΕΡΘΕΙ ΣΠΙΤΙ ΚΑΙ ΑΛΛΟΣ ΕΝΑΣ Η/Υ ΘΑ ΚΑΝΩ Ο,ΤΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΜΠΟΡΩ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΛΕΜΕ.
    ΕΙΧΕΣ ΖΗΤΗΣΕΙ ΤΙΣ ΠΡΟΤΙΜΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ.
    ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΟΥ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΕΙΝΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΤΟ … ΠΟΡΦΥΡΟ.
    5-2-11

    02 Feb
  13. ΑΥΓΟΥΣΤΑ

    13

    ΜΗΠΩΣ ΠΑΙΔΙΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΦΙΛΟΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΜΟΥΣΙΚΟΣ, ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙ ΑΝ ΕΧΕΙ ΑΧΟΛΗΘΕΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΗΧΟΥΣ ΤΩΝ ΧΡΩΜΑΤΩΝ Ή ΜΕ ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΗΧΩΝ; (όπως το αντιλαμβάνεται ο καθένας).
    5-2-11

    02 Feb
  14. admin

    14

    Τα δύσκολα Irene Key μου αρέσουν μεν, αλλά δεν παύουν να είναι δύσκολα! Θα ήθελα να με βοηθήσεις λίγο, ιδιαίτερα για το σκεπτικό σου προς την εσωτεριστική έννοια που μας οδηγεί το blue print, ώστε να το ψάξω από την ορθή γωνία. Το blue print είναι κάτι που αγνοούσα και απ’ ότι έμαθα πρόκειται για ένα μπλε σχεδιαστικό φιλμ για την απόδοση τεχνολογικών σχεδίων.. κάτι μου’ρχεται στο νου… περιμένω βοήθημα, κι όποιος άλλος γνωρίζει κάτι, ας το καταθέσει.
    Πάνος
    5-2-11

    Υ.Γ. εξάλλου το blog αυτό ανήκει σε όλους μας και αποβλέπει σε συνεργασίες όπως αναγράφεται στην αρχική του σελίδα:
    ..το “xromata.com” είναι ένα blog που φιλοδοξεί με τη συνεργασία σας να συγκεντρώσει τα πάντα γύρω από τα χρώματα και τον κόσμο τους.

    02 Feb
  15. Yannis F.

    15

    θα ηθελα να απαντησω στην ΑΥΓΟΥΣΤΑ για τισ νοτες μουσικος δεν ειμαι αλλα τα χρωματα τους ειναι ΝΤΟ[ΚΟΚΚΙΝΟ]ΡΕ[ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ]ΜΙ[ΚΙΤΡΙΝΟ]ΦΑ [ΠΡΑΣΙΝΟ]αυτη η νοτα σταλθηκε απο την ΝΑΣΑ στο διαστημα για ανευρεση αλλων ζωντανων οντων γιατι ειναι η νοτα του ΤΣΑΚΡΑ της καρδιας ΣΟΛ [ΜΠΛΕ]ΛΑ [ΛΟΥΛΑΚΙ ] ΣΙ [ ΜΩΒ ]
    5-2-11

    02 Feb
  16. madeleine

    16

    bonsoir Pano, je voudrais que tu m’informes des couleurs de l’arc en ciel, c’est 7 couleurs ou 6???
    5-2-11

    02 Feb
  17. admin

    17

    Χάρηκα ΑΥΓΟΥΣΤΑ μου που σε “ξαναδιάβασα”, έστω μετά από καιρό. Εύχομαι ο δεύτερος Η/V να σας έλθει το συντομότερο ώστε να σε έχουμε και πάλι συχνά στην παρέα μας.
    Πάνος
    7-2-11
    Υ.Γ. Μπορεί μια ΑΥΓΟΥΣΤΑ να μην προτιμά το πορφυρό αυτοκρατορικό χρώμα;;;

    02 Feb
  18. admin

    18

    Καημός μου είναι ΑΥΓΟΥΣΤΑ να βρεθεί ο κατάλληλος άνθρωπος να συνεργαστούμε παράλληλα με τα χρώματα και τους ήχους. Έχω μάθει από τον Γιάννη Ανδριανάτο τις χρωματικές εκφράσεις στον διαλεκτικό λόγο, αλλά από μουσική παιδεία.. δεν κατέχω… και το θέμα δεν είναι τόσο εύκολο όσο φαίνεται.
    Ένα άλλο άτομο που ίσως να μπορούσε να μας βοηθήσει λόγω επαγγέλματος είναι ο Νικόλας ο Γκίνης, αλλά είναι πολυάσχολος…
    Σου απάντησε ήδη ο Yannis F. και φαινομενικά έχει δίκιο. Είναι όμως έτσι τα πράγματα; Ναι, η σωστότερη κίνηση για να αρχίσει κανείς το ψάξιμο είναι η παράλληλη τοποθέτηση μιας επτάδας ή εξάδας (άλλο μεγάλο πρόβλημα) με τα χρώματα της Ίριδας, αλλά από πού αρχίζεις την τοποθέτηση; Από το μπλε, το κόκκινο ή το μωβ; και ποιο μωβ;
    Το χρώμα με τις νότες μπερδεύεται περισσότερο αν τις δεις μόνο σαν φωνήεντα, Ο Ε Ι Α Ο Α Ι. Εντοπίζεις πως υπάρχει μόνο ένα μονό το Ε χωρίς να είναι το κενρικό ενώ τα διπλά δεν βρίσκονται σε συμμετρικές θέσεις. Τί συμβαίνει εδώ;; Δεύτερο πρόβλημα οι διέσεις! Ανάμεσα σε ποιές νότες αντιστοιχεί κάθε δίεση; Έχομε δε 7 νότες και 5 διέσεις. Σημειωτέον ότι σε κάθε επτάδα κολάει το ντο της επόμενης και έτσι σχηματίζονται οι οκτάβες.
    Για τις οκτάβες αφιερώνει κάποια κεφάλαια ο Ουσπένσκι (μαθητής του Γκουρτζίεφ) στο βιβλίο του “Αναζητώντας τον κόσμο του θαυμαστού”, κάπως δυσκολονόητα για μένα..
    τελικά ανοίγεις όπως βλέπεις μεγάλο κεφάλαιο.
    Θέλω να αναφερθώ και σε άλλα, όμως επειδή ήδη μου βγήκε μεγάλη η απάντηση, μάλλον θα τα γράψω απαντώντας στον Yanni F.
    Πάνος
    8-2-11

    02 Feb
  19. admin

    19

    Ευχαριστώ Yanni F για την απάντησή σου προς την ΑΥΓΟΥΣΤΑ. Επιθυμία του xromata.com είναι αυτή η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ αυτών που συμμετέχουν στα comments. Εμένα με βοήθησες αρκετά με όσα γράφεις γιατί εκ πρώτης όψεως είσαι σωστός παραδοσιακά. Αυτή η σωστή τοποθέτηση είναι η βασική προϋπόθεση για το ξεκίνημα μιας βαθύτερης έρευνας.
    Πιστεύω να διάβασες τους ερευνητικούς προβληματισμούς μου στην απάντησή μου προς την ΑΥΓΟΥΣΤΑ.
    Τους ίδιους προβληματισμούς είχα και για τον χρωματισμό των τσάκρας. Δεν έχω κατασταλάξει τελείως ακόμα, αλλά κλείνω στην άποψη ότι ξεκινούν από κάτω με το κόκκινο χρώμα. Σ’ αυτό με βοήθησε μια εργασία που είχα κάνει προ ετών για μια ομιλία μου όπου επιχείρησα να τοποθετήσω Oλύμπιους θεούς στην θέση των τσάκρας και στη βάση μου έβγαινε ο κόκκινος Διόνυσος. Η χρωματική διαφορά μου με την παραδοσιακή χρωματική επταδικότητα είναι στο ότι δεν δέχομαι 2 μπλε, αλλά δυο μωβ (δες την απάντηση που θα δώσω σε σχετικό ερώτημα της madeleine).
    Απαντώντας στην ΑΥΓΟΥΣΤΑ ξαναμελέτησα τις οκτάβες του Γκουρτζίεφ, οπότε συμπληρώνω σε όσα της έγραψα τα εξής, όσον αφορά στα φωνήεντα που αποτελούν τις νότες: τα ΟΕΙΑΟΑΙ με τις παύσεις σχηματίζεται η σχέση _ντΟ ρΕ μΙ_φΑ σΟλ λΑ σΙ_, όπου στην πρώτη περίοδο έχουμε ΟΕΙ και στην δεύτερη ΑΟΑΙ, η δε τελευταία παύση της προηγούμενης οκτάβας είναι και η πρώτη της επόμενης (μετάπτωση επιπέδων, όπου στα χρώματα το κόκκινο με το μπλε εναλλάσσονται στην μετάπτωση επιπέδων , Μυστικά Χρωμάτων κεφ 62, σελ. 270).
    Πάνος
    9-2-11

    02 Feb
  20. admin

    20

    Bonjour madeleine, je voudrais t’informe que les couleurs de l’arc en ciel sont vraiment 6 et pas 7 comme on dit.
    Αυτή είναι η παραδοχή της σύγχρονης επιστήμης. Η επταδικότητα δόθηκε στο ουράνιο τόξο λόγω μυστικιστικών δοξασιών όπου το 7 θεωρείται ο σεβαστός αριθμός. Η επταδικότητα αυτή ορίσθηκε με την διάκριση 2 διαφορετικών τόνων στην μπλε ακτινοβολία, ενώ αν πραγματικά θέλουμε να προσδώσουμε μια επταδικότητα στα χρώματα της Ίριδας αυτό γίνεται ορθότερα με τον διαχωρισμό των 2 διαφορετικών μορφών του δίμορφου μωβ χρώματος που καταλαμβάνει τις 2 άκρες του ορατού φάσματος. Αν θες να εντρυφήσεις περισσότερο στο θέμα δες τα:
    https://xromata.com/?p=745
    https://xromata.com/?p=747
    https://xromata.com/?p=708
    Πάνος
    9-2-11

    02 Feb
  21. JOHNART

    21

    Φίλοι των χρωμάτων και των ήχων
    …νομίζω ότι είναι παρακινδυνευμένο-αν δεν βρούμε κάποιον σχετικό-να ταυτίσουμε χρώματα και νότες.
    Πολλοί είναι αυτοί που συνδύασαν μουσική με χρώματα, αλλά δεν όρισαν χρώμα και νότα.
    Στις 18-12-1924 ο Ρώσσος Vladimir Baranoff-Rossine με το οπτικοφωνικό πιάνο του προέβαλε χρώματα ταυτόχρονα με την εκτέλεση του έργου στο θέατρο Μπολσόι της Μόσχας.
    Λίγο αργότερα ο Μοσχοβίτης Alexander Nikolayevich Scriabin στην παρουσίαση του έργου του Προμηθέας χρησιμοποίησε ένα όργανο που παρήγαγε φωτεινά χρώματα, έτσι όπως τα αντιλαμβανόταν ο ίδιος.
    Και πάμε το 2001 στο Ηρώδειο όπου έδωσε συναυλία ο Jean Michel Jarre και την παρακολούθησα, όπου πέρα από την καταπληκτική μουσική του, μάλιστα συνέθεσε και ακούσαμε σε πρώτη εκτέλεση τον “Υμνο στην Ακρόπολη”, όλος ο χώρος γέμιζε από χιλιάδες συνδυασμούς χρωμάτων αλλά και αρωμάτων (συσκευές στο πάνω μέρος του θεάτρου εκτόξευαν μικρές φυσσαλίδες με άρωμα).
    Σε νεαρή ηλικία -έκανα μουσική πέντε χρόνια-ήμουν στην χορωδία που η μετεξέλιξή της είναι αυτή, που συμμετείχε στην τελετή έναρξης και λήξης των Ολυμπιακών αγώνων του 2004. Όταν κάναμε πρόβες στα κομμάτια και ιδιαίτερα στις συναυλίες, έκλεινα τα μάτια μου και ταξίδευα νοερά ανάλογα το κομμάτι, και… άν ήταν πιάνο-πιανίσσιμο έφερνα στη φαντασία μου πάλ χρώματα (γαλάζιο, μπεζ, ροζ κλπ.) όταν γινόταν κρεσέντο τα χρώματα γινόνταν πιο έντονα και στο φόρτε-φορτίσσιμο κυριαρχούσαν το σκούρο μπλε, το μωβ, το κόκκινο, το πορφυρό, το κυπαρρισί κλπ)…ποτέ όμως δεν σκέφθηκα να δώσω στην κάθε μία νότα και ένα χρώμα… αυτά.-
    johnart 10-02-2011

    02 Feb
  22. admin

    22

    Τελικά Irene Key, αν νομίζεις πως τελειώσαμε με το blue print, κάνεις λάθος, διότι αφού μου έρριξες δύσκολο δόλωμα, τσίμπησα άγρια. Έμαθα λοιπόν για τα blue print, έστιψα το μυαλό μου όσον αφορά τη σχέση τους με την πνευματικότητα (όπως το θέτεις) και ιδού τα αποτελέσματα. Το χημικό υπόστρωμα πάνω στο οποίο τοποθετείται το μηχανολογικό σχέδιο το οποίο θέλουμε να τυπωθεί λεπτομερώς και να παραμείνει αναλοίωτο στο χρόνο, είναι υποκίτρινο (το χρώμα της ψυχής). Με την έκθεσή του στο φως του ήλιου, γίνεται μπλε ενώ οι γραμμές του σχεδίου ασπρίζουν. Το ξέβγαλμα με νερό (στοιχείο που αντιστοιχεί κι αυτό στην ψυχή) ολοκληρώνει την διαδικασία. Συμπεραίνω λοιπόν ότι μέσω της ψυχής (και με φωτεινότητα) γίνεται εγχάραξη παντοτινή στο πνεύμα.
    Δεν ξέρω τελικά αν πλησίασα αυτό που ήθελες να μου εκμαιεύσεις ή αν έχεις κάτι άλλο στο μυαλό σου. Αναμένω απάντηση.
    Πάνος 12-2-11

    Υ.Γ. συζητώντας για blue print, ο γιος μου θυμήθηκε ότι σε blue print ο Δρ. Κάλκιουλους παρουσίαζε τα σχέδια του πυραύλου στο κόμιξ “Ο Τεν τεν στο φεγγάρι”.

    02 Feb
  23. 23

    Πολύ μ’ αρεσει που το ψαχνεις…:))

    Λοιπόν η τεχνολογία μπορει να μας δώσει και καποια πρακτικα εργαλεία για να καταλάβουμε και μια σειρα π[ράγματα που δεν μπαίνουν ευκολα σε λογια…
    Μια χαρα το εστιψες λοιπον – και σ’ ενα βαθμό ειναι καπως έτσι…
    Η έννοια του blueprint στο “πνευματικο επιπ[εδο θα μπορουσαμε να πούμε πως ειναι ” η αρχική καταγραφή” – η “σελίδα” οπου πρίν την “ενσάρκωση” μιας Ψυχής καταγραφεται το υποψήφιο “σενάριο της ενσάρκωσης” – το οποίο βεβαιως καθορίζεται απο τις προηγούμενες – καρμα κλπ – που ειναι επίσης καταχωρημενες στο “blueprint” του καθενός.
    Αν αυτό το τοποθετήσουμε στα φυτα π.χ. βλέπουμε πως ναι μεν δεν υπάρχει καμμία τροφή σε μπλέ χρώμα – αλλά ΟΛΑ τα φυτα ειναι πρασινα – συνδυασμός του μπλέ και του κίτρινου δηλαδή.
    Το πρασινο λοιπον του φυτικού βασιλείου ειναι ενα blueprint που συνδυάζεται με το χρυσο/κιτρινο του Ηλιου και της – συλλογικής στην περίπτωση των φυτων – Ψυχής που “ενσαρκώθηκαν” στο Πλανητικο μας συστημα και στη Γή.
    Αναλογα ισχύει η εννοια του blueprint για όλα οσα υπάρχουν στη Γή ακομα και γαι την ιδια την Γή.
    Κατα την αντίληψη καποιοων απο τις Φυλες των Ιθαγενών της Αμερικής – οι οποίες βεβαια δεν προσπαθούν να “αναλύσουν” το Μεγαλο Μυστήριο αλλά οι γνώσεις τους ειναι απερίγραπτες – τα πάντα προέρχονται απο την Δημιουργό Μήτρα”…
    Οι αστρονόμοι μας την ονομάζουν Μαυρη τρύπα – ομως κατα τις Φυλές αυτό το “μαυρο” ειναι στην πραγματικότητα ΜΠΛΕ και η “τρύπα” ειναι στην πραγματικοτητα στο σχήμα της μήτρας – και απο εκει εκπορευεται το αρχικο δημιούργημα – blueprint – για οποιαδήποτε δημιουργία – απο πλανητικά συστηματα μεχρι μυρμήγκια…
    Στο βαθμό που μπόρεσα να το βάλω σε λογια – ελπίζω να σε κάλυψα…
    🙂 )
    Καλημέρα….!
    13-2-11

    02 Feb
  24. Γιάννης

    24

    Χρώματα – Ήχοι – Μουσική

    Από την αρχή δηλώνω ότι δεν ξέρω ούτε από χρώματα και πολύ περισσότερο από μουσική, αλλά κάπου διάβασα ( ο Πάνος ξέρει ) και ίσως βοηθήσει.

    Υπάρχει το μικρό ( Άνθρωπος ) και το Μεγάλο (Σύμπαν) και κάποιος παλιός φιλόσοφος είπε, ότι, υπάρχει στο μικρό ακριβώς το όμοιο, υπάρχει και στο μεγάλο.

    Στο μεγάλο και ας περιοριστούμε στο Ηλιακό μας Σύστημα, υπάρχουν εννέα πλανήτες, η Σελήνη και ο Ήλιος.

    Κάθε πλανήτης έχει ένα χρώμα και εκπέμπει ένα ήχο. Φθόγγο, νότα. Αν αυτά τα αντιστοιχίσουμε στο μικρό, στο
    επίπεδο μας και σύμφωνα πάντα με αυτά που μας είπε ο παλιός φιλόσοφος – Νόμος αναλογίας – μπορεί ίσως να καταλήξουμε σε κάποια συμπεράσματα. Που για αρχή ίσως να είναι χρήσιμα.

    Αυτά προς το παρόν αν υπάρξει ενδιαφέρον θα επανέλθω.

    Μικρή μου Amelia τα είπα όσο μπορούσα απλά, όπως θα στα έλεγε και ο παππούς σου, για να τα καταλάβεις. Αν και νομίζω ότι καταλαβαίνεις πολλά περισσότερε από όσα δείχνεις.

    Γιάννης.
    13-2-11

    02 Feb
  25. admin

    25

    Δεν μου φτάνει JOHNART που έχω την Irene Key να με στρώνει στο διάβασμα, έχω κι΄εσένα τώρα. Που τους βρήκες αυτούς τους Ρώσσους Baranoff και Scriabin; Τους ήξερες ή τους έψαξες; Για τον πρώτο, τον Baranoff και το οπτ(ικο)φων(ητ)ικό πιάνο που εφηύρε μάλλον δεν έχω να πω πολλά γιατί δεν βρήκα που βασίστηκε να επιλέξει τα κατάλληλα (και ποια) χρώματα πραβάλλονταν σε συσχετισμό με την μουσική που παιζόταν. Για τον άλλον όμως, τον Scriabin τα πράγματα δυσκολεύουν και χρειάζεται μελέτη. Αυτός χρωμάτισε τις νότες του 12φωνικού συστήματος που χρησιμοποιούσε βασισμένος στην συναισθησία του, αλλά και επηρεασμένος από τις μυστικιστικές δοξασίες του, ως θεοσοφιστής που ήταν.
    Μάλλον θα του αφιερώσω ένα άρθρο μελλοντικά, αφού προηγουμένως ασχοληθούμε με το φαινόμενο της συναισθησίας.
    Πάνος
    13-2-11

    02 Feb
  26. 26

    Πάνο φιλάκια…. εύχομαι αυτά τα γενέθλια του μικρούλη (δίχρονου) δημιουργήματος σου, να είναι η αρχή της εκπλήρωσης του “μεγάλου” ονείρου σου……..
    Γιάννη καλωσόρισες στη παρέα των χρωμάτων. Συμφωνώντας με αυτά που αναφέρεις για τους ήχους και τα χρώματα των πλανητών, επέτρεψε μου να προσθέσω μερικές ακόμη πληροφορίες, που μας έχει δώσει ο μεγάλος μύστης Ορφέας: ” Κάθε πλανήτης καθώς κινήται δέχεται και εκπέμπει δονήσεις. Οι δονήσεις που εκπέμπονται χωρίζονται σε επτά στάδια, που είναι οι μουσικοί φθόγγοι. Αυτοί είναι οι εξής: πά (ντό) που αντιστοιχεί στον Ερμή, βού (ρέ) στην Αφροδίτη, γά (μί) στη Γή, δί (φά) στη Σελήνη, κέ (σόλ) στον Άρη, ζώ (λά) στο Δία και νή (σί) στο Κρόνο. Κάθε δόνηση έχει ιδιαίτερη μορφή. Π.χ. η δόνηση του πά είναι κωνική και πλατειά, η δόνηση του βού είναι σφαιρική και πλατειά κ.τ.λ.”
    Παρότρυνε δε τους μαθητές του να εξυψώνουν το πνεύμα τους και να συγχορδίζουν αρμονικά το ψυχικό ρευστό τους, ώστε να δονηθούν οι αισθητήριες χορδές του σώματος τους. Με αυτό το τρόπο, θα γνώριζαν τό μυστικό λόγο των αιτίων. Με λίγα λόγια, θα αποκτούσαν τη σοφία. Αυτά και πολλά άλλα δίδασκε ο Ορφέας, για την εναρμόνηση του ανθρώπου με το ουράνιο σώμα, ενώ για τούς ήχους της φύσης έλεγε: “Το άσμα των πουλιών, ο ψίθυρος των υδάτων, το θρόισμα των δέντρων, ο φλοίσβος των κυμάτων είναι μελωδίες, οι οποίες προκαλούν το ρίγος στο σώμα, την έξαρση στη ψυχή και το στοχασμό στο πνεύμα”.
    Όσο για το χρώμα, σύμφωνα με τη Κοσμογονία, το χρώμα και ο ήχος είναι ταυτόχρονα αποτελέσματα (πραγματικότητες) της ουσιαστικής δημιουργίας και μεταφέρονται στο επίπεδό μας μέσω του φάσματος του φωτός.Είναι δυνατόν να μη σχετίζονται και να μην εναρμονίζονται οι λειτουργίες τους; Αλλά αρκετά φλυάρησα, τα υπόλοιπα θα τα συζητήσουμε με όποιον ενδιαφέρεται, την επόμενη φορά.
    Σας ευχαριστώ και σας χαιρετώ όλους …με αγάπη Ιωάννα.
    14-2-11

    Υ.Γ. Χαιρετώ τη καινούρια φίλη Irene Key

    02 Feb
  27. Σωσώ

    27

    καλησπέρα Πάνο, παρά την κούραση, δεν μπορώ να αντισταθώ στο χαριτωμένο τσίγκλισμά σου! δεν μπορώ να σκεφτώ ιδιαίτερα. κατ΄αρχήν όμως, “blueprints” χαρακτηρίζονται τα αρχιτεκτονικά σχέδια, που έχουν κατατεθεί σε μια δημόσια υπηρεσία και αφορούν σε έργο που πρόκειται να γίνει και χρειάζεται άδεια. Όλα σωστά λοιπόν τα προς “προέγκριση ενσάρκωσης”. το ερώτημα που μου δημιουργείται είναι, ποιός είναι ο αρχιτέκτονας? αναγόμαστε αβασάνιστα στον …”τα πάντα εν σοφία εποίησε?”, πρόκειται για νόμο? (σίγουρα αλλά δεν μπορώ να τον περιγράψω), το κάθε Εγώ που επανενσαρκώνεται για την φώτιση κρατάει και το σκήπτρο της αυτοδιάθεσής του? αυτά. sorry, δεν υπάρχει καινούρια λέξη σήμερα! φιλάκια.
    18-2-11

    02 Feb
  28. amelia

    28

    Κύριε Πάνο,
    είστε καλά; μια εβδομάδα έχετε να απαντήσετε στα comments.
    amelia 19-2-20!!

    02 Feb
  29. AYΓΟΥΣΤΑ

    29

    ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΜΕΝΑ ΑΝ ΚΑΙ ΚΑΘΙΣΤΕΡΙΜΕΝΑ. ΠΑΝΤΩΣ ΔΕΝ ΞΕΠΕΡΑΣΑ ΤΟ ΣΑΡΑΝΤΑΗΜΕΡΟ!!
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΟΛΟΥΣ ΣΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΟΥ ΚΑΤΑΘΕΣΑΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΜΟΥΣΙΚΑ ΧΡΩΜΑΤΑ.ΜΟΥ ΕΔΩΣΑΝ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΜΕΛΕΤΗ.
    ΑΠΟ ΜΟΥΣΙΚΗ ΞΕΡΩ ΚΑΠΟΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΚΑΙ ΝΟΜΙΖΩ ΠΑΝΟ ΟΤΙ Η ΜΕΛΕΤΗ ΣΟΥ ΜΕ ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΣΧΕΤΙΚΗ ΜΕ ΤΑ ΜΟΥΣΙΚΑ ΧΡΩΜΑΤΑ, ΑΝ ΣΚΕΦΤΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΟΤΙ ΚΑΙ ΟΙ ΝΟΤΕΣ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΙΣ ΔΙΕΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ 12! ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΤΟΥ ΗΛΙΑΚΟΥ ΜΑΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ, ΞΕΡΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΠΟΣΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΑ ΜΑΖΙ ΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΟΡΥΦΟΡΟΥΣ ΤΟΥΣ?
    19-2-11

    02 Feb
  30. admin

    30

    Έχεις δίκιο amelia, απερισκεψία μου το ότι κάποιες φορές ο χρόνος κυλά χωρίς να τον καταλάβω. Θα επανορθώσω λοιπόν. Πριν όμως περάσω σε δικαιολογίες σε ρωτώ το εξής: αυτό το 20!! που βάζεις στις ημερομηνείες αντί του 11 που είναι το σωστό στη θέση της χρονιάς, το βάζεις κατά λάθος (επειδή είσαι μικρή και μπερδεύεσαι) ή το βάζεις επίτηδες θέλοντας να δηλώσεις κάτι; Για εξήγησέ μου;
    Τώρα έρχομαι στα δικά μου, τις δικαιολογίες.. Είναι αλήθεια ότι το site χρειάζεται πολλή ψυχή και ενέργεια για να στηθούν τόσο τα posts όσο και οι απαντήσεις στα comments, στις οποίες πρέπει να είμαι πολύ προσεκτικός και σωστός εκτός από τις φορές και τα σημεία όπου (το οποίο και δηλώνω) παίρνω προσωπική θέση.
    Επί πλέον χρειάζεται πολύ διάβασμα για επανενθύμιση σε διάφορα θέματα ή μελέτη σε καινούργια (για εμένα) που μου υποβάλλετε. Όσο και να ασχολούμε με τα χρώματα τόσα χρόνια, έχω πολλά κενά που χρειάζονται συμπλήρωμα. (Για να καταλάβεις δηλ. τελευταία έπρεπε να ασχοληθώ με τα blue prints, τα chakras, τις νότες και τα ημιτόνια, να θυμηθώ και καταλάβω καλύτερα τη θεωρία περί οκτάβας του Γκουρτζίεφ, το δωδεκάθεο, το πλανητικό σύστημα, τους Baranoff και Scriabin κλπ. κλπ.)
    Η απαιτούμενη ενέργεια λοιπόν εξαντλείται και πολλές φορές δεν βρίσκω τον χρόνο με την κατάλληλη ψυχική ενέργεια για να απαντήσω, οπότε πέφτω σε αναβολές που συσσωρεύονται κλπ. κλπ.
    Φυσικά είναι σφάλμα μου.
    Παλαιότερα άφηνα επίτηδες ένα χρονικό διάστημα πριν απαντήσω ώστε να δώσω την ευκαιρία σε άλλους να προηγηθούν με τις δικές τους απόψεις και να προκύψει διάλογος, γιατί συμβαίνει πολλοί να θεωρούν ότι με την δική μου απάντηση κλείνει το θέμα και δεν το συνεχίζουν..
    Τώρα όμως που, δόξα τω Θεώ, αρχίζει να επιτυγχάνεται ο στόχος του περίπου καθημερινού comment, οφείλω να αλλάξω στάση και να επικοινωνώ μαζί σας συντομότερα.
    Βοηθήστε με όμως κι εσείς με τις μεταξύ σας συζητήσεις.
    Σ΄ευχαριστώ που μου έδωσες την δυνατότητα να αναφέρω όλα αυτά που ίσως οι περισσότεροι δεν τα γνωρίζετε. Ξέχασα δε να αναφέρω και τις μεταφράσεις στα αγγλικά που απαιτούν τον χρόνο τους, όπως και τον καθημερινό “καθαρισμό” των αρχείων από πληθώρα εισερχομένων πειρατικά με διάφορους σκοπούς δικής τους προώθησης και κυρίως φαρμακέμπορους που προσπαθούν να πουλήσουν μέσω διαδικτύου φάρμακα, ιδιαίτερα σεξουαλικά χάπια (τί είναι αυτά; θα σου πει κάποτε ο παππούς σου).
    Αυτά σε γενικές γραμμές…
    Πάνος
    20-2-11

    02 Feb
  31. admin

    31

    Εντός προθεσμίας είσαι ΑΥΓΟΥΣΤΑ κι ευχαριστώ για τις ευχές σου. Θα ήθελα να διάβαζες κι εσύ, όπως θα ήθελα και όλοι, την προηγούμενη απάντησή μου προς την amelia.
    Ως προς τη μουσική τώρα! Φυσικά και περιμένουμε πορίσματα από την μελέτη σου. Όσο για τους Ολύμπιους σε σχέση με τις 7 νότες και τις 5 διέσεις (=12) έχω να προσθέσω τα εξής:
    Το δωδεκάθεο στην πρωταρχική μορφή του αποτελείται από 7 θεούς ανώτερης γενιάς + 5 θεούς γόνους των προηγουμένων (7+5=12).
    Για την ακρίβεια οι πρώτοι 7 (6+1) είναι θεοποιημένοι Τιτάνες (3 ζεύγη: Διας – Ήρα, Ποσειδών – Δήμητρα, Εστία – Άδης, όλοι ίδιας γενιάς αδέρφια + μια θεότητα ανώτερης γενιάς -ας πούμε θεία τους- την Αφροδίτη) συμπληρώνονται δε από 5 παιδιά επόμενης γενιάς, (4) του Δία (Άρης, Απόλλων, Άρτεμις, Αθηνά) και (1) της Ήρας (Ήφαιστος απάτωρ, γεννημένος με παρθενογέννηση).
    Δεν ξέρω αν αυτό σε βοηθήσει περισσότερο στις μελέτες σου.
    Όσο για τους πλανήτες καταλληλότεροι να μας απαντήσουν νομίζω πως είναι ο Γιάννης και η ΙΟΑΝΝΑ, ή όποιος άλλος θέλει. Προσωπικά εξεπλάγην τελευταίως παρακολουθώντας ένα ντοκυμαντέρ αστροφυσικής όπου αποκαλύπτεται πως με τα σύγχρονα τεχνολογικά εργαλεία, ανακαλύφθηκαν πολλοί περισσότεροι δορυφόροι (των μεγάλων πλανητών) από τους ήδη γνωστούς.
    Αν προσθέσουμε ότι στην Εωνική παράδοση αναφέρεται πως η γη έχει 2 δορυφόρους, κάτι που παραδέχθηκε προ ετών η επιστήμη αλλά το διέψευσαι σχεδόν αμέσως με διάφορες επεξηγήσεις για το δεύτερο αυτό ουράνιο σώμα… αρκετά δύσκολο το ερώτημά σου!!
    Για να δούμε!
    Πάνος
    20-2-11

    02 Feb
  32. admin

    32

    Οι μαύρες τρύπες Irene Key και η μεταφυσική είναι ένα ενδιαφέρον θέμα, που σίγουρα θα μας απασχολήσει, όμως προς το παρόν ασχολούμαστε με τα blue prints. Τόσο εσύ, όσο και η Σωσώ, βλέπετε το θέμα από “πάνω προς τα κάτω”, ενώ εγώ το είδα από “την άλλη μεριά του καθρέφτη”, δηλαδή “από κάτω προς τα πάνω”.
    Για μένα λοιπόν, καθένας μας οφείλει με εργαλείο την ψυχή, να φτιάξει ένα σχέδιο και να το αποτυπώσει επί του πνεύματος. Εσείς, αν κατάλαβα καλά, βλέπετε ένα αναλοίωτο “τεχνολογικό” σχέδιο για κάθε τι, αποτυπωμένο εξ αρχής επί πνεύματος. Δεν νομίζω πως οι δυο απόψεις αντικρούονται. Πιστεύω πως η μια συμπληρώνει την άλλη. Οι δυο πλευρές του νομίσματος! Εσείς (και όποιος άλλος θέλει) τί λέτε;
    Κατ΄αρχήν σας κατάλαβα σωστά;;;
    Πάνος
    20-2-11

    02 Feb
  33. admin

    33

    Δες Σωσώ την απάντησή μου προς την Irene Key, η οποία και ξεκίνησε το θέμα των blue prints, το οποίο κατ΄εμέ αποδείχθηκε αρκετά ενδιαφέρον.
    Ναι! σίγουρα πρόκειται για νόμο! Όμως οι νόμοι δεν πηγάζουν από Τον “τα πάντα εν σοφία εποίησε”;
    Τώρα όσον αφορά το απανενσαρκωμένο Εγώ που κρατά το σκήπτρο της αυτοδιάθεσής του, τί εννοείς; Πως κάθε εγώ έρχεται έχοντας στο τσεπάκι του και το ανάλογο με αυτό blue print;
    Πάνος
    20-2-11

    02 Feb
  34. Γιάννης

    34

    Χρώματα – Ήχοι – Μουσική – Συνέχεια –

    Ιωάννα τα μπέρδεψες όχι στα Χρώματα, αλλά στα πρόσωπα – η Amelia – θα σε μαλώσει.

    Έχεις δίκιο ο παλιός Φιλόσοφος Ορφέας λεγότανε, Σύμφωνα λοιπόν με τον Ορφέα η αντιστοιχία στους Πλανήτες στα χρώματα και τις νότες είναι:

    Ερμής : Πορφυρό – Ντο – Πα
    Αφροδίτη : Ερυθρό – Ρε – Βου
    Γη : Πορτοκαλί – Μι – Γα
    Σελήνη : Ημιτόνιο ½ Φα – Δι
    Άρης : Κίτρινο – Σολ – Κε
    Δίας : Πράσινο – Λα – Ζα
    Κρόνος : Γαλάζιο – Σι – Νη
    Ουρανός : Μπλε νουν (βαθύ Κυανού) – Ντο – Πα
    Ποσειδών : Λουλακί Ινδικό –Ρε – Βου
    Πλούτων : Ιώδες Βιολέ – Μι – Γα

    Ήλιος Χρυσός
    Όχι χρώματα αλλά Λάμψεις
    Σελήνη Αργυρά

    Πάνο πράγματι η Γη έχει δύο Δορυφόρους, η επιστήμη όπως και τον Πλούτωνα τον Ανακάλυψε πολύ αργότερα και δεν ανακάλεσε, αλλά επειδή είναι πολύ μικρός τον κατέταξε σαν πολύ μεγάλο Μετεωρίτη.

    Μικρή μου Amelia να ακούς τον Παππού σου είναι ο ποιο Σοφός, γι’ αυτό απαντάει μονολεκτικά
    Εσύ για πολύ ακόμα μάλλον θα μπερδεύεσαι, μείνε λοιπόν στο κόσμο σου με τον κόκκινο Αγ. Βασίλη και άσε τον Πάνο από διαστροφή να τα βάφει όλα πράσινα.

    Γιάννης .
    20-2-11

    02 Feb
  35. AYΓΟΥΣΤΑ

    35

    7+5=12 λοιπόν Πάνο. Τυχαίο; Δεν νομίζω!! Ο αριθμός πίσω από κάθε πληροφορία. χα – χα. Καλά τα λές. Έτσι είναι. Θα επανέλθω.
    21-2-11

    02 Feb
  36. admin

    36

    Γειά σου ΙΟΑΝΝΑ. Ωραία αυτά που γράφεις , αλλά αισθάνομαι σαν το παιδί που του πήραν τη σοκολάτα από το στόμα καθώς αναφέρεις μόνο τα σχήματα των δονήσεων από τις νότες Πα και Βου. Θα μας πεις και τις υπόλοιπες; Οι νότες του Ορφέα είναι οι ίδιες με τις βυζαντινές νότες; (Πα κλπ., όπως τις θυμάμαι αμυδρά από την εποχή που έλυνα σταυρόλεξα;).
    Τελικά, αν κατάλαβα καλά, εννοείς πως κάθε νότα με το άκουσμά της προκαλεί μια δόνηση κι΄αυτή η δόνηση παίρνει το αντίστοιχο σχήμα;
    Όσο για τα χρώματά τους πιστεύω ότι θα ανέφερες τα ίδια που μας κατέγραψε Ο Γιάννης;
    Τέλος πάντων, πολύ θα ήθελα να γνωρίζαμε κάποια συναισθητικά άτομα για να μας επιβεβαίωναν αν όντως οι χρωματική τιμή που λαμβάνουν οι νότες είναι όπως μας τα καταθέτει ο Γιάννης.
    Πάνος
    21-2-11

    02 Feb
  37. admin

    37

    Διαστροφή Γιάννη του Πάνου δεν είναι το πρασίνισμα του Αγ. Βασίλη, όπως λες στην μικρή amelia! Αν θες διαστροφή όμως, θα διαστρέψω τα γραφόμενά σου για τα χρώματα και τους πλανήτες.
    Κατ΄αρχήν, πέρα από το χιούμορ, δέχομαι τα όσα γράφεις. Πιστεύω ότι προέρχονται από τη διδασκαλία που κατέχεις και ιδιαίτερα την Κοσμογονία – Αστροσοφία στην οποία είσαι εξπέρ, όπως ακούω.
    Επί τη ευκαιρία θα ήθελα να μας διαφωτίσεις λίγο, αν μπορείς, για την περίφημη “μουσική των πλανητών”. (Εσύ ή όποιος άλλος ξέρει).
    Ευχαριστώ επίσης για την ενημέρωση περί του δεύτερου φεγγαριού μας. Κάπου διάβασα πως το ανακάλυψαν πολύ πρόσφατα, με τα σύγχρονα όργανα, γιατί βρίσκεται συνεχώς κρυμμένο από τη σκια του μεγάλου μας φεγγαριού.
    Πάμε τώρα στους 9 πλανήτες μας στους οποίους βάζεις τα χρώματα με τη σειρά του φάσματος, τοποθετώντας (σωστά) στις άκρες τις δυο μορφές του μωβ και αναλύοντας τριαδικά το μπλε χρώμα ώστε να έχουμε εννέα χρώματα. (Ας σημειωθεί πως την εποχή που δόθηκε η διδασκαλία σου, γύρω στο 1915, αν δεν κάνω λάθος, τα χρώματα τις Ίριδας ήταν 7 και επομένως η διμορφική αντίληψη του μωβ και η τριαδοποίηση του μπλε ήταν για τότε καινοτόμοι νεωτερισμοί).
    Στη συνέχεια προσθέτεις ήλιο και σελήνη με μεταλλικά χρώματα και έχουμε 11 στοιχεία. Όμως οι νότες με τα ημιτόνια είναι 12. Ποιό αστέρι άραγε καλείται να συμπληρώσει την δωδεκάδα; Μήπως το δεύτερο φεγγάρι μας; Και αν ναι, τα αστέρια γίνονται μια ντουζίνα, μήπως τότε πρέπει να τα χρωματίσουμε με τα 3 βασικά + 3 δευτερογενή + 6 τριτογενή = 12 χρώματα του χρωματικού κύκλου https://xromata.com/?p=342 (όπου μας οδηγεί η συγχρονότερη εξαδική αντίληψη των χρωμάτων του φάσματος);
    Προς Θεού δεν αντικρούω, ούτε διαστρέφω την άποψη της διδασκαλίας σου. Απλώς, ίσως προτείνω έναν διαφορετικό – παράλληλο (ή συμπληρωματικό) χρωματισμό των πλανητών.
    (προς το παρόν ως εδώ. Μετά βλέπουμε για τις νότες!)
    Πάνος
    22-2-11

    02 Feb
  38. admin

    38

    12 λοιπόν ΑΥΓΟΥΣΤΑ, ο αριθμός πίσω από κάθε πληροφορία, όπως λες εσύ και όπως ισχυρίζεται το ντοκυμαντέρ του BBC “Τί είναι πραγματικότητα” κατά το οποίο η πραγματικότητα αποδεικνύεται μέσω των μαθηματικών, τα οποία προηγούνται αυτής!
    Συμπτωματικά, την ίδια ημέρα που έστειλες το comment αυτό είδα και το ντοκυμαντέρ που μου σύστησε ο PsychoticStorm και μου έθεσε τα ερωτήματά του. (Δες τα ανάλογα comments).
    Συμπτωματικά και πάλι, τόσο εσύ όσο και η Roula Hirpani αναφέρατε τη λέξη “Τυχαίο”. Και σας ερωτώ, τί σημαίνει “τυχαίο” και κατ’ επέκταση τί “συμπτωματικο”;
    Όσο για το “Δωδεκάθεο” βρίσκομαι στη διάθεσή σου, εφόσον μαζί με τα χρώματα η μυθολογία είναι κάτι που με έχει απασχολήσει αρκετά (και σοβαρά).
    Πάνος
    23-2-11

    02 Feb
  39. 39

    Ευχαριστω για τον χαιρετισμό σου Ιωάννα…
    Σε ωραίο “τόπο” βρισκομαστε πάλι – ε…;;
    Χρώματα…!!!

    02 Feb
  40. 40

    Irene Key….. γειά σου,
    Εγω είμουν πάντα στο “τόπο” αυτό,
    εσύ άργησες να “έρθεις”……
    φιλάκια….. Ιωάννα
    8-3-11

    02 Feb
  41. 41

    Εδω γύρω ήμουν κι εγώ Ιωάννα μου – αλλά ξερεις τώρα, πάντα ψάχνω κι άλλους τόπους”…
    Και στον κυβερνοχώρο εχει πολλούς – και με πολύ ενδιαφερον…!!!
    Χάρηκα που σε βρήκα…
    Φιλάκια πολλά
    Ρένα
    10-3-11

    02 Feb
  42. 42

    Nice replies in return of this question with genuine arguments and
    telling all on the topic of that.
    5-3-14

    02 Feb

Reply to “Ορισμός του μπλε χρώματος – Definition of blue color”