xromata.com


Το φόρεμα της Παναγίας – Virgin Mary’s dress

 

To φόρεμα της Παναγίας

 

Η 15η Αυγούστου είναι για τους Ορθόδοξους Χριστιανούς ιερή μέρα. Ημέρα μεγάλης αργίας κατά την οποία τιμάται η Κοίμηση της Θεοτόκου Παρθένου Μαρίας, μητέρας του Ιησού Χριστού.

To post αυτό είναι ένα μικρό αφιέρωμα στην μεγάλη αυτή γιορτή των Ορθοδόξων και ιδιαίτερα του ελληνισμού.

Το “xromata.com”, αντί άλλης αναφοράς προς την τιμώμενη φυσιογνωμία της ημέρας, θα ασχοληθεί μαζί της χρωματικά (τι άλλο;) και συγκεκριμένα με το ένδυμα Αυτής.

Στις περισσότερες απεικονίσεις της η Παναγία απεικονίζεται ή με κόκκινο ή με μπλε ένδυμα, ή με χρυσό και αυτό κυρίως στα επιχρυσωμένα εικονίσματα όπου χρυσός επικαλύπτει την ζωγραφισμένη παράσταση. Σπανίως με άλλο χρώμα, συνήθως πράσινο σκούρο που όμως πολλές φορές πρόκειται για αλλοιωμένο από τον χρόνο μπλε χρώμα.

 

                     

 

Γιατί αυτή η εμμονή των ζωγράφων και αγιογράφων στα συγκεκριμένα χρώματα; Υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος; Φυσικά και υπάρχει!

Όχι! Δεν πρόκειται για αναφορές στις γραφές που να συσχετίζουν την Μαρία με αυτά τα χρώματα.

Απλώς, πρόκειται για τρία από τα ακριβότερα χρώματα, ιδίως κατά την μεσαιωνική εποχή, και τιμής ένεκεν, χρησιμοποιούσαν οι αγιογράφοι και ζωγράφοι αυτές τις πανάκριβες βαφές για να βάφουν τα ρούχα του τιμώμενου προσώπου με αυτές. Εξ άλλου, οι περισσότερες τοιχογραφίες και πολλά εικονίσματα ήταν δωρεές, προσφορές χορηγών ή τάματα πλουσίων, επί των οποίων έπρεπε να επιδειχθεί ο πλούτος και η οικονομική τους ισχύς, οπότε η χρήση ακριβών χρωμάτων ήταν ένα «πρέπει».

Στα εικονίσματα που αφορούσαν στην Θεοτόκο, η Παρθένος ως το κατ’ εξοχήν τιμώμενο πρόσωπο «ντυνόταν» πάντα με κόκκινο ή μπλε ρούχο, κάτι που καθιερώθηκε και μετέπειτα, έως τις μέρες μας.

 

 

Η καθαρή ανεξίτηλη κόκκινη βαφή και ιδιαίτερα η πορφύρα, ήταν αρκετά ακριβή από την αρχαιότητα και την χρησιμοποιούσαν οι πολύ πλούσιοι και οι άρχοντες. Έτσι, πέρα από την τιμή της, συμβόλιζε ανωτερότητα, πλούτο και αρχοντιά, χαρακτηριστικά που έπρεπε (μέσω του χρώματος) να δοθούν στην Θεομήτορα.

 

 

Ο χρυσός είχε πάντα την αξία του και η χρήση του σαν βαφή έδινε μεγαλοπρέπεια στα εικονίσματα. Επιπλέον τους έδινε περισσότερη αίγλη καθώς λαμπίριζε αντανακλώντας το φως των λύχνων και των κεριών.

 

 

Τα λεπτά φύλλα χρυσού τα χρησιμοποιούσαν στις αγιογραφίες είτε στο φόντο, είτε σαν διακοσμητικά στοιχεία των ενδυμάτων και οπωσδήποτε στα φωτοστέφανα.   

 

 

Το μπλε ουλτραμαρίν χρώμα ανταγωνιζόταν τις τιμές του χρυσού και πολλές φορές ήταν ακριβότερο και από το χρυσάφι, οπότε, λόγω της αξίας του, άρχισε να αντικαθιστά το καθιερωμένο κόκκινο του μανδύα της Παναγίας.

Αυτό το χρώμα, που η βασική του ύλη ήταν ο ημιπολύτιμος λίθος λάπιζ – λαζούλ, ερχόταν πέρα από τη θάλασσα (ultra mare) γι’ αυτό ονομάστηκε ουλτραμαρίν. Το δύσκολο ταξίδι του από το Αφγανιστάν έως τα λιμάνια της Ευρώπης, κυρίως της Βενετίας, ανέβαζε περισσότερο την τιμή του.

 

 

Φίλοι μου, εσείς με ποιο χρώμα προτιμάτε το φόρεμα της Παναγίας; Κόκκινο ή μπλε; Ή μήπως χρυσό;

Εμείς πάντως στέλνουμε Χρυσές και Χρωματιστές ευχές στις Μαρίες, τους Μάριους, τις Παναγιώτες, τους Παναγιώτηδες και τις Δέσποινες που γιορτάζουν.

 

 

 

Translation into English

The dress of Virgin Mary 
 

The 15th August is for the Orthodox Christians a holy day. This day is a great holiday in which is celebrated the Assumption of Virgin Mary, mother of Jesus Christ.
This post is a little tribute to this great celebration of the Orthodox Christianity, particularly the Greeks.
The "xromata.com", instead of another reference to the honored figure of the day, will deal with the color (what else?) specifically of her dress.

In most depictions Virgin Mary is depicted on red or blue clothing or gold, mainly in gold gilded icons which overlaps the painted scene. Rarely is she depicted in another color, usually dark green that sometimes this is corrupted by time blue.
Why this obsession of artists and painters in those colors? Is there any particular reason? Of course there is!
No! There are no references in scriptures which associate Maria with these colors.
Simply, just happened that those three colors, especially during the medieval era, were quite expensive paints and honorary they were used by the icon painters and artists to color the clothes of the person honored in the icon. Moreover, most of the frescoes and icons were donations and offers and rich offerings of very wealthy donors on which has to be demonstrated their wealth and economic power, so the use of expensive colors was a ‘must’.
In icons relating to Mary, the Virgin as the guest of honor on the painting was "dressed" always in red or blue clothing, which was established and thereafter, until today.
The pure indelible red dye and “porphyra” (red purple) were quite expensive in antiquity and used mostly by very rich people and the rulers. Thus, beyond its value, symbolized superiority, wealth and nobility, characteristics (of the color) suitable for Virgin Mary.
Gold has always held its value and its use as paint adds magnificence to the icons.
Moreover gave them more glamour sparkling and reflecting the light of lamps and candles.
Gold foils were used in icon paintings mainly on the background or at decorative motives of clothing and certainly at the halos.

Blue ultramarine color was competing prices of gold and was often more expensive than gold, so due of its value, began to replace the standard red mantle of Virgin Mary.
The basic material for this color was the semiprecious stone lapiz – lazuli that came across the sea (ultra mare) so it was called ultramarine. The difficult commercial journey from Afghanistan to the ports of Europe, particularly Venice, made higher the value of the blue dye.
My friends, what color you prefer for the dress of Virgin Mary? Red or Blue? Or gold?
This post however sends its Gold and Colored whishes to Mary, Marios, Panagiota, Panagiotis and Despina who celebrate their “name day” on the 15th.

 


is | Topic: Τέχνες και χρώματα | Tags: None

22 Comments, Comment or Ping

  1. ΜΙΧΑΗΛ ALDEBARAN

    1

    Πολύχρονος, Πολύχρωμος, Λαμπερός και Απαστράπτων Πανούλη μου! Η Παναγία, η Μεγάλη Μητέρα ή όπως και να την αντιλαμβάνεται ο καθένας, να σου χαρίζει Αγάπη, Υγεία, Σοφία, Δημιουργικότητα και προπάντων Δύναμη και Κουράγιο, να μπορείς να συνεχίσεις το Έργο σου και τον μακρύ και δύσκολο, αλλά αξιόλογο Δρόμο (ή Ατραπό αν θες)
    που χάραξες είτε μέσα απ’ τα Χρώματα είτε μέσα απ’ τις άλλες δράσεις σου! Να’ σαι Υγιής και Διαυγής και να συνεχίσεις να μας φωτίζεις, ακόμα και σε κείνες τις στροφές της διαδρομής, που η ανταπόκριση από μέρους μας, δεν είναι ανάλογη της προσφοράς σου! Κι αν αυτό σου δίνει κουράγιο, να ξέρεις, πως είσαι ένας σπάνιος, μοναδικός κι αξιαγάπητος Άνθρωπος, που τουλάχιστον εγώ νιώθω τυχερός, που είχα την τιμή και τη χαρά να σε γνωρίσω!
    Με αφορμή το ”ultra mare” του πρόσφατου άρθρου, επέλεξα ν’ αφιερώσω, τόσο σ’εσένα, με την ευκαιρία της ονομαστικής σου εορτής, όσο και στους φίλους του xromata.com, τ’ ”ομόηχο” κι ”ομόχρωμο” παρακάτω τραγούδι, ως μια ακτίδα ελπίδας, στις δύσκολες και ”σκοτεινές” ώρες, που, όχι μόνο η Ελλάδα, αλλά κι όλος ο πλανήτης διάγει! Το Φως, με την πλήρη πανοπλία των Χρωμάτων του, στο τέλος θα στεφθεί Νικητής στη μάχη με το σκοτάδι και την ακολουθία του, που ”ου γαρ οίδασι τι ποιούσι”!
    http://www.youtube.com/watch?v=ZplB-OCnFes
    16-8-10

    14 Aug
  2. admin

    2

    Γιάννη. Λυδία. ΜΙΧΑΗΛ ALDEBARAN, ευχαριστώ για τις ευχές σας!
    Η πολυήμερη σιωπή μου οφείλεται σε απουσία μου στο εξωτερικό. Είχα την δυνατότητα να μπαίνω στο site, αλλά δεν είχα χρόνο, ούτε ελληνικό πληκτρολόγιο για να επικοινωνήσω μαζί σας.
    Για άλλη μια φορά βρέθηκα στο αρχηγείο της Apple στη Νέα Υόρκη και μπήκα στο blog από εκεί κάνοντας τον εγωισμό μου να πετάξει λίγο προς τα πάνω με χαρούμενα φτερά (μετά προσγειώθηκα). Λίγες μέρες αργότερα αισθάνθηκα να πληρούμαι χρωματικής ευδαιμονίας όταν μου δόθηκε η ευκαιρία να χωθώ για μια ώρα περίπου (χρειαζόμουν πολύ περισσότερο χρόνο) στην αίθουσα ορυκτών και πετραδιών στο Smithsonian μουσείο of Natural History (Φυσικής Ιστορίας) της Washington.
    Έπαθα την (χρωματική) πλάκα μου. Αισθάνθηκα τυχερός που είχα αυτή τη δυνατότητα.
    Γιάννη, για τις δονήσεις καλά τα λες, αλλά δύσκολα. Νομίζω ότι οι δονήσεις είναι η βάση της αντιληπτής δημιουργίας. Τα θεμέλια. Χωρίς θεμέλια δεν φτιάχνεται τίποτε.
    Λυδία, αυτά που γράφεις για φυγή σε άλλους τόπους με έκαναν να σκεφτώ διαφορετικά. Έχεις δίκιο. Μια αλλαγή τοποθεσίας δεν αλλάζει το μοιραίο και το πεπρωμένο. Ίσως όμως το απαλλύνει ή σε φέρνει πιο κοντά σε αυτό.
    [Ο σρουμπουλός κύριος του video clip έχει πολύ κινητικότητα. Δονείται ολόκληρος. Κρίμα που δεν καταλαβαίνω τα λόγια του τραγουδιού]
    ΜΙΧΑΗΛ ALDEBARAN με έκανες να αισθανθώ ότι η θέση μου είναι κάπου στα posts για το “κοκκινο” (λογω κοκκινίσματος) με όλα αυτά τα επαινετικά που μου γράφεις. [Ευχαριστώ για το ultra mare τραγούδι].
    Φίλοι μου, η επικοινωνία σας μαζί μου φόρτισε τις “μπαταρίες” μου και μου έδωσε κουράγιο για συνέχεια. Τί να κάνω; Χρειάζομαι καύσιμα για να ενεργοποιούμαι.
    Πάνος.
    24-8-10

    14 Aug
  3. Κώστας Παζαράς

    3

    Φίλε Πάνο (και οχι Παναγιώτη! όπως με διόρθωνες κάθε φορά που σε αποκαλούσα έτσι στο ταξίδι μας στη Νέα Υόρκη) Καλησπέρα,
    Μόλις έφτασα, άνοιξα αμέσως τον υπολογιστή μου γιά να δω τον πραγματικά πολύ ενδιαφέροντα ιστοχώρο σου!
    Όμως λόγω του ότι δεν είμαι και πολύ σχετικός με την τεχνολογία, δεν βρήκα τον τρόπο που μπορώ να ενταχθώ στη χρωματική σας κοινότητα.
    Ελπίζω το μήνυμα να φτάσει σε σένα και επίσης ελπίζω να μου επιτραπεί η είσοδός μου στη Χρωματική σας περιπλάνηση.
    Δεν σου κρύβω ότι εντυπωσιάστηκα από τον τρόπο προσέγγισης του πονήματός σας περί Χρωμάτων.
    Δεν πρόλαβα να διαβάσω πολλά από τα άρθρα σας, όμως θα με ενδιέφερε να βρώ κάτι σχετικό με τη σύνδεση Χρωμάτων και Μουσικής.
    Ευχαριστώ και αναμένω.
    Κώστας
    25-8-10

    14 Aug
  4. admin

    4

    Φίλε Κώστα Παζαρά χαίρομαι που επικοινώνησες μαζί μας. Μια χαρά βρήκες τον δρόμο να ενταχθείς κι εσύ στη χρωματική μας κοινότητα. Απλώς την πρώτη φορά που κάποιος στέλνει comment, πρέπει να εγκριθεί για να εμφανιστεί στην στήλη επικοινωνίας (dialogue). Αφού γίνει αυτό, τα επόμενα comments του εμφανίζονται αυτομάτως. Αυτό λειτουργεί σαν δικλείδα ασφαλείας γιατί καθημερινά αποστέλλονται πολλά ενοχλητικά comments που διαφημίζουν ψυχοφάρμακα, Viagra, casino κλπ. ή από bloggers άσχετους προς το θέμα, που στόχος τους είναι να προκαλέσουν επικοινωνία μαζί τους ώστε να εμφανίζουν μεγάλα ποσοστά εισόδου στα blog τους.
    (Η διαγραφή όλων αυτών είναι μια επιπρόσθετη ενοχλητική, σχεδόν καθημερινή διεργασία).
    Όσο για τη μουσική και τα χρώματα, όπως ίσως διαβάσεις σε παλαιότερα posts είναι «αδερφάκια», γι’ αυτό και όροι όπως τόνος, χροιά, αρμονία, χαρακτηρίζουν τόσο τα χρώματα όσο και τους ήχους.
    Η σχέση αυτών των αδερφιών θα μας απασχολήσει μελλοντικά.
    Ομολογώ ότι οι μουσικές μου γνώσεις είναι ελάχιστες (όπως και πολλών φίλων της ομάδας χρωμάτων) κάτι που με λυπεί και η εύρεση ενός ανθρώπου με ανάλογες (με τις χρωματικές μας) γνώσεις ως προς τα μουσικά θα ήταν άκρως ωφέλιμη και βοηθητική (συμπληρωματική) στις χρωματικές μας έρευνες.
    Αλήθεια, εσένα ποια είναι η σχέση σου με τη μουσική και σε ενδιαφέρει η σύνδεση χρωμάτων και μουσικής;
    Πάνος
    27-8-0

    14 Aug
  5. Κώστας Π

    5

    Χαίρομαι που τα κατάφερα να γίνω κι εγώ μέλος της ομάδας σας! Όσον αφορά στο ερώτημά σου, απλά κι εγώ είχα παρατηρήσει οτι οι λέξεις που χαρακτηρίζουν χρώματα και ήχους-που απαρτίζουν ένα μουσικό κομμάτι, είναι πολλές φορές ταυτόσημοι! κατά τα άλλα η σχέση μου με τη μουσική περιορίζεται στην απλή ακρόαση. Πιό συγκεκριμμένα με προβλημάτισε το γεγονός οτι μιά τόσο πλούσια και αναλυτική γλώσσα όπως η Ελληνική περιγράφει με τους ίδιους όρους ερεθίσματα που αφορούν σε διαφορετικές αισθήσεις! Θεωρώ ότι δεν είναι τυχαίο αυτό και ότι σίγουρα με κάποιο τρόπο θα αιτιολογήται… Πολλές φορές ακούγοντας μιά μελωδιά, όμορφες εικόνες-χρώματα πλυμμυρίζουν το μυαλό μου, που κάποιες φορές ανασύρονται από τη μνήμη και κάποιες άλλες συντίθενται από το μηδέν! Αυτή η διαδικασία είναι για ΄μένα μαγική! Ευχαριστώ και πάλι για αποδοχή μου στην ομάδα σας. Συνεχίστε να είστε περίεργοι!
    Κώστας
    30-8-10

    14 Aug
  6. admin

    6

    Γεια σου και πάλι Κώστα Π.
    Όπως ο ίδιος γράφεις, όντως δεν είναι τυχαίο μια γλώσσα πλούσια και αναλυτική, όπως η Ελληνική, να αποδίδει με τις ίδιες λέξεις ποιοτικά χαρακτηριστικά που αφορούν σε δυο διαφορετικές αισθήσεις. Τόσο η όραση όσο και η ακοή είναι οι δυο σημαντικότερες αισθήσεις που οι ερεθισμοί που δέχονται από το περιβάλλον επηρεάζουν έντονα τον ψυχισμό μας.
    Επιπλέον, όπως έχει αναγραφεί σε πολύ παλαιότερα comments (από την ΙΟΑΝΝΑ και άλλους), χρώματα και ήχοι είναι “αδέρφια” και (κατά κάποιες μυστικιστικές διδασκαλίες, αλλά και τη θεωρία του Big Bang) εμφανίσθηκαν ταυτόχρονα στη δημιουργία.
    Επίσης η απλούστερη μορφή συναισθησίας είναι η όραση χρωμάτων στο άκουσμα ήχων και η ηχητική αντίληψη των χρωμάτων. Άτομα που υφίστανται το φαινόμενο της συναισθησίας, ακούν χρώματα και βλέπουν ήχους, άρα “τόνος” “χροιά” “αρμονία” κλπ. ταυτίζονται και πρόκειται για χαρακτηρισμούς και των χρωμάτων και των ήχων εφόσον σε αυτή την ιδιαίτερη περίπτωση ήχοι και χρώματα συγχέονται.
    (Αυτά θα γίνουν πιο κατανοητά όταν θα φθάσει η ώρα να αναφερθούν τα posts στο φαινόμενο της συναισθησίας.
    Πάνος
    3-9-10

    14 Aug
  7. Κώστας Π

    7

    Φίλε Πάνο καλησπέρα,
    Εαν θέλεις ρίξε μια ματιά στο link που σου στέλνω και που έλαβα μέσω email μόλις πριν από λίγο. Πρόκειται για μια εικονική ξενάγηση στην Αίθουσα της Καπέλα Σιστίνα στο Βατικανό με τις τοιχογραφίες του Μιχαήλ Άγγελου!
    http://www.vatican.va/various/cappelle/sistina_vr/index.html
    Η Χρωματική αρμονία που υπάρχει σε αυτά τα έργα σε συνδιασμό με την επίδραση του φωτός όπου σε αυτή την διαδυκτιακή παρουσίαση δυστυχώς δεν μεταβάλλεται, είναι μοναδική! Η δε υποβολή του επισκέπτη και η μυστικιστική προσέγγισή του προς το θείο εαν συνυπολογίσεις και τη μουσική επένδυση θεωρώ πως είναι δεδομένη!
    Δεν συμφωνείς?
    Κώστας Π.
    5-9-2010

    14 Aug
  8. admin

    8

    Η ξενάγηση φίλε Κώστα Π στην Καπέλα Σιστίνα (στο link που μας έστειλες) είναι υπέροχη. Χρειάζεται βέβαια κάποιος χρόνος για να την απολαύσει κανείς!
    Ελπίζω να την επισκέφθηκαν και άλλοι φίλοι του blog και να μαγεύτηκαν με τα χρώματα του Μιχαήλ Άγγελου.
    Εμείς, στην εποχή μας, είμαστε τυχεροί που εδώ και μερικές δεκαετίες βρέθηκαν μέθοδοι ώστε να καθαρίζονται πίνακες και “φρέσκο” και να αναφαίνονται και πάλι τα λαμπερά χρώματα που χρησιμοποιούσαν οι ζωγράφοι των παλαιότερων εποχών.
    ‘Εως τότε υπήρχε η εντύπωση ότι οι ζωγράφοι εκείνοι ήταν συντηρητικοί στα χρώματα και χρησιμοποιούσαν μουντές αποχρώσεις, ή ότι οι βαφές τους δεν είχαν αντοχή στον χρόνο, ενώ στην πραγματικότητα ήταν η “βρωμιά” του χρόνου που επικάθιζε πάνω στα λαμπερά χρώματα και τα έκανε να χάνουν την φωτεινότητά τους.
    Πάνος
    6-9-10

    14 Aug
  9. 9

    Φίλοι των χρωμάτων γειά σας….. Ιωάννα παρούσα….
    Η απουσία μου, απο το στέκι μας, ωφείλεται στις καλοκαιρινές διακοπές. Καλωσορίζω και χαιρετώ το καινούριο μας φίλο, το Κώστα και ελπίζω να τον έχουμε τακτικά στη παρέα μας. Πολύ καλή η ιδέα σου να μας στείλης τη ξενάγηση της Καπέλα Σιστίνα. Αν και την έχω επισκεφθεί “πρό αμνημονεύτων χρόνων”, δε θυμάμαι να την είδα σε τόσο καλή κατάσταση.
    Αγαπητή Λυδία έμαθα ότι ήρθες στην Αθήνα και λυπάμαι, που δεν ήμουν εδώ, να σε γνωρίσω απο κοντά.
    Αυτά πρός το παρόν… Εύχομαι σε όλους υγεία και καλή συνέχεια στη ζωή σας. Θα τα ξαναπούμε σύντομα.
    Σας χαιρετώ… Ιωάννα
    7-9-10

    14 Aug
  10. 10

    Great post. I was checking continuously this blog and I’m impressed! Extremely useful info specially the last part 🙂 I care for such information a lot. I was seeking this particular info for a very long time. Thank you and good luck.
    9-1-11

    14 Aug
  11. 11

    I’m really impressed with your writing skills as well as with the layout on your blog. Is this a paid theme or did you customize it yourself? Anyway keep up the nice quality writing, it is rare to see a nice blog like this one these days..
    19-4-11

    14 Aug
  12. 12

    This is a really good read for me, Must admit that you are one of the best bloggers I ever saw.Thanks for posting this informative article.
    19-4-11

    14 Aug
  13. 13

    Nice post.I was checking constantly this blog and I’m impressed! Extremely helpful information particularly the last part 🙂 I care for such information a lot.I was looking for this particular info for a long time.Thank you and good luck.
    21-4-11

    14 Aug
  14. 14

    Very nice post. I just stumbled upon your weblog and wanted to say that I’ve really enjoyed surfing around your blog posts. After all I’ll be subscribing to your feed and I hope you write again soon!
    21-4-11

    14 Aug
  15. 15

    Pretty good post. You have a important opinion on the matter and I shall be subscribing to your feed and will hope you shall post again soon on similar subjects. But I am curious on what your article sources for the article are? Thanks
    22-4-11

    14 Aug
  16. Γιάννης

    16

    Καλησπέρα σε όλους
    Για τεχνικούς λόγους έχω χάσει επεισόδια, Θα προσαρμοστώ και θα επανέλθω

    Γιάννης
    22-4-11

    14 Aug
  17. 17

    your link on my blog here http://tinyurl.com/immigration1001 ,I really like your writing style, good information, appreciate it for posting : D.
    26-4-11

    14 Aug
  18. 18

    Hot document. I personally just simply loved this advice so much that i just placed a fabulous back link to your own webpage into my website: simple click on my website address to check out your backlink: http://www.easydenticpro.com/links/. I had been seeking repeatedly this blog site and I’m just impressed! Extremely informative information and facts mainly the very last half 🙂 I personally watch over such type of tips quite a lot. I am investigating this specific facts for a long time time. Thanks and best of luck.
    28-4-11

    14 Aug
  19. 19

    Wow, fantastic blog layout! How long have you been blogging for? you made blogging look easy. The overall look of your site is wonderful, let alone the content!
    28-4-11

    14 Aug
  20. 20

    Here is a link for you on my site http://www.debtadvice123.info/?page_id=2 ,I appreciate your piece of work, regards for all the good blog posts.
    1-5-11

    14 Aug
  21. 21

    Ive been meaning to read this and just never acquired a chance. Its an issue that Im very interested in, I just began reading and Im glad I did. Youre a outstanding blogger, 1 of the finest that Ive seen. This weblog undoubtedly has some information and facts on topic that I just wasnt aware of. Thanks for bringing this stuff to light.

    14 Aug
  22. admin

    22

    Nana Stergiopoulos: Ε, εδώ χρειάζεται μια ολόκληρη διάλεξη για το φόρεμα της Παναγίας και γενικά για το χρώμα των ενδυμάτων κάθε αγίου προσώπου. Δεν είναι μόνο το χρώμα αλλά και τα μοτίβα-σχήματα. Ποτέ στο Βυζάντιο δεν έχουμε από γνώστη μπλε χρώμα, στο ένδυμα της Παναγίας. Δεν υπάρχει μπλε στη χρωματική μας κλίμακα. Μετά την άλωση αυτό έρχεται από τη Δύση για να αλλοιώσει το μαθηματικό σύστημα των χρωμάτων στη σκλαβωμένη Ελλάδα. Έτσι αρχίζουν οι αυθαιρεσίες και ο καθένας νεωτερίζει αλλά χωρίς τεκμηρίωση.
    23-02-2018

    14 Aug

Reply to “Το φόρεμα της Παναγίας – Virgin Mary’s dress”